cPanel vs Plesk – Hvilket er det beste kontrollpanelet for webhotell?

01.06.2020
Artikler og mer ... 'cPanel vs Plesk – Hvilket er det beste kontrollpanelet for webhotell?
0 15 мин.

cpanel-vs-Plesk


I dag er det enklere å administrere servere for eiere av nettsteder med mange nyttige funksjoner tilgjengelig. Dagens standard er å tilby kontrollpaneler som er raske og enkle å forstå, slik at brukerne kan fokusere mer på andre oppgaver som å generere innhold, implementere markedsføringsplaner og gi mer trafikk.

Det at folk ikke trenger å takle alt det tekniske gjør også webhotell-tjenester tilgjengelige for et bredere publikum.

Det er lett å finne en pålitelig leverandør av webhoteller som inkluderer et nybegynnervennlig kontrollpanel i sine hostingplaner. Selv om du velger en tjeneste som ikke gir deg et kontrollpanel, kan du alltid kjøpe en separat og installere den på serveren.

Det er to mye brukte kontrollpaneler akkurat nå i markedet med mange positive anmeldelser: Plesk og cPanel. Vi skal sammenligne dem i denne artikkelen for å vise deg forskjellene og hjelpe deg med å finne ut hvilket som passer best for dine mål.

En av dem er tydeligvis et godt valg, men det er alltid fordeler og ulemper som tydeliggjør hvilken som passer deg best. For eksempel, hvis du går for en billigere webhotellplan (som delt hosting), tilbyr noen av dem cPanel, mens andre leverandører foretrekker Plesk som sitt kontrollpanel. Når du har valgt planen, får du ikke velge mellom de to. Ved å gjennomgå dem, vil vi vise deg at kontrollpaneler er en annen viktig ting å vurdere før du faktisk begynner å bruke en webhotell-tjeneste.

Hvis du trenger en kraftigere plan basert på dedikert eller VPS-hosting, vil de definitivt la deg velge et kontrollpanel. La oss se hva de viktigste tingene du bør vite om Plesk og cPanel er!

De generelle funksjonene til et kontrollpanel

Hovedideen med et kontrollpanel er å gi deg så mange nyttige funksjoner du trenger. Disse gir deg full kontroll over webhotellplanen din og serveren som lagrer nettstedet ditt. Her skal vi dekke de vanligste funksjonene du kan finne i et kontrollpanel. La oss stille dem opp på en fin liste:

 • Et kontrollpanel lar deg administrere alt relatert til din IP-adresse og domenenavn
 • Du kan overføre filene dine når det er nødvendig via FTP
 • Full kontroll over databasene dine
 • Det er utvidbart, noe som betyr at du kan installere nyttige tillegg
 • Du kan få tilgang til og administrere ditt eget filsystem online
 • Administrer e-postene dine med noen få klikk
 • Lar deg lage sikkerhetskopier i tilfelle ting går galt

Med denne informasjonen i tankene, skal vi fortsette og vise deg hvilke tillegg Plesk og cPanel kan legge til systemet og deres ulemper.

cPanel i et nøtteskall

cpanel-admin-demo

Takket være populariteten velger mange nye brukere cPanel til daglig for å lage domenenavn og starte webhotellplaner. Dette er hovedsakelig fordi cPanel er designet med den uerfarne brukeren i tankene. Alle kan installere og raskt forstå hvordan dette kontrollpanelet fungerer. Overfloden av positive anmeldelser taler for seg selv, og berømmer kvaliteten og påliteligheten.

cPanel vil aldri svikte deg. Du kan enten gjøre hastige endringer om natten eller ta vare på en lengre oppgave på ettermiddagen; sentralen vil alltid være klar. cPanel er bygget på Linux, så hvis du foretrekker å bruke Windows eller et annet operativsystem, anbefales ikke dette kontrollpanelet for deg.

Det kan brukes på tre forskjellige måter, noe som avhenger av om brukeren er administrator, forhandler eller eier av sluttbrukere. Disse tre rollene får bruke forskjellige funksjoner. cPanel lar deg gjøre alt som kan gjøres i et typisk kontrollpanel. Dette inkluderer ressurs, sikkerhetskopiering og filhåndtering. Den lar deg imidlertid også installere en rekke tilleggsprogrammer som kan hjelpe deg mye i oppgaver relatert til nettstedet ditt.

For eksempel kan du bruke WHM med cPanel. WHM er en forkortelse for Web Hosting Manager. Hvis du har mer enn en cPanel-konto, kan du bruke dette tillegget for å administrere dem lettere. Folk som har mange nettsteder er alltid bedre med å bruke en egen cPanel for hver av dem. I disse tilfellene kan det å bruke en WHM hjelpe mye.

Plesk i et nøtteskall

Plesk-admin-demo

Vi kan si at Plesk er et flerbruks kontrollpanel som gjør livet enklere for de som ønsker å bygge og vedlikeholde nettsteder og applikasjoner. Plesk kom ut i 2001, noe som gjør dette kontrollpanelet til det yngre hvis du sammenligner det med cPanel som har eksistert siden 1996.

Plesk skiller seg ikke så mye fra cPanel. Hvis du legger til en WHM til cPanel, vil du ganske mye ende opp med de samme funksjonene som du kan finne i Plesk. Det er ikke behov for et tillegg; Dette kontrollpanelet kan håndtere flere nettsteder i seg selv. I tilfelle du ikke ønsker en Linux-basert løsning, bør du absolutt velge Plesk i stedet for cPanel. Denne kjører på Windows, men du kan også kjøre den på noen Linux-versjoner hvis du virkelig er tilhenger av dette kontrollpanelet.

De fleste av de store webhotellbedriftene som foretrekker Windows som operativsystem, inkluderer Plesk som et kontrollpanelalternativ. Plesk har også kjernefunksjonene som lar deg administrere serveren din og webhotellplanen deretter. På toppen av det kan du stille opp alle verktøyene i kontrollpanelet som er nødvendige for administrasjonsoppgavene for nettstedet. Dette er tredjeparts programvare som vil være tilgjengelig i Plesk når du trenger dem.

Med alle verktøyene og funksjonene får du et svært effektivt grensesnitt som gir deg full kontroll over alt. Det er designet med den uerfarne brukeren i tankene, så det krever ikke mye tid å bli vant til. For å oppsummere det, er Plesk det ultimate kontrollpanelet som har alle verktøy og kjernefunksjoner på armlengdes avstand.

Bytte mellom Plesk og cPanel

Å bruke Plesk eller cPanel er enkelt, men bare hvis du ikke allerede har et nettsted som drives av en webhotellplan og administreres av et kontrollpanel til å begynne med. Hvis du allerede bruker en av dem på serveren din og vil migrere dataene bare for å bytte til det andre kontrollpanelet, er det et mye mer komplisert tilfelle.

På den annen side er det mye enklere å migrere nettstedet ditt fra en cPanel til en annen cPanel eller fra en Plesk til en annen Plesk. Vi sier ikke at det første tilfellet er umulig, men det krever absolutt mye arbeid, og du må fordype deg i det tekniske hvis du vil bytte kontrollpaneler. Det er definitivt ikke noe du bør gjøre selv, med mindre du har mye erfaring.

Merkbare forskjeller mellom cPanel og Plesk

Da vi snakket om de viktigste funksjonene i hvert alternativ, la du sikkert merke til at cPanel og Plesk har mange likheter. Begge virker som et godt valg, ikke sant? Så hvordan kan du bestemme hvilken du skal velge fra de to svært populære kontrollpanelene?

Neste gang skal vi snakke om hovedforskjellene mellom Plesk og cPanel. Hver av de to har sitt eget sett med funksjoner som du ikke finner i den andre. Det er klart at administratorgrensesnittet ikke er det samme, og du får heller ikke den samme mengden kontroll i disse to kontrollpanelene. Vi kommer til å dekke disse forskjellene også. Fra resten av denne artikkelen kan du lese om alle viktige detaljer som du må ta hensyn til før du tar den endelige beslutningen.

Støttede operativsystemer

Siden cPanel kjører på Linux, er det fire forskjellige Linux-versjoner å velge mellom som hovedkrav for kontrollpanelet. Dette er følgende: Cloud, Red Hat Enterprise, CentOS og Amazon. Det var et annet alternativ i fortiden som tillot folk å bruke cPanel på Windows.

Det ble kalt Enkompass, og det var tilgjengelig i tre år etter lanseringen i 2011. Dessverre er dette panelet ikke tilgjengelig lenger, med mindre du har opprettet en konto den gang.

La oss se hva Plesk kan tilby med tanke på kompatibilitet. Denne er mer allsidig og støtter en rekke operativsystemer. Plesk støtter også tre av de tidligere nevnte alternativene, inkludert CentOS, Cloud og Red Hat Enterprise Linux. På toppen av det kan du også kjøre den på Ubuntu og Virtuozzo Linux, Debian og Windows Server.

Selv om Plesk er et kontrollpanel på tvers av plattformer, betyr det ikke at du kan sette det opp på en datamaskin som har et av de listede operativsystemene installert. Det er en annen versjon av Plesk tilgjengelig for hvert spesifikt operativsystem. Når du har kjøpt ønsket versjon, vil du ikke kunne bruke den på et annet operativsystem.

Men dette var fremdeles ikke den viktigste delen. For de fleste spiller det ingen rolle om et kontrollpanel kan kjøres på Windows fordi Linux uansett er det beste valget for webhotell. Når det gjelder cPanel og Plesk, vil du kunne bruke begge med suksess hvis du har en av de støttede Linux-versjonene.

Det som betyr mest, er settet med funksjoner som hver av dem gir. Men likevel bør du sørge for at kontrollpanelet du vil kjøpe er kompatibelt med operativsystemet du har på maskinen din.

Funksjoner i cPanel og Plesk

Hovedformålet med hvert kontrollpanel er selvfølgelig å gjøre det mulig for deg å enkelt administrere serveren og nettstedet ditt. Derfor er kjernefunksjonalitetene alltid veldig like. Du kan finne forskjellene ved å se på tredjepartsverktøyene som tilbys av Plesk og cPanel. Begge er utvidbare, men hvor kraftige tilleggene deres faktisk er?

Poenget med å legge til tredjepartsverktøy til kontrollpanelet ditt er å øke kontrollmengden du har over oppgaver relatert til serveren din, nettstedet og hosting. Git er en av de populære utvidelsene du kan legge til Plesk. Det er et mye brukt verktøy for styring av kildekoder som mange utviklingsselskaper er avhengige av. Git kommer med kraftige funksjoner, og verktøyet støtter til og med alle programvaretekniske tjenester.

Eller det er en annen flott utvidelse for Plesk som kalles Docker, et verktøy som lar deg kjøre applikasjoner i containere. Disse beholderne er merket som Docker-bilder, og du kan administrere den komplette listen over bilder i grensesnittet. Du kan også tilordne disse containerne til lokale verter og eksterne datamaskiner eller servere.

Det er noen svært populære verktøy som fungerer på Plesk og cPanel også, for eksempel Virtualmin og WordPress. Disse ble så viktige i ethvert kontrollpanel at det hadde vært et dårlig valg hvis det ikke var støtte for denne nyttige programvaren. WordPress er et CMS som driver med millioner av nettsteder, mens Virtualmin gjør at du kan kontrollere flere hostingkontoer gjennom et enkelt kontrollpanel.

Både Plesk og cPanel støtter de vanligste verktøyene. Så lenge du ikke ønsker et spesifikt verktøy fra en spesifikk utvikler, kan du ganske enkelt legge til ønsket funksjon på nettstedet ditt. Hvis du for eksempel eier et e-handelsnettsted, kan det hende du trenger en handlekurv for den. Du kan legge til det enkelt med begge kontrollpanelene.

Ting begynner å bli komplisert når du trenger et spesifikt verktøy som Docker til cPanel. Siden bare Plesk støtter det, krever det mye mer innsats å legge det til et annet kontrollpanel, spesielt som nybegynner. Derfor er det små forskjeller i cPanel og Plesk når det gjelder integrasjonene du har lov til å installere.

Alt du trenger å gjøre er å sjekke ut App Store for cPanel eller Extensions-delen hvis du bruker Plesk. Ved å sjekke ut disse listene før du velger kontrollpanelet, kan du bestemme hvilket sett med støttede tillegg som passer best for dine behov.

Forskjeller i grensesnitt og brukeropplevelse

Vi kan si at både cPanel og Plesk har helt nybegynnervennlige grensesnitt. Dagens standard er å bruke et minimalistisk, attraktivt design på programvaren og nettsteder som er tilgjengelige på Internett. Hver side og grensesnitt må være rent og pent arrangert ved hjelp av visuelt tiltalende skrifter og selvforklarende ikoner.

Disse kontrollpanelene oppfyller absolutt disse standardene, noe som gjør det ikke bare enkelt, men også morsomt å bruke dem. Men det er fortsatt små forskjeller som gjør Plesk til det bedre valget for de mindre erfarne brukerne. Plesk gjør det på en eller annen måte lettere å forstå hvordan du utfører serveradministrasjonsoppgaver og bruke funksjonene riktig. For mer erfarne nettstedseiere er cPanel sannsynligvis det bedre valget.

Nøkkelfaktoren i Plesk som gjør det enklere å bruke er måten funksjonene er ordnet på. De er delt inn i kategorier, slik at du ikke trenger å kaste bort så mye tid som en nybegynner for å finne et bestemt alternativ. Hvis du vil ha den samme brukeropplevelsen i cPanel, kan du endre grensesnittet på en lignende måte. cPanel har noen tilpasningsalternativer som lar deg sette funksjoner i kategorier, slik at du neste gang kan finne dem lettere.

Siden det er en mobilapplikasjon tilgjengelig for nesten all viktig online programvare, kan du også laste ned appen for begge disse kontrollpanelene. Dette er en av tingene du trenger å logge på og sjekke regelmessig, og muligheten til å sjekke og kontrollere den på en mobiltelefon gir brukerne alltid mer frihet. Du kan installere den elektroniske applikasjonen på Android og iOS-plattformer for både Plesk og cPanel.

På toppen av det, uansett hvilket kontrollpanel du velger, er begge deler helt egnet for mer erfarne brukere som vil administrere serveren sin ved å bruke kommandolinjen.

Prissammenligning av Plesk og cPanel

Hvis du vil bruke cPanel, kan du velge mellom tre forskjellige pakker. Det er Solo-planen for $ 15 per måned, WHM VPS-planen for $ 20 og WHM Dedicated-planen for $ 45 hver måned. Som vanlig, kjøper du en av pakkene øyeblikkelig for en lengre periode, sikrer du rabatter. Du kan imidlertid også velge å betale måned til måned hvis du vil prøve det, eller hvis du vil bruke det til et mindre prosjekt.

Hvis du er sikker på at du trenger cPanel over en lengre periode, kan du sikre lavest mulig gjennomsnittspris ved å gå på deres tre-årige abonnement. Men det er andre rabatter tilgjengelig også. Hvis du eier mange nettsteder som trenger å kjøre på separate cPanel-forekomster, kan du også få rabatt for det. Deres volumrabatter er også til stor fordel for forhandlere av webhoteller.

Hvis du vil bruke Plesk, kan du velge en av de tre tilgjengelige utgavene. Disse inkluderer: Webadministrator for $ 10 per måned, Web Pro for $ 15 og Web Host for $ 25 i måneden. Dette er bare en startpris for hvert av alternativene, for når du har valgt et, må du bestemme mellom tre dedikerte eller VPS-planer for hver utgave.

Det er en omfattende liste over funksjoner som er tilgjengelige for hver utgave som du kan sjekke ut på nettstedet deres. Når du har gått gjennom detaljene, vil du helt sikkert finne den planen som passer dine behov best. I likhet med cPanel tilbyr Plesk også rabatter for de som abonnerer på en lengre periode. Fordelene som forhandlere og flere eiere av nettsteder får med Plesk er også stort sett de samme, og sikrer at du ikke trenger et så stort budsjett for å starte.

Disse planene som vi nevnte er bare VPS og dedikerte planer, men hva om du vil ha en delt plan i stedet? Å finne en delt plan er faktisk veldig enkelt, men du må håndtere det faktum at du ikke får velge kontrollpanelet. I stedet vil leverandøren bestemme hvilket alternativ du vil få, Plesk eller cPanel.

Konklusjon

Vi kan si at kontrollpaneler som lar deg takle alle server- og nettstedadministrasjonsoppgaver er basert på de samme kjernefunksjonene. Uansett om serveren din kjører på Linux eller Windows, bør et kontrollpanel gi deg full kontroll over serveren og nettstedet ditt. Da vi gjennomgikk cPanel og Plesk, var det vi lærte at forskjellene heller er i mindre detaljer.

I denne artikkelen viste vi deg de viktigste forskjellene mellom Plesk og cPanel. Nå er det opp til deg å velge hvilken som passer dine mål best. Dette er tingene du bør vurdere mest:

 • Ta en titt på hvordan hvert kontrollpanel håndterer datamigrering
 • Hvilket brukergrensesnitt vil du helst bruke?
 • Forskjell i funksjoner og pakkepriser
 • Hvilket operativsystem er det kompatibelt med?

I tilfelle du ikke har noen spesifikke behov og bare vil ha et pålitelig kontrollpanel, vil en av dem gjøre en god jobb. Hvis du leser denne artikkelen fordi du allerede bruker en av dem, anbefaler vi deg å fortsette å bruke den. Det er ingen grunn til å bytte til det andre, lignende alternativet, med mindre du virkelig trenger det lille ekstra som du kan få ved å velge det andre.

For de som ikke har noen erfaring med cPanel eller Plesk og vil ha en Linux-fri løsning som er helt nybegynnervennlig, er det alltid en god ide å velge Plesk. Imidlertid, hvis du ønsker å få mest mulig funksjoner, spesifikasjoner og statister for pengene, kan du maksimere verdien ved å velge cPanel.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector