The Evolution of E-handel – en kort oversikt

utvikling av netthandel


Netthandel er noe vi møter hver dag, både i næringslivet og i det daglige livet. Men det var ikke alltid slik.

For 22 år siden har Amazon solgt sin første bok på nettet. Så dette er ikke eldgamle historie, slik det skjedde på midten av 90-tallet. Og i dag kan du kjøpe alt du trenger å selge via Internett. Så hvordan vokste noe opp til å bli så stort og så betydelig i en relativt kort periode?

Det er spørsmålet vi ønsket å svare på. I denne artikkelen vil vi gi deg all informasjonen, og vi vil forklare hvordan det skjedde. Etter å ha lest denne artikkelen vil du ha mye mer forståelse for ting vi vanligvis tar for gitt i det moderne livet, ting som netthandel.

Tidslinjen for e-handel

I 1991 ble World Wide Web opprettet. Det var bare naturlig at folk prøver å finne en måte å utnytte denne nye oppfinnelsen, hovedsakelig med tanke på å generere inntekter. Som vanlig i livet er ønsker en ting, men virkeligheten er noe helt annet. Det var mange ting i veien for lyse ideer, ettersom hele Internett i den epoken var et ukjent territorium som ventet på å bli kartlagt.

Folk prøvde å få tilgang til Internett på forskjellige måter, men ingenting fungerte virkelig. Ikke før i 1994. Det kom et gjennombrudd; Netscape lanserte nettleseren Navigator. Dette var viktig, siden dette var den første nettleseren som ble brukt og globalt brukt. Samme år var det første selskapet som implementerte en online forretningsinnovasjon Pizza Hut. De tilbød online bestilling på deres hjemmeside.

Men året da ekte netthandel ble født, er 1995. I år ble eBay stiftet og Amazon solgte og sendte sin første bok. Men ingen håpet engang at Internett, enda mindre e-handel, vil vokse nesten like mye som det gjorde de siste 20 årene.

Men den vokste, og den vokste raskt. I 1996 allerede mer enn 40 millioner mennesker hadde tilgang til Internett, og omsetningen på nettet gikk over en milliard dollar det året!

Internett-brukere i verden

Trenden fortsatte ikke bare, men steg betydelig. Nye plattformer dukket opp, som PayPal, påskynde transaksjoner og endre måten folk betaler fullstendig på.

Og i 2000, bare 4 korte år etter det første kjøpet på nettet, gikk totalsummen på over 25 millioner dollar.

Senere dukket det opp flere tjenester, som Apple iTunes, som var den første store digitale musikkbutikken.

I 2006, 10 år etter det første nettkjøpet, begynte Facebook å selge annonser og endre markedsføringsverdenen fullstendig.

Rett etter, i 2008, ble mobilkjøp tilgjengelige for første gang. Spol frem syv år, og du vil se at i 2015 ble 30% av alle nettkjøp foretatt fra en mobilenhet.

I 2012 gikk online B2C-salg over 1 billion dollar. I 2015 brukte bare amerikanere over 341 milliarder dollar på nettet. Men dette betyr ikke at bare netthandelsinntektene økte. Netthandel i det totale detaljomsetningen i USA steg fra 4,6% i 2010 til 7,5% i 2015. Og det fortsetter å øke.

USAs data viser at nesten 80% av voksne har kjøpt online. Produktkategorien som kundene kjøper mest er datamaskiner og forbrukerelektronikk. 22% av alt salg faller under denne kategorien. Den andre kategorien bak elektronikk er klær med en total andel på 17,2%. Bøker, musikk og videoer er rundt 10% av den totale markedsandelen.

I dag er det mer enn 800 000 nettbutikker.

e-handel plusser og minutter

En ting som netthandel mangler, og noe den sannsynligvis vil mangle for alltid, mangler den fysiske følelsen. Bilder, lyder og videoer er en ting, men å holde varen med dine egne ti fingre er noe helt annet. For noen varekategorier, som datamaskiner, er dette ikke relevant (dette er grunnen til at det er den mest solgte kategorien), men for andre kan det være et problem. Så lenge du trenger generiske elementer, er netthandel flott, men hvis du trenger å finne noe tilpasset, kan det være vanskelig. Hvis foten din er for bred, og du vet at du trenger å prøve 30 forskjellige par i butikken før du finner den som passer, bør du glemme å kjøpe sko på nettet.

Les: Hvorfor e-handelsbedrifter stenger i de første årene med aktivitet?

Du kan alltid returnere varen din, det er sant, men det tar tid. Frakt er også en ulempe, ettersom du mest sannsynlig vil kjøpe varer over hele kloden, og frakt- og importskatter kan være kostbare. Og det var noen eldre bekymringer, som identitetstyveri (siden du bruker kredittkort for å handle på nettet), men disse er mindre relevante i dag, siden Internett-sikkerhet har forbedret seg drastisk.

Men å kjøpe online har fordelene også. Du kan gjøre det hvor som helst ved å bla gjennom telefonen din. Dette betyr at du ikke trenger å bruke tid til faktisk shopping, du kan gjøre det underveis. Ved å kjøpe online, kan du få varer som ikke er tilgjengelige i dine lokale butikker. Og du kan sammenligne priser fra forskjellige butikker på kort tid.

E-handel sparer deg også for penger. Du kan lage en ønskeliste med varene du ønsker, og vente på at prisene skal bli bedre. Mange butikker tilbyr et varslingssystem og vil gi deg beskjed når varen din selges. Mange vanlige butikker gir e-post- og SMS-varsler, men det er en mye større problemfri, siden du må gå til butikken for å kjøpe den. Med e-handel og riktig pengestyring kan du virkelig spare mye.

Det er også ting du vil kjøpe uten at andre vet det. Shopping kan gjøres diskret og anonymt på nettet.

Ser fremover – Fremtiden for e-handel

Den korte tidslinjen over viser hvor raskt e-handel vokste. Men dette betyr ikke at det vil slutte å vokse, tvert imot. Hver dag bringer noe nytt i verden av teknologi, og med disse oppfinnelsene fortsetter forretningsentreprenører å finne nye måter å selge produktene sine og tilfredsstille kundene sine. Vi kan forvente at flere og flere bedrifter vil bli helt online i fremtiden. Selv i dag gjøres noen ting nesten helt online. Prøver du å huske sist du bestilte pizza på telefon? Smarttelefonappen gjør det så mye enklere. Selv drosjer blir et overskudd når du har Uber.

Mange tror at online shopping dreper små produsenter, men det er ikke sant. Smarte selgere finner nye måter å fylle ut feltene. De fleste e-handelskunder klager over at deres online kjøpsopplevelse er for generisk, og at de vil at selgerne skal tilby noe mer personlig og tilpassbar. Dette er noe som er lettere for mindre forhandlere, da de naturlig nok er nærmere kundene enn store merkevarer. For eksempel er det i dag til og med mulig å kjøpe en tilpasset, skreddersydd dress på nettet. Det eneste du trenger å gjøre er å måle deg selv og velge design. Og det vil koste deg mye, mye mindre enn en klassisk merkedrakt. Dette er den sanne kraften til e-handel som er løsnet, ettersom skreddersydde klær var noe bare de rikeste hadde råd til. Og nå er den allment tilgjengelig.

E-handel gjør at hvem som helst kan konkurrere, så lenge de har kvalitet å tilby. Hvis produktet ditt er bra, og du lager et anstendig nettsted ved hjelp av en nettstedbygger eller WordPress, vil det selge. Folk vil alltid ønske den beste verdien for pengene sine, og de vil finne en måte å få det til. Så hvis du har et kvalitetsprodukt, trenger du bare et skikkelig nettsted og litt markedsføring for å komme i gang. Etter det er det bare himmelen som er grensen.

Netthandel forbedrer livene våre raskt, på mange måter, og tilbyr oss ting fra hele verden for rimelige priser også. Med moderne smarttelefoner har vi alle verdens største butikk i lommen, tilgjengelig til enhver tid.

E-handel tilbyr ubegrensede alternativer. Det eneste problemet er; pengene er veldig begrensede, og du kan ikke kjøpe alt. Men valget er et godt problem å ha, så vi bør være takknemlige for at vi lever i tiden for e-handel.

Likte du denne artikkelen? Sannsynligvis vil du like å lære mer om:

 • Utviklingen av nettdesign
 • Evolusjonen av sosiale medier
 • Evolusjonen av webhotell
 • Evolusjonen av blogging
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map