COM vs NET vs ORG – Cilin zgjatje domeni duhet të zgjidhni?

emrat e domain vs net vs org


Një nga arsyet që Interneti është kaq i gjerë dhe i fuqishëm është se ai u jep pothuajse të gjithëve mundësinë për të ndarë zërin dhe njohuritë e tyre. Dokush mund të njihet vetë duke vendosur faqen e tij të internetit.

Miliona njerëz janë duke kërkuar në Internet çdo ditë dhe ata shkruajnë emrat e domain për të identifikuar uebfaqen që ata synojnë të shfletojnë. Një emër domain është një etiketë e strukturuar që përdoret për të identifikuar një ose shumë adresa IP (një identifikim numerik). Ky sistem miqësor emërtimesh e bën shumë më të lehtë referimin tek serverët specifikë dhe faqet e internetit të ruajtura brenda tyre. Këta emra shtypen në shiritin e URL-së të shfletuesit, dhe kështu lejojnë hyrje në serverin ku është vendosur faqja e internetit.

Regjistrohu Emrin tuaj të Preferuar

Kërkoni për domenet e disponueshme, zgjidhni shtesat e emrit të domain-it dhe regjistroni domenin tuaj të preferuar në vetëm disa klikime me GoDaddy.

Shkoni tani! »

Emrat e domenit mund të gjenden brenda URL-së së një faqe në internet për të identifikuar një faqe të veçantë në internet, si kështu: https://www.facebook.com/webhostmedia.

Kjo URL mund të ndahet në katër pjesë:

https: // – I referohet Protokollit të Transferimit të HyperText

www – E cila i referohet World Wide Web

Facebook.com – është emri i domain

webhostmedia – është faqja individuale brenda faqes së internetit

Namedo emër domain ka një shtrirje (.com, .net, .gov, .mil) i cili tregon se cili domain i nivelit të lartë i përket. Ka mijëra shtesa të emrit të domain që mund të përdorni, por ato më të rekomanduara janë .com, .net dhe .org.

Pasi një emër domain shtypet në shiritin e shfletuesit, ai përkthehet shpejt në adresat IP. Nëse nuk do ta kishim këtë sistem të thjeshtë emërtimi, do të duhet të futemi në Facebook duke shtypur 66.220.144.0. Imagjinoni që!

Pse Zgjedhja e një Emri Domain është një vendim i rëndësishëm?

Zgjedhja e një emri domain është si zgjedhja e një emri për kompaninë tuaj. Ju dëshironi që emri i domenit tuaj të thotë atë që faqja juaj e internetit ka të bëjë me një fjalë të vetme. Kështu kërkon shumë mendim.

Emri i domain-it tuaj do të përfaqësojë dhe identifikojë markën tuaj në Internet. Do të duhet të qëndroni me të për një kohë, kështu që është më mirë të jepni atë mendim dhe konsideratë që kërkon në mënyrë që të gjeni veten emrin më të mirë të mundshëm të domenit.

Ka rreth 80,000 emra domenesh të regjistruar çdo ditë, kështu që do të duhet të jesh tepër i shpejtë për t’u regjistruar i yti pasi të kesh gjetur të duhurin.

Nëse merrni parasysh këshillat e mëposhtme, do të jeni në gjendje të krijoni një emër domaini që përdoruesit do të kujtojnë dhe një që përfaqëson markën tuaj në mënyrë të përsosur.

Si te zgjidhni emrin e përsosur te domenit?

Emri juaj i domain ka një ndikim të madh në markën tuaj dhe marketingun tuaj. Ndikon se sa trafiku po merr faqen tuaj te internetit, rezultatet e mediave tuaja sociale, lidhjet e referimit dhe të gjitha përpjekjet tuaja të marketingut në internet. Ky është një fakt që nuk mund dhe nuk duhet ta injorosh kështu, pse të mos e bësh më të mirën? Përdorni këshillat e mëposhtme për të siguruar që ju të merrni vetë emrin më të mirë të mundshëm të domain.

Bëni lehtë të shkruani dhe shqiptoni

Ju dëshironi të përdorni emrin e domain më pak kompleks, për të shmangur rrezikun e përdoruesve të gabuar atë. Kjo është thelbësore për suksesin e faqes suaj të internetit. Ju gjithashtu nuk dëshironi të përdorni slangs si xpand në vend që të zgjeroheni.

Ajo që ju doni të përdorni është një emër i thjeshtë, i shqiptueshëm dhe gjithëpërfshirës i domain. Një që është i lehtë për tu shoqëruar me gjërat për të cilat dëshironi të mendojnë vizitorët tuaj kur dëgjojnë për faqen tuaj të internetit. Nëse është e lehtë për ta të shprehen në mendjen e tyre dhe ta thonë atë me zë të lartë, ka shumë të ngjarë që ata të mbajnë në kujtesën e tyre. Do të merrni gjithashtu një ekspozim të fjalëve në gojë në këtë mënyrë.

Nëse në uebfaqen tuaj ka të bëjë me shitjen e thikave të mprehta ose thikat me porosi, ju nuk dëshironi ta vini emrin e tillë si Rinovuar.com, sepse do ta prishni gjuhën tuaj ndërsa përpiqeni ta shqiptoni. Pra, është një zgjedhje më e mirë për të shkuar me diçka si BladeEmpire.

Shtë e thjeshtë, gjithëpërfshirëse dhe e shqiptueshme dhe ka më pak shanse që përdoruesi të gabojë sepse ne po përdorim fjalë të thjeshta.

Emrat e mirë të domain janë shkruar intuitivisht dhe rrjedhshëm nga përdoruesit që i shtypin ato. Kjo i bën ata të markës dhe shumë më të lehtë për treg.

Bëni sa më shpejtë që të jetë e mundur

Sa më i shkurtër të jetë emri i domain-it është më i mirë.

Fjalët më të shkurtra janë më të thjeshta për tu përpunuar për këdo dhe ato janë edhe më të lehta për tu shtypur. Sa më e shkurtër të jetë, aq më pak të ngjarë do të jetë se do të shkurtohet në rezultatet e kërkimit ose faqet e mediave sociale. Mbajtja e emrit të domain-it të shkurtër do të mundësojë që ajo të marrë më shumë ekspozim.

Përdorni disa fjalë kyçe

Të kesh fjalë kyçe në emrin e domain-it është e rëndësishme nga një këndvështrim SEO natyrisht, por bën shumë më tepër. Siç e përmenda edhe më parë, një përdorues duhet të ketë shoqatën e duhur në lidhje me faqen tuaj të internetit. Sa më afër emrit të domain-it të jetë subjekti i faqeve të internetit, aq më mirë do të funksionojë si për SEO ashtu edhe për përdoruesit e tu. Përdorni fjalët kyçe që përshkruajnë më së miri markën tuaj, biznesin dhe shërbimet ose produktet.

Por mos jini shumë të fiksuar me SEO. Nëse mund të dilni me një emër krijues që është pjesë përbërëse e markës dhe interpretimit tuaj, sesa ta përdorni! Emrat si Twitter, Google, Amazon dhe Facebook nuk thonë asgjë në lidhje me shërbimet e tyre ende janë bërë jashtëzakonisht të fuqishme.

Gjithashtu, sigurohuni që nuk përdorni fjalë kyçe specifike të ngrohta me të cilat dikush nuk është i njohur me të.

Bëni disa hulumtime

Para se të blini emrin e domain-it tuaj, duhet të siguroheni që ai nuk përdoret nga dikush tjetër në internet, ose që nuk është i markës tregtare ose i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju mund të përdorni DomainsBot (http://www.domainsbot.com/) për të shtypur emrin e domain-it tuaj të zgjedhur dhe të shihni nëse është i disponueshëm ose nëse emrat e ngjashëm të domain janë të mundshëm. KnowEM është një shërbim i ngjashëm që mund të përdorni për të futur emrin tuaj të preferuar dhe të bëni një kërkim për atë në 500 rrjete sociale.

Nëse po mundoheni pak për të krijuar emrin e përsosur të domain-it ose thjesht mund të përdorni ndonjë ndihmë, mund të provoni shërbime si NameMesh.com ose Wordroid.com të cilat janë mjete inteligjente të emërtimit.

Mos ki turp ta ndryshosh nëse emri i domain është marrë tashmë

Shtë shumë e mundur që ju të krijoni emrin e përsosur të domain vetëm për të zbuluar se ai është marrë tashmë nga dikush tjetër. Mos kini frikë të ridizajnoni emrin tuaj, përdorni një shtrirje tjetër TLD ose për të shtuar një prapashtesë ose parashtesë.

Zgjedhja e një zgjatje për domenin tuaj

Shumica e njerëzve thonë se ju duhet të rrinë me .com dhe për një arsye të mirë. Nëse mendoni për ndonjë faqe në internet, shanset janë të mira që ajo ka shtrirjen .com.

Nuk është çudi, 52% përqind e të gjithë faqeve të internetit në Internet janë faqe .com. Dhe të kesh një shtrirje .com gjithashtu ndihmon marketingun tënd në një masë të madhe, apo edhe ju nëse i tregoni dikujt për adresën e faqes tuaj. Për shumë njerëz, .com do të thotë i gjithë Interneti.

Por nëse fusha juaj e zgjedhur .com është marrë tashmë, ju prapë ndryshoni shtrirjen edhe në ato të tjera të njohura gjithashtu. Mund të drejtoni një faqe në internet shumë të suksesshme duke përdorur çdo TLD tjetër. Por sigurohuni që të shmangni TLD-të e indikatorit spam, të tilla si .cc, .ws, .info dhe çdo tjetër që duket e pazakontë, si .pizë. Shumë njerëz ende nuk kanë shumë besim të investuar në internet dhe ju dëshironi që ata të vizitojnë faqen tuaj gjithashtu.

Kështu që zgjedhjet tuaja më të mira tani janë tre TLD kryesore, siç janë:

.com (komerciale)

Kjo shtrirje rregullon çdo tjetër si në mendjen e njerëzve ashtu edhe në internet. Ai ishte për faqet e internetit tregtare, por përdoret për të gjitha llojet e faqeve të internetit sot.

Për ta shpjeguar më qartë, zgjedhja e një shtese .com është e mirë për biznesin sepse është më lehtë të kujtosh.

.neto (rrjet)

Fillimisht synohet të përdoret për faqet e internetit të rrjetit, por përdoret për të gjitha llojet e faqeve të internetit të ndryshme sot. Choiceshtë zgjedhja juaj e dytë më e mirë nëse emri juaj i domain me zgjatjen .com është marrë.

Pra, nëse duhet të keni emrin e domain që keni zgjedhur dhe versioni .com nuk është i disponueshëm, shkoni për zgjatjen .net.

.org (organizimi)

Kjo ishte për organizata të ndryshme dhe kompani jofitimprurëse. Nuk është zgjidhja më e mirë nëse po ndërtoni një faqe në internet për biznesin tuaj pasi dërgon mesazhe të përziera.

Nëse jeni një organizatë jofitimprurëse dhe veçanërisht një organizatë e njohur, përdorni .org me çdo mënyrë. Shton mesazhin shtesë që është një uebfaqe për një organizatë jofitimprurëse.

Spektri për emrat e domain është i madh. Ka edhe emra të tjerë të popullarizuar të domain që me siguri nuk do t’i përdorni si këta për shembull:

.mil – që është ushtarak

.gov – që ka të bëjë me qeveritë

.edu – që ka të bëjë me faqet e internetit arsimore

Po në lidhje me TLD-të e Re?

Zgjatja .com është TLD më e përdorur në internet dhe që është vështirë të ndryshohet. Edhe pse ka gTLD të reja (fusha të përgjithshme të nivelit të lartë) që kanë goditur në internet që mund ta bëjnë emrin e domain tuaj pak konfuz dhe nuk ofrojnë me të vërtetë ndonjë avantazh SEO, por këto mund të jenë gjithashtu një përshtatje natyrore. Për shembull, një shtrirje domeni si .sh për një faqe në internet si Whisper.sh, funksionon në mënyrë perfekte.

Por ka edhe të tjera si .bid, .bike, .academy, .cab, .camera, .Trajnojeni, ju ia vini emrin! Ju mund të keni një shtrirje domeni që mund të thotë direkt se çfarë është krijuar faqja juaj e internetit përreth, kështu që është e lehtë të gjesh një përshtatje natyrale midis gTLD-ve të reja.

Mendoni rreth përdorimit të TLDs lokale gjithashtu

Ju gjithashtu mund të përdorni ccTLD që vërtet mund të jenë të mira për biznesin tuaj. Interneti është një treg global sipas modelit të tij të qenësishëm, kështu që faqja juaj e internetit mund të shihet nga kushdo në të gjithë botën, pavarësisht se ku është pritur. Por bizneset si restorantet dhe kafenetë apo çfarëdo lloj biznesi lokal nuk kanë nevojë të arrijnë një audiencë globale dhe mund të përfitojnë nga përdorimi i një ccTLD.

Ju mund të përdorni ccTLDs specifike të vendit si .ca për Kanada apo edhe TLD të veçanta të qytetit si .NYC, .PARIS ose .LONDON. Kjo do t’ju japë një avantazh të SEO, duke përdorur sistemin e synimeve gjeografike të Google dhe do ta bëjë me të vërtetë të lehtë për njerëzit që kërkojnë në zonën tuaj të gjejnë faqen tuaj.

A ka rëndësi zgjatja e domenit?

Kjo është një pyetje e ndërlikuar. Edhe një domen me një shtrirje si .PIZZA mund të funksionojë nëse angazhoheni për të. Sigurisht, të kesh një emër domaini që është i lehtë për tu njohur, shtypur dhe mbajtur mend do ta bëjë faqen tuaj më të fuqishme, por mediumet për zbulimin e përmbajtjes po ndryshojnë me shpejtësi.

Me përhapjen dhe zhvillimin e telefonave inteligjentë, njerëzit kalojnë më shumë kohë në aplikacione sesa të shfletojnë internetin përmes kompjuterave desktop dhe shfletuesve të internetit. Mendoni sa artikuj, video dhe imazhe shikoni çdo ditë në baza thjesht sepse i keni zbuluar në një platformë si Facebook ose Twitter. Ju nuk duhet të dini as URL ose emrin e domain që jeni në të dhe akoma bashkëveproni me faqen e internetit.

Mënyra se si ne zbulojmë përmbajtjen dhe faqet e internetit ndryshojnë me shpejtësi, kështu që ka mënyra të shumta për ta bërë faqen tuaj të popullarizuar dhe një sukses shkatërrues!

Në videon e mëposhtme, David nga Uebfaqja Creative Pro, ndan mendimin e tij në zgjerimin e domain .com vs .net vs .org dhe përvojën e tij nëse shtrirja e domenit është një faktor i madh i renditjes së motorit të kërkimit apo jo. Ai inkurajon njerëzit të ndërtojnë faqe interneti cilësore me përmbajtje cilësore, të fitojnë lidhje autoritative në vend që të shqetësohen për shtrirjen e emrit të tyre të domain. Ai gjithashtu thotë se nëse është e mundur, shkoni për shtesat .com dhe përpiquni të ndërtoni një markë. Sidoqoftë, shikoni videon e tij:

Regjistrimi i Emrit tuaj të Domainit

Pasi të keni punuar përmes kaosit të bukur krijues për të zgjedhur emrin e domain tuaj, jeni në rrugën tuaj për në hapin tjetër, i cili është duke regjistruar emrin e domain.

Regjistrimi i emrit tuaj të domain përfshin një organizatë të quajtur UNE MUNDEM (Korporata e Internetit për Emrat dhe Numrat e caktuar), ato janë një organizatë jofitimprurëse përgjegjëse për mirëmbajtjen dhe koordinimin e identifikuesve unikë në të gjithë globin..

Ju mund të regjistroni emrin e domain përmes një regjistrari të emrit të domain. Pra, nëse keni dalë me AwesomeName.com, do të duhet të paguani rreth 10 deri në 15 dollarë për të regjistruar atë emër. Disa nga një emër i rrallë ose emrat e domain që kanë ekzistuar për 5+ vjet mund të kushtojnë mijëra dollarë. Disa madje mund të shkojnë deri në miliona si seks.com, i cili u shit për 13 milion dollarë. Regjistrimi i fushave si këto mund të shtyjë suksesin e faqes suaj të internetit dhe ju mund të blini shumë trafik së bashku me të, por një vendim si ky kërkon shumë më tepër mendim dhe konsiderimin e ndryshoreve të ndryshme.

Pas regjistrimit është bërë, ju do të keni të drejtat për këtë emër domain për një vit dhe do të duhet të rinovoni regjistrimin çdo vit për të njëjtën sasi parash.

Disa host të besueshëm të uebit si BlueHost dhe InMotion ofrojnë për të regjistruar emrin e domain për ju falas, që është një marrëveshje mjaft e fortë. Por ju gjithashtu mund të përdorni një regjistrues domain për të regjistruar emrin e domain direkt me një shërbim si NameCheap. Një gjë për të cilën gjithmonë duhet të jesh absolutisht e sigurt është se ti dhe vetëm ju jeni pronar i emrit të domain që keni regjistruar.

Nëse dikush tjetër është emëruar pronar, ata mund t’ju paguajnë tarifa të mëdha më vonë për mbajtjen e emrit të domain. Pra, kini kujdes dhe kontrolloni dyfish se jeni pronari i vetëm i emrit të domain.

Përfundim: COM ose NET ose ORG?

Të kesh emrin e duhur të domain mund të jetë një marrëveshje e madhe kur bëhet fjalë për suksesin e faqeve të tua të internetit si nga një këndvështrim i përgjithshëm ashtu edhe nga një SEO. Ju dëshironi ta bëni atë sa më të fuqishëm që të jetë e mundur në mënyrë që njerëzit ta mbajnë mend atë dhe se do të jetë faqja e parë e internetit që shfaqet në kokën e tyre kur mendojnë për temën tuaj të veçantë.

Pasi të vendosni me emrin e domain, do të duhet të rrini me të për një kohë, kështu që sigurohuni që të merrni në konsideratë çdo detaj. Megjithatë, pothuajse për çdo emër domain mund të funksionojë nëse e dini të domosdoshme se si dhe nëse jeni angazhuar për të.

Shpresoj që ky artikull të ju ndihmojë të gjeni emrin e përsosur të domain-it për veten tuaj dhe që ju keni kënaqur të lexoni përmes tij!

Ne dëshirojmë të dëgjojmë nga ju! Ju lutemi na tregoni në komentet më poshtë se cili është mendimi juaj për COM vs NET vs ORG. A mendoni se ka rëndësi shtrirja e domenit? Nëse regjistroni një domen me shtrirje .net, nëse .com është marrë tashmë?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map