10 gjuhët kryesore të programimit për të mësuar

10 gjuhët kryesore të programimit


Nëse sapo po filloni në fushën e programimit dhe nuk dini nga filloni, ose thjesht po kërkoni të shtoni një aftësi të re programimi në repertorin tuaj, përmbledhja jonë e 10 gjuhëve kryesore të programimit për të mësuar në 2017 mund të jetë një udhëzues i dobishëm për të kuptuar se cila gjuhë programimi mund të jetë aftësia më e dobishme për ju për të marrë këtë vit.

Lexoni gjithashtu: Mjetet më të mira të projektimit dhe zhvillimit të uebit

Java

Java është një gjuhë programimi e orientuar në objekt (OOP), është shumë i bazuar në klasë. Ka filozofinë WORA: Shkruaj një herë, vrapo kudo. Dhe i jeton kësaj filozofie. Më shumë se çdo gjuhë tjetër, Java është një gjuhë e përpiluar, ajo përpilon në bytekode e cila mund të funksionojë në JVM (makina Java Virtual). Nëse JVM është implementuar për çdo arkitekturë, do të keni mundësi të ekzekutoni kodin Java mbi të, nga superkompjuterët deri tek telefonat me funksion të vjetër dhe deri në SmartCards, madje edhe karta juaj SIM në telefonin tuaj është e aftë të ekzekutojë aplikacione java.

Gjuha Java është më shumë se 21 vjeç, është një gjuhë shumë e pjekur dhe në mendjen e shumicës së njerëzve Java është gjuha e Ndërmarrjes. Nëse mësoni Java, do të keni një themel të fortë në modelin e orientuar në objekt, i cili mund të bëhet i dobishëm nëse planifikoni të mësoni një gjuhë tjetër OO. Pasi të mësoheni me gjuhën dhe të filloni të lexoni kodet nga bibliotekat ose projektet e tjera, do të vini shumë “praktika më të mira” sepse shumica e bibliotekave të saj kanë kaluar nëpër një shumë rindërtim dhe lustrim.

Ju mund të zhvilloni një gamë të gjerë të aplikacioneve në Java, sepse është përpiluar në kodin bajt, ai funksionon shumë shpejt në krahasim me gjuhët e interpretuara, kështu që shpesh do të gjeni aplikacione me burime mjaft të shkruara në Java.

Nëse mësoni Java dhe do të doni të punoni si një zhvillues i Java, ka shumë të ngjarë që do të përfundoni në një korporatë më të madhe diku. Ka shumë programe të klasës së ndërmarrjeve të zhvilluara në Java. Shtë gjuha # 1 në pothuajse të gjitha listat e krahasimeve të gjuhëve, kështu që ju do të gjeni një punë si një zhvillues Java. Përdoret në banking, b2b, mësim makinerie, sisteme të ngulitura, ruajtje të të dhënave dhe rikthim të të dhënave.

C

Gjuha C është zhvilluar në vitin 1970, është një gjuhë tjetër shumë e pjekur. Ajo pati një ndikim të madh në shumë gjuhë të tjera që erdhën pas saj. Shtë një gjuhë e shtypur statikisht dhe përdor shumë pak memorje. Nuk ka shumë kambana dhe fishkëllima, por e bën punën e bërë dhe e bën atë të kryhet shpejt. Konsiderohet të jetë një gjuhë e nivelit të ulët, është mjaft e “afërt me metalin”. C ju jep liri të madhe për sa i përket asaj që mund të bëni me pajisjen, por është gjithashtu një përgjegjësi e madhe.

Nëse jeni i ri për të programuar, patjetër që duhet të filloni me C sepse ndërsa kurba e të mësuarit është pak më e shpejtë se sa të themi PHP ose JavaScript, ajo do të shërbejë si një themel solid për të kuptuar dhe punuar me gjuhë të tjera. Shumica e gjuhëve të tjera shkruhen në C zakonisht. Pasi të mësoni C, do të vlerësoni me të vërtetë disa nga veçoritë e gjuhëve të tjera si OOP, funksionet Lambda, interpretuar vs të përpiluara, etj..

Me C ju mund të ndërtoni ndonjë gjë, madje mund të krijoni gjuhë të tjera programimi, dhe shumë më tepër, ju mund të shkruani sisteme operative. Kernel Linux i cili qëndron në zemër të Android dhe shumë super-kompjuterë, madje edhe pajisje të ngulitura janë programuar në C.

Në ditët e sotme, C përdoret kryesisht në sisteme të ngulitura, shumë drejtues të pajisjeve shkruhen në C, sepse është një gjuhë e nivelit të ulët. Zakonisht, kur shpejtësia e ekzekutimit dhe konsumi i kujtesës janë shumë të rëndësishme, kompanitë priren të përdorin C. C është me ne dhe do të jetë me ne për një kohë të gjatë, kështu që të jeni të sigurt që do të keni mundësi të gjeni punësim si zhvillues i C.

C++

Shtë një gjuhë programimi për qëllime të përgjithshme, e krijuar nga Bjarne Stroustrup të jetë një nivel super i C duke shtuar karakteristika të programimit të orientuar dhe gjenerikë. Në atë mënyrë ai mbështet të gjithë kodin e shkruar të C (kodin trashëgimor ose të destinuar për pajisjet e ngulitura) në mënyrë vendase.

Shtë një gjuhë programimi që ka performancë të lartë dhe është shumë fleksibël, duke qenë në gjendje të punojë në një gamë të gjerë pajisjesh. Mbështet OOP, në të vërtetë OOP është një nga pikat më të mëdha të shitjes, ju mund të merrni performancën e C, por mund të shkruani kodin OOP. T

ai gjuha kishte një ngritje fytyre vitet e fundit, kështu që nëse po planifikoni të mësoni C ++ në vitin 2017 duhet të shkoni në edicionin 2017 C ++ 17. C ++ është gjithashtu një gjuhë e shkëlqyeshme për të mësuar sepse do të keni lirinë e shkrimit të kodit C ndërsa ndërkohë mund të përfitoni nga paradigma OOP, me pothuajse zero kosto të performancës.

C ++ përdoret gjithashtu në sistemet e ngulitura, kontrollin industrial, teknologjinë e hapësirës por mbase çështja më e madhe e tij por me siguri përdorimi më i shpejtë është në zhvillimin e lojërave video dhe madje edhe në zhvillimin e motorit të lojërave. Shumica e lojrave me tre tituj A shkruhen në C ++ ose përdorin një motor loje që ishte shkruar në të. Si zhvillues i C ++ ju mund të punoni në shumë projekte interesante nëse dëshironi të punoni me aplikacione me performancë të lartë ose në sisteme me burime të kufizuara.

C #

C # është një gjuhë programimi e orientuar në objekt. Shtë një gjuhë programimi e interpretuar ashtu si Java. Përpiluesi gjeneroi kodin IL (gjuhë të interpretuar) që drejtohet nga CLR (Koha e zakonshme e gjuhës së zakonshme: Një proces i njohur si përpilim vetëm-në-kohë konverton kodin e përpiluar në udhëzime makinerish që CPU-ja e kompjuterit pastaj ekzekuton).

C # u zhvillua nga Microsoft dhe megjithëse për vite të tëra ishte ekskluzive për Windows OS (desktop dhe server), ajo fitoi popullaritet të mjaftueshëm për komunitetin Linux për të krijuar një ekuivalent me burim të hapur të quajtur Mono. Në dritën e ndryshimeve të fundit në Microsoft, C # u bë burim i hapur. Kjo u pasua menjëherë nga vendimi i Apple për të bërë gjuhën e tij të re programuese Swift me burim të hapur.

Ndërsa C ++ ka një bibliotekë standarde (STL), ashtu ka edhe C #, dhe quhet .NET Framework. Me ndihmimin e hapur të Kornizës C # dhe. Net, gjuha e programimit C # ka një të ardhme të ndritshme ku mund të konkurrojë me Shkrimet e Java një herë, të drejtojë kudo filozofi.

Ngjashmëritë midis Java dhe C # janë të mrekullueshme, por me një vështrim më të afërt mund të gjeni C # shumë më afër sintaksës C ++ që është Java. Gjithashtu, mund të shihni disa ndikime që C # ka në rishikimet më të fundit C ++: C ++ 14 dhe C ++ 17.

Ashtë një gjuhë programimi më e lartë se C ++, një shumë komplekse, ju mund të krijoni një gamë të gjerë aplikacionesh me të si C ++, ose Java, por prototipimi shumë më i shpejtë i kodit si C # nuk ka tregues të qartë siç ka C ++ / C ( ajo menaxhon memorjen e brendshme duke përdorur një GC: mbledhës të mbeturinave).

piton

Python është një gjuhë e nivelit të lartë dhe konsiderohet të jetë një gjuhë programimi me qëllime të përgjithshme. Python është një gjuhë e interpretuar ose më shpesh e referuar si një gjuhë shkrimi. Kjo do të thotë që ju nuk duhet të përpiloni Python në mënyrë që ta ekzekutoni atë. Një nga karakteristikat e tij më karakteristike është përqendrimi i tij në lexueshmërinë. Ai përdor dhëmbëzimin në vend të fenomeneve kaçurrelë, gjë që detyron zhvilluesit të shkruajnë në mënyrë të pastër dhe të strukturuar. Kodi Python konsiderohet se lexohet lehtë nga zhvilluesit e tjerë, ndryshe nga Perl ku edhe autori e ka të vështirë të lexohet pasi të ketë kaluar ca kohë. Python mbështet paradigma të shumta programimi si OOP (Programimi i Orientuar në Objektivë), stili funksional dhe procedural. Përdoret gjerësisht në shërbimet linux, pjesë të menaxherit të paketave Debian Linux janë shkruar në Python. Ajo ka një gjurmë të ulët të kujtesës dhe shkëlqen në detyrat e manipulimit me tela, shpesh herë tejkalon Java në aspektin e shpejtësisë dhe i afrohet C ose C ++. Python është gjuha kryesore e programimit të përdoruesit të mini kompjuterit RaspberryPi. Shtë një gjuhë e pjekur me shumë biblioteka dhe shtesa, gjeti përdorimin e saj në Mësimin e Makinerisë dhe detyrën e analizës së të dhënave, ka lidhje të forta me PostgreSQL.

Ekzistojnë dy versione kryesore të tij, 2.X dhe më i ri 3.X, diçka për tu marrë parasysh nëse doni të mësoni Python, sepse ato prishin përputhshmërinë në pako dhe biblioteka.

Nëse bëheni një programues Python, ka shumë të ngjarë që ju të punoni në Mësimin e Makinerisë, Minierat e të Dhënave ose edhe projektet e Scraping në Ueb. Por mund të përdoret për ndërtimin e faqeve të internetit shumë të gjithanshme me Django për shembull.

JavaScript

JavaScript është një nga gjuhët e Uebit. Shtë një gjuhë shumë e çuditshme, ajo u zhvillua në vetëm 10 ditë, kështu që shumë gjëra të çuditshme u futën në të, por sepse është në çdo shfletues, është një nga gjuhët më të përdorura. JavaScript është një gjuhë skriptimi siç nënkupton emri i saj, dhe e bëri Ueb-në një platformë të ofrimit të aplikacionit një numër. Shumica e njerëzve e lidhin JavaScript me DOM-in e cila është një API që shfletuesit ekspozojnë, dhe është e urryer nga shumë njerëz, të dashur nga disa, por tani me HTML5 gjërat vazhdojnë më mirë. NodeJS, një implementim i bazuar në server i JavaScript bëri të mundur shkrimin e aplikacioneve në JavaScript të pastër, dhe njerëzit rishikuan se sa e bukur është kjo gjuhë pa API DOM. Emri u zgjodh për të tingëlluar i njohur për një zhvillues të Java, dhe mbeti i mbërthyer. Emri zyrtar për gjuhën është EMCAScript.

Ju duhet ta mësoni këtë gjuhë nëse jeni të interesuar për teknologjitë e përparme, edhe nëse thjesht doni të krijoni një faqe të thjeshtë në internet, herët a vonë do të duhet të përdorni JavaScript vetëm për ta bërë jetën tuaj më të lehtë. Gjithashtu, nëse po planifikoni të krijoni aplikacione në internet me trafik të lartë të cilat janë të drejtuar nga ngjarje, atëherë JS do të ishte një gjuhë e mirë për të mësuar.

Në aspektin e karrierës, kompanitë zakonisht punësojnë zhvillues të JS kryesisht për punë përpara, sepse NodeJS nuk konsiderohet si rrjedhë kryesore në anën e serverit, ku gjërat kanë tendencë të lëvizin pak më ngadalë dhe njerëzit do t’i përmbahen zgjidhjeve të testuara mirë. Shpesh herë, ata do të kërkojnë njohuri HTML dhe CSS, sepse këto teknologji funksionojnë në simbiozë për të mundësuar Aplikime të pasura, të përgjegjshme, WEB 2.0.

PHP

Preprocesori Hypertext, siç nënkupton emri i tij është një gjuhë programimi e cila lidhet me HTTP (formoni pjesën http: // në çdo url) Protokollin e Transferimit të HyperText. Filloi si një zëvendësim për skriptet CGI dhe u bë një gjuhë programimi e plotë. Prettyshtë shumë e thjeshtë për tu mësuar, sepse nuk është shtypur rreptësisht, ka një sintaksë C si.

Nëse jeni të interesuar për teknologjitë në internet ose programimin e faqeve në internet, patjetër që duhet të mësoni gjuhën PHP, ajo ka shumë zgjerime dhe një gamë të gjerë kornizash për ndërtimin e faqeve të internetit dhe aplikacioneve në internet. PHP fuqizon uebin modern, 82.4% e faqeve në internet janë shkruar në PHP. Facebook fillimisht u shkrua në PHP, dhe CMS (Sistemi i Menaxhimit të Përmbajtjes) më i përdorur në botë, WordPress i cili funksionon në 25% të faqeve të internetit është shkruar edhe në PHP. Më së shumti përdoret për ndërtimin e faqeve në internet, por me lëshimin e PHP 7, i cili solli përmirësime të mëdha të performancës, u bë një gjuhë e fuqishme programimi gjenerike.

Programuesit e PHP janë më së shumti të nevojshëm për ndërtimin e faqeve të internetit, dhe për shkak se standardet dhe planet e uebit ndryshojnë vazhdimisht, ka punë të bollshme në ndërtimin dhe rindërtimin e faqeve të internetit ose mbështetjen dhe shtimin e veçorive të reja në ato ekzistuese.

Lexoni: Avantazhet dhe disavantazhet e ndërtimit të një faqe në internet me PHP

SQL

SQL ose Language Structured Query është gjuha e cila u krijua fillimisht për të biseduar me Sistemet e Menaxhimit të Bazës së të Dhënave; prapë e bën atë, por jo ashtu siç ishte menduar fillimisht. Wasshtë konceptuar të jetë një gjuhë njerëzore në makineri, por në ditët e sotme përdoret nga gjuhët programuese si PHP, C # etj. Mund ta konsideroni si të vjetëruar, por prapë është përdorur aty ku ju duhet të ruani çdo lloj të dhëne dhe dëshironi t’i merrni ato ose krijoni raporte të ndryshme.

Ju mund të mendoni për atë si një gjuhë plotësuese, sepse në shumicën e projekteve herët a vonë do të gjeni veten në nevojë për një mekanizëm të ruajtjes së të dhënave ose do t’ju duhet të kërkoni një bazë të dhënash për disa vlera. SQL vjen në shije të ndryshme, çdo Baza e të dhënave përdor një sintaksë paksa të modifikuar, por në përgjithësi ata ndajnë të njëjtin fjalor. MySQL dhe Oracle janë ato më të njohurat, por shpesh herë e gjeni veten duke përdorur SQLite si bazë të dhënash të lehta për projektet tuaja. Nëse zgjedh një bazë të dhënash dhe me të vërtetë i mëson gjërat e jashtme të saj, atëherë mund ta konsiderosh veten më shumë si Administrator të Bazës së të Dhënave se sa një Programues me të vërtetë.

Si përfundim, ju mund të thoni që shanset janë mjaft të mëdha që do t’ju duhet të ndërroni një bazë të dhënash duke përdorur SQL në shumë projekte, kështu që patjetër që duhet ta mësoni atë, të paktën bazat.

rubin

Ruby është një gjuhë relativisht e re, u shfaq në 1995. It’sshtë një gjuhë programimi për qëllime të përgjithshme të orientuara nga objekti, e cila mund të mbështesë paradigma të shumta programimi si funksionale, OOP, imperative etj. It’sshtë një gjuhë e shkëlqyeshme për fillestarët, sepse është shumë e thjeshtë për tu mësuar si një gjuha e parë, kjo është e vërtetë zakonisht me shumicën e gjuhëve OOP.

Gjuha Ruby është krijuar nga Yukihiro Matsumoto të jetë produktiv dhe argëtues, dhe kjo e realizoi premtimin e saj. Ju mund të shkruani programe jashtëzakonisht të shpejtë në të, është një gjuhë e shkëlqyeshme për prototipimin e shpejtë dhe provimin e ideve të reja.

Ruby përdoret kryesisht për zhvillimin e uebit, sepse ka një kornizë të shkëlqyeshme të quajtur binarët, nganjëherë përmendet si Ruby on Rails ose ROR. Me krijimin e një blogu apo edhe një sistemi të shportave mund të jetë një detyrë që mund të bëhet në pak orë në vend të ditëve ose javëve në PHP për shembull. Në përgjithësi, korniza e binarëve është një shtesë e shkëlqyeshme e gjuhës. Nëse doni të mësoni një gjuhë të parë programuese, atëherë Ruby është zgjedhja e shkëlqyeshme, dhe nëse bëheni të mirë në të, atëherë më shumë se sa mund të gjeni një punë në zhvillimin e uebit, ose thjesht të ndërtoni idetë tuaja të internetit, jashtëzakonisht të shpejtë.

Objektivi C

Nëse pyesni ndonjë zhvillues të C ose C ++ në lidhje me Objektivin-C me shumë mundësi që e vetmja gjë që ata do të dinë në lidhje me të, është se ai përdor shumë kllapa [], dhe megjithëse kjo është sigurisht e vërtetë ajo bën më shumë se kaq. Sshtë një gjuhë programimi OOP me qëllime të përgjithshme.

ObjC mori kllapat e tij nga Smalltalk dhe famën e tij për të qenë gjuha programuese e përdorur nga Apple në zhvillimin e OS X dhe IOS. Një zhvillim i madh për pajisjet IOS është bërë duke përdorur Objektivin-C si gjuhën dhe Xcode si IDE.

Nëse mësoni Objektivin-C, atëherë ka shumë të ngjarë që do të bëheni një zhvillues i IOS, duket se ka shumë pak projekte të cilat nuk janë të lidhura me Apple duke përdorur Objektivin-C. Nëse mendoni se Apple është këtu për të qëndruar dhe ju pëlqen ideja për ndërtimin e aplikacioneve celularë qoftë për një kompani, si një freelancer ose thjesht për argëtim, atëherë Objektivi-C është të shkoni në gjuhë.

Fund

Shpresojmë, të paktën njëra prej këtyre gjuhëve programuese tingëllon si diçka në rrugicën tuaj dhe do ta bëjë atë në listën e aftësive tuaja të njohura për vitin 2017. Pra, cilën gjuhë po planifikoni të mësoni? Ju lutemi na tregoni në komentet më poshtë!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map