Vad är cPanel? Varför ska du använda cPanel webbhotell?

01.06.2020
Artiklar och mer ... 'Vad är cPanel? Varför ska du använda cPanel webbhotell?
0 7 мин.

vad är cpanel


cPanel är, som namnet antyder, en webbaserad kontrollpanel som används för att hantera Linux- eller Windows-baserade webbservrar eller värdar. Det gör det möjligt för användare att kontrollera e-postadresser, domännamn, databaser, olika PHP-versioner och nästan alla aspekter av en webbserver, vilket gör det möjligt att hantera alla värdtjänster på en enda plats. Utvecklat av cPanel-företaget är cPanel mestadels skriven i Perl.

cPanel är en stor, anpassningsbar kontrollpanel, som framgångsrikt tål tidstestet och har en aktiv gemenskap bakom sig, vilket kan hjälpa dig att övervinna problem eller svårigheter som uppstår under dess användning. Populariteten och den utbredda användningen av cPanel beror också på att det har ett enkelt gränssnitt som också lätt kan förstås av första gången användare. Men dess företagsnivåfunktioner (multiserverhantering, IPV6-support) gör det också lämpligt för mer professionellt bruk.

Åtkomst till cPanel

Du kan komma åt cPanel-installationen med hjälp av en webbläsare. Adressen till panelen kommer att anges av din server eller webbhotell. Du bör inte vara rädd av: 2082 i URL: en, eftersom det är det portnummer som cPanel lyssnar som standard. Du bör dock bara komma åt cPanel via en säker HTTPS-anslutning, annars kan du riskera ett säkerhetsbrott.

cpanel säker anslutning inloggning

cpanel-inloggning

CPanel-gränssnittet

CPanel-gränssnittet har förfinats genom åren, om och om igen, och själva gränssnittet kan anpassas av webbhotellföretaget som erbjuder tjänsterna, men i allmänhet har de följande huvudavsnitt: Inställningar, Mail, filer, databas, domäner, Säkerhet och loggar. Det lättanvända och polerade gränssnittet är en av de många aspekterna som står för denna kontrollpanels popularitet.

cPanel-funktioner

cPanel är en av de mest funktionsrika kontrollpanelerna där ute.

cpanel gränssnitt funktioner

I avsnittet Mail kan du ställa in nya e-postkonton, speditörer, du kan finjustera SpamAssasin-inställningar, hantera e-postlista, definiera fånga alla e-postadresser, etc. De flesta e-postinställningar kan göras med bara några klick.

Under domänen kan du hitta Simple Zone Editor genom vilken redigeringen av zoner enkelt kan uppnås. Här kan du också definiera omdirigeringar och du kan redigera andra domän- och DNS-relaterade inställningar.

Du hittar PHPMyAdmin vanligtvis under användning också. En annan trevlig databasavsnitt. Hanteringen av MySQL-databaser från ett webbgränssnitt är ganska bekvämt, men om du föredrar MySQL Workbench kan du med cPanel förmågan att “montera” eller använda fjärrdatabaser. Förutom MySQL kan cPanel hantera PostgreSQL-databaser också.

cPanel kommer med ett mycket bekvämt backup-system, som vanligtvis finns under filavsnittet. Det kan användas för att skapa icke-inkrementella, stillbildsbaserade säkerhetskopior från databaser, filer, e-postinställningar, eller så kan du säkerhetskopiera hela panelen till ett enda arkiv. Den här funktionen är mycket användbar när du vill flytta till en annan värd, som också erbjuder cPanel som en kontrollpanel. Om du vill flytta från ett värdföretag till ett annat som använder en anpassad kontrollpanel kan migrering vara en ganska komplex uppgift, men inte om det görs från cPanel till cPanel. Här under avsnittet Filer hittar du vanligtvis FTP-inställningssidan som låter dig ställa in nya FTP-konton eller redigera gamla. Du kan ange kontoens hemkatalog om du vill, men det är vanligtvis förbehållet för dig.

cpanel php version cron jobbsupport

Med cPanel kan du vanligtvis välja vilken version av en viss programvara du vill använda, med bara några klick kan du till exempel välja PHP-versionen. Du har fortfarande den gamla PHP-koden som använder mysq_connect och mysql_query funktioner? Inga problem, ändra PHP-versionen till 5.X och du är bra att gå. Vill du pressa lite extra prestanda från din faktiska PHP-webbapplikation? Ändra bara PHP-versionen till 7.X så kan du omedelbart dra nytta av den snabbare PHP-tolkaren när det gäller sidgenereringstider.

Andra funktioner som är värda att nämna är rå och analyserad åtkomst och åtkomst till fellogg, så en utvecklare kan se exakta fel som produceras av applikationerna, medan webbplatsägaren kan se åtkomststatistiken och trafikfluktuationer eller trender. Det har cron-jobbstöd, du kan definiera dina anpassade apache-hanterare eller till och med lägga till anpassade mime-typer, det har en enkel att konfigurera Basic Auth-baserat mapplösenordsskydd, enkel att använda SSL-inställningar med självsignerade certifikat och / eller CSR-generation.

Värdresurser

Du kan alltid se den aktuella resursanvändningen som bandbredd, lagring, antal FTP- eller e-postkonton, antal databaser, antal skickade e-postmeddelanden etc. Vissa värdleverantörer ställer även in e-postbaserade varningar om du är nära den inställda gränsen, så du kan vidta omedelbara åtgärder. Detta kan hjälpa dig att ha en klar överblick över dina värdresurser och kontrollera deras tilldelning.

cPanel Extensibility

Funktionerna i cPanel kan utökas med plugins från tredje part. Det finns ganska många färdiga plugins i cPanel App Catalog, men det kan också utökas med specialskrivna plugins.

cPanel har ett väl dokumenterat JSON API med färdiga klienter i PHP och PERL och stöder också en kommandorad API-klient som heter cpapi2. Om du har några uppgifter som du själv gör om och om igen kan du överväga att implementera en klient som gör det åt dig, antingen som ett plugin eller som en API-klient.

Slutsats – Varför ska du använda cPanel Host??

Som ni ser är cPanel en mycket mogen produkt som har varit i branschen ganska länge nu, med många högprofilerade webbhotell som använder den. Om du äger en dedikerad server eller en VPS och du överväger att använda cPanel antingen för dig själv eller för dina kunder bör du veta att för en VPS är kostnaden $ 20 per månad eller $ 200 per år, medan för en dedikerad server $ 45 per månad och $ 425 per månad år. De flesta betrodda värdföretag kommer att erbjuda dig en cPanel-baserad värdkontrollpanel gratis, och vissa kunder väljer endast en given webbhotell om det kommer med cPanel.

Bästa cPanel-värdleverantörer

Nu när du vet vad som är cPanel och hur det fungerar vill du förmodligen veta vilka som är de bästa värdleverantörerna som erbjuder cPanel. Nedan visas våra topp 3 rekommenderade cPanel-värdföretag som inkluderar cPanel-kontrollpanelen gratis med sina delade värdplaner:

Företag
Pris från

1bästa cpanel wordpress hosting$ 3,95 / mo
2bästa företag cpanel värd$ 4,19 / mo
3bästa högklassiga cpanel-värd$ 3,95 / mo

Om du vill ta reda på mer om varje webbhotell, rekommenderar jag att du tittar på deras officiella webbplats eller läser våra recensioner:

 • BlueHost Review – bäst för affärs- och WordPress-värd
 • InMotion Review – bäst för webbplatser för små och medelstora företag
 • HostGator Review – bäst för växande affärswebbplatser

Om du fortfarande har några frågor angående cPanel, tveka inte att ställa i kommentaravsnittet nedan eller kolla vidare våra cPanel-tutorials.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector