CMS me burim të hapur ose CMS të pronarit – Cilin duhet të zgjidhni?

01.06.2020
Artikuj dhe më shumë… 'CMS me burim të hapur ose CMS të pronarit – Cilin duhet të zgjidhni?
0 21 мин.

burim i hapur kundrejt cMS pronarit


Pasi të vendosni të krijoni një uebfaqe për biznesin tuaj ose për një larmi qëllimesh, keni zgjedhje të ndryshme për të bërë kur bëhet fjalë për programin dhe burimet që do të përdorni. Të kesh një CMS të mirë për të ndërtuar faqen tuaj të internetit dhe për ta bërë atë të lehtë për ta azhurnuar atë me përmbajtje, është thelbësore për suksesin tuaj.

Të gjithë kemi prirjen të dëshirojmë të zgjedhim njëri-tjetrin, sepse është më mirë në përgjithësi, por në aktualitet, këtu nuk ka asnjë zgjedhje të tillë. Ky artikull është këtu për të ndarë të gjitha përfitimet dhe të metat e të dyja burimeve të hapura CMS ‘dhe të pronarit CMS’.

Cilin që ju zgjidhni, kur bëhet fjalë për ndonjë lloj programi, varet vetëm nga nevojat dhe qëllimet tuaja individuale. Nga ky këndvështrim, asnjë CMS nuk mund të gjykohet si më e mirë ose më e mirë se tjetri, pasi vendimi është çështje e preferencës.

Ekzistojnë disa pika kryesore në të dy llojet e CMS që duhet të kuptoni, të cilat do t’ju ndihmojnë të bëni një zgjedhje më të arsyeshme dhe më të arsimuar.

Kështu që sot, ne do të ndajmë atë që duhet të dimë për të dy këta lloj CMS “së bashku me pikat e tyre të forta dhe të dobëta.

Baza e një CMS me burim të hapur është:

 • Shtë burim i hapur! Do të thotë që kodi burimor është plotësisht i disponueshëm për këdo që dëshiron ta studiojë atë dhe modifikojë atë në çfarëdo mënyre. Falë kësaj, njerëzit mund të zgjerojnë lirshëm kodin dhe të shtojnë funksionalitete specifike sipas kërkesave të tyre.
 • Një CMS me burim të hapur zakonisht mirëmbahet nga një komunitet i madh. Gjithmonë ekziston një grup kryesor i zhvilluesve, siç është me WordPress, por mbështetet gjithashtu nga baza e tij e përdoruesve. Njerëzit bëhen së bashku për të gjetur zgjidhje, të ndihmojnë njëri-tjetrin dhe të ndajnë shtrirje që do të përfitonin nga paketa.
 • Një CMS me burim të hapur mund të pritet pothuajse kudo. Shumica e tyre kanë instalime me një klikim në panelin e kontrollit të shërbimit shoqërues shoqërues, i cili është shumë i përshtatshëm.
 • Vetë programi CMS zakonisht është falas. Ju gjithashtu mund të merrni shumë zgjerime, tema dhe një gamë të gjerë mjetesh falas. Por ka shumë shtesa dhe tema të paguara gjithashtu. Disa zgjidhje mund të bëhen siç duhet vetëm me softuer të paguar. Një CMS me burim të hapur është zakonisht zgjidhja me kosto më efektive.

Baza e një CMS-je të Pronave është:

 • CMS pronësore janë softuer me burim të mbyllur. Ato të mira zakonisht përfshijnë API ose kornizat, të cilat lejojnë njerëzit të krijojnë shtesa dhe të shtojnë funksione sipas nevojave të tyre. Zakonisht ata nuk lejojnë askënd të hyjë në kodin burimor, i cili gjithashtu mund t’i bëjë ata më të sigurt.
 • Ato janë ndërtuar dhe mirëmbajtur nga një kompani e vetme, që do të thotë se ato janë gjithashtu më të centralizuara.
 • Një CMS pronar është zakonisht një softuer i paguar, kështu që do të duhet të paguani për një lloj licence nëse synoni ta përdorni. Zakonisht njerëzit paguajnë këtë tarifë mujore ose vjetore. Isshtë paguar së bashku me kostot e pritjes në shumë vende.

Të mirat dhe të mirat e CMS me burim të hapur dhe CMS të pronarit

Ne e dimë tani, se cilindo CMS që ne zgjedhim varet nga kompania, faqja e internetit ose nga nevojat tona individuale. Por cilat janë avantazhet dhe disavantazhet individuale që e bëjnë njërën më të mirë se tjetri? Le ta zbulojmë!

CMS me burim të hapur

Sistemet e menaxhimit të përmbajtjes si WordPress, Drupal dhe Joomla! janë bërë shumë të njohura ndër vite, për shkak të natyrës së tyre të burimit të hapur. Rreth çdo faqe të katërt në internet është krijuar në WordPress për shembull.

Zhvilluesit nga e gjithë bota panë përfitimet, sepse kjo e bëri punën e tyre shumë më të shpejtë dhe më të lehtë. Për këtë arsye, gjithnjë e më shumë njerëz investojnë punë në to, zhvillojnë zgjerime për t’i avancuar më tej ato.

Proçeset e CMS me burim të hapur

Efektiviteti i kostos – Siç e përmenda, të gjitha sistemet e menaxhimit të përmbajtjes me burim të hapur mund të përdoren pa pagesë, gjë që bën një mundësi tepër tërheqëse. Kjo ju lejon të zvogëloni të paktën kostot e zhvillimit të faqes suaj të internetit të paktën. Nëse keni aftësinë e nevojshme, mund të krijoni një faqe në internet profesionale të lulëzuar nga e para.

Përditësime të rregullta – Pak sisteme të menaxhimit të përmbajtjes janë në gjendje të vazhdojnë me azhurnimet e shpejta që merr WordPress. Ajo ka një histori të gjatë të azhurnimeve që e bën atë të frikshme në këtë aspekt. Sisteme të tjera të menaxhimit të përmbajtjes thjesht nuk kanë fuqi të fortë pas tyre që do t’i zhvillonte ato deri më tani.

lakueshmëri – Gjithçka nga detajet themelore nga detajet më të avancuara teknike të një CMS me burim të hapur mund të modifikohet ose zgjatet për t’ju përshtatur. Shtë gjithashtu shumë më e lehtë të gjesh një zhvillues ose fuqi të mjaftueshme njeriu për të marrë projektin tuaj të ekzekutuar dhe drejtuar.

Edhe nëse keni një faqe interneti që funksionon me vite, lehtë mund ta azhurnoni ose modifikoni atë sipas dëshirës tuaj.

transportueshmëri – Shumë sisteme të menaxhimit të përmbajtjes vijnë së bashku me një shërbim pritës dhe shpesh është e vështirë ose e pamundur të transferosh një faqe në internet në një host tjetër, për shkak të kësaj. Uebfaqet që janë zhvilluar me një CMS me burim të hapur, megjithatë, janë shumë më të lehta për t’u zhvendosur nga një host në një tjetër.

Lehtësinë e përdorimit – WordPress për shembull është ndërtuar në mënyrë që çdokush ta përdorë atë, fjalë për fjalë. Wasshtë ngritur në një mënyrë që thjesht duhet ta instaloni dhe tashmë keni një faqe në internet të ngritur dhe funksionuar. Ju mund të menaxhoni shumë në faqen tuaj, thjesht duke përdorur ndërfaqen. Kërkon pak kodim nëse keni parasysh diçka të veçantë, por disa CMS të tjera në të gjithë botën mund të përputhen me të.

Një komunitet i madh – CMS me burim të hapur popullor ka miliona zhvillues dhe entuziastë në të gjithë botën. Kjo e bën të lehtë të keni ndihmë në ndërtimin e faqes tuaj të internetit dhe të gjeni veten një ekuipazh zhvillimi nëse keni nevojë për një të tillë.

Ky komunitet i madh gjithashtu përpiqet të bëjë përmirësime në sistem dhe ta përmirësojë atë me funksionalitet të mëtejshëm. Ata janë të dobishëm dhe kanë zgjidhur pothuajse çdo problem me të cilin do të haset ndërsa përpiqen të zhvillojnë uebfaqen e tyre në një CMS specifike me burim të hapur.

Kundërvajtjet e CMS me burim të hapur

siguri – Megjithëse një numër i madh i zhvilluesve po mbështesin secilën CMS me burim të hapur, duke e zhvilluar atë vazhdimisht dhe duke rritur sigurinë e tyre, gjithmonë ka pasur hile. Për shkak të natyrës dhe popullaritetit të tyre me burim të hapur, njerëzit kanë studiuar në thellësi këto sisteme. Ata vazhdimisht kanë punuar për të bërë disa shfrytëzime në sistem dhe e përdorin atë në avantazhin e tyre.

Por ky rrezik ekziston, pavarësisht se çfarë teknologjie në internet po përdorni. Nëse ka diçka me të vërtetë të vlefshme në faqen tuaj, njerëzit do të përpiqen ta hakojnë atë.

Stilet dhe ndërtimet e personalizuara mund të jenë të shtrenjta – Në momentin që të largoheni nga funksionaliteti bazë i një ndërfaqe CMS dhe nuk do të keni aftësitë e nevojshme të programimit, do të duhet të kaloni disa orë të gjata me të mësuar ose të punësoni një zhvillues.

Ekzistojnë disa modele falas në internet që janë mjaft të mira, por shumica prej tyre duken të lira.

Zhvillimi i një teme me porosi ose një lloj funksionaliteti personal nuk është një shëtitje në park dhe kërkon njohuri teknike, të cilat do t’ju kushtojnë para.

Gjithashtu, disa shtojca dhe disa funksionalitete të tjera janë paguar, kështu që zhvillimi i një faqe në internet nuk do të vijë gjithmonë falas. Me pak fjalë, ju merrni atë që paguani.

Shansi i Braktisjes – Askush nuk do ta shohë WordPress të zhdukej nga faqja e dheut brenda një mijë vjetësh, por disa sisteme të menaxhimit të përmbajtjes me burim të hapur i bëjnë. Ata braktisen nga zhvilluesit e tyre, njerëzit humbasin interesin për ta dhe thjesht zbehen. Nuk do të ishte mirë nëse kjo do të ndodhte me një CMS mbi të cilën u ndërtua faqja juaj e internetit, kështu që duhet të bëni një zgjedhje të kujdesshme.

Platformat me burim të hapur nuk janë gjithmonë të ngjashme – Systemdo sistem me burim të hapur u zhvillua nga grupe të ndryshme, për qëllime të ndryshme. Ata nuk janë të barabartë dhe shumë prej tyre mund të mos jenë zgjidhja ideale për atë që keni në mendje.

Sistemet e menaxhimit të përmbajtjes me burim të hapur

 • WordPress (https://wordpress.com/) – WordPress është sistemi më i popullarizuar i menaxhimit të përmbajtjes me burim të hapur atje. Ajo ofron të gjitha mjetet e nevojshme për të ndërtuar faqe interneti mahnitëse. Megjithëse kërkon njohuri në PHP dhe CSS nëse doni të ndërtoni funksionalitete ose shabllone me porosi.
 • Sitet e Google (https://sites.google.com/) – Një nga sistemet më miqësore për përdorimin e menaxhimit të përmbajtjes aktualisht në dispozicion. Kjo e bën të lehtë krijimin e një uebsajti me mjete të thjeshta tërheqëse dhe tërheqëse, gjë që e bën atë tepër të përshtatshëm.
 • Drupal (https://www.drupal.org/) – Mund të krijoni shumë faqe në internet thjesht dhe lehtë, ndërsa kurseni vetes shumë punë. Megjithatë, Drupal kërkon njohuri në PHP dhe CSS, për të shtuar një funksionalitet pak më të avancuar në të. Por është një CMS jashtëzakonisht fleksibël.
 • Magneto (https://magento.com/) – Magneto është një CMS ideale e zhvillimit të faqes në internet nëse po kërkon të ndërtosh një faqe në internet eCommerce. Ka mjete të mrekullueshme për administrimin e produkteve dhe shitjeve.

Aktgjykim për CMS me burim të hapur

Sistemet e menaxhimit të përmbajtjes me burim të hapur reklamohen si plotësisht falas, gjë që është e vërtetë. Thelbi i softuerit është i lirë për t’u përdorur, por pasi të filloni të ndërtoni një faqe në internet jashtë tij, do të vini re se shumica e vendeve ku do të arrini, për shtojcat, shabllonet dhe ndihmën në zhvillim, paguhen të gjitha për.

Megjithatë, shuma e parave që do të kurseni për një afat të gjatë do të jetë një shumë e konsiderueshme dhe do ta bëjë prezencën tuaj në internet shumë më të qëndrueshme.

CMS pronësore

Siç sugjeron emri, një CMS pronar vjen me një sërë kufizimesh, e cila nuk është domosdoshmërisht e keqe, sepse vjen nga nevojat tuaja individuale. Sistemet CMS pronësore zakonisht janë të specializuara për një industri specifike dhe bashkëpunëtor të përmbajtjes me të. Për shembull, ato mund të ndërtohen vetëm për faqet e internetit të gatimit ose vetëm faqet e internetit të shitjeve të makinave. Dobia kryesore e tyre është se ata kursejnë shumë kostot e tua fillestare të zhvillimit, nëse e dini saktësisht se çfarë doni të ndërtoni. Ata e bëjnë shumë më të lehtë dhe shumë më të përshtatshëm për të menaxhuar një dyqan online, për shembull. Ekzistojnë shumë sisteme të menaxhimit të përmbajtjes së e-commerce, të cilat marrin një pjesë të fitimeve tuaja çdo muaj, për t’ju lejuar të përdorni programin e tyre. Kështu që ato mund të jenë shumë të dobishme.

Thjesht duhet të jesh i qetë me kompaninë, produktin e së cilës po përdor, sepse ato do të presin faqen tuaj të internetit dhe të ndihmojnë për çdo çështje teknike që ka. Kompania zakonisht ofron një shërbim të menaxhuar plotësisht të menaxhuar së bashku me 24/7 mbështetje, e cila është e paçmuar nëse nuk jeni aq shumë në teknologji.

Kjo zgjidhje është për ata njerëz, biznesi i të cilëve nuk varet shumë nga prania e tyre në internet dhe thjesht do të donte që të ketë një faqe interneti në sfond. Nëse jeni të zënë me administrimin e kompanisë suaj dhe detyrave ditore që vijnë së bashku me të, mund të jepni praninë tuaj në internet në duart e një kompanie. Ata do të kujdesen për azhurnimet e shpeshta dhe do ta mbajnë teknologjinë të freskët dhe të gatshme për veprim gjatë çdo sekondi të vitit.

Proçeset e CMS-së në pronësi

Mund të jetë më e sigurt – Uebfaqja juaj vazhdimisht është në dorë të profesionistëve që kujdesen për të dhe e menaxhojnë atë sa më mirë. Ata ofrojnë një zgjidhje pritëse, instalojnë azhurnime, instalojnë module dhe në thelb bëjnë të gjithë punën që kërkohet.

Ata janë gjithashtu më pak të popullarizuar dhe kanë më pak njerëz që nuhasin kodin e tyre, gjë që i bën ata shumë më të vështirë për tu hakuar.

Kosto e ulët fillestare – Një CMS pronare zakonisht paguhet në baza mujore menjëherë nga fillimi. Kjo do të kushtojë më shumë për një kohë të gjatë, por nuk keni asnjë lidhje me krijimin e faqes tuaj të internetit. Ju nuk duhet të paguani një zhvillues ose ndonjë tjetër përveç kompanisë që “punësoni”.

Përditësuar vazhdimisht – Një CMS e mirë e pronarit ka azhurnime të shpeshta. Ju mund të merrni më shumë azhurnime sesa ato që do të merrni duke punësuar një zhvillues ose një kompani zhvilluese për të punuar me uebfaqen tuaj.

Kundërvajtjet e CMS-së në pronësi

Jo shumë opsione të personalizimit – Meqenëse këto sisteme janë bërë për një lloj specifik të industrisë dhe audiencës në mendje, mund të jetë e vështirë të personalizoni faqen e internetit për t’u përshtatur me nevojat tuaja të sakta. Ju nuk po ndërtoni sistemin tuaj, kështu që është vetëm e natyrshme që të mos keni aq liri me të.

Mungesa e Transportueshmërisë – Ju jo gjithmonë merrni për të nxjerrë të dhëna dhe skedarë nga sistemi juaj me një zgjidhje pronësore. Duart e tua janë shumë të lidhura, sepse nuk do të mund të lëvizësh dot edhe uebfaqen tënde nga një shërbim pritës në tjetrin.

Ju duhet t’i besoni kompanisë – Meqenëse ata zotërojnë platformën dhe hapësirën e magazinimit në faqen tuaj të internetit, do të duhet të investoni shumë besim tek shitësi juaj. Ata duhet të zhvillojnë dhe azhurnojnë vazhdimisht programin e tyre, për të trajtuar më mirë nevojat e klientëve të tyre. Ata gjithashtu duhet të jenë në gjendje kur të keni nevojë për ndihmë me uebfaqen tuaj.

Shumë shitës CMS i mbajnë platformat e tyre të vjetruara, kështu që është e rëndësishme të bëni pak hulumtime dhe të lexoni disa komente për klientët përpara se të hidheni të bëni biznes me një shitës.

Ju jeni thjesht me qera softuer – Sapo të blini një CMS të pronarit, nuk do të zotëroni kodin me të cilin është ndërtuar. Nuk është e juaja dhe do të kërkojë një tarifë mujore nga ju, për ta mbajtur në internet faqen tuaj të funksionuar.

Sistemet popullore të menaxhimit të përmbajtjes në pronësi

 • Fantazmë (https://ghost.org/pricing/) – Ghost është falas, por ka një version Pro të paguar. Ajo vjen në paketa të ndryshme, të cilat ofrojnë një paketë të specializuar pritëse, mbështetje dhe shumë më tepër. Writtenshtë shkruar në nyjen.js.
 • Kentico (https://www.kentico.com/) – Shkruar në ASP.NET, Kentico është një sistem i fuqishëm i menaxhimit të përmbajtjes. Ka shumë karakteristika që ndihmojnë tregtinë elektronike, marketingun online dhe ndërtimin e komuniteteve, gjë që i jep një shtysë të madhe pranisë suaj në internet.

Aktgjykim për CMS në Pronë

Nëse ju ose kamareja juaj ka kërkesa shumë specifike dhe doni zgjidhjen më të thjeshtë, si shumica e njerëzve të arsyeshëm, ka të ngjarë të gjeni veten duke përdorur një CMS të pronarit. Mbani në mend se mund të jetë e vështirë të largoheni nga një sistem i tillë. Sigurohuni që jeni në të për një kohë të gjatë dhe se ia vlen të mbani faqen e internetit të hostuar dhe ndërtuar me një zgjidhje të tillë.

përfundim

Ja ku janë! Ju mund të shihni përfitimet dhe të metat e secilit lloj CMS. Deri më tani, ka shumë mundësi për të parë, secila më mirë se tjetra. Por vendimi juaj duhet të bazohet vetëm në atë që funksionon më mirë për ju dhe biznesin tuaj.

Nëse nuk keni ndërmend të shpenzoni më shumë fillimisht, dëshironi shumë funksionalitet të personalizuar, pamje të mirë dhe kontroll mbi praninë tuaj në internet, ndërsa kurseni para në afat të gjatë, kërkoni burim të hapur.

Shpresoj që ju kemi ndihmuar të mësoni diçka të re sot dhe që keni zbuluar se cili lloj CMS do t’ju përshtatet më së miri!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector