Bazat e SQL: Udhëzuesi i fillestarit mbi mënyrën e përdorimit të bazës së të dhënave SQL

SQL-Bazat


SQL është një shkurtim për gjuhën e strukturuar të pyetjeve dhe është një metodë e njohur për kërkimin e bazave të të dhënave. Nuk ka rëndësi nëse doni të manipuloni bazat e të dhënave të vogla ose më të mëdha; kjo gjuhë standarde ju lejon të operoni në të gjitha llojet e bazave të të dhënave. Ka mijëra biznese që kërkojnë programues të mirë SQL dhe administratorë të bazës së të dhënave të cilat janë punë me pagë të lartë tani.

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë se duhet të shkoni në një universitet për të kuptuar bazat e SQL. Në fakt, ka shumë mënyra të thjeshta për të menaxhuar të dhënat tuaja në internet. Në udhëzuesin tonë, ju mund të mësoni disa këshilla të SQL që mund të vijnë në dispozicion kur punoni në faqen tuaj të internetit ose të dhënat e klientit.

Kjo rekomandohet veçanërisht për sipërmarrësit, analistët financiarë dhe pronarët e bizneseve të vogla. Por, natyrisht, mund të jetë e dobishme për secilin që është i interesuar për këtë temë.

SQL në një gjethe

SQL është e shkëlqyeshme për administrimin e të dhënave duke përdorur çdo bazë të dhënash. Një bazë e të dhënave mund të ketë disa pika të të dhënave ose qindra mijëra prej tyre, nuk ka rëndësi. Me SQL, ju keni një mjet të fortë në dorë që mund t’ju ndihmojë të korrni të dhëna edhe nga bazat e të dhënave të mëdha. Shtë e shpejtë, efektive dhe ju vetëm duhet të dini disa truket për të filluar.

SQL është mjaft e vjetër; ajo doli përsëri në 1974 dhe u bë gjuha më e njohur për menaxhimin e të dhënave. Kishte azhurnime të rregullta që nga atëherë me të fundit që u publikuan në Dhjetor 2016. Nëse dëshironi të filloni me SQL pa përvojë në programim, ekzistojnë dy versione që duhet t’i shikoni. Para së gjithash, provoni versionin kryesor që mund të përdoret me programet e tjera të bazës së të dhënave në mënyrë efektive.

Ju gjithashtu keni Access SQL, i cili është shumë i ngjashëm me versionin kryesor. Shtë një gjuhë e krijuar për Microsoft Access, e cila është një mjet shumë i njohur që ndihmon mijëra biznese të vogla të menaxhojnë të dhënat e tyre. Por nga versioni i dytë, ne nënkuptonim MySQL e cila është në të vërtetë SQL më e përdorur në internet. Isshtë me burim të hapur dhe pak më ndryshe se Access SQL dhe versioni kryesor. Sidoqoftë, do të jetë goxha e njëjtë nëse dëshironi të provoni vetëm këshillat që do t’ju tregojmë në këtë udhëzues.

Njerëzit që zotërojnë një uebfaqe të WordPress dhe drejtojnë një ndërfaqe admin bazuar në internet cPanel, lehtë mund të kenë qasje në SQL. Nëse jeni një prej tyre, gjithçka që duhet të bëni është të hapni aplikacionin phpMyAdmin për hyrje në bazën e të dhënave dhe të filloni të ekzekutoni pyetje SQL. Meqenëse versionet që përmendëm – MySQL dhe SQL – janë të dy fleksibël, ju keni shumë ndërfaqe dhe mundësi për të filluar funksionimin me ta.

Varet vetëm nga përdoruesi se si duket procesi. Pyetjet SQL mund të bëhen ose në ndërfaqe grafike ose në tekst të thjeshtë, duke shtypur linjat e komandës në një mënyrë të modës së vjetër. Ajo që me të vërtetë ka rëndësi është rezultati përfundimtar, i cili do të jetë i njëjti në të dy mënyrat nëse e bëni mirë. Kjo është pikërisht ajo që ne do të tregojmë tani: si ta bëjmë ashtu si duhet.

Si të ekzekutoni një pyetje SELECT?

Ne fillojmë me atë më të thjeshtë, SELECT pyetje e cila është gjithashtu një metodë shumë e përdorur nëse doni të korrni disa të dhëna. Kurdo që të keni një bazë të dhënash me pika të rëndësishme të të dhënave që duhet të mblidhen dhe përmblidhen, mund të përdorni këtë metodë. Një pyetje e përzgjedhur mund të përdoret në shumë mënyra, por tani ne do t’ju tregojmë vetëm disa thelbësorë që do t’ju ndihmojnë të kuptoni konceptin.

Do tabelë me të dhëna të klasifikuara do të ishte e përshtatshme. Le të marrim një tabelë librash tani. Kështu që tabela do të quhet Libra dhe le të themi se është e ndarë në fusha të tilla si titulli, autori, sasia (sasia e librit në magazinë) dhe çmimi. Tani e tutje, ne do të përdorim këto fusha me të gjitha shkronjat e mëdha në kodin SQL.

Tani nëse doni të përmblidhni detajet e lartpërmendura në lidhje me secilin libër të disponueshëm në tabelë, duhet të bëni një pyetje të zgjedhur. Kjo do t’ju krijojë një listë të lehtë për t’u kuptuar me të gjitha informacionet e përmbledhura mjeshtërisht. Hapi tjetër është krijimi i kodit që i tregon kompjuterit atë që dëshironi dhe ku është secila fushë. Le të shohim se si do të dukej shembulli ynë në kodin SQL:

TITulli SELECT, AUTOR, SHUM, ICEMIMI

NGA Librat;

Siç mund ta shihni, kjo pyetje nuk është shumë specifike. Po sikur të doni vetëm informacione në lidhje me librat Stephen King dhe Paulo Coelho në dyqan? Sigurisht, gjithmonë ekziston Microsoft Excel ku mund të importoni tabelën, pastaj të filtroni Stephen King dhe Paulo Coelho dhe më pas t’i rregulloni të gjitha informacionet. Sidoqoftë, do të marrë disa hapa në krahasim me SQL ku thjesht duhet të shtoni një vijë të shkurtër kodi. Nëse doni të filtroni të dy autorët, duhet të përdorni vetëm KU në kodin SQL në mënyrën e mëposhtme:

TITulli SELECT, SHUM AM, MIMI

NGA Librat

KU AUTHOR = “Stephen King”, “Paulo Coelho”;

Gjendja e pikëve është gjithmonë në fundin e kodit siç tregohet në të dy shembujt. Në gjuhën e kompjuterit, pikëpresja do të thotë se është pika e fundit e komandës suaj dhe nuk ka asgjë tjetër për të bërë. Një detaj tjetër i rëndësishëm është që ju duhet të shtypni komandat me shkronja të mëdha: KU, SELECT, NGA.

Përdorni apostrofat dhe presjet siç tregohet. Ju gjithashtu mund të gjeni kodet për SQL në Google sa herë që ju nevojitet. Thjesht tregoni Google Search se çfarë doni të bëni në SQL dhe ka mijëra faqe në internet që mund t’ju tregojnë kodin e duhur për të.

Si të ekzekutoni një Query UPDATE?

Puna me bazën e të dhënave gjithashtu përfshin azhurnimin e disa pikave të të dhënave çdo herë e herë. Kjo mund të bëhet lehtësisht me SQL, thjesht duhet të merrni leje së pari ose përndryshe nuk do të mund të ndryshoni asgjë. Pasi të keni mundësi të lexoni dhe shkruani në bazën e të dhënave të veçantë, mund të filloni kodimin.

Ka shumë gjëra që mund të gabojnë kur ndryshoni një bazë të dhënash, kështu që është e rëndësishme të jesh i saktë me kodin. Nëse përdorni SELECT komandoni në mënyrë të gabuar, ju keni një shans të mbingarkoni serverin. Ose ju mund të dëshironi të mbledhni të dhëna, por një e keqe SELECT komanda ju jep rezultatet e këqija dhe ju madje nuk mund t’i vini re.

Nga ana tjetër, duke përdorur UPDATE komandoni në mënyrë të gabuar, ju mund të përfundoni duke modifikuar të gjithë bazën e të dhënave. Për tu siguruar që baza e të dhënave tuaja nuk do të përfundojë në Recycle Bin, krijoni një kopje rezervë përpara se të aplikoni kodin.

Të dhënat vazhdimisht ndryshojnë, veçanërisht në biznes. Nëse keni një bazë të dhënash dhe keni nevojë të azhurnoni disa pjesë të saj, UPDATE komanda mund të ju ndihmojë. Le të kthehemi për shembullin e Librave. Nëse keni një bazë të dhënash të klasifikuar në lidhje me librat në dyqanin tuaj, ju mund të keni nevojë të azhurnoni çmimet çdo herë pas here. Nëse çmimi i librit tuaj Fifty Shades of Grey është ndryshuar dhe ju duhet ta përditësoni, ky është kodi SQL që duhet të përdorni:

UPDATE Libra

CMIMI CET = 9,99

WHITE TITLE = ‘Pesëdhjetë hije gri’;

Si rezultat, libri Fifty Shades of Grey do të ketë një numër të ri në fushën ICEMIMI, duke vërejtur se kushton 9.99 dollarë tani e tutje. Tani nëse nuk jeni të kujdesshëm, mund të harroni të shtoni KU një pjesë dhe kodi do të ndryshonin të gjitha çmimet në bazën e të dhënave. Dhe atëherë do të duhej shumë kohë për të gjetur përsëri çmimin e saktë për çdo libër.

Punoni në aftësitë tuaja SQL

Duke praktikuar më shumë metoda SQL, mund të bëheni mjeshtër në këtë gjuhë. Mund të jetë një mjet tepër i fuqishëm për administrimin e të dhënave të biznesit tuaj, ndërsa ju kursen shumë kohë. Pas disa ditësh praktike, do të keni mundësi të përdorni të gjitha komandat themelore pa bërë një gabim të vetëm.

Nëse jeni të interesuar të mësoni SQL, ka disa kurse me të vërtetë të mira në internet që mund t’ju mësojnë disa metoda të përparuara. Sigurohuni që të lexoni disa rishikime përpara se të filloni ndonjë kurs dhe më pas zgjidhni atë që i përshtatet më së shumti nevojave tuaja. përveç UPDATE dhe SELECT, SQL ka shumë më tepër për të ofruar. Këtu është një listë e shkurtër, thjesht për t’ju dhënë një ide në lidhje me disa nga komandat më të drejtpërdrejta SQL:

 • DELETE – ju lejon të fshini pikat specifike të të dhënave në bazën e të dhënave
 • INSERT NO – përdorni këtë sa herë që dëshironi të shtoni të dhëna të reja në tryezën tuaj
 • KRIJONI DHNAT – kjo flet vetë, krijon një bazë të dhënash boshe
 • SHPTERRNDARJEN E TAB DHABNA – mund ta përdorni për të modifikuar bazën e të dhënave
 • KRIJONI INDEKSIN – mund të krijoni çelësa të rinj kërkimi me këtë
 • INDEXI DROP – shpëton nga një çelës kërkimi nëse nuk ju nevojitet
 • KRIJONI TABELN – shton një tabelë të re në bazën e të dhënave
 • NDRTOJ TABELA – përdorni këtë nëse doni të modifikoni tabelën

Nëse vendosni të mësoni dhe përdorni SQL, mos prisni të përdorni rregullisht të gjitha këto komanda. SELECT është komanda më e njohur edhe në mesin e profesionistëve. Komandat e tjera mund të jenë të dobishme herë pas here, por varet gjithashtu se për çfarë lloj baze të dhënash po punoni.

Nëse punoni rregullisht me bazat e të dhënave, patjetër që do të keni nevojë për SQL. Ndërsa bëheni të mirë në gjuhë dhe në administrimin e bazave të të dhënave në përgjithësi, mund të hapë një rrugë të re karriere për ju. E vetmja gjë që duhet të bëni është të vazhdoni të praktikoni sepse ekzistojnë mijëra mundësi në të dhëna të mëdha, veçanërisht për bizneset.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map