Vad är privat WHOIS och varför privat domänregistrering är viktigt?

privat whois domännamnsregistrering


När du köper ett domännamn måste du skicka in viss information som ditt telefonnummer, fullt namn och adress, e-postadress osv. Detta krävs av din domänregistrator på uppdrag av ICANN (Internet Corporation för tilldelade namn och nummer) för att skapa insyn när det gäller äganderätt till domännamn. Men denna transparens kommer till en kostnad, som vi kommer att diskutera långt i den här artikeln samt åtgärder för att skydda dig mot de potentiellt skadliga effekterna av att dina personuppgifter offentliggörs.

De personuppgifter som du skickar in när du köper en domän offentliggörs i Whois tillsammans med andra uppgifter som t.ex. namnservrar, utgångsdatum, domänens förnyelsedatum osv. Whois är en teknisk katalog som kan användas för att leta upp information som gäller varje gTLD (generisk toppdomän) som .com, .net eller .online, och som inkluderar allt ditt skickade personlig information också. Detta kan göra dig sårbar för handlingar från olagliga datainsamlare, identitetstjuvar och domänkapare. Detta om du inte väljer privat Whois eller privat domänregistrering.

Vad är privat Whois?

JAG KAN kräver att du behåller korrekt och uppdaterad information om dina domäner och det lagliga och avtalsenliga ägandet av ett domännamn är knutet till den information du skickar under en domäns registreringsprocess. Detta innebär att den som är noterad i Whois som ägare av domänen anses ha lagligt ägande av det. Du kan kringgå kravet att lämna dina personuppgifter genom att skicka in någon annans data istället för dina egna, men den personen kommer att betraktas som den rättmätiga ägaren i händelse av tvist. Även om du har betalat för domänen, om du listat någon annans data, enligt ICANN: s ögon, är personen som är registrerad som den registrerade rättmässiga ägaren till domänen.

När du registrerar en domän tillåter vissa leverantörer dig att välja en tilläggstjänst som kallas privat domänregistrering, även kallad privat Whois- eller domänskydd. Den här tjänsten gör att du kan maskera eller dölja ditt namn och kontaktinformation genom att ersätta den med generisk information som genereras av din registrator, vilket gör att det inte är möjligt för andra att hämta din personliga information från Whois-databasen.

Olika domänregistratorer har olika namn för privat domänregistrering – vissa kallar det domänskydd (t.ex. A Small Orange), andra hänvisar till det som privat Whois-registrering (t.ex. HostGator), medan andra registratorer kallar det domänskydd (t.ex. BlueHost, GoDaddy ) eller Whois Guard (t.ex. Namecheap). Priserna för denna tjänst är också ganska varierande, så se till att du jämför priser innan du registrerar en domän.

Varför registrering av privat domän är viktigt?

Även om inte alla domäner har skydd för domänens integritet (till exempel, majoriteten av domäner på toppnivåer på landsnivå har inte tillåtelse att ha privata Whois), men gTLD: er som tillåts ha det kan ha stor nytta av att personuppgifter inte hamnar händerna på domänkapare, datavetare eller hackare.

Här är tre skäl till varför privata Whois är viktiga och varför du bör överväga att köpa denna tjänst:

1. Skydda din personliga information

Identitetsstöld är vanligare än man skulle tro, och antalet fall av identitetsstöld ökar. En skicklig person kan utnyttja de uppgifter som publicerats i Whois-databasen i den utsträckning som han bedriver identitetsstöld. Eftersom du skulle vara trött att dela din personliga information offentligt på sociala medier eller andra sökbara databaser medveten om att det kan hamna i fel händer, så att du väljer registrering av privat domän ser till att dina uppgifter hålls säkra och dolda i Whois-databasen.

En annan anledning till att privat domänregistrering är viktig är att den kan skydda uppgifterna för vissa kategorier av människor som är utsatta för förföljelse. Om du till exempel äger ett kontroversiellt medieutbud eller en webbplats som förespråkar rättigheter för invandrare eller LGBTQ-rättigheter kan en domänens integritetstjänst skydda data som gäller ägarna till sådana webbplatser.

2. Förhindra skräppost och oönskade uppmaningar

Säljare och telemarketing ser publicering av personlig information som ditt telefonnummer och e-postadress som en öppen inbjudan till uppmaning. I själva verket skrapar flera företag Whois-uppgifter för nyligen tillagd information. Om din e-postadress är översvämmad av skräppostmeddelanden och din telefon fortsätter att ringa upp med erbjudanden om marknadsföring av sociala medier, SEO och andra “otillåtliga” affärsmöjligheter, är det ett tecken på att dina data just har hämtats av företag som annonserar sina tjänster.

En annan sak som du kanske vill vara försiktig med om du inte använder privata Whois är falska “domänförnyelse” -meddelanden, som kan dyka upp när din domän närmar sig utgångsdatumet. Dessa hjälper dig inte förnya din domän och istället lurar du dig att tro att du har förnyat din domän när du faktiskt inte gjorde det. Se till att du är försiktig när det gäller meddelanden om förnyelse av domän.

För att säkerställa att din Whois-data förblir skyddad hela tiden, sätter du din domänens integritetstjänst på automatisk förnyelse.

3. Förhindra kapning av domäner

Tidigare var domänkapning en större fråga än det idag med tanke på att domänregistratorer numera låser domänöverföringar efter att de har köpt in. Så om inte någon råkar ta hand om dina kontouppgifter kan de inte överföra din domän. Eftersom Whois-skyddstjänsten genererar en dummy-e-postadress i stället för din riktiga e-postadress, kommer alla e-postmeddelanden för överföring av domänöverföring att skickas till dummy-adressen istället för din riktiga adress. I de flesta fall vidarebefordras inte e-postmeddelanden som skickas till dummy-adressen till ägarens verkliga adress. Det finns dock Whois-skyddstjänster som gör att du kan ange en anpassad adress där e-postmeddelanden kommer att vidarebefordras. Det är en bra idé att ha en giltig adress kopplad till den dumma, eftersom det kan finnas legitima skäl till att någon skulle vilja kontakta dig direkt, t.ex. skräppostrapporter, hackingrapporter, säkerhetsproblem, etc. Om de inte kontaktar dig med hjälp av den e-postadress som är listad med Whois, skickar de e-postmeddelandet till värdleverantörens missbruksavdelning.

Finns det några nackdelar till privat Whois?

Förutom de årliga extrakostnaderna (som kan variera från registrator till registrator) som du kommer att ådra dig för varje domän du aktiverar privat domänskydd för, finns det inga nackdelar som möjliggör en privat Whois. Men om din domän redan registrerades en gång utan ett sådant integritetsskydd på plats kan dina tidigare skickade data fortfarande vara offentliga och sökbara via verktyg som gör historiska sökningar efter historia för domänägare. Eftersom publicering av uppgifter om ägaren av en domän är avsedd att främja öppenhet, kan det att få dina uppgifter som är listade i Whois, få vissa kunder att ifrågasätta ditt rykte – är du verkligen vem och vad du hävdar att vara? I den här situationen måste du väga fördelarna med full öppenhet i motsats till nackdelarna med att använda dina data för bedrägliga ändamål.

Om du driver en onlinebutik kan du ställa in information om Whois till att vara samma som ditt företags uppgifter, eftersom du antagligen redan är skyldig att visa din kontaktinformation som företagsnamn och officiell adress, telefonnummer etc. visas i alla fall. Det finns ingen anledning att dölja din WHOIS-information, eftersom den kan “skrämma” några få potentiella affärspartner bort. Det är mycket osannolikt för en kund att undersöka din WHOIS-information, men en potentiell affärspartner kommer säkert att försöka samla in så mycket information om dig som möjligt.

Var du registrerar din domän med privat WHOIS?

De flesta domänregistratorer har möjlighet att välja en domänskyddstjänst när du registrerar dig hos dem. BlueHosts domänskyddstjänst kostar $ 11,99 per år per domän, men några av deras delade värdplaner (t.ex. Prime plan) – som också har ett gratis domännamn – erbjuder den här tjänsten gratis. InMotion är en annan pålitlig domänregistrator som ger dig möjligheten att aktivera domänskydd för din domän och det kostar $ 9,99 per år per domän. HostGators funktion för domänskydd för privatliv är tillgänglig för $ 12,95 per år per domän. Som du kan se finns det vissa skillnader i prissättning, så du måste jämföra leverantörer för att se vilka erbjudanden som är bäst.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map