Open Source CMS eller proprietær CMS – Hvilken bør du velge?

open source vs proprietary cms


Når du har startet å opprette et nettsted for virksomheten din eller til en rekke formål, har du forskjellige valg å ta når det gjelder programvaren og ressursene du kommer til å bruke. Å ha et godt CMS for å bygge nettstedet ditt og gjøre det enkelt å holde den oppdatert med innhold, er avgjørende for at du skal lykkes.

Vi har alle en tendens til å ønske å velge hverandre fremfor det er bedre generelt, men faktisk er det ikke noe valg som skal gjøres her. Denne artikkelen er her for å dele alle fordelene og ulempene med både Open Source CMS ‘og proprietær CMS’.

Hvilken du velger, når det gjelder noen form for programvare, avhenger bare av dine individuelle behov og formål. Fra dette synspunktet kan ingen CMS bedømmes som bedre eller bedre enn den andre, ettersom avgjørelsen er et spørsmål om preferanse.

Det er noen viktige punkter i begge typer CMS som man må forstå, noe som vil hjelpe deg å ta et mer fornuftig og velutdannet valg.

Så i dag skal vi dele hva det er å vite om begge disse typene CMS ‘sammen med sine egne styrker og svakheter.

Grunnlaget for en åpen kildekode-CMS er:

 • Det er åpen kildekode! Dette betyr at kildekoden er fullstendig tilgjengelig for alle som ønsker å studere den og endre den på noen måte. Takket være dette kan folk fritt utvide koden og legge til spesifikke funksjoner i henhold til deres krav.
 • En åpen kildekode-CMS blir vanligvis vedlikeholdt av et stort samfunn. Det er alltid en kjernegruppe av utviklere, som det er med WordPress, men det støttes også av brukerbasen. Folk kommer sammen for å finne løsninger, hjelpe hverandre og å dele utvidelser som vil være til fordel for pakken.
 • En åpen kildekode-CMS kan arrangeres omtrent hvor som helst. De fleste av dem har ett klikk installasjoner i kontrollpanelet til den medfølgende hostingtjenesten, noe som er veldig praktisk.
 • Selve CMS-programvaren er vanligvis gratis. Du kan også få mange utvidelser, temaer og et bredt spekter av verktøy gratis. Men det er mange betalte utvidelser og temaer også. Noen løsninger kan bare gjøres ordentlig med betalt programvare. En åpen kildekode-CMS er vanligvis den mest kostnadseffektive løsningen.

Grunnlaget for et proprietært CMS er:

 • Proprietær CMS er programvare med lukket kildekode. Gode ​​inkluderer vanligvis API-er eller rammer, som lar folk lage utvidelser og legge til funksjoner i henhold til deres behov. De tillater vanligvis ingen å få tilgang til kildekoden, noe som også kan gjøre dem tryggere.
 • De er bygget og vedlikeholdt av et enkelt selskap, noe som betyr at de også er mer sentraliserte.
 • Et proprietært CMS er vanligvis en betalt programvare, så du må betale for en slags lisens hvis du har tenkt å bruke den. Folk betaler vanligvis denne avgiften månedlig eller årlig. Det betales for sammen med hostingkostnadene mange steder.

Fordeler og ulemper med Open Source CMS og proprietær CMS

Vi vet nå at uansett hvilket CMS vi velger, avhenger av selskapets, nettstedets eller våre egne individuelle behov. Men hva er de individuelle fordeler og ulemper som gjør det ene bedre over det andre? La oss finne det ut!

Open Source CMS

Innholdsstyringssystemer som WordPress, Drupal og Joomla! har blitt veldig populære i løpet av årene, på grunn av deres open source natur. Omtrent hvert fjerde nettsted på internett opprettes i WordPress for eksempel.

Utviklere fra hele verden så fordelene, fordi det gjorde arbeidet deres mye raskere og enklere. Av denne grunn investerer flere og flere arbeid i dem, utvikler utvidelser for å videreføre dem.

Fordeler med Open Source CMS

Kostnadseffektivitet – Som jeg nevnte, alle open source content management systemer kan brukes gratis, noe som gjør et utrolig attraktivt alternativ. Dette lar deg minst redusere kostnadene for utvikling av nettstedet. Hvis du har den nødvendige ferdigheten, kan du utvikle et profesjonelt nettsted fra grunnen av.

Regelmessige oppdateringer – Få innholdsstyringssystemer klarer å følge med på de raske oppdateringene som WordPress mottar. Det har en lang historie med oppdateringer som gjør det formidabelt i dette aspektet. Andre innholdsstyringssystemer har bare ikke den rene mannskraften bak seg som ville utvikle dem så langt.

fleksibilitet – Alt fra det helt grunnleggende fra de mest avanserte tekniske detaljene til en åpen kildekode-CMS kan endres eller utvides for å passe deg. Det er også mye lettere å finne en utvikler eller nok mannekraft til å få prosjektet i gang.

Selv om du har et nettsted som kjører i flere år, kan du enkelt oppgradere det eller endre det etter din smak.

portabilitet – Mange innholdsstyringssystemer kommer sammen med en vertstjeneste, og det er ofte vanskelig eller umulig å flytte et nettsted til en annen vert på grunn av dette. Nettsteder som er utviklet med en åpen kildekode-CMS, er imidlertid mye enklere å flytte fra en webhotell til en annen.

Brukervennlighet – WordPress for eksempel er bygget slik at hvem som helst kan bruke det, bokstavelig talt. Det ble satt opp på en måte som du bare trenger å installere det, og du har allerede en webside oppe og går. Du kan administrere mye på nettstedet ditt, ganske enkelt ved å bruke grensesnittet. Det krever litt koding hvis du har noe spesifikt i tankene, men få andre CMS over hele verden kan matche det.

Et stort samfunn – Populære CMS med åpen kildekode har millioner av utviklere og entusiaster over hele verden. Dette gjør det enkelt å ha hjelp til å bygge nettstedet ditt og å finne deg et utviklingspersonell hvis du trenger en.

Dette enorme samfunnet prøver også å gjøre forbedringer i systemet og forbedre det med ytterligere funksjonalitet. De er nyttige og har løst nesten alle problemer som man ville komme over når de prøver å utvikle nettstedet sitt i en spesifikk open source CMS.

Ulemper ved Open Source CMS

Sikkerhet – Selv om et stort antall utviklere støtter hver åpen kildekode-CMS, kontinuerlig utvikler den og forbedrer sikkerheten deres, var det alltid hacks. På grunn av deres åpen kildekode og popularitet har folk studert disse systemene i dybden. De jobbet hele tiden med å gjøre noen utnyttelser i systemet og bruke det til sin fordel.

Men denne risikoen er der, uansett hvilken webteknologi du bruker. Hvis det er noe virkelig verdifullt på nettstedet ditt, vil folk prøve å hacke det.

Tilpassede stiler og bygninger kan være dyre – I det øyeblikket du går bort fra basefunksjonaliteten til et CMS-grensesnitt og ikke har de nødvendige programmeringsferdighetene, må du bruke noen lange timer med å lære eller ansette en utvikler.

Det er noen gratis nettstedmaler tilgjengelig som er ganske bra, men de fleste av dem ser billige ut.

Å utvikle et tilpasset tema eller en slags tilpasset funksjonalitet er ikke en tur i parken og krever litt teknisk kunnskap, noe som vil koste deg litt penger.

Noen plugins og noen ekstra funksjoner blir betalt for, så det å utvikle et nettsted kommer ikke alltid gratis. Kort sagt får du det du betaler for.

Sjanse for forlatelse – Ingen ville se WordPress forsvinne fra jordens overflate i løpet av tusen år, men noen open source content management systems gjør det. De blir forlatt av utviklerne sine, folk mister interessen for dem og de bare falmer. Det ville ikke være fint hvis dette skjedde med et CMS som nettstedet ditt var bygget på, så du bør ta et nøye valg.

Open Source-plattformer er ikke alltid like – Hvert åpen kildekodesystem ble utviklet av forskjellige grupper for forskjellige formål. De er ikke like, og mange av dem er kanskje ikke den ideelle løsningen for det du har i tankene.

Populære Open Source Content Management Systems

 • WordPress (https://wordpress.com/) – WordPress er det mest populære open source content management systemet der ute. Den tilbyr alle verktøyene som er nødvendige for å bygge fantastiske profesjonelle nettsteder. Selv om det krever kunnskap i PHP og CSS hvis du vil bygge tilpasset funksjonalitet eller maler.
 • Google Nettsteder (https://sites.google.com/) – Et av de mest brukervennlige innholdsstyringssystemene som er tilgjengelige for øyeblikket. Denne gjør det enkelt å lage et nettsted med enkle dra- og slippverktøy, noe som gjør det utrolig praktisk.
 • Drupal (https://www.drupal.org/) – Du kan bygge mange nettsteder enkelt og greit, samtidig som du sparer deg for mye arbeid. Drupal krever imidlertid kunnskap innen PHP og CSS, for å legge til litt mer avansert funksjonalitet i det. Men det er et ekstremt fleksibelt CMS.
 • Magneto (https://magento.com/) – Magneto er en ideell CMS for nettstedutvikling hvis du ønsker å bygge et nettsted for e-handel. Den har fantastiske verktøy for å administrere produkter og salg.

Dømmelse om Open Source CMS

Open source content management systems blir annonsert som helt gratis, noe som er sant. Kjernen i programvaren er gratis å bruke, men når du begynner å bygge et nettsted ut av det, vil du merke at de fleste stedene du vil nå ut til, for plugins, maler og hjelp til utvikling, alle betales for.

Fortsatt vil mengden penger du sparer på lang sikt være et betydelig beløp og gjøre din online tilstedeværelse mye mer bærekraftig.

Proprietær CMS

Som navnet antyder, kommer et proprietært CMS med et sett med begrensninger, som ikke nødvendigvis er ille, fordi det kommer til dine individuelle behov. Proprietære CMS-systemer er vanligvis spesialiserte for en spesifikk bransje og innholdet som knyttes til det. For eksempel kan de bygges kun for matlagingsnettsteder eller bare for bilforhandlernettsteder. Hovedfordelen med dem er at de skaffer deg mye av de opprinnelige utviklingskostnadene dine, hvis du vet nøyaktig hva du vil bygge. De gjør det mye enklere og mye mer praktisk å administrere en nettbutikk for eksempel. Det er mange proprietære e-handelsinnholdsstyringssystemer som tar en del av fortjenesten din hver måned for å la deg bruke programvaren deres. Så de kan være veldig nyttige.

Du må bare være komfortabel med selskapet du bruker produktet, fordi de vil være vert for nettstedet ditt og hjelpe til med tekniske problemer det har. Selskapet tilbyr vanligvis en fullstendig administrert hosting-tjeneste sammen med 24/7 support, noe som er uvurderlig hvis du ikke er så mye i teknologien.

Denne løsningen er for de menneskene, hvis virksomhet ikke avhenger for mye av deres tilstedeværelse på nettet og bare vil ha et nettsted som krysser av i bakgrunnen. Hvis du er opptatt med å styre selskapet ditt og de daglige oppgavene som følger med det, kan du gi din online tilstedeværelse i hendene på et selskap. De vil ta seg av hyppige oppdateringer og holde teknologien frisk og klar til handling hele hvert sekund av året.

Fordeler med proprietær CMS

Det kan være tryggere – Nettstedet ditt er konstant i hånden av fagpersoner som passer på det og administrerer det så godt som mulig. De tilbyr en hostingløsning, installerer oppdateringer, installerer moduler og gjør i utgangspunktet alt arbeidet som kreves.

De er også mindre populære og har mindre folk som snuser seg inn i koden sin, noe som gjør dem mye vanskeligere å hacke.

Lav startkostnad – Et proprietært CMS betales vanligvis månedlig helt fra starten. Dette vil koste mer langsiktig, men du har ikke noe arbeid med å sette opp nettstedet ditt. Du trenger ikke å betale en utvikler eller noen andre enn selskapet du “ansetter”.

Stadig oppdatert – Et godt proprietært CMS har hyppige oppdateringer. Du kan få flere oppdateringer enn hva du ville mottatt ved å ansette en utvikler eller et utviklerselskap for å jobbe med nettstedet ditt.

Ulemper med proprietær CMS

Ikke mange tilpasningsalternativer – Siden disse systemene er laget for en bestemt type bransje og målgruppe i tankene, kan det være vanskelig å tilpasse nettstedet til å passe akkurat dine behov. Du bygger ikke ditt eget system, så det er bare naturlig at du ikke har så mye frihet med det.

Mangel på bærbarhet – Du får ikke alltid trekke ut data og filer ut av systemet ditt med en proprietær løsning. Hendene dine er ganske mye bundet, fordi du ikke en gang kan flytte nettstedet ditt fra en vertstjeneste til en annen.

Du må stole på selskapet – Siden de eier plattformen og lagringsplassen nettstedet ditt skal bygges på, må du investere mye tillit til leverandøren din. De må stadig utvikle og oppdatere programvaren sin for å håndtere kundenes behov bedre. De må også være i rekkevidde når du trenger hjelp med nettstedet ditt.

Mange CMS-leverandører holder plattformene deres utdaterte, så det er viktig å gjøre litt research og lese noen kundevurderinger før du går inn på å gjøre forretninger med en leverandør.

Du bare leier programvare – Når du kjøper inn et proprietært CMS, vil du ikke eie koden den er bygget med. Det er ikke ditt og krever en månedlig avgift fra deg for å holde nettstedet ditt i gang.

Populære proprietære innholdsstyringssystemer

 • Spøkelse (https://ghost.org/pricing/) – Ghost er gratis, men den har en betalt Pro-versjon. Den kommer i forskjellige pakker, som tilbyr en spesialisert hostingpakke, support og mange flere. Det er skrevet i node.js.
 • Kentico (https://www.kentico.com/) – Kentico, som er skrevet i ASP.NET, er et kraftig innholdsstyringssystem. Den har mange funksjoner som hjelper e-handel, markedsføring på nettet og å bygge lokalsamfunn, noe som gir et stort løft for din tilstedeværelse på nettet.

Dommen om proprietær CMS

Hvis du eller din nisje har veldig spesifikke krav, og du vil ha den enkleste løsningen, som de fleste rimelige mennesker, er det sannsynlig at du vil finne deg selv å bruke et proprietært CMS. Husk at det kan være vanskelig å bevege seg bort fra et slikt system. Forsikre deg om at du er i det på lang sikt, og at det er verdt det å holde nettstedet ditt vertskap og bygget med en slik løsning.

Konklusjon

Der er de! Du kan se fordelene og ulempene med hver CMS-type. Nå er det mange alternativer å se gjennom, hver bedre enn den andre. Men avgjørelsen din skal bare være basert på hva som fungerer best for deg og din virksomhet.

Hvis du ikke har noe imot å bruke mer til å begynne med, vil ha masse tilpasset funksjonalitet, godt utseende og kontroll over din tilstedeværelse på nettet, mens du sparer penger på lang sikt, kan du gå for open source.

Jeg håper at vi hjalp deg med å lære noe nytt i dag, og at du har funnet ut hvilken type CMS som passer deg best!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map