Utvecklingen av e-handel – en kort översikt

utveckling av e-handel


E-handel är något vi möter varje dag, både i affärer och i det vanliga vardagen. Men det var inte alltid så här.

För 22 år sedan har Amazon sålt sin första bok online. Så detta är inte gammal historia, som det hände i mitten av 90-talet. Och idag kan du köpa vad som helst för att sälja via Internet. Så hur växte upp något och blev så stort och så betydelsefullt under en relativt kort tid?

Det är den frågan vi ville svara på. I den här artikeln kommer vi att ge dig all information och vi förklarar hur det hände. Efter att ha läst den här artikeln får du mycket mer uppskattning av saker vi vanligtvis tar för givet i det moderna livet, saker som e-handel.

Tidslinjen för e-handel

1991 skapades World Wide Web. Det var bara naturligt att människor försöker hitta ett sätt att utnyttja denna nya uppfinning, främst när det gäller att generera inkomst. Som vanligt i livet är önskemål en sak, men verkligheten är något helt annat. Det fanns många saker i vägen för ljusa idéer, eftersom hela den tidens internet var ett okänt territorium som väntade på att kartläggas.

Folk försökte få tillgång till Internet på olika sätt, men ingenting fungerade verkligen. Först 1994. Det kom ett genombrott; Netscape lanserade sin webbläsare, Navigator. Detta var avgörande, eftersom det var den första webbläsaren som användes allmänt och globalt. Samma år var det första företaget som implementerade en online-affärsinnovation Pizza Hut. De erbjöd online-beställning på sin webbplats.

Men året då verklig e-handel föddes är 1995. Under detta år grundades eBay och Amazon sålde och levererade sin första bok. Men ingen hoppades ens att Internet, än mindre e-handel, kommer att växa nästan lika mycket som det gjorde under de senaste 20 åren.

Men det växte och det växte snabbt. 1996 redan mer än 40 miljoner människor hade tillgång till internet, och onlineförsäljningen ökade över en miljard dollar det året!

Internetanvändare i världen

Trenden fortsatte inte bara utan steg betydligt. Nya plattformar dykt upp, liksom PayPal, påskynda transaktioner och ändra hur människor betalar helt.

Och år 2000, bara fyra korta år efter det första online-köpet, gick online-shoppingtotalen över 25 miljoner dollar.

Senare kom fler tjänster fram, till exempel Apple iTunes, som var den första stora digitala musikbutiken.

2006, tio år efter det första online-köpet, började Facebook sälja annonser och förändra marknadsföringsvärlden helt.

Strax efter, 2008, blev mobilköp tillgängliga för första gången. Spola sju år framåt, och du kommer att se att under 2015 gjordes 30% av alla onlineköp från en mobil enhet.

Under 2012 gick online B2C-försäljningen över 1 biljon dollar. 2015 spenderade endast amerikaner över 341 miljarder dollar online. Men detta betyder inte att endast intäkterna från e-handeln ökade. E-handelns andel av den totala detaljhandeln i USA steg från 4,6% 2010 till 7,5% 2015. Och den fortsätter att öka.

USA-data visar att nästan 80% av vuxna har gjort ett köp online. Den produktkategori som kunderna köper mest är datorer och konsumentelektronik. 22% av all försäljning faller under denna kategori. Den andra kategorin bakom elektronik är kläder med en total andel på 17,2%. Böcker, musik och videor utgör omkring 10% av den totala marknadsandelen.

Idag finns det mer än 800 000 onlinebutiker.

eCommerce Pluses and Minuses

En sak som e-handel saknar, och något som det förmodligen kommer att sakna för evigt saknar den fysiska känslan. Bilder, ljud och videor är en sak, men att hålla objektet med dina egna tio fingrar är något helt annat. För vissa produktkategorier, som datorer, är detta irrelevant (det är därför det är den mest sålda kategorin), men för andra kan det vara ett problem. Så länge du behöver generiska artiklar är e-handel bra, men om du behöver hitta något anpassat kan det vara svårt. Om din fot är för bred och du vet att du måste prova 30 olika par i butiken innan du hittar den som passar, bör du glömma att köpa skor online.

Läs: Varför e-handelsföretag stänger under de första aktivitetsåren?

Du kan alltid returnera ditt föremål, det är sant, men det tar tid. Frakt är också en nackdel, eftersom du troligtvis kommer att köpa varor över hela världen, och frakt- och importskatter kan vara dyr. Och det fanns några äldre problem, som identitetsstöld (eftersom du använder kreditkort för att shoppa online), men dessa är mindre relevanta idag, eftersom Internet-säkerhet drastiskt har förbättrats.

Men att köpa online har dess fördelar också. Du kan göra det var som helst genom att surfa från din telefon. Det betyder att du inte behöver avsätta tid för faktiska shopping, du kan göra det på vägen. Genom att köpa online kan du få varor som inte är tillgängliga i dina lokala butiker. Och du kan jämföra priser från olika butiker på nolltid alls.

E-handel sparar också pengar. Du kan skapa en önskelista med de objekt du vill och vänta på att priserna ska bli bättre. Många butiker erbjuder ett anmälningssystem och kommer att meddela dig när din vara säljs. Många vanliga butiker ger e-post- och SMS-aviseringar, men det är en mycket större krångel, eftersom du måste gå till butiken för att köpa den. Med e-handel och korrekt penninghantering kan du verkligen spara mycket.

Det finns också saker du vill köpa utan att andra vet. Shopping kan ske diskret och anonymt online.

Ser framåt – e-handels framtid

Den korta tidslinjen ovan visar hur snabb e-handel växte. Men detta betyder inte att det slutar växa, tvärtom. Varje dag ger någonting nytt i teknologiens värld och med dessa uppfinningar fortsätter företagare att hitta nya sätt att sälja sina produkter och tillfredsställa sina kunder. Vi kan förvänta oss att fler och fler företag kommer att bli helt online i framtiden. Än idag görs vissa saker nästan helt online. Försök att komma ihåg förra gången du beställde pizza per telefon? Smartphone-appen gör det så mycket lättare. Även taxibilar blir ett överskott när du har Uber.

Många tror att online-shopping dödar små tillverkare, men det är inte sant. Smarta säljare hittar nya sätt att fylla i tomma ämnen. De flesta e-handelskunder klagar över att deras köpupplevelse online är för generisk och de vill att deras säljare ska erbjuda något mer personlig och anpassningsbar. Detta är något som är lättare för mindre detaljhandlare, eftersom de naturligtvis är närmare kunder än stora varumärken. Till exempel, idag är det till och med möjligt att köpa en skräddarsydd passform online. Det enda du behöver göra är att mäta dig själv och välja en design. Och det kommer att kosta dig mycket, mycket mindre än en klassisk märkesdräkt. Detta är den verkliga kraften i e-handel som släpps ut, eftersom skräddarsydda kläder var något som bara de rikaste hade råd med. Och nu är det allmänt tillgängligt.

E-handel tillåter vem som helst att tävla, så länge de har kvalitet att erbjuda. Om din produkt är bra och du skapar en anständig webbplats med en webbplatsbyggare eller WordPress kommer den att sälja. Människor vill alltid ha det bästa värdet för sina pengar, och de kommer att hitta ett sätt att få dem. Så om du har en kvalitetsprodukt behöver du bara en ordentlig webbplats och lite marknadsföring för att komma igång. Efter det är det bara himlen som är gränsen.

E-handel förbättrar våra liv snabbt, på många sätt och erbjuder oss saker från hela världen, till överkomliga priser också. Med moderna smartphones har vi alla världens största butik i fickan, tillgänglig när som helst.

E-handel erbjuder obegränsade alternativ. Det enda problemet är; pengarna är mycket begränsade och du kan inte köpa allt. Men valproblemet är ett bra problem att ha, så vi bör vara tacksamma för att vi lever i tiden för e-handel.

Gillade du den här artikeln? Du skulle förmodligen njuta av att lära dig mer om:

 • Utvecklingen av webbdesign
 • Utvecklingen av sociala medier
 • Utvecklingen av webbhotell
 • Utvecklingen av bloggning
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map