Utviklingen av blogging – en kort oversikt

blogging evolusjon


En blogg er definert som et nettsted der noen skriver om personlige meninger, aktiviteter og opplevelser. Enkelt sagt er blogger enkle og personlige, og dette er grunnen til at de forblir populære etter alle disse årene. Og blogger har litt historie; de er vår favoritt uttrykksform siden 1994. I mer enn 20 år bruker forfattere dem for å nå ut til verden. De har utviklet seg ganske mye, funnet nye former og nye bruksområder, men de har alltid vært personlig og har beholdt mye av den opprinnelige enkelheten.

Ulike navn, forskjellige bruksområder, samme ting

I begynnelsen var folk ikke sikre på hva en blogg var; noen kalte dem online dagbøker, andre kalte dem personlige websider. Navnebloggen er kort fra weblogg.

Selv i dag endrer betydningen av ordet blogg. Dette er ikke bare fordi folk fortsetter å finne forskjellige bruksområder for blogger, men også fordi i dag, blogger ikke engang deler den samme plattformen.

Først ble blogger brukt til å skrive bare om tekniske ting, men etter hvert utvidet folk bruken. Nå dekker blogger alle livsområder. Bloggere har så stor innflytelse; de beste kan til og med betraktes som kjendiser. I dag blogger folk som en heltidsjobb; de gjør det for å leve.

Begynnelsen

Blogging startet ganske tidlig, da hele World Wide Web fortsatt var grønt. Dette skjedde tidlig til midten av 90-tallet.

Selv om det sannsynligvis var noen andre mindre betydningsfulle blogger som nå går tapt (siden Internett-journalføringen i disse dager ikke eksisterte), kom den “offisielle” begynnelsen av blogging med et nettsted som heter links.net, opprettet av en student kalt Justin Hall. Det var en enkel gjennomgang av HTML-eksempler han kom over.

Samme år er det Claudio Pinhanez ansatt hos IBM i dag, startet en blogg som han kalte “online dagbok”.

Men navnet “weblogg” kom inn senere, i 1997, da Jorn Barger brukte den til å beskrive sin aktivitet på nettet, lage lister over lenker han besøkte, lik det Justin Hall gjorde noen år før ham.

Å plukke opp damp

Utseendet til plattformer laget spesielt for blogger og bloggere kom på slutten av 90-tallet. “Åpen dagbok” var banebrytende. Ikke bare at den var laget bare for blogging, den hadde også noe aldri sett før; medlemmer av samfunnet kunne bidra med å kommentere andres verk. Dette alternativet er fortsatt et av bloggens sterke poeng selv i dag, ettersom det direkte kobler opplevelser fra både forfattere og lesere.

Og i 1999 ble navnet “blogg” dannet, takket være Peter Merholz, som forkortet “weblogg”.

I denne perioden begynte blogging å vokse. Det var flere og flere plattformer og muligheter, alle prøvde å få inn nye funksjoner og være unike på sin egen måte.

På begynnelsen av 2000-tallet dukket det opp noe nytt. En professor ved navn Adrian Miles postet en av de første videobloggene, og visste nøyaktig hva han gjorde, kalte han det en “vlog”.

Betydningen av blogger har økt eksponentielt. Folk ble klar over denne nye trenden og dens fulle potensiale. Og de har begynt å finne måter å gjøre blogging lukrativt på.

Mange viktige ting kom i 2002. For eksempel ble de første blogg-søkemotorene opprettet. Noen bloggere mistet jobben i virkeligheten på grunn av tingene de skrev (noe som resulterte i spørsmål om personvern som også var relevante for sosiale medier). I 2002 dukket “mamma-bloggere” opp, en kategori som er sterk også i dag. Mamma-blogger var opprinnelig designet for å støtte nye foreldre, men de vokste betydelig, og viser at blogger kan ha større innvirkning enn bare å føre en logg eller en dagbok..

Men den virkelige årsaken til at 2002 er viktig for blogging, er lanseringen av bloggannonser. Dette er poenget da blogging ble lukrativ, ettersom bloggere kunne bruke sin innflytelse og popularitet for å tjene til livets opphold. Gode ​​blogger ble sponset av store merkevarer. I bytte mot anmeldelser og påtegninger ville bloggere motta gratis produkter og penger. De beste og mest populære bloggerne klarte å bruke dette, og det er dette som konverterte blogging fra en hobby til en hovedinntektskilde.

Går sterkt

Momentet fra 2002 skiftet også til 2003. Dagens mest populære bloggplattform, WordPress, ble laget. Denne plattformen vokste så mye at den i dag holder 17% av alle nettsteder på hele Internett.

I 2003 ble live blogging introdusert av Guardian. BBC brukte det ofte for live sport, og kalte det “live text”. I år dukket cyberjournalistikk opp, da mange tradisjonelle medier utsatte forfatterne til å drive blogger og politisk blogging ble en ting. I 2003 fikk en blogger vitnemål fra Det hvite hus, noe som bare var forbeholdt de mest respekterte mainstream mediejournalistene før. Det løftet ryktet for å blogge over natten. Politisk blogging fikk popularitet så mye at i dag har mange politiske bloggere en dypere innvirkning på den generelle oppfatningen enn mange mainstream medier. I dag er grensen mellom blogging og nyheter noen ganger så tynn at du ikke kan se om en blogger fikk informasjonen fra nyhetene, eller om nyhetsselskapet fikk informasjonen fra en blogg.

Men det virkelige vendepunktet var etableringen av Huffington Post. Det startet først som et politisk forum, men det vokste så mye at det i dag er en av verdens største og respekterte innholdsaggregater. Dette nettstedet, sammen med BuzzFeed og noen få andre, slettet grensen mellom blogger og aviser.

Vi nevnte fødselen av videoblogging før, men begrensningene og tilgjengeligheten til teknologi utsatte videobloggingens popularitet. I midten av 2000-tallet endret ting, internetthastigheten gikk opp og kameraene ble billigere og allment tilgjengelige. YouTube ble lansert i 2005, og oppfordret folk til å laste opp sitt eget videoinnhold. Dette gjorde en gjenoppretting av bloggenes verden fullstendig, siden den ikke lenger var forbeholdt kun forfattere.

Zenith, The Fall and The Resurrection

I 2006 kom Twitter og mikroblogging ble født; det er trenden med å dele historier, opplevelser og nyheter, men bare i 140 tegn eller mindre. Dette medførte at plutselig alle ble bloggere, de delte tanker og opplevelser med verden og gjorde det raskt og bare i få ord. Smarttelefoner gjorde blogging eksternt tilgjengelig hvor som helst, ettersom folk ikke trengte å holde tankene før de kom hjem. De kunne twitre fra lommene, når som helst. Dette var toppen av blogging.

Men denne toppen produserte nye problemer. Siden flere og flere begynte å blogge, tweete, kommentere, begynte det å bli verst ut av dem. Med sine identiteter skjermet bak pseudonymer og ansikter gjemt bak skjermene og tastaturene deres, begynte folk med fornærmelser, rasisme, trolling osv..

Reaksjonen kom i form av regler, og bloggerens kode ble opprettet. Det etterlyste ansvar, ikke bare for bloggerens ord som er skrevet i selve blogginnlegget, men også for ordene fra kommentatorene under den. Dårlig oppførsel frarådes, anonyme kommentarer blir ofte deaktivert, og folk blir holdt ansvarlige for ordene sine. Orden kom til en viss grad, men som med mange andre regler, tok den bort noe av friheten. Med redigering og begrensninger ble blogging litt mindre personlig enn det pleide å være.

Så kom stillstanden. I flere år skjedde ikke noe spesielt, bloggverdenen ble ganske forutsigbar, om ikke kjedelig. I flere år dukket det ikke opp noe nytt; ingen nye løsninger, bare noen få små forbedringer av de gamle.

Men med etableringen av Medium og LinkedIn Influencers-program, i 2012, begynte blogging det nye livet.

Medium tillater skapere å legge ut innholdet sitt fra andre nettsteder på skriveplattformen sin. Men i motsetning til å dele på sosiale medier, på Medium vises hele artiklene med bilder. Dette ga flere verktøy til skaperne for å presse innholdet sitt til millioner av Medium brukere, og øke deres (og hovedbedriftens) omdømme.

LinkedIn har gjort noe annerledes. De la viktige individer fra forretningsverdenen til å være gjestebloggere fra tid til annen. Etter hvert, i 2014, åpnet de dette alternativet for alle LinkedIn-medlemmer. Siden LinkedIn først og fremst fungerer som et virksomhets- og rekrutteringsnettverk, ble denne måten å blogge på en flott måte å ”selvpromovere” og verdsettes høyt blant arbeidsgivere.

Fremtiden

Fremtiden for blogging er lys. Det etablerte seg som en legitim måte å tjene penger på, og hele 11% av alle bloggere rapporterer det som deres primære inntektskilde.

Blogging er en legitim måte å markedsføre på. Siden bloggere fortsatt er veldig nær leserne sine, blir deres meninger verdsatt og de har stor innflytelse på beslutningene som leserne tar. Bloggere bygde sitt rykte over tid, og de vil beholde det, så de vil ønske å markedsføre bare de beste produktene. I dag vil du neppe finne en bedre annonse enn en anbefaling fra en respektert blogger.

Blogging ble så stor at du kan krangle om at hele sosiale mediesamfunn er en maskert versjon av blogging. Det vokste frem den opprinnelige definisjonen av “skriftlig innhold”, ettersom medieblogger ble populære. Det er sammenfiltret dypt i hver pore av våre moderne liv. Twitter, YouTube, Instagram og nyhetsportaler er alle manifestasjoner av blogging.

Og når du tenker på hvordan det hele startet og ser hvor raskt blogging utviklet seg, i begynnelsen, hvem ville til og med tro at det ville vokse til å bli så stort?

Likte du å lese denne artikkelen? Her er noen relevante artikler som du kan være interessert i:

 • Utviklingen av nettdesign
 • Evolusjonen av sosiale medier
 • Evolusjonen av webhotell
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map