WordPress.org vs WordPress.com – Vilket ska du välja för att bygga din webbplats?

wordpress org vs wordpress com


Vilken WordPress-plattform är bättre är ofta en stridighet bland WordPress-entusiaster. Skillnaden mellan de två plattformarna är något nybörjare kanske inte ens inser förrän de redan har gjort sitt val bara för att till slut inse att det inte är vad de hade i åtanke i första hand.

Skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com kommer till skillnaden mellan en egen värd och en värdplattform, där WordPress.org är den värdvärda och WordPress.com är värdversionen. För att veta vilken du ska välja för att bygga din webbplats måste du först analysera fördelarna och nackdelarna med var och en.

WordPress.com

WordPress.com är en värdplattform, vilket innebär att alla tekniska aspekter som går till att driva en webbplats hanteras åt dig av samma leverantör. Med WordPress.com får du ett gratis WordPress-underdomän (som kommer att se ut som yoursite.wordpress.com), gratis webbhotell, gratis säkerhetskopiering för din webbplats samt gratis uppdateringar och säkerhet.

wordpress com prissättning

Även om det finns en gratis WordPress.com-plan är den ganska begränsad, och vi rekommenderar den endast för små personliga bloggar, och bara om du inte har något emot att WordPress ska placera annonser på din webbplats. Denna kostnadsfria plan har 3 GB lagring, förinstallerade plugins, dussintals gratis teman, grundläggande designanpassning och community support.

Om du vill bli av med annonser, få e-post eller livechatsupport, lite mer lagringsutrymme (6 GB) och ett anpassat domännamn kan du uppgradera till den personliga planen för $ 4 / månad. Varken gratisplanen eller den personliga planen låter dig tjäna pengar på din webbplats eller installera plug-in från tredje part.

Premium-planen, som kostar 8 $ / månad, låter dig tjäna pengar på din webbplats genom WordAds-programmet, men om du bestämmer dig för att installera plug-in från tredje part också får du ännu en uppgradering till affärsplanen.

Affärsplanen är den mest fullständiga planen, som ger obegränsad lagring, SEO-verktyg, möjlighet att installera tredjeparts teman eller plugins, integration med Google Analytics, och det gör att du kan ta bort varumärket WordPress.com footer. Allt detta för $ 25 / månad.

Som en snabb sammanfattning av ovanstående är här för- och nackdelarna med WordPress.com:

Fördelar med WordPress.com:

 • Gratis värd och underhåll (uppdateringar, säkerhetskopior, säkerhet etc.);
 • Gratis underdomän eller möjlighet att lägga till anpassad domän med högre nivåplaner;
 • Gratis plan lämplig för små hobbybloggar;
 • Förinstallerade plugins och teman.

Nackdelar med WordPress.com:

 • Begränsad kontroll och funktioner med gratisplanen;
 • Annonser placerade på alla gratis webbplatser;
 • Intäktsgenerering är endast möjlig om du uppgraderar till Premium-plan eller högre, och endast genom WordAds-programmet, som kräver att du delar dina intäkter med dem
 • Installera tredjeparts plugins och teman är endast tillåtet med Premium-planen;
 • Inga e-handelsfunktioner eller betalningsgateway-integration finns tillgänglig.
 • Inga anpassade analysverktyg förutom affärsplanen som integrerar Google Analytics.

WordPress.com är utmärkt för dig som inte har de underhållsfärdigheter som krävs för att driva en webbplats på egen hand, och de vill snarare fokusera på att skapa och publicera innehåll, men de planerar inte att tjäna pengar på den.

WordPress.org

Om du väljer WordPress.org som plattform för din webbplats har du möjlighet att helt kontrollera allt som går till att bygga en webbplats. Detta innebär att du måste köpa din egen domän, välja din egen webbhotell, ta itu med uppdateringar, säkerhetskopior, etc. Men det betyder också att du har full kontroll över alla aspekter på din webbplats.

Du kan installera WordPress.org gratis, välja bland tusentals gratis och premium-plugins och teman, lägga till eCommerce-funktionalitet eller annan funktionalitet du vill, och tjäna pengar på din blogg eller webbplats oavsett vad du tycker passar.

ladda ner wordpress org

När du letar efter värd för din WordPress-webbplats kommer du gärna att ta reda på att det finns flera webbhotell som erbjuder hanterad WordPress-värd som har samma underhållsfördelar som du skulle få med en WordPress.com-plan.

När det gäller WordPress-värd är BlueHost, InMotion Hosting eller HostGator några av de värdalternativ vi rekommenderar att titta på. Vissa av dessa webbhotell erbjuder till och med ett gratis anpassat domännamn under ett år.

Denna frihet att kontrollera, anpassa och tjäna pengar är därför många kommer att avstå från fördelarna med en värdplattform och välja den värdversion av WordPress.

Som sagt, här är fördelar och nackdelar med WordPress.org:

Fördelar med WordPress.org:

 • Det är gratis och helt anpassningsbart;
 • Du kan lägga till gratis eller premium plugins och teman;
 • Du kan tjäna pengar på din webbplats men du finner det passande och utan att behöva dela intäkter med någon;
 • Du kan använda anpassade analysverktyg och spårningsverktyg för webbplatstrafik eller andra verktyg du kan behöva;
 • Du kan förvandla din WordPress-webbplats till en onlinebutik och börja sälja online.

Nackdelar med WordPress.org:

 • Du ansvarar för att köpa ditt eget domännamn och hitta värd;
 • Du ansvarar för att teman, plugins, WordPress-kärnan är uppdaterade.
 • Du måste ta itu med säkerhet och säkerhetskopiering.

WordPress.org är valet för dig som vill ha full kontroll över sin webbplats och inte bryr sig om att hantera särdragen i att köpa en domän eller hitta en webbhotell.

Vi rekommenderar WordPress.org för professionella bloggare, onlinebutiker, affärswebbplatser eller alla som planerar att tjäna pengar på sin webbplats och har flexibiliteten att anpassa sin webbplats utan begränsningar.

Så, vad bör du välja för att bygga din webbplats?

Debatten WordPress.com vs WordPress.org kommer alltid att bero på vilken typ av webbplats du planerar att bygga. Om du vill ha en avslappnad blogg som du inte planerar att tjäna pengar på kommer den fria versionen av WordPress.com att gå bra. Om du inte vill att WordPress ska placera annonser på din webbplats kan du enkelt bli av med dem genom att byta till den personliga planen.

Om du planerar att tjäna pengar på din blogg eller webbplats och vill ha kontroll över vilka plugins, teman och andra verktyg du kan installera, är WordPress.org vägen att gå. Nackdelarna med WordPress.org som nämns ovan (underhåll, säkerhet, säkerhetskopiering, etc.) kan enkelt hanteras om du väljer en bra hanterad WordPress-värdplan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map