Varför ska du få en dedikerad IP-adress till din webbplats?

varför använda dedicerad ip-adress för din webbplats


Kan det att ha en dedikerad IP-adress ge dig en fördel i motsats till att ha en delad IP-adress? Vad är skillnaden mellan en dedikerad IP-adress och en delad adress och vilka är de situationer där du är bättre på att få en dedikerad IP-adress? Det här är några av de frågor som oftast ställs upp om dedikerade IP: er.

I princip skulle de flesta webbplatser inte dra stor nytta av att ha en dedikerad IP, men i vissa fall kan en dedicerad IP vara nödvändig eller det är mer tillrådligt än att ha en delad IP-adress.

Delad IP kontra dedikerad IP

Din IP-adress är i grund och botten ditt riktiga domännamn, men med tanke på att en uppsättning siffror skulle ha varit svårt att komma ihåg, kom folk med namn för att fördubbla domännamn. Att ha en delad IP är den allmänna regeln i den meningen att värd för din webbplats på en delad hosting automatiskt ger dig en delad IP. Detta innebär att serverns IP delas av flera webbplatser som är värd på samma server. Däremot är en dedikerad IP unik för din webbplats och den delas inte med andra webbplatser.

Flera webbplatser värd på en delad server som har samma IP-adress kan uppgå till hundratals webbplatser, vilket innebär att det finns en risk att din webbplats är i dåligt företag i den meningen att andra webbplatsers handlingar kan påverka rykte av din webbplats.

Hur man får en dedikerad IP?

Det finns några sätt du kan få en dedikerad IP – be om en dedikerad IP-adress från din webbhotell, få en dedikerad server som kommer med en dedikerad IP eller en VPS, som också tillhandahålls tillsammans med en dedikerad IP.

Av ovanstående metoder som ber om en dedikerad IP direkt från din webbhotell kommer med det mest krångel, eftersom ARIN (Amerikanskt register för internetnummer) kräver att du motiverar ditt behov av en särskild IP. Om du inte kan tillhandahålla tillräcklig motivering kommer din begäran att avslås. Motivering för en särskild IP-adress krävs på grund av brist på IPv4-adresser, vars kombinationer så småningom kommer att ta slut. Därför är det viktigt att se till att återstående IPv4-block tilldelas de som kan motivera ett tillräckligt behov av dem.

Ett annat, enklare sätt att få en dedikerad IP är att få en dedikerad hosting eller en VPN. Vanligtvis tilldelar värdleverantörer en dedikerad IP till dessa tjänster. Detta säger inte att vissa leverantörer inte kommer att be om motivering i dessa fall, men det krävs inte en motivering som regel som om man begär en särskild IP direkt.

När du ska få en dedikerad IP?

Även om de flesta webbplatser inte skulle dra nytta av att få en dedikerad IP, finns det några fall där det skulle vara vettigt att få en:

 • Säkra en e-handelswebbplats via SSL
 • Att göra din webbplats svart hatt / spam-proof
 • Vill uppnå en bättre e-postleverans

Om du är värd för en onlinebutik eller annan e-handelsrelaterad webbplats och betalningshantering inte sker via tredje partstjänster, behöver du en dedikerad IP och ett SSL-certifikat för att göra kundernas transaktioner säkra. En dedikerad IP kommer att ge dig trovärdighet och får kunderna att känna sig mer bekvämt när de gör transaktioner på din webbplats. Även om SNI-tekniken (servernamnindikering) tillåter att flera SSL-certifikat kan serveras av samma delade IP-adress, kanske äldre versioner av vissa webbläsare inte stöder den här tekniken, därför kommer besökare som går in på webbplatser från sådana webbläsare att få ett meddelande om anslutningen är otillförlitlig. En dedikerad IP kan hjälpa till att undvika problem som detta.

Ett annat skäl till varför du vill få en dedikerad IP är att skydda din webbplats från skräppost när det gäller rykte. Om andra webbplatser som du delar en IP med skickar ut skräppostmeddelanden eller engagerar sig i svart hatt och blir svartlistade eller förbjudna som ett resultat, kan din webbplats påverkas av beteendet på dessa webbplatser. Möjliga negativa resultat skulle vara noll dirigering av din webbplats, utlösning av antiviruslarm, “Denna webbplats kan skada din dators” varningar på dina webbplatslänkar, etc. I det här sammanhanget är det en bra idé att övervaka din webbplats i Googles verktyg för webbansvariga för att få en glimt av vad Google tycker om din webbplats.

Eftersom du inte skulle behöva dela en dedikerad IP med någon annan kan du ha mer kontroll över ditt rykte. Men om det verkar som om din webbplats är i “dåligt företag” och din webbhotell är komprometterad är det mer meningsfullt att migrera till en annan värdleverantör och få en dedikerad IP där. Bara för att vara på den säkra sidan kanske du fortfarande vill kontrollera historiken för den dedikerade IP-adressen som den har tilldelats för att se om den tidigare har använts för skräppost eller inte. Du kan göra detta med hjälp av IP-rykteuppsökningstjänster.

Om du har en webbplats med mycket trafik med många besökare kan det vara dags att få en dedikerad webbhotell som ökar din webbplatshastighet, vilket också kan förbättra din webbplats Googles ranking. En dedikerad webbhotell kommer också med en dedikerad IP. Om det enda skälet till att du begär en dedikerad IP är att förbättra din SEO kommer du definitivt att nekas en. Om du har väldigt lite trafik på din webbplats och inte har problem med serverbelastning eller servertidstider behöver du förmodligen inte få en dedikerad webbhotell. Genom att bara få en dedikerad IP kommer din SEO-positionering inte nödvändigtvis att förbättras, såvida inte din webbplats var belägen i ett “dåligt område”.

En annan fördel med att ha en dedikerad IP är att de flesta värdföretag låter dig ställa in den så kallade PTR- eller Reverse DNS-posten, vilket är användbart om du planerar att skicka ut viktiga e-postmeddelanden eller nyhetsbrev. På DNS-nivå har yourdomain.com en A-post som pekar på din IP-adress, men om din IP-adress har en PTR-post som pekar tillbaka till yourdomain.com, så ses detta som ett positivt tecken för de flesta SPAM och andra filtersystem.

Slutsats

Så ska du få en dedikerad IP? Även om det är nödvändigt för vissa, är det inte något som de flesta skulle dra stora fördelar av. Förutom vissa väl motiverade fall som diskuterats ovan (säkra webbplatser med SSL-certifikat, högtrafikwebbplatser och skräppostskydd), kommer du att ha det bra med en delad IP-adress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map