cPanel vs Plesk – Cili është paneli më i mirë i kontrollit për mbajtjen në internet?

cpanel-vs-Plesk


Në ditët e sotme, menaxhimi i serverëve është shumë më i lehtë për pronarët e faqeve të internetit me bollëkun e karakteristikave të dobishme në dispozicion. Standardi i sotëm është të siguroni panele kontrolli që janë të shpejta dhe të lehta për t’u kuptuar, në mënyrë që përdoruesit të mund të përqendrohen më shumë në detyra të tjera si gjenerimin e përmbajtjes, zbatimin e planeve të marketingut dhe ngarje më shumë trafik.

Fakti që njerëzit nuk kanë nevojë të merren me të gjitha teknikitetet gjithashtu i bën shërbimet e mbajtjes së uebit për një audiencë më të gjerë.

Shtë e lehtë të gjesh një ofrues të besueshëm të mbajtjes në internet që përfshin një panel kontrolli miqësor për fillestarët në planet e tij të pritjes. Edhe nëse zgjidhni një shërbim që nuk ju siguron një panel kontrolli, gjithmonë mund të blini një veç e veç dhe ta instaloni atë në server.

Ka dy panele kontrolli të përdorura gjerësisht tani në treg me ton vlerësime pozitive: Plesk dhe cPanel. Ne do t’i krahasojmë ato në këtë artikull për t’ju treguar dallimet dhe do t’ju ndihmojmë të zbuloni se cili i përshtatet qëllimeve tuaja më të mira.

Natyrisht, secila prej tyre është një zgjedhje e mirë, por gjithmonë ka të mirat dhe të këqijat që sqarojnë se cili ju përshtatet më së miri. Për shembull, nëse shkoni për një plan më të lirë të mbajtjes së faqes në internet (si hosting i përbashkët), disa prej tyre ofrojnë cPanel, ndërsa ofruesit e tjerë preferojnë Plesk si panelin e tyre të kontrollit. Pasi të zgjidhni planin, nuk keni për të zgjedhur midis të dyve. Duke i rishikuar ato, ne duam t’ju tregojmë se panelet e kontrollit janë një tjetër gjë e rëndësishme për t’u marrë parasysh përpara se të filloni të përdorni një shërbim të mbajtjes së faqes në internet.

Në rast se keni nevojë për një plan më të fuqishëm të bazuar në host të dedikuar ose VPS, ato patjetër do t’ju lejojnë të zgjidhni një panel kontrolli. Tani le të shohim se cilat janë gjërat më të rëndësishme që duhet të dini për Plesk dhe cPanel!

Karakteristikat e përgjithshme të një Paneli Kontrolli

Ideja kryesore e një paneli kontrolli është që t’ju ofrojë sa më shumë karakteristika të dobishme sa ju nevojiten. Këto ju japin kontroll të plotë mbi planin tuaj të mbajtjes në internet dhe serverin që ruan faqen tuaj të internetit. Këtu do të mbulojmë tiparet më të zakonshme që mund të gjesh në një panel kontrolli. Le t’i rreshtojmë në një listë të zoti:

 • Një panel kontrolli ju lejon të menaxhoni gjithçka që lidhet me adresën tuaj IP dhe emrin e domain
 • Ju mund t’i transferoni skedarët tuaj kur të jetë e nevojshme përmes FTP
 • Kontroll i plotë mbi bazat e të dhënave tuaja
 • Isshtë e shtrirë, do të thotë se mund të instaloni shtesa të dobishme
 • Ju mund të përdorni dhe të menaxhoni sistemin tuaj fotografik në internet
 • Menaxhoni postat elektronike me disa klikime
 • Ju mundëson të krijoni kopje rezervë në rast se gjërat shkojnë keq

Me këtë informacion në mendje, ne do të vazhdojmë dhe t’ju tregojmë se cilat shtesa mund të shtojnë Plesk dhe cPanel në sistem dhe disavantazhet e tyre gjithashtu.

cPanel në një dele

cpanel-admin-demo

Falë popullaritetit të saj, shumë përdorues të rinj zgjedhin cPanel në baza ditore për krijimin e emrave të domain dhe fillimin e planeve të mbajtjes në internet. Kjo është kryesisht për shkak se cPanel është krijuar me përdorues të papërvojë në mendje. Të gjithë mund të instalojnë dhe të kuptojnë shpejt se si funksionon ky panel kontrolli. Bollëku i vlerësimeve pozitive flet vetë, duke vlerësuar cilësinë dhe besueshmërinë e tij.

cPanel nuk do t’ju lëshojë kurrë. Mund të bëni ndryshime urgjente gjatë natës ose të kujdeseni për një detyrë më të gjatë pasdite; paneli i kontrollit do të jetë gjithmonë gati. cPanel është i ndërtuar në Linux, kështu që nëse preferoni të përdorni Windows ose ndonjë sistem tjetër operativ, atëherë ky panel kontrolli nuk rekomandohet për ju.

Mund të përdoret në tre mënyra të ndryshme, gjë që varet nga fakti nëse përdoruesi është një administrator, shitës ose një pronar i faqes së internetit të përdoruesit fundor. Këto tre role duhet të përdorin karakteristika të ndryshme. cPanel ju lejon të bëni gjithçka që mund të bëhet në një panel kontrolli tipik. Kjo përfshin menaxhimin e burimeve, kopjimit dhe skedarit. Sidoqoftë, gjithashtu ju lejon të instaloni shtesa të shumta nga kutia që mund t’ju ndihmojnë shumë në detyrat që lidhen me faqen tuaj të internetit..

Për shembull, ju mund të përdorni WHM me cPanel. WHM është një shkurtim për Menaxherin e Web Hosting. Nëse keni më shumë se një llogari cPanel, mund ta përdorni këtë shtesë për t’i menaxhuar ato më lehtë. Njerëzit që kanë shumë faqe në internet janë gjithmonë më mirë të përdorin një cPanel të veçantë për secilën prej tyre. Në këto raste, përdorimi i një WHM mund të ndihmojë shumë.

Plesk në një gjethe

Plesk-admin-demo

Mund të themi se Plesk është një panel kontrolli me shumë qëllime që e bën jetën më të lehtë për ata që duan të ndërtojnë dhe mirëmbajnë faqet e internetit dhe aplikacionet e tyre. Plesk doli përsëri në 2001, gjë që e bën këtë panel kontrolli më të ri nëse e krahasoni me cPanel që ka qenë që prej vitit 1996.

Plesk nuk ndryshon aq shumë nga cPanel. Nëse shtoni një WHM në cPanel tuaj, do të përfundoni me të njëjtat karakteristika që mund të gjeni në Plesk. Nuk ka nevojë për një shtesë; ky panel kontrolli është në gjendje të trajtojë shumë faqe në internet në vetvete. Në rast se nuk doni një zgjidhje të bazuar në Linux, atëherë patjetër që duhet të zgjidhni Plesk në vend të cPanel. Ky funksionon në Windows, por mund ta ekzekutoni edhe në disa versione Linux nëse jeni vërtet adhurues i këtij paneli kontrolli.

Shumica e kompanive të mëdha të mbajtjes së faqeve në internet që preferojnë Windows si sistemi i tyre operativ përfshijnë Plesk si një opsion i panelit të kontrollit. Plesk gjithashtu ka karakteristikat thelbësore që ju lejojnë të menaxhoni serverin tuaj dhe planin e hostimit në përputhje me rrethanat. Për më tepër, ju mund të rreshtoni të gjitha mjetet në panelin e kontrollit që janë të nevojshme për detyrat e menaxhimit të faqes suaj të internetit. Këto janë programe të palëve të treta që do të jenë në dispozicion në Plesk kurdo që të keni nevojë për to.

Me të gjitha mjetet dhe veçoritë, ju merrni një ndërfaqe shumë efikase që ju lejon kontroll të plotë mbi gjithçka. Isshtë projektuar me përdorues të papërvojë në mendje, kështu që nuk kërkon shumë kohë për t’u mësuar. Për ta përmbledhur, Plesk është paneli i fundit i kontrollit që ka çdo mjet dhe funksionalitet thelbësor në gjatësinë e krahut.

Kalimi midis Plesk dhe cPanel

Përdorimi i Plesk ose cPanel është i thjeshtë, por vetëm nëse nuk keni tashmë një uebfaqe që mundësohet nga një plan web hosting dhe menaxhohet nga një panel kontrolli për të filluar. Nëse tashmë përdorni një prej tyre në serverin tuaj dhe doni të migroni të dhënat vetëm për të kaluar në panelin tjetër të kontrollit, është një rast shumë më i komplikuar.

Nga ana tjetër, migrimi i faqes suaj të internetit nga një cPanel në një cPanel tjetër ose nga një Plesk në një Plesk tjetër është shumë më e lehtë. Ne nuk po themi që çështja e parë është e pamundur, por sigurisht që duhet shumë përpjekje dhe ju duhet të hidhni në teknikë nëse doni të ndërroni panelet e kontrollit. Padyshim që nuk është diçka që duhet të bësh vetë, përveç nëse keni shumë përvojë.

Dallime të dukshme midis cPanel dhe Plesk

Ndërsa biseduam për veçoritë më të rëndësishme të secilës opsion, me siguri vumë re se cPanel dhe Plesk kanë shumë ngjashmëri. Të dy duken si një zgjedhje e shkëlqyeshme, apo jo? Pra, si mund të vendosni se cilin të zgjidhni nga dy panelet e kontrollit shumë të njohur?

Më tej, ne do të flasim për dallimet kryesore midis Plesk dhe cPanel. Secila prej të dyve ka një sërë karakteristikash të veta që nuk mund t’i gjesh në njërën tjetër. Natyrisht, ndërfaqja e administratorit nuk është e njëjtë dhe ju gjithashtu nuk merrni të njëjtën sasi kontrolli në këto dy panele kontrolli. Ne do të mbulojmë këto dallime gjithashtu. Nga pjesa tjetër e këtij artikulli, mund të lexoni për të gjitha detajet thelbësore që duhet të merrni parasysh përpara se të merrni vendimin përfundimtar.

Sistemet Operative të Mbështetura

Meqenëse cPanel funksionon në Linux, ekzistojnë katër versione të ndryshme Linux për të zgjedhur si një kërkesë kryesore për panelin e kontrollit. Këto janë këto: Cloud, Red Hat Enterprise, CentOS dhe Amazon. Kishte një mundësi tjetër në të kaluarën që i lejonte njerëzit të përdorin cPanel në Windows.

Quhej Enkompass dhe ishte në dispozicion për tre vjet pas botimit në 2011. Për fat të keq, ky panel nuk është më në dispozicion, përveç nëse keni krijuar një llogari përsëri.

Tani le të shohim se çfarë mund të ofrojë Plesk përsa i përket pajtueshmërisë. Ky është më i gjithanshëm, duke mbështetur sisteme të shumta operative. Plesk gjithashtu mbështet tre nga opsionet e përmendura më parë, duke përfshirë CentOS, Cloud dhe Red Hat Enterprise Linux. Për më tepër, ju mund ta ekzekutoni atë në Ubuntu dhe Virtuozzo Linux, Debian dhe Windows Server, si dhe.

Edhe pse Plesk është një panel kontrolli ndër-platformë, nuk do të thotë që mund ta vendosni në çdo kompjuter që ka të instaluar një prej sistemeve operative të listuara. Ekziston një version i ndryshëm i Plesk në dispozicion për secilin sistem operativ specifik. Pasi të blini versionin e dëshiruar, nuk do të mund ta përdorni atë në një sistem tjetër operativ.

Por kjo nuk ishte akoma pjesa më e rëndësishme. Për shumicën e njerëzve, nuk ka rëndësi nëse një panel kontrolli mund të funksionojë në Windows sepse Linux-i është zgjedhja më e mirë për web hosting gjithsesi. Kur bëhet fjalë për cPanel dhe Plesk, do të keni mundësi t’i përdorni të dyja me sukses nëse keni një nga versionet e mbështetur Linux.

Ajo që ka më shumë rëndësi është grupi i veçorive që secila prej tyre ofron. Por prapëseprapë, duhet të siguroheni që paneli i kontrollit që dëshironi të blini është në përputhje me sistemin operativ që keni në makinën tuaj.

Karakteristikat në cPanel dhe Plesk

Sigurisht, qëllimi kryesor i çdo paneli kontrolli është t’ju mundësojë të menaxhoni me lehtësi serverin dhe faqen tuaj në internet. Prandaj, funksionalitetet thelbësore janë gjithmonë shumë të ngjashme. Ju mund t’i gjeni dallimet duke shikuar mjetet e palëve të treta të ofruara nga Plesk dhe cPanel. Të dyja ato janë të gjera, por sa të fuqishme janë shtesat e tyre?

Pika e shtimit të mjeteve të palëve të treta në panelin tuaj të kontrollit është të rrisni sasinë e kontrollit që keni mbi detyrat që lidhen me serverin tuaj, uebfaqen dhe hostin tuaj. Git është një nga shtesat popullore që mund të shtoni në Plesk. Shtë një mjet i përdorur gjerësisht për menaxhimin e kodit burimor, në të cilin mbështeten shumë kompani zhvilluese. Git vjen me karakteristika të fuqishme dhe mjet madje mbështet të gjitha shërbimet e inxhinierisë softverike.

Ose ekziston një tjetër shtrirje e shkëlqyeshme për Plesk që quhet Docker, një mjet që ju lejon të ekzekutoni aplikime në kontejnerë. Këto kontejnerë janë shënuar si Docker Images dhe ju mund të menaxhoni listën e plotë të imazheve në ndërfaqe. Ju mund t’i caktoni këto kontejnerë në pritës lokalë dhe kompjuterë të largët ose serverë gjithashtu.

Ekzistojnë disa mjete shumë të njohura që punojnë në Plesk dhe cPanel, si Virtualmin dhe WordPress. Këto u bënë aq thelbësore në çdo panel kontrolli sa që do të kishte qenë një zgjedhje e dobët nëse nuk kishte mbështetje për këtë softuer të dobishëm. WordPress është një CMS që fuqizon miliona faqe në internet, ndërsa Virtualmin ju bën të aftë të kontrolloni llogari të shumta pritëse përmes një paneli të vetëm kontrolli.

Të dy Plesk dhe cPanel mbështesin mjetet më të zakonshme. Për sa kohë që nuk dëshironi një mjet specifik nga një zhvillues specifik, thjesht mund të shtoni tiparin e dëshiruar në uebfaqen tuaj. Për shembull, nëse zotëroni një uebfaqe të tregtisë elektronike, atëherë mund t’ju duhet një karrocë për të. Mund ta shtoni lehtësisht me të dy panelet e kontrollit.

Gjërat fillojnë të komplikohen kur keni nevojë për një mjet specifik si Docker për cPanel tuaj. Meqenëse vetëm Plesk e mbështet atë, shtimi i tij në një panel kontrolli të ndryshëm kërkon shumë më tepër përpjekje, veçanërisht si fillestar. Prandaj, ka ndryshime të vogla në cPanel dhe Plesk kur bëhet fjalë për integrimet që ju lejohen të instaloni.

E vetmja gjë që duhet të bëni është të kontrolloni App Store për cPanel ose seksionin Extensions nëse përdorni Plesk. Duke kontrolluar këto lista para se të zgjidhni panelin tuaj të kontrollit, ju mund të vendosni se cili grup i shtesave të mbështetura do t’ju përshtaten më së miri nevojave tuaja.

Dallimet në ndërfaqen dhe përvojën e përdoruesit

Mund të themi që të dy cPanel dhe Plesk kanë ndërfaqe plotësisht fillestare-miqësore. Standardi i sotëm është të aplikoni një dizajn minimalist, tërheqës në programet kompjuterike dhe faqet e internetit të disponueshme në Internet. Pagedo faqe dhe ndërfaqe duhet të jenë të pastra dhe të rregulluara mjeshtërisht, duke përdorur disa shkronja tërheqëse vizuale dhe ikona vetë-shpjeguese.

Këto panele kontrolli i plotësojnë absolutisht këto standarde, duke e bërë jo vetëm të drejtpërdrejtë, por edhe të këndshëm për t’i përdorur ato. Por ka ende dallime të vogla që e bëjnë Plesk zgjedhjen më të mirë për përdoruesit më pak me përvojë. Plesk disi e bën më të lehtë për të kuptuar se si të ekzekutoni detyrat e menaxhimit të serverit dhe të përdorni funksionet siç duhet. Për pronarët më me përvojë të faqes së internetit, cPanel është ndoshta zgjidhja më e mirë.

Faktori kryesor në Plesk që e bën më të lehtë përdorimin është mënyra e rregullimit të veçorive të tij. Ato ndahen në kategori, në mënyrë që të mos ju duhet të humbni sa më shumë kohë si fillestar për të gjetur një mundësi të veçantë. Nëse doni të njëjtën përvojë të përdoruesit në cPanel, mund të modifikoni ndërfaqen në një mënyrë të ngjashme. cPanel ka disa opsione personalizimi që ju lejojnë të vendosni veçori në kategori, në mënyrë që herën tjetër t’i gjeni ato më lehtë.

Meqenëse ekziston një aplikacion mobil në dispozicion për pothuajse të gjithë softuerët e rëndësishëm në internet, mund të shkarkoni aplikacionin edhe për të dy këta panele kontrolli. Kjo është një nga gjërat që ju duhet të regjistroheni dhe kontrolloni rregullisht, dhe aftësia për ta kontrolluar dhe kontrolluar atë në një telefon celular gjithmonë i jep përdoruesve më shumë liri. Mund të instaloni aplikacionin online në platformat Android dhe iOS si për Plesk ashtu edhe për cPanel.

Për më tepër, pa marrë parasysh cilin panel kontrolli ju zgjidhni, të dy ata janë plotësisht të përshtatshëm për përdoruesit më me përvojë që duan të menaxhojnë serverin e tyre duke përdorur vijën e komandës.

Krahasimi i çmimeve Plesk dhe cPanel

Nëse dëshironi të përdorni cPanel, mund të zgjidhni nga tre pako të ndryshme. Ekziston plani Solo për 15 dollarë në muaj, plani i WHM VPS për 20 dollarë dhe plani i dedikuar WHM për 45 dollarë çdo muaj. Si zakonisht, blerja e një prej paketave në çast për një periudhë më të gjatë ju siguron zbritje. Sidoqoftë, ju gjithashtu mund të zgjidhni të paguani muaj pas muaji nëse doni ta provoni ose nëse doni ta përdorni për një projekt më të vogël.

Nëse jeni të sigurt se keni nevojë për cPanel për një periudhë të gjatë kohore, mund të siguroni çmimin mesatar më të ulët të mundshëm duke shkuar për pajtimin e tyre tre vjeçar. Por ka edhe zbritje të tjera në dispozicion gjithashtu. Nëse zotëroni uebfaqe të shumta që duhet të ekzekutohen në raste të veçanta cPanel, mund të merrni një zbritje edhe për atë. Zbritjet e vëllimit të tyre përfitojnë shumë rishitësit e hostimit në internet gjithashtu.

Nëse dëshironi të përdorni Plesk, mund të zgjidhni një nga tre botimet e tyre në dispozicion. Këto përfshijnë: Web Admin për 10 dollarë në muaj, Web Pro për 15 dollarë dhe Web Host për 25 dollarë në muaj. Ky është vetëm një çmim fillestar për secilën prej opsioneve, sepse pasi të zgjidhni një, duhet të vendosni midis tre planeve të dedikuara ose VPS për secilën edicion.

Ekziston një listë e gjerë e veçorive të disponueshme për secilin botim që mund t’i shikoni në faqen e tyre. Pasi të kaloni detajet, me siguri do të gjeni planin që i përshtatet më së miri nevojave tuaja. Ashtu si cPanel, Plesk gjithashtu ofron zbritje për ata që pajtohen për një periudhë më të gjatë kohore. Përfitimet që shitësit dhe pronarët e shumtë të faqeve të internetit marrin me Plesk janë gjithashtu shumë të njëjta, duke siguruar që nuk do të keni nevojë për një buxhet kaq të madh për të filluar.

Këto plane që përmendëm janë vetëm VPS dhe plane të dedikuara, por çfarë nëse doni më tepër një plan të përbashkët? Gjetja e një plani të përbashkët është me të vërtetë e lehtë, por do të duhet të merreni me faktin që nuk merrni për të zgjedhur panelin e kontrollit. Në vend të kësaj, ofruesi do të vendosë se cilën opsion do të merrni, Plesk ose cPanel.

përfundim

Mund të themi se panelet e kontrollit që ju lejojnë të merreni me të gjitha detyrat e administrimit të serverit dhe uebfaqes, bazohen në të njëjtat karakteristika thelbësore. Pavarësisht nëse serveri funksionon në Linux ose Windows, një panel kontrolli duhet t’ju japë kontroll të plotë mbi serverin dhe uebfaqen tuaj. Ndërsa shqyrtuam cPanel dhe Plesk, ajo që mësuam është se ndryshimet janë më tepër në detaje më të vogla.

Në këtë artikull, ne ju treguam dallimet kryesore midis Plesk dhe cPanel. Tani varet nga ju që të zgjidhni që ju përshtatet qëllimeve tuaja më të mira. Këto janë gjërat që duhet të konsideroni më shumë:

 • Shikoni se si çdo panel kontrolli merret me migracionin e të dhënave
 • Cilin ndërfaqe të përdoruesit preferoni të përdorni?
 • Diferenca në veçoritë dhe çmimet e paketave
 • Me cilin sistem operativ është i pajtueshëm?

Në rast se nuk keni ndonjë nevojë specifike dhe thjesht dëshironi një panel kontrolli të besueshëm, secila prej tyre do të bëjë një punë të shkëlqyeshme. Nëse po e lexoni këtë artikull sepse tashmë përdorni njërën prej tyre, atëherë ju rekomandojmë që të vazhdoni ta përdorni. Nuk ka nevojë të kaloni në opsionin tjetër, të ngjashëm, përveç nëse me të vërtetë keni nevojë për ekstra të vogël që mund të merrni duke zgjedhur atë tjetër.

Për ata që nuk kanë ndonjë përvojë në cPanel ose Plesk dhe duan një zgjidhje pa Linux që është plotësisht miqësore për fillestarët, zgjedhja e Plesk është gjithmonë një ide e shkëlqyeshme. Sidoqoftë, nëse doni të merrni më shumë karakteristika, syze dhe shtesa shtesë për paratë tuaja, mund të maksimalizoni vlerën duke zgjedhur cPanel.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map