Statiske vs dynamiske nettsteder – Hvilke bør du velge?

statisk-vs-dynamiske-nettsteder


I dag er det ikke et spørsmål at det å ha et nettsted er ganske viktig. Men det er sentrale forskjeller mellom nettstedene, og en av dem er måten de serverer de besøkende med innhold. I utgangspunktet kan visning av innhold være statisk eller dynamisk, og i denne artikkelen skal vi forklare deg hva er de og hvilke av dem du bør velge.

Statiske nettsteder

Som navnet tilsier, er statiske nettsteder bygget opp ved å bruke statiske sider. Elementene er faste og tidligere kodet og plassert på webserveren. Når en besøkende besøker nettstedet ditt, blir han eller hun servert med filene fra serveren, og alle besøkende vil få det samme innholdet.

Det er noen fordeler med å ha statisk innhold:

 • Vanligvis trengs det mindre krefter for å bygge opp statiske nettsteder, de inneholder stort sett HTML-koder blant med CSS-stilelementer.
 • På grunn av mindre krefter, kan statiske nettsteder være billigere og kan gjøres raskere.
 • Statiske elementer trenger ikke avanserte webhotelløsninger, som oppdaterte PHP-miljø, så gratis hostingtjenester kan også brukes som lagring.
 • Statisk innhold bruker ofte mindre komplekse elementer, derfor kan nettstedet lastes raskere i nettleseren.

Vi bør også gå gjennom ulemper:

 • Sidene til et statisk nettsted er ofte kodet til uavhengige filer, de bruker til og med de samme elementene som bunntekst eller meny. Dette betyr at hvis du vil endre noe i menyen, bør du redigere alle undersidefilene en etter en, i stedet for å endre menyen i en kollektivt brukt fil.
 • Avanserte funksjoner, interaktivitet eller andre moderne nettstedfunksjoner er i de fleste tilfeller ikke tilgjengelige ved å bruke bare statiske nettstedelementer.

Dynamiske nettsteder

Det er viktig å forstå hvordan dynamiske nettsteder fungerer. Mens statiske nettsteds HTML-filer kopieres fra serveren til nettleseren din som de er, gjør dynamiske nettsteder det annerledes.

PHP er et av de mest brukte programmeringsspråkene for å bygge opp dynamiske nettsteder og .php-filer er kodestykker som gjør noe når en besøkende åpner nettstedet. Fordi dette er programmering, kan de vise nesten hva som helst som programmereren skrev til kode. Når en besøkende åpner nettstedet, kjører serveren PHP-kodene og genererer en HTML-fil bare for den besøkende. Mens statiske sider viser de samme lagrede HTML-filene, genererer dynamiske sider helt nye HTML-filer for hver besøkende.

Hvis du for eksempel har et nettsted, kan du legge til en PHP-kodestykke til den for å vise den faktiske datoen og klokkeslettet øverst. Det kan være lett å forstå hvorfor dette er bra, dato og klokkeslett kan være forskjellig for hver besøkende, så denne funksjonen trenger dynamiske eiendeler. Det er klart, dynamiske elementer kan brukes til mer avansert funksjon enn å vise tidsstemplet, la oss sjekke fordelene ved å bruke dynamiske nettsteder:

 • Dynamiske nettstedelementer kan håndteres uavhengig, og nettstedet som serveres til besøkende kan bygges opp mens du bruker disse elementene. I motsetning til statiske nettsteder, kan nettstedsdeler som meny lagres i en enkelt fil og deles med de samme undersidene. Bare tenk deg, i stedet for å endre menyen på alle undersidefiler, kan du bare redigere den i en enkelt fil. Det sier seg selv hvordan denne løsningen er mer praktisk, feilfri og tidkrevende.
 • Dynamiske sider kan dele den samme databasen med hverandre, og dataene kan redigeres og lagres i sanntid. Dette er viktig når du jobber med data. Du trenger ikke å hardkode verdiene i nettstedets kode og redigere dem manuelt på alle sidene, du må bare be databasen om å tjene den oppdaterte dataversjonen. Å ha strukturerte databaser er nøkkelen til det moderne Internett og en av de største fordelene med dynamisk opprettede nettsteder.
 • Typen og antall nettstedelementer du kan bruke på nettstedet ditt er nesten ubegrenset med dynamisk gjengivelse av nettstedet. Du trenger bare en programmerer som overfører ideene dine til kode, og nettstedet vil vise dem til de besøkende. De moderne nettsteder på nettet bruker alle lignende løsninger, fra Google via YouTube til Facebook. Bare bruk forestill deg og lag en fantastisk webside!
 • Det er Content Management Systems (CMS) på markedet, mange av dem er gratis, som WordPress. Disse CMS bruker databaser og dynamisk innhold som viser, og dermed gjør livet til en websideeier enkelt. Du trenger bare å installere et CMS eller kjøpe et eksempel på det for å begynne å jobbe på nettstedet ditt. Dette kan gjøres uten å vite noe programmeringsspråk, slik at du virkelig kan fokusere på å dele ideene dine med det offentlige.

Hvis vi har gjennomgått fordelene med dynamiske nettsteder, bør vi også dekke ulempene. For å nevne noen:

 • Dynamiske nettsteder er mer robuste og tyngre enn statiske nettsteder. Dette er ikke et under, siden flere funksjoner og ressurser trenger mer plass og serverressurser, derfor kan de vises tregere. Å telle det faktum at lastetid for nettsteder er en nøkkelfaktor for å rangere nettsteder i Google, bør du være sikker på at du virkelig trenger et dynamisk nettsted.
 • Avanserte funksjoner trenger programmeringskunnskap, så hvis du ikke er en programmerer, kan du betale en god sum for å bygge opp nettstedet ditt. Beløpet vil være høyere og høyere når du begynner å legge til flere og flere funksjoner.
 • Dynamiske kodestykker er ofte mindre feiltolerante enn statiske. Hvis du for eksempel skriver noe galt i statisk HTML, vil nettstedet fremdeles vises i nettleseren. I verste fall vil besøkende se et stykke kode som tekst på nettstedet. I motsetning til dette, hvis du skriver noe galt i PHP, vil nettstedet bli ødelagt, og besøkende vil bare se en feilmelding. Du ser det godt, bare en enkelt feil i PHP kan totalt hemme nettleseren til å vise nettstedet ditt for de besøkende. Dette kan være irriterende når du ikke skjønner feilen og nettstedet ditt er nede i en lengre periode.

Sammendrag – Hvilket bør du velge?

Nå kan det hende du forstår at bruk av statiske elementer kan være ideelt for startsider. Hvis du bare vil ha “noe” på Internett og det ikke vil bli endret i løpet av den nærmeste fremtiden, kan du bruke denne typen nettsteder. Bare last opp CV og butikkdetaljer raskt, så har du allerede online tilstedeværelse i noen få trinn.

I motsetning til det, hvis du vil ha et nettsted fullt av dynamisk endret innhold, eller det vil ligge en database bak, bør du velge et dynamisk nettsted. Hvis det er dyrere og mindre feiltolerant, kan noen ideer ikke realiseres uten det. Bare tenk på hva du trenger nøyaktig, og velg riktig innhold som vises!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map