The Evolution of Marketing – En kort översikt

01.06.2020
Artikler og mer ... 'The Evolution of Marketing – En kort översikt
0 8 мин.

marknadsföringsutveckling


Vi är alla medvetna om hur viktig marknadsföring är i dagens värld. En framgångsrik marknadsföringskampanj avgör inte bara vilka produkter som säljer bättre; det kan åstadkomma så mycket mer än så. Den kan (och gjorde) besluta om nästa president i världens mest inflytelserika nation.

Det gamla talesättet, “ha en bra produkt, och det kommer att sälja sig självt” är inte längre sant. Numera är det mer “ha bra marknadsföring, och du behöver knappast en produkt.” Eller mer troligt – “ha dålig marknadsföring, och oavsett hur bra din produkt är, du är skruvd”: Men det var inte alltid så här.

Marknadsföring är gamla – människor ville alltid lyfta fram sin produkt genom att försöka slå konkurrensen och få dig att köpa från dem. Men i dagens värld är marknadsföring ett företag för sig själv – människor som är stora på universitet, de ägnar sina liv och försöker förbättra det och tjäna miljontals dollar till det. Både för sig själva och för produkter de försöker sälja. I den här artikeln kommer vi att gå igenom marknadsföringens historia och visa hur det hela började, hur snabbt det växte, var det är nu och vart det kommer att gå i framtiden. Stanna med oss.

Postindustriell värld – där allt började

börjar marknadsföring

Postindustriell värld öppnade nya marknader och konkurrens. Tillverkningsindustrin har vuxit snabbt, och detta resulterade i att fler produkter var tillgängliga för vanliga människor. Eftersom vanliga arbetare hade råd med fler saker ville företagen övertyga dem om hur deras produkt är bäst. Men den verkliga marknadsföringen var tvungen att vänta till 60-talet innan det, men säljarna trodde fortfarande hur en bra produkt skulle sälja sig själv.

På 60-talet dominerade stora varumärken branscherna. De hade marknadsföring, men dess enda syfte var att förstärka deras monopol ytterligare. I grenar där ett stort varumärke var närvarande avskräcktes alla andra potentiella konkurrenter från att delta i tävlingen. Och det handlade inte om att kvalitetsproduktmonopolet tillät stora varumärken att sälja produkter av lägre kvalitet till högre priser. Allt måste ändras och det gjorde det.

Massproduktion

Saker började förbättras på 80-talet. Teknik och industri nådde nya höjder år efter år, och helt nya tillverkare har börjat översvämma alla områden på marknaden. Detta resulterade i en sund konkurrens, och snart började tillräckligt med säljare leta efter nya sätt för att marknadsföra sina produkter.

Detta leder dem direkt till att fråga sina kunder. Plötsligt började tillverkarna ta hand om sina kunders åsikter och inte bara för sina pengar. Men det var inte allt bra. Konkurrensen tvingade tillverkarna att sänka kvaliteten på sina produkter för att hålla utgifterna och priserna låga. Säljare uppmuntras bara att sälja och sälja mer, oavsett vad du uppfyller ditt mål, eller så är du borta.

Kvalitetsskift

90-talet flyttade saker lite längre i rätt riktning. Tillverkare och säljare har insett att konsumenterna vill ha kvalitet och att om du ger dem en bra produkt är de villiga att betala mer. Dessutom uppstod nya trender – människor började bry sig om miljön, sociala problem och liknande dagordningar.

Produkter som var en del av den “nya eran” som främjade vissa hälsosamma värden såldes bättre. Marknadsförare såg möjligheten och gick med i flödet – Holistisk marknadsföring föddes. Produkter började marknadsföra välgörenhet, donationer, var involverade i sociala aktiviteter. ”Gröna” och miljövänliga produkter var mer och mer populära, och människor var till och med villiga att betala mer bara för att få en produkt som är bättre för miljön. Fejka eller inte, den här marknadsföringen fungerade, och det hjälpte faktiskt att samla in rejäl belopp för de rätta orsakerna.

21-talet

Internet växte på 90-talet, men under det nya seklet blev det utbrett och mycket snabbare. Detta gav ett sätt för original, mindre tillverkare att komma direkt till sina kunder. Nya varumärken uppstod och en ny typ av varumärken började berätta sina historier, låta deras köpare och kunder förhålla sig och identifiera sig. Nya varumärken började ta hand om kunderna och var verkligen nyfiken på kundernas åsikter och feedback.

Kundupplevelsen blev en viktig del av hela processen. Kunden skulle inte bara köpa produkten; de skulle köpa hela historien bakom den. Dessutom skulle kunden bli en andningsfri reklam – genom att starkt binda med varumärket skulle folk börja rekommendera det till sina vänner och familj.

The Online Era

marknadsföring online

Idag gick allt online. Med moderna internetverktyg har marknadsförare mer insikt i kundbeteendet än någonsin tidigare. Genom att samla in och analysera trafikdata kan marknadsförare justera strategin genom att direkt träffa sin målgrupp.

Eftersom varje marknad är översvämmad försöker marknadsföringskampanjer vara mer nisch och syftar till mindre och mer specifika kundgrupper. Idag är det mycket bättre att ha en mindre armé av nästan kultliknande följare, som kommer att främja din högkvalitativa (och dyrare) produkt närhelst de kan än att ha en generisk, lågkostnadslösning för massorna, som har inget rykte.

På 90-talet och tidigt ’00 var en webbplats bara en plats där företag skulle lämna grundläggande information, så att du kunde kontakta dem på ett annat sätt. Men när Internet växte förändrades allt.

Numera hittar du inte en generisk webbplats; ingen vill spela med sitt rykte. Även mindre företag har spännande webbplatser. Alla försöker berätta sin egen personliga historia på de “hur det hela började” sidorna. “Vår vision” -sida visar hur företag skapas inte för pengarna (ja, rätt) utan för några högre mål som skulle gynna hela mänskligheten. Och varje sida om oss berättar hur spännande och unikt teamet är i det specifika företaget, inte som någon annan i världen.

Nya verktyg

Internet lägger också tonvikt på nya marknadsföringsområden, till exempel sökmotoroptimering. Du kan ha den snyggaste webbplatsen och de mest intressanta produkterna, men om dina kunder inte kan hitta dig i havet av liknande webbplatser är du klar. Alla börjar surfa på Internet i sökmotorer (läs: Google), så att veta hur de fungerar blev mycket viktigt. SEO dök upp nästan över en natt, och det nya katt- och hundspelet började. SEO-experter försöker kontinuerligt hitta nya sätt och hål för att placera sina webbplatser högre på sökresultatlistorna, medan Google från människor försöker uppfinna och implementera nya regler för att hålla sökresultaten ärliga och etiska.

Bloggar är en annan form av internetmarknadsföring. De brukade vara enkla dagbok online, men nu är de så mycket mer än så. Företag använder bloggar för att dela information med sina kunder från första hand och låter dem toppa in i världen för sina favoritprodukter. De används för att skapa varumärkesmedvetenhet, förbättra kundupplevelsen och generera leads.

Och slutligen, sociala medier – detta är ett bra verktyg för att komma direkt till kunderna. Dessutom har sociala mediejättar som Facebook sina egna marknadsföringsverktyg som gör att du exakt kan rikta in dig på specifika demografiska grupper – efter kön, ålder, plats, till och med politiska åsikter. Marknadsförare ser potentialen för sociala medier och spenderar mer tid och investerar mer pengar i denna marknadsföring.

Slutsats

Ingen kan säga säkert vart marknadsföringen kommer att gå i framtiden, men det finns några bestämda tecken. Först mobil. Mobil surfning förbi surfing på skrivbordet för två år sedan, och denna trend kommer inte att stoppa när som helst snart. Marknadsförare använder mobil surfning och kommer att fortsätta göra det i framtiden.

Marknadsföringen har förändrats mycket under de senaste 70 åren. Innan dess var det allt nästan samma (nära att det inte finns). Men när industrin började blomstra och nya varumärken översvämmade marknaderna förändrades allt på mycket kort tid.

Men det verkliga genombrottet kom med ökningen av Internet. Online marknadsföring tog hela grenen till en ny nivå. Tidigare såg marknadsförare uppifrån av andra ekonomiska experter som ett mindre slag. Internet har förändrat allt detta – marknadsföringen är nu mer kritisk än någonsin och den växer dag för dag och smälter in i den nya IT-eran.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector