Managed vs. Unmanaged Hosting – Forskjeller og likheter

01.06.2020
Artikler og mer ... 'Managed vs. Unmanaged Hosting – Forskjeller og likheter
0 6 мин.

administrert vs ustyrt webhotell


Hvis du rutinemessig er vert for nettstedene dine på delte hostingplaner, har du sannsynligvis ikke blitt møtt med beslutningen om å velge mellom administrert og ustyrt hosting før, siden disse typer hosting er spesifikke for VPS og dedikerte hostingplaner. Derfor, i søket etter en VPS eller dedikert hosting, kan du legge merke til hostingplaner som er annonsert som administrert eller ustyrt, og den første klare forskjellen du vil merke er prisen, med administrert hosting som er dyrere enn dets ikke-administrerte motpart.

Når du ser hvor ustyrt hosting er billigere, kan det hende du blir bedt om å ta en beslutning basert på budsjettmessige hensyn alene. Imidlertid, når det gjelder hostingplaner, er denne tilnærmingen ikke en god idé, da du risikerer å kjøpe en plan som kanskje ikke passer for din spesielle behov, og dermed ende opp med å gjøre en feil investering for bedriften din som potensielt kan koste mer på lang sikt enn å bare velge en styrt hostingplan fra starten.

Nyttig: Hvilken type webhotellplan trenger du?

Hva er forskjellene og likhetene?

For å forstå hva som ligger bak den merkbare prisforskjellen mellom disse planene, la oss se på hvordan administrert og ustyrt hosting sammenlikner seg med hverandre.

Når det gjelder likhetstrekk, bærer både ustyrt og administrert hosting merkene til typen hosting de er knyttet til – VPS eller dedikert. Dermed tilbyr både VPS og dedikerte servere dedikerte ressurser til brukerne sine, men mens en dedikert hostingkonto dedikerer ressursene til en hel server til en bruker, deler flere VPS-hostingkontoer en fysisk server, hvor hver VPS-konto holdes atskilt fra annet, i motsetning til når det gjelder delt hosting, der ressursene deles mellom alle brukerne som er bosatt på samme server.

I forbindelse med webhosting innebærer ordet ledelse en rekke rutinemessige støtteaktiviteter og løsninger levert av vertsselskapet selv. Disse rutinemessige støtteaktivitetene vil omfatte serveroppsett, forhåndsinstallasjon av annen programvare, automatiske programvareoppdateringer, automatiske sikkerhetskopieringer, ytelsesovervåking, sikkerhetsovervåking og fjerning av skadelig programvare, kontrollpanel, SSH-tilgang osv. På den annen side er en ustyrt hostingplan en noe nedstrippet versjon av en administrert hosting. Dette betyr at ustyrte hostingplaner enten kommer med ingen eller svært få tilleggstjenester.

Det vanligste scenariet er en server med et operativsystem installert, og i utgangspunktet ingenting mer. Derfor må du som eier av en ikke-administrert hosting selv ta alle aspekter av ledelsen, inkludert typen kontrollpanel du vil bruke, programvaren du trenger, sikkerhetstiltakene du ønsker implementert, osv. Hvis du ikke har noen erfaring med serveradministrasjon, å utføre disse oppgavene er ingen triviell sak.

Hvilken bør du bruke? Administrert eller ikke administrert?

Det er fordeler og ulemper med begge typer hosting. Utvilsomt virker administrert hosting som det bedre alternativet for alle som ikke har kunnskap om serveradministrasjonssaker eller andre som ikke vil bruke tid og ekstra penger på serveradministrasjonsrelaterte oppgaver. Men administrerte hostingplaner som for eksempel administrert WordPress-hosting, kan komme med begrensninger også. Siden serveren er finjustert for WordPress spesielt, kan det hende at du ikke kan kjøre andre typer nettsteder på serveren, noe som tilsvarer tap av fleksibilitet for visse brukere.

På samme måte kan brukere på en administrert WordPress-hostingkonto være begrenset til å kjøre visse WordPress-plugins. Et typisk eksempel er manglende evne til å kjøre cache-plugins hvis verten allerede har et cache-system på servernivå. I denne sammenhengen kan en ikke-administrert server være en bedre passform for noen som trenger fleksibilitet til å drive høyspesialiserte nettsteder og ønsker å kunne installere programvare og applikasjoner du velger. Så er det prisvurderingen også. De ekstra tjenestene som er innebygd i en administrert hosting, har en høyere prislapp.

Når du vurderer å kjøpe en VPS eller en dedikert server for hosting-behovene dine, må du huske at de fleste administrerte løsninger kun støtter et lite sett med operativsystemer. Hvis du eller noen i teamet ditt for eksempel bruker Ubuntu eller Debian som en utviklingsserver eller som et skrivebord, kan du tenke at å velge en Debian-basert administrert VPS eller en dedikert maskin vil være til fordel for deg, men du kan oppleve at vertsselskapet gir ikke administrasjon for Debian-baserte systemer bare for Red Hat eller CentOS for eksempel. Dobbelt sjekk alltid med leverandøren din før du går inn på en viss plan.

De som er teknisk kyndige nok til å ta serverhåndteringssaker i egne hender, kan velge å trumfe en administrert server til fordel for en ubehandlet en. Imidlertid er brukere med liten eller ingen erfaring med servervedlikehold bedre med å velge en administrert hostingplan med å vite at verten vil ta seg av sikkerhet, oppdateringer, sikkerhetskopier og andre aspekter ved servervedlikehold uten at de trenger å bekymre seg for noen av disse oppgavene eller ha å ansette dyre hjelp utenfra til dette formålet.

Å velge riktig løsning koker ned til to hoved ting – på den ene siden er det første aspektet å tenke på om du vil bruke ikke-bransjestandardløsninger, f.eks. NodeJS-baserte webserver, tilpassede videokodingsløsninger, en bestemt versjon av PHP med ikke en vanilje MySQL (Percona), etc. Hvis dette er tilfelle, bør du spørre vertsfirmaet deres om de kan administrere og konfigurere disse tjenestene.

På den annen side bør du vurdere om du har ekspertisen til å administrere en VPS eller en dedikert server? Hvis du leter etter en VPS eller dedikert hosting for et nettsted som trenger mer ressurser, men du har et lite budsjett, kan du velge en ustyrt løsning og betale noen for å sette den opp og kanskje kjøpe en DirectAdmin eller en cPanel-lisens, slik at du kan administrere det trygt. Hvis du imidlertid planlegger å behandle betalinger direkte, vil det ta mye tid å koste opp en ikke-administrert server som skal være PCI-DSS-kompatibel og til slutt koste deg med å velge en administrert server fra get-go.

Konklusjon

Selv om den administrerte, ustyrte dikotomien er den mest utbredte i bransjen, tilbyr noen hostingleverandører som HostGator også hybridløsninger, som gir full root-tilgang til serveren din og til og med litt støtte. For eksempel, HostGators halvstyrte VPS-planer, som på samme måte som ikke-administrerte VPS-planer ikke kommer med et kontrollpanel for webhotell, men de inkluderer flere støttetjenester relatert til maskinvare, operativsystem, grunnleggende konfigurasjon, brannmuroppsett, etc. Hvis du opplever at verken en ubehandlet eller en fullstendig administrert hostingplan passer for deg, du kan velge semi-styrte hostingløsninger i stedet.

Utvalgt bilde: Designet av Freepik

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector