VPS Hosting vs dedikerad server – Vilket är det rätta valet för din webbplats?

VPS-hosting-vs-dedikerad server


I den här artikeln kommer jag att visa dig de viktigaste likheterna och skillnaderna mellan VPS-värd och dedicerad server. De är ganska lika, men de skiljer sig mycket åt. Om du vill ta reda på vilka du ska välja för din webbplats, läs denna artikel. Låt oss dyka in i det!

Vad är VPS Hosting?

För att hjälpa dig förstå hur VPS-värd fungerar kommer vi att ta upp delad hosting som ett exempel. Med ett delat hosting-konto får du en server som är uppdelad i många mindre delar som betjänar andra människors konton. Du kan föreställa dig det som en dator som har många användarkonton skapade på den, men istället för att bara en av dem kan logga in, så låter den här många användare arbeta på maskinen samtidigt.

Att köra massor av webbplatser på samma maskin innebär också att CPU, RAM, lagring och bandbredd är fördelade mellan användarna. VPS-värd baseras på ett liknande system. Genom att hyra din egen VPS får du en del av servern som driver dina webbplatser eller applikationer. Den viktigaste skillnaden är att en VPS har en hypervisir som förhindrar att din webbplats påverkas på något sätt av andra användare på servern.

Vad-är-VPS-hosting

Ett hypervisir kan också göra din VPS skalbar. Om det finns en annan webbplats på servern som inte använder alla resurser från sin VPS-plan blir de oanvända resurserna gratis. Om din webbplats behöver mer resurser kan du göra anspråk på dem genom att betala skillnaden och göra din VPS ännu starkare. Dessa resurser lånas endast ut tillfälligt. Under tiden ser hypervisorn till att den andra webbplatsen inte lider av minskningen.

Fördelar och nackdelar med VPS Hosting

Medan VPS-hosting nästan alltid är en bra idé efter att din webbplats växer ut ur en delad värdplan, har denna typ av webbhotell också sina nackdelar. Vi skapade en lista där vi sammanfattade de mest anmärkningsvärda för- och nackdelarna med VPS-värd, bara för att hjälpa dig att välja om du vill välja en dedikerad server eller en VPS-plan för ditt projekt. Låt oss se vad vi har här:

Fördelar med VPS Hosting

 • Det är billigare – En VPS-värdplan är sällan dyrare än en dedikerad server. Om du vill spara lite pengar men delad hosting inte räcker bör du välja VPS.
 • Ökad kontroll och flexibilitet – Du kan bestämma hur mycket lagring, minne och processorkraft du behöver. Du kommer också att få tillgång till fler administrativa inställningar än med en delad plan och du kommer att ha fler alternativ när det gäller operativsystemet.
 • Omstart av server – Med VPS-planer kan du starta om din egen virtuella server med en digital on-off-switch via din kontrollpanel.
 • Root-åtkomst – Om du behöver root-åtkomst till din server men inte vill spendera mycket pengar på en dedikerad server kan du också få den här funktionen med de flesta VPS-planer. Detta gör att du kan installera krävande programvarupaket som krävs för ditt arbete.
 • Kraftfulla paket – VPS-värdpaket kan vara tillräckligt kraftfulla för att driva större företag. Vissa leverantörer erbjuder även VPS-planer som är starkare än de flesta dedikerade servrar med lägre nivå.

Nackdelar med VPS Hosting

 • Försäljning – Se till att leverantören du väljer inte översyr sina resurser. Det finns gott om webbhotell där ute som är för många konton på samma server, förutsatt att ingen av dem kommer att överskrida begränsningarna. Detta kan påverka alla användare på servern negativt, så se till att undvika överfulla servrar om du vill att din webbplats ska vara så snabb som den borde vara.
 • Begränsade resurser – VPS-planer är inte lika starka som dedikerade planer och du kanske behöver mer resurser för att kunna fortsätta använda det när din webbplats börjar växa. Tyvärr kan du bara lägga till en begränsad mängd resurser och detta kommer så småningom att tvinga dig att byta till en dedikerad server.
 • Brist på anpassning – Med en VPS finns det definitivt fler anpassningsalternativ tillgängliga än med delad hosting, men inte lika många som med en dedikerad server. Du kommer att begränsas till en bestämd uppsättning programvara som kan installeras och leverantören tillåter dig inte att gå längre än det.
 • Säkerhetsproblem – Hypervisorn är mjukvarukomponenten som ser till att alla användare är ordentligt separerade på servern. Tyvärr är detta också en svaghet eftersom om en av de virtuella maskinerna påverkas av ett virus kan den kringgå hypervisorn och påverka alla andra användarkonton på servern. Detta kan sällan hända men ändå är det inte omöjligt och måste noteras.

Varför välja VPS Hosting?

Om du inte förväntar dig att hundratusentals människor ska besöka din webbplats varje månad, är det säkert en bättre idé att gå till en VPS. Dedikerade servrar går bara snabbare om det finns en stor mängd trafik på din webbplats, annars fungerar VPS: er ännu bättre. En VPS kan vara ett bra substitut om du har ett växande företag som inte har råd med en dedikerad server för tillfället.

Faktum är att en VPS är optimal för de flesta onlineföretag på lång sikt. Det är inte bara billigare, utan gör att du enkelt kan skapa din webbplats tack vare det överflöd av funktioner som leverantörer vanligtvis erbjuder. Rotåtkomst är också aktiverat i de flesta VPS-planer. Om du jämför det med delad hosting, ger en VPS uppenbarligen fler resurser och det finns ingen väsentlig skillnad i priserna.

För växande företag rekommenderas starkt VPS. Dess flexibilitet gör att du kan börja med en mycket grundläggande VPS-plan och skala den hela vägen upp. Ibland kan du uppgradera din VPS till den punkt där den ger mer resurser än en dedikerad server. Om du inte behöver säkerheten och kontrollen från en dedikerad server kanske du inte ens behöver registrera dig för en i framtiden.

Jag rekommenderar InMotion Hosting om du letar efter en pålitlig VPS-värdplan.

Läs vår InMotion-granskning för mer information.

Vad är en dedikerad server?

Anledningen till att den kallas en dedikerad server är att maskinen är dedikerad till ditt eget personliga bruk. Det finns inga begränsningar, så du får använda all maskinvara som finns tillgänglig i maskinen och det låter dig skapa den typ av värdmiljö du behöver med full åtkomst till konfigurationsalternativ. Förutom att du har den högsta kontrollen, finns det alltid ett tekniskt supportteam som ser till att din server är optimerad och fungerar bra.

Men om du mer är en teknisk kunnig användare kan du hantera hela systemet själv, ta hand om säkerhet, uppdateringar och optimering. Att välja en dedikerad server innebär också att du kan köra din webbplats på förstklassig hårdvara och inte ha den delad med andra användare. Beroende på din budget kan du välja den kombination av RAM, lagring och CPU som mestadels passar dina behov.

what-is-dedikerad server

Tack vare serverrotåtkomst kan du installera det operativsystem du väljer och vilken mängd extra programvara som helst. Uppenbarligen är dedikerade servrar de dyraste eftersom du måste betala för en hel maskin som nästan alltid är starkare än de mest kraftfulla VPS-planerna. Dessutom är dedikerade servrar säkrare än VPS. Att använda en VPS kan vara farligt eftersom om en användare får ett virus kan det påverka alla andra användare på servern.

Fördelar och nackdelar med dedikerad hosting

En dedikerad server är verkligen det mest kraftfulla alternativet när det gäller webbhotell. Men det betyder inte att vi rekommenderar det för alla. Det finns några viktiga faktorer som du måste ta hänsyn till när du försöker ta reda på om du vill välja en dedikerad server eller en VPS för din webbplats. Lyckligtvis kan vi hjälpa dig med en fin lista som visar de mest anmärkningsvärda för- och nackdelarna med dedikerad hosting. Låt oss börja med proffsen:

Fördelar med dedikerad hosting

 • Kraft och prestanda – Om du väljer en dedikerad server betyder det att du vill ha det kraftfullaste värdalternativet. Det är det bästa valet för dig som vill ha maximal prestanda för sin webbplats. Genom att välja en dedikerad server som passar dina behov garanterar du att det inte kommer att behöva uppgraderingar och att arbetsbelastningen blir mycket mer förutsägbar också
 • Det är exklusivt – Du kan dra nytta av en server som är 100 procent din. Dedikerade servrar är för personligt bruk, så leverantören ser till att den inte delas av någon annan användare.
 • Kontroll och anpassningsbarhet – En dedikerad server låter dig anpassa din värdmiljö som du vill. Det garanterar också full kontroll, vilket innebär att du kan starta om maskinen när det behövs och installera all programvara med root-åtkomst. Detta öppnar dörren för många anpassningsalternativ så länge du installerar programvara som kan hanteras av maskinvaran på servern.

Nackdelar med dedikerad värd

 • Det är dyrt – De som registrerar sig på en dedikerad server måste spendera mycket pengar varje månad. Kanske skulle ditt företag ha det bättre med en dedikerad server, men först måste du definitivt komma till den punkten när det genererar tillräckligt med inkomst för den här typen av webbhotell. Fram till dess är det alltid en bra idé att investera i VPS.
 • Rekommenderas inte för nybörjare – Naturligtvis kan du gå för hanterad hosting när du registrerar dig för en dedikerad plan men det är en ganska dyr tjänst. Det enda sättet att fullt utnyttja en dedikerad server är att hantera den själv eller tilldela en av dina teammedlemmar att hantera den. Om ingen har någon allvarlig teknisk kunskap i ditt team, väljer du bättre en VPS eftersom det kommer att bli en kamp.

Varför välja dedikerad hosting?

Du bör välja en dedikerad server om du vill ha specifik hårdvara och mjukvara för din webbplats. Å andra sidan kräver det viss erfarenhet av serverhantering för att ställa in all mjukvara och korrekt konfigurera din servermiljö. Om du har i genomsnitt 500 000 besökare på din webbplats rekommenderas det att gå för en särskild plan.

För dedikerade servrar måste du se till att ett fåtal personer är redo att arbeta för dig som teknisk personal. Det finns många uppgifter som kräver viss expertis när det gäller att optimera och underhålla en server. Dedikerade servrar är gjorda för värd av enorma mediefiler. Dessa kan bara köras korrekt om du har tillräckligt med lagring och bandbredd.

Med en sådan server kommer du att ha en stor mängd processorkraft att arbeta med. Om du vill köra massor av back-end applikationer och skript, kan du säkert dra nytta av det. Både din webbplatstrafik och mediefiler kommer att förlita sig på din serverns bandbredd, så om var och en av dessa är ett högt antal, är en dedikerad server absolut nödvändig.

LiquidWeb är min bästa rekommendation när det gäller dedikerad servervärd.

Kolla också in vår Liquid Web review för att få mer information om detta företag.

Slutsats

Hela poängen är att hitta balansen mellan pris och prestanda. Först måste du bestämma hur mycket du vill spendera på värd. Sedan måste du beräkna hur mycket kraft, säkerhet och vilken typ av funktioner du behöver enligt din webbplatstrafik, innehåll och de mål du vill uppnå med din webbplats totalt sett..

För det mesta får du det du betalar för, men det finns också leverantörer som ger dig mindre för dina pengar. Det är därför du måste undersöka och hitta de leverantörer som fick överväldigande positiva kundrecensioner. Du kan aldrig gå fel med de största namnen i branschen, men det finns några dolda ädelstenar också.

Tänk på att ett bra företag också måste erbjuda en kundsupport som du kan lita på dygnet runt. Dessutom kan en leverantör ha en annan målgrupp än den andra. Se till att du väljer ett webbhotellpaket som ger dig en uppsättning funktioner som du faktiskt behöver för din webbplats. Annars kommer det bara vara slöseri med dina pengar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map