Vad är Plesk? Ska du använda Plesk Powered Web Hosting?

01.06.2020
Artiklar och mer ... 'Vad är Plesk? Ska du använda Plesk Powered Web Hosting?
0 6 мин.

vad är plesk


Plesk är en av de främsta kontrollpanelerna för webbhotell med 50% av de 100 värdtjänstleverantörerna över hela världen som använder den. Även om du kan köpa en Plesk-licens separat, ingår den här kontrollpanelen vanligtvis gratis i delade, VPS och dedikerade värdplaner från flera värdleverantörer. Som en webbaserad kontrollpanel underlättar Plesk den dagliga driften av en webbplats genom att tillhandahålla en enda plattform för webbplatsägare att hantera värdfunktionerna som ingår i deras webbhotell, som att sätta upp webbplatser, e-postkonton, hantera databaser, säkerhetskopior, loggar.

Relaterat: Kontrollpaneler för webbhotell

Länge fanns det inga anständiga kontrollpaneler för Windows-servrar, då kom Plesk med och fyllde det tomrummet, en aspekt som står för dess popularitet bland dem som litar på Windows-baserad hosting. Till skillnad från cPanel, som dominerar Linux-scenen, är Plesk den valbara kontrollpanelen för Windows-värd.

Plesk Översikt

Plesk är en ständigt växande plattform som innehåller kraftfulla funktioner och tillägg som sträcker sig från design till säkerhet. Som ett minimum måste en kontrollpanel leverera minst fyra tjänster: Mail, Web, Database och DNS. Ledande kontrollpaneler som Plesk levererar dock massor av värdtjänster eftersom webbhotell i verkligheten är mycket mer komplicerat och återupptar inte bara dessa fyra funktioner.

Här är en sammanfattning av Plesks viktigaste funktioner:

säkerhet

Säkerhet är utan tvekan en av Plesks främsta försäljningsställen. Plesk täcker skickligt webbserversäkerhet och säkerhet på kontonivå.

Plesk stöder både LDAP- och Active Directory-autentisering, som gör det möjligt att hantera konton på en central plats och köra granskningsloggar mycket lättare. Dessutom har det stöd för tvåfaktorautentisering (t.ex. via Google Authenticator) utanför rutan. Den har en inbyggd WAF (Web Application Firewall) baserad på mod_security, som du kan anpassa och finjustera. Du kan prenumerera på Atomicore regler mot en avgift om du inte vill bry dig om att uppdatera reglerna själv.

En annan bra funktion som kommer med Plesk ur rutan är Fail2Ban som ständigt övervakar loggfiler och kan förbjuda IPv4-adresser om den upptäcker många misslyckade inloggningsförsök till en tjänst. Observera att det bara fungerar korrekt med IPv4-adresser, så om du använder IPv6 och vill använda Fail2Ban kan du avaktivera IPv6-stöd.

Plesk stöder flera webbservrar som Apache, NGINX och Litespeed, men när det gäller säkerhet ger de också Let’s Encrypt-integration. Du kan ha HTTPS-aktiverade webbplatser gratis med bara ett par klick i kontrollpanelen. Det finns ingen anledning till att någon vill köra osäkra webbplatser eller varför någon inte vill åtminstone göra dem tillgängliga via https. Let’s Encrypt-certifikat kan också användas för att säkra e-postservrar (IMAP, SMTP).

Om du kör PHP-baserade webbplatser bör du veta att det finns vissa begränsningar på grund av säkerhet för PHP-applikationer. Naturligtvis kan du inaktivera dem om du vill, men som standard levereras Plesk med härdade PHP-säkerhetsinställningar. Exempelvis är OpenBaseDir-begränsningar, allow_url_include inställda på falska osv.

Parallels, företaget bakom Plesk, samarbetade med CloudFlare för att skapa ServerShield, som är en förlängning för Plesk, men det kommer med Plesk 12. ServerShield skyddar dina webbplatser från DDoS-attacker och andra hackinghändelser, och det har till och med en inbyggd CDN. Denna typ av samarbete indikerar tydligt att Plesk är en säkerhetsorienterad kontrollpanel.

Att Plesk tar säkerhet mycket allvarligt återspeglas också av dess lyhördhet för sårbarheter. Säkerhetsproblem erkänns inom en dag, och korrigeringar släpps i genomsnitt inom 9 dagar i motsats till cPanel, vilket tar 9 dagar bara för att erkänna säkerhetsproblem och 28 dagar i genomsnitt för att släppa korrigeringar.

användbarhet

Eftersom deras uppgift är att hjälpa dig att hantera komplexa serveroperationer, måste kontrollpaneler rankas högt i användbarhet så mycket att även nybörjare ska ha det lätt att bli bekanta med panelen funktioner.

Plesks gränssnitt har fått en massiv ansiktslyftning under de senaste versionerna, och ett nytt användargränssnittstema, helt responsiv design, ikoner med hög upplösning, nätverksklar skärm, anpassningsbart användargränssnitt etc. lades till. Plesk stöder alla större webbläsare, ger rollbaserad åtkomst och ett anpassningsbart användargränssnitt till användarroller via gränssnittsförinställningar.

Operativsystemets kompatibilitet

Windows-värdmarknaden är inte försumbar, så om du tänker äventyras till den marknaden kommer du definitivt att stöta på Plesk. Medan cPanel endast är Linux, fungerar Plesk med samma funktionsuppsättningar både på Windows och Linux.

branding

Plesk tillåter anpassning och branding men deras olika skinn finns tillgängliga. De gör det även möjligt för dig att skapa dina egna skinn, så att du kan märka gränssnittet efter dina behov. Plesk erbjuder också stöd för 32 språk.

Mobilappar

Plesk gör det möjligt att använda din mobil för att utföra serverhanteringsoperationer via deras fullt stödda Android-, Windows- och iOS-appar. Alla funktioner som kommer ut i Plesk stöds också på mobil.

Plans & Prissättning

Medan en Plesk-licens ingår gratis i Windows-baserade värdkonton och servrar för många värdleverantörer (t.ex. HostGator, GoDaddy), har du också möjlighet att köpa en licens separat för en ostyrd värdplan som du kan ha.

Det finns tre licensplaner – Web Admin, Web Pro och Web Host. Du kan välja att betala varje månad för varje plan eller årligen, i vilket fall du får två månader ledigt.

Web Admin-planen kostar $ 3,75 / månad (faktureras årligen), och det är en plan som passar för webbplats- och serveradministration, Web Pro-planen kostar $ 7,50 / månad för VPS eller $ 11,25 / månad för dedikerade servrar, och den riktar sig till utvecklare och designers ( det inkluderar Developer Pack, WordPress Toolkit, prenumerationshantering och kontohantering), medan webbhotellplanen kostar $ 11,25 / månad för VPS eller $ 26,25 / månad för dedikerade servrar.

Toppleverantörer av Plesk webbhotell

Nu när du har en klar vision om vad som är Plesk och hur det fungerar, mest troligt att du vill veta vilken värdleverantör du bör välja, som erbjuder Plesk kontrollpanel. Nedan visas de 3 bästa webbhotellföretagen som vi rekommenderar:

Företag
Pris från

1HostGator bästa Plesk-värdleverantör$ 4,76 / mo
2billigt värdföretag för Plesk$ 0,99 / mo
3pålitlig Plesk webbhotell$ 50 / mo

Slutsats

Det kan inte förnekas att cPanel är en industristandard kontrollpanel för Linux-servrar, och medan Plesk har en starkare närvaro på Windows-scenen, är det också värt att betraktas som en av de främsta Linux-kontrollpanelerna. Plesk var utformad för att hjälpa även nybörjare webbansvariga att enkelt hantera infrastruktur och helt säkra webbplatser och applikationer automatiskt.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector