WordPress vs Wix – Vilket ska jag välja för att bygga din webbplats?

wix vs wordpress


Om du har fattat beslutet om att bygga din egen webbplats, för vilket ändamål som helst, står du verkligen inför ett annat viktigt beslut – vilken innehållshanteringsplattform (CMS) ska du använda för att bygga din webbplats? Det finns många pålitliga och smarta alternativ tillgängliga, men antagligen är de bästa två alternativen du kan välja mellan WordPress och Wix. Så i den här artikeln kommer vi att prata om dessa två plattformar och göra en jämförelse mellan de olika styrkorna och bristerna. Men innan vi åker dit, låt oss diskutera några grunder först.

Vad är ett CMS?

Ett innehållshanteringssystem (CMS) är en plattform som hanterar majoriteten av de tekniska sidorna för att skapa eller bygga en webbplats. De är fantastiska för nybörjare och personer som inte har mycket teknisk erfarenhet eller webbplatsuppbyggnad eftersom de tillåter dig att ladda upp och hantera ditt innehåll på ett mycket enkelt och enkelt sätt.

Generellt finns det två typer av CMS-plattformar: robusta och mycket anpassningsbara plattformar som Drupal och WordPress, och mer trimmade drag-and-drop-alternativ som Weebly och Wix. Var och en av dessa CMS-plattformar har sina egna fördelar, brister och unika egenskaper och funktioner, så du måste lära känna dessa funktioner innan du kan fatta ett beslut och välja CMS som passar dina behov perfekt.

Vad är WordPress?

wordpress blogg programvara för byggande av webbplatser

Installera din WordPress-webbplats med BlueHost

BlueHost erbjuder högkvalitativ, WordPress-optimerad webbhotell med installation med 1 klick för snabb och enkel installation. BlueHost har rekommenderats av WordPress.org som bästa WordPress-värd sedan 2005.

Börja nu “

WordPress är det mest populära och mest använda CMS idag. Det började fungera 2003 och efter extremt blygsamt början växte det till att bli det största självhostande bloggverktyget på Internet. Mer än 70 miljoner webbplatser har skapats med WordPress.

WordPress är ett Open Source-projekt, vilket innebär att vem som helst kan arbeta med det. Det betyder också att det är helt gratis att använda för alla. Så om du inte vill betala en licensavgift och andra avgifter för din webbplats är WordPress ett bra verktyg för dig att bygga din webbplats.

WordPress kan anpassas i obegränsad omfattning och kan användas för nästan vad som helst. Allt du behöver är en webbhotell som passar vissa grundläggande krav och lite tid att skapa den webbplats du önskar.

Innan vi går vidare bör du också veta att det finns en skillnad mellan WordPress.org och WordPress.com. Den första webbplatsen låter dig ladda ner och installera programvara som erbjuder dig mycket flexibilitet när du utformar din webbplats. WordPress.com å andra sidan ger dig möjligheten att skapa en helt gratis och ny blogg på några minuter, men den är något annorlunda och mindre flexibel än den nedladdningsbara versionen av WordPress.

Vad är Wix?

wix molnbaserad webbplats byggare

Ställ in din webbplats med Wix

Som en molnbaserad webbplatsbyggnadsplattform är Wix ett av de bästa valen för att bygga enkla, men fantastiska webbplatser. De erbjuder en stor mallbas med massor av anpassningsalternativ.

Börja nu “

Wix.com är en webbplattform och webbutvecklingsplattform som är baserad på molntekniken. Det skapades av Wix Company från Israel. Denna plattform låter användare utforma HTML5-webbplatser som också är mobilvänliga, helt enkelt med hjälp av dra-och-släpp-verktyg.

Wix arbetar med en freemium-affärsmetod, vilket innebär att detta företag tjänar pengar på premiumuppgraderingar, medan den grundläggande användningen av Wix är helt gratis. Premiumuppgraderingar är dock nödvändiga om du vill ansluta din webbplats till din egen domän eller om du vill ta bort annonser eller lägga till e-handelsfunktioner. Premiumuppgraderingar krävs också om du vill köpa ytterligare lagringsutrymme och bandbredd.

Wix grundades 2006 och började fungera i sin betaversion 2007. Idag har Wix mer än 50 miljoner användare, vilket gör det till en av de mest populära webbplatsbyggnadsplattformarna, tillsammans med WordPress.

Nu när du har lite grundläggande information om WordPress och Wix är det dags att se vilken plattform som är bättre för dina behov genom att jämföra dem med huvudet.

WordPress vs. Wix

Som vi redan sa, kommer vi nu att göra en djupgående jämförelse mellan dessa två byggplattformar, vilket skulle hjälpa dig att bestämma vilken som passar dig bättre. Du måste bara komma ihåg att båda dessa plattformar erbjuder utmärkt service, men de är också nästan helt annorlunda, så valet du gör bör vara baserat på de saker du behöver och främst på vilken typ av webbplats du vill skapa.

Enkel användning

Många människor som vill skapa sin egen webbplats gör det av ett specifikt skäl och majoriteten av dem har egentligen ingen teknisk kunskap eller bakgrund. Dessutom vill de flesta av dem inte investera för mycket tid för att lära sig dessa ytterligare tekniska färdigheter. Det är därför både WordPress och Wix är oerhört populära eftersom de låter dig designa en webbplats utan att behöva gå igenom problem med att lära dig att koda.

 • Wix – Wix erbjuder många enkla och lättanvända verktyg som gör det möjligt för användare att göra sin egen webbplats med lätthet. Det har ett mycket enkelt drag-and-drop-gränssnitt där du kan välja vilken del eller del av din webbplats som helst och redigera den. Du kommer att kunna dra och släppa objekt på valfri del av din webbplats, ordna om på dina sidor, skapa innehåll och lägga till olika typer av media.
 • WordPress – Denna plattform har en visuell redigerare som gör det möjligt för användare att skriva sitt innehåll, samt anpassa och redigera sina teman med ett annat kraftfullt verktyg. Till skillnad från Wix har emellertid WordPress inte ett inbyggt drag-and-drop-verktyg för att bygga en webbplats. Så om du vill ha full kontroll över utseendet på din webbplats måste du bekanta dig med olika avsnitt i WordPress som gör att du kan redigera utseendet. Det betyder att du måste ta lite tid att lära dig några grundläggande WordPress-funktioner och funktioner.

Vinnare: Wix. Även om båda webbplatserna är enkla att använda kräver WordPress åtminstone viss grundläggande förståelse för HTML eller CSS, medan allt du behöver för att skapa en webbplats med Wix är din mus.

Design

Att ha många alternativ när det gäller design och layouter är mycket viktigt om du vill att din webbplats ska vara unik och attraktiv. Båda plattformarna erbjuder en mängd olika layouter och mönster, vilket innebär att du kommer att kunna skapa en webbplats som passar dina önskemål.

 • Wix – Wix erbjuder hundratals underbara och helt anpassningsbara mönster i mer än 70 industrikategorier. Du kan också hitta många en-sidmallar som du kan använda för målsidor, liksom tomma mallar som bara beskriver din webbplats struktur men inte innehåller något slags innehåll i dem. Men även om mallar som Wix erbjuder är verkligen vackra, finns det en viktig nackdel – du kan inte ändra mallar när du har börjat redigeringsprocessen. Alla design som Wix erbjuder är mobilvänliga och du kan till och med ändra utseendet på din webbplats på mobila enheter med Wix Mobile Editor.
 • WordPress – WordPress-teman finns på två platser: temakatalogen på WordPress.org och olika oberoende webbplatser och temabutiker. Det första alternativet är officiellt och har det största valet, men det är säkert bra att ha möjlighet att leta någon annanstans om du inte hittar vad du gillar på WordPress.org. Du kan också välja mellan gratis och betalda teman. Till skillnad från Wix kommer du inte att kunna använda WYSIWYG-redigering för att ändra och ändra ditt WordPress-tema, vilket innebär att du måste veta hur du läser kod om du vill göra detta.

Vinnare: Slips. Valet av teman på båda webbplatserna är tillräckligt stort, vilket innebär att alla kommer att kunna hitta rätt tema för dem. Att redigera ditt tema i Wix är emellertid mycket enklare och kräver inga tekniska färdigheter, så Wix tar vinsten åtminstone när nybörjare är ifrågasatta. Å andra sidan tillåter WordPress användare att vara mycket mer kreativa med sina mönster och har inga begränsningar. Så vi kommer att kalla det slips i denna kategori.

Funktioner och flexibilitet

Det finns många viktiga funktioner som båda plattformarna erbjuder sina användare som gör att de kan vara väldigt flexibla när de utformar sin webbplats, och detta är en av anledningarna till att dessa två webbplatsbyggnadsplattformar är de mest populära.

 • Wix – Wix är en mycket mångsidig webbplatsbyggare som erbjuder bloggar och e-handelsstöd till sina användare. Det finns också många tillägg som du kan inkludera på din webbplats. Vissa av dessa tillägg är gratis (semesteremblem, kommentarer, livechattrum), medan andra kan köpas via appmarknaden. Men även dessa gratis tillägg kan ibland uppgraderas till premiumversioner som erbjuder fler funktioner. Dessa appar är lätta att installera och använda, precis som själva plattformen. Vissa är skapade av Wix, medan andra är designade av tredjepartsutvecklare. Bredvid e-handel och bloggsupport och funktioner kan du också använda Wix för att skapa forum och använda Wix ShoutOut och Smart Actions för att samla in viktiga data från dina besökare.
 • WordPress – Även om WordPress började som en enkel bloggplattform, växte det snabbt ut och blev en mångsidig byggare som låter dig skapa många olika webbplatstyper, som webbutiker, portföljer, etc. Detta uppnås tack vare det stora utbudet av plugins som kan förmodligen göra allt du kan tänka på att gå i uppfyllelse. Det finns mer än 40 000 gratis plugins tillgängliga bara i plugin-katalogen på WordPress.org. Utöver detta finns det premium-plugins tillgängliga på andra webbplatser och marknadsplatser. Det finns kommentarer plugins, sociala plugins, SEO-paket, säkerhet plugins och mycket, mycket mer.

Vinnare: WordPress. Även om Wix har mycket att erbjuda och gör det på ett mycket enklare och enklare sätt, tar WordPress fortfarande en smal vinst här. Med så många funktioner och plugins är WordPress helt enkelt mycket mer flexibelt och har fler funktioner som gör det möjligt för användare att designa sin webbplats precis som de föreställde sig.

Kundsupport

Att ha en bra kundsupport är en av de viktigaste sakerna du måste tänka på när du väljer plattformen där du kommer att bygga din webbplats eftersom det är en av de saker som verkligen kan göra en skillnad och förbättra din totala användarupplevelse.

 • Wix – Wix har ett enormt supportcenter och det är verkligen bra i många situationer. Det finns mer än 250 000 ämnen som publicerats i det officiella forumet för Wix-stöd, men det finns också hundratals riktlinjer och videohandledning också. Du kan använda e-poststöd och lära dig mer om Wix från dess utbildningsprogram, WixEd. Även i själva redigeraren finns det en hjälpikon för nästan alla element som kan redigeras. Du måste helt enkelt klicka på den så får du användbar information för att lösa ditt problem.
 • WordPress – WordPress har funnits mycket längre och har fler användare, så det finns en enorm WordPress-community med experter specialiserade på WordPress. Det betyder att du inte har några problem med att hitta en lösning på något WordPress-problem. WordPress har dock ingen officiell kundtjänst eller supportpersonal.

Vinnare: Slips. Även om WordPress kanske skulle vinna vinsten här på grund av den stora mängden tillgänglig information och gemenskapens storlek, gör det faktum att de saknar officiellt kundstöd den här kategorin en slips.

Prissättning

Slutligen kommer vi till vår sista kategori, men inte den minst viktiga, eftersom många webbplatsägare som precis börjar måste tänka på alla kostnader som de kommer att behöva möta när de bygger sin webbplats innan de fattar beslutet om sin föredragna webbplats byggare.

 • Wix – Som vi redan nämnt är Wix en freemium-plattform för webbplatsbyggnad. Det betyder att du kan designa och publicera en webbplats, även ha annonser på din webbplats, med ett gratis konto. Men om du bestämmer dig så kan du uppgradera din webbplats till en annan, betald version. Det finns fem premiumversioner: Connect domain, Combo, Unlimited, eCommerce och VIP, som alla är tillgängliga med rabatt om du väljer att betala en årlig avgift istället för varje månad.
 • WordPress – Själva byggplattformen är helt gratis. Men om du vill publiceras måste du köpa en värdplan.

Vinnare: Slips. Återigen ogiltigfördelar fördelar och brister från dessa plattformar varandra. WordPress kan i slutändan kosta mer, men det beror helt enkelt på dina behov och önskemål. Till exempel kommer dina kostnader att påverkas av antalet plugins du vill använda, oavsett om du går med ett premiumtema och priset för din webbhotell. Å andra sidan måste alla premiumplaner Wix erbjuda omslagshotell, teman och gratis tillägg, men du kanske måste betala för en betald app från Wix-appmarknaden.

Vilket ska du välja?

Det är ganska uppenbart från vår analys och jämförelse att båda byggplattformar vi har täckt har sina egna fördelar och nackdelar. Vilken du ska välja är helt upp till dig och dina behov och önskemål.

Om du letar efter en snabb och enkel lösning för att skapa en enkel webbplats för ditt företag kan du gå med Wix.

WordPress erbjuder mycket mer flexibilitet, så om du planerar att installera en webbplats och utöka den i framtiden, skulle förmodligen denna plattform vara ett bättre val för dig. För WordPress-webbhotell med egen värd rekommenderar vi BlueHost.

Vi hoppas bara att vi har hjälpt dig att fatta ett informerat beslut med vår artikel.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map