Efektet pozitive dhe negative të mediave sociale në jetën tonë

01.06.2020
Artikuj dhe më shumë… 'Efektet pozitive dhe negative të mediave sociale në jetën tonë
0 19 мин.

efekte pozitive negative në mediat sociale


Të gjithë kemi qenë dëshmitarë të periudhës 5 vjeçare të rritjes së mediave sociale dhe sa shpejt u bëmë skllevër të saj. Njerëzit ndajnë fundjavën, ushqimin e tyre, rrobat e tyre dhe gjithçka tjetër nga gjërat më të rëndësishme deri tek gjërat më qesharake të parëndësishme. Justshtë vetëm se si gjërat shkojnë tani. Të jesh prezent në kulturën tonë do të thotë të jesh prezent në mediat sociale. Ne jemi të varur nga pëlqimet dhe përshtypjet në mediat sociale sikur ato në të vërtetë do të thoshin diçka në jetën reale.

Nuk ka asgjë të keqe me vetë platformën. Asnjë rrjet i mediave sociale nuk bëri asgjë të gabuar, problemi është mënyra se si shumë njerëz e përdorin atë dhe rolin që ai luan në jetën e tyre. Ne të gjithë e njohim një person që vazhdimisht duket se është në kërkim të miratimit, duke postuar një fotografi të bukur të tij ose vetes çdo ditë. Përdorimi i platformës në këtë mënyrë thjesht do ta bëjë një person të ndihet i vetmuar dhe jo i lidhur. Megjithatë, lajmi i mirë është se ka një rrugëdalje. Ju mund të përdorni mediat sociale në mënyrë shumë efektive dhe të ndjeshme, pa u bërë një mashtruese. Pra, le t’i lëmë mënjanë të gjitha ndjenjat e rrëmujshme që media sociale ndezin tek ne, të tilla si xhelozia, frika dhe nevoja e vazhdueshme për miratim.

Sot, ne do të bëjmë një analizë kritike se si ndikojnë mediat sociale tek ne dhe si kontribuojnë në shoqërinë tonë. Tashmë është vërtetuar se ka efekte serioze në shëndetin tonë mendor, kështu që ia vlen të gërmoni pak më thellë. Ne do të shohim anën pozitive dhe ato negative, dhe do të përpiqemi të kuptojmë se si mund ta përdorim platformën në një mënyrë të arsyeshme. Pra, pa ado më tej, le ta zëmë!

Reflektimet toksike të mediave sociale (negative)

Mediat sociale nuk u bëjnë asgjë njerëzve, ato vetëm i zbulojnë ato. Askush nuk thotë se duhet të jesh një selfieholic, është një zgjedhje personale. Mënyrat toksike që ne përdorim mediat sociale pa e kuptuar fare janë të shumta. Megjithëse, ndjenja është atje për të gjithë. Të gjithë kemi arritur në një pikë ku thjesht jemi të ngopur me të, duke pyetur “kush interesohet edhe për këtë?” Shumica prej nesh gjithashtu erdhën në një pështirë kur të shohin problemet e vetë-imazhit të njerëzve dhe personalitetin e rremë që ata po kërkojnë të krijojnë për veten e tyre.

Incshtë jashtëzakonisht Addictive

Ne të gjithë jemi bërë të varur nga ekranet e kompjuterit tonë në një mënyrë apo tjetër. Pavarësisht nëse është një lojë, seriali juaj i preferuar apo media sociale. Shumica e ekspertëve tashmë provuar se varësia nga interneti dhe kompjuteri është një gjë e vërtetë. Thjesht duhet të dilni në rrugë dhe ta shihni vetë. Njerëzit janë fiksuar vazhdimisht në telefonat e tyre, duke kërkuar një shpërqendrim. Deri më tani, madje mund të ketë një çrregullim të varësisë nga Facebook, sepse përputhet në mënyrë të përsosur me kriteret e një varësie.

Më lejo të shpjegohem. Kur jeni duke luajtur një lojë ose po kryeni një detyrë, ju kërkoni ta bëni atë sa më mirë. Pasi të keni sukses, truri juaj do t’ju japë një dozë të dopaminës dhe hormoneve të tjera të lumturisë, duke ju bërë të lumtur. I njëjti mekanizëm funksionon kur postoni një fotografi në Instagram ose Facebook. Pasi të shihni të gjitha njoftimet për pëlqime dhe komente pozitive që shfaqen në ekranin tuaj, do ta regjistroni nënvetëdije si shpërblim. Por nuk janë të gjitha, media sociale është plot përvoja modifikuese të humorit.

Ështjet e vetë-imazhit

Nocioni që reklamat, revistat dhe filmat ndikojnë në imazhin e trupit të adoleshentëve dhe madje edhe të të rriturve ka qenë përreth për ca kohë. Ai zbaton një “ideal të hollë”, një ide për burrëri dhe ndikon në idenë që njerëzit kanë për atë që duhet të duken.

Në vitin 2016, psikologët kanë gjetur mjaft prova në kultura të shumta, se si media sociale ndikon në shqetësimet e imazhit të trupit. Faqet e mediave sociale ofrojnë mjete që i lejojnë njerëzit të fitojnë miratimin e tjetrit për pamjen e tyre dhe mundësinë për t’u krahasuar me të tjerët. Selfieholics dhe njerëzit që kalojnë pjesën më të madhe të kohës duke postuar dhe lëvizur janë ata më të prekshëm për këtë. Shumica e vajzave të kolegjit që përdorin Facebook të paktën 5 herë në ditë ka të ngjarë të lidhin vetëvlerësimin e tyre me pamjen e tyre. Kjo nuk do të thotë se problemi kryesor është media sociale, ai siguron vetëm një medium për të, i cili e ngrit më tej problemin. Gjithashtu promovon të njëjtën lloj sjelljeje ndaj të tjerëve.

Falë të gjitha mediave mbresëlënëse sociale dhe mjeteve të thjeshta për redaktimin e fotografive, të gjitha selfieholics tani mund të ndryshojnë trupat e tyre dhe të censurojnë atë që nuk u pëlqen atyre vetë. Vë bast se po pyesni për të gjitha vajzat që keni parë sot, të cilat rregullisht bëjnë make up në shtëpi dhe postojnë një imazh të vetvetes në Facebook ose Instagram. Likeshtë si një prezantuese bukurie çdo ditë.

Iluzioni i kontrollit

kontrolli i iluzionit

Nëse jeni vërtet dyfish në të dhe kaloni ca kohë duke hartuar një profil të mirëfilltë të mediave sociale, me të vërtetë mund të duket sikur i keni marrë gjërat tuaja së bashku. Në të vërtetë mund të bëjë që të besoni se nëse punoni në të, mund të përmirësojë sa bukur jeni. Ka shumë aspekte që nuk mund t’i kontrolloni kur bëhet fjalë për mënyrën se si dukeni dhe që është plotësisht në rregull. Por me mediat sociale, ju keni një zgjedhje të postoni një fotografi që ju bën të dukeni më të hollë, ose të paktën të censuroni pjesët e këqija. Pastaj mund të uleni dhe të shijoni të gjitha miratimet që po kërkoni për pamjen tuaj përmes pëlqimeve dhe komenteve. E gjithë ajo vëmendje e ëmbël vazhdon të vërshojë, sepse të gjitha vajzat dhe djemtë e pasigurt kanë nevojë për dozën e tyre. Vajzat mund të bëjnë disa përbërje të mrekullueshme, të tregojnë kthesat e tyre, ndërsa djemtë mund të luajnë mashkullin alfa.

Në të kaluarën, duhet të paktën të shikoje një film ose të merrte një revistë në dorën tënde për të parë trupa të hollë të famshëm. Por tani, ka një rrjedhë të pafund imazhesh të tilla nëse thjesht merrni smartphone në dorë.

Mund t’ju ​​bëjë të ndiheni të vetmuar

Gjithmonë kaloi ca kohë duke qëndruar i ulur vetëm në një dhomë, duke lëvizur në mediat sociale dhe duke menduar se sa i plotë i vetmuar je ndjerë? Njerëzit janë duke u argëtuar, duke shkuar me pushime, duke u martuar, ndërsa ju thjesht jeni. Duke kërkuar kaq shumë në mediat sociale, duke pritur që telefoni juaj të ju jap një njoftim se dikush ju ka dërguar një mesazh me të vërtetë e bën atë.

Shumë njerëz natyrshëm vijnë në përfundimin se ndërsa media sociale është bërë për të na lidhur edhe më shumë, ajo në fakt na ndan. Imagjinoni, që shumë njerëz tashmë kanë disa nxitje dhe dëshirë serioze për të postuar dhe për të marrë atë miratimin e ëmbël. Një studim ka treguar që mos postimi dhe mos angazhimi në media sociale në të vërtetë pati një efekt negativ në mirëqenien e pjesëmarrësit. Simptomat e tërheqjes ndoshta?

Këta pjesëmarrës kanë thënë që ndjehen të përjashtuar nga ato që po ndodhin në botë dhe ndjehen më pak të rëndësishme. Por në realitet, asgjë nuk ka ndryshuar në të vërtetë dhe ato nuk ishin më të rëndësishme në radhë të parë.

Megjithatë, nga ana pozitive një hulumtim i Universitetit Carnegie Mellon ka treguar që njerëzit që përdorin rregullisht mjete komunikimi ndjehen më pak të vetmuar. Në fakt, ndërsa ata po shkruajnë një postim, duke komentuar fotot e mikut të tyre dhe duke goditur butonin “si”, ka më pak të ngjarë të kenë ndjenja të vetmisë.

Një frikë e humbur

Studimet e kryera në vitin 2016 kanë treguar që njerëzit, sidomos adoleshentët dhe të rinjtë që kalojnë më shumë se dy orë në faqet e mediave sociale, kanë shumë më shumë gjasa tregojnë shqetësime psikologjike. Vazhdimisht duke parë miqtë e tyre dhe madje edhe njerëzit që nuk i dinë të kenë kohën e jetës së tyre mund të jenë mjaft dëshpëruese. I bën ata të mendojnë se nuk kanë munguar në kaq shumë gjëra ndërsa të tjerët po shijojnë jetën e tyre. Ata ndjekin një lloj qëndrimi “krahaso dhe dëshpëro”.

Kjo është pjesërisht pse njerëzit ndjehen të izoluar kur përdorin media sociale. Ata vazhdimisht po e krahasojnë veten me të tjerët ndërsa lëvizin nëpër lajmet. Gjykimi i të tjerëve dhe vetvetja se si ata rriten në turmë është goxha jo e shëndetshme. Ne vazhdimisht kërkojmë të zbulojmë nëse jemi më mirë apo më keq se miqtë tanë, gjë që do të na bëjë të ndjehemi keq në çdo mënyrë. Vetë-krahasimi në vetvete është një zakon shumë shkatërrues. Ajo është e lidhur edhe me simptoma të tjera depresive mendore.

Ajo drejton më shumë trishtim sesa lumturia

media sociale e trishtuar e lumtur

Duke përdorur vazhdimisht Facebook-un si shpërqendrim dhe për të krijuar një ndjenjë lidhjeje, ne arrijmë të kundërtën e saktë. Një studim i kryer në vitin 2013 me të rinj të rritur ka treguar që një përdorim i vazhdueshëm i Facebook sjell më pak lumturi për momentin. Fakti që njerëzit janë në gjendje të lidhen menjëherë është mjaft i mrekullueshëm, por në përdorim të vazhdueshëm në të vërtetë sjell një ndjenjë izolimi shoqëror. Pra, në realitet, sa më shumë kohë kalojnë njerëzit në faqet e mediave sociale, aq më shumë izolim shoqëror përjetojnë.

Deluzion që e larton gjendjen tënde

Meqenëse është e varur, ne vazhdojmë të kthehemi në mediat sociale, duke kërkuar atë dozë shtesë të dopaminës, duke menduar se në të vërtetë na bën të ndjehemi mirë. Shtë një varësi e ngjashme me alkoolin ose çdo substancë tjetër. Ne mendojmë se një hit tjetër do të na ndihmojë, të pastrojmë pak mendjen dhe të na bëjmë të rrotullojmë në rrugën e duhur. Ndërsa në realitet, thjesht kemi bërë një gabim në parashikimin e sjelljes dhe përgjigjes sonë. Deri tani, ju me siguri e dini se lëvizja në mediat sociale pas një dite të keqe vetëm do t’ju bëjë të ndiheni më keq.

Rritja e ngacmimit në internet

ngacmimi në internet i mediave sociale

Sulmimi në internet është një shqetësim në rritje, për shkak të efekteve të tmerrshme që ai pati mbi adoleshencë gjatë viteve të fundit. Me platformat në rritje të mediave sociale, çdokush mund t’i nënshtrohet trollingut dhe ngacmimit. Të gjithë kishin të paktën një mik, i cili postoi një fotografi të padëshiruar të tij ose saj. Ndonjëherë nuk ndalet këtu dhe njerëzit u bëhen rezervave për të qeshur brenda disa orësh.

Thjesht duhet të shikoni pjesën e komenteve të një postimi që ndezi çdo lloj konflikti. Njerëzit janë shumë më të sigurt për hedhjen e fyerjeve sesa në jetën reale.

Përmirësimet e sjellura në media sociale (Pozitive)

Media sociale nuk është gjithçka për të vendosur identitete të rreme dhe çështje të vetë-imazhit. Mund të jetë një mjet me përfitim të madh për të gjithë ata që e përdorin atë, nëse përdoret me ndjeshmëri. Mundësia për t’u lidhur menjëherë me ato për të cilat ju intereson ka sjellë shumë ndryshime pozitive në jetën e njerëzve.

Mund të ju shpëtojë në rast urgjence

urgjente në median sociale

Gjatë një sezoni i tornados, platformat e mediave sociale që ofrojnë ndërlidhje mund të ndihmojnë shumë. Nëse njerëzit shohin që moti i keq po afrohet në horizont, ata mund ta raportojnë atë menjëherë në Facebook ose në ndonjë platformë tjetër. Kjo tashmë ka shpëtuar qindra njerëz në Shtetet e Bashkuara në 2011.

Pasja e informacionit për tornadot që afroheshin më shpejt u lejonte njerëzve që të arrijnë më shpejt në siguri dhe ata kishin më shumë kohë për t’u përgatitur. E njëjta gjë mund të zbatohet për çdo skenar tjetër të fatkeqësive, ku komunikimi i shpejtë mund të jetë çelësi për të shmangur ndonjë dëm apo edhe për mbijetesë.

Lidhshmëri e zgjeruar

Linja midis përmirësimit të komunikimit tonë dhe mbështetjes në mediat sociale për të është shumë e hollë. Doemos nuk është e nevojshme të na heqë nga bota reale për të na siguruar disa mjete të dobishme. Në fakt, definitivisht mund të bëjë atë që është bërë për të bërë. Për të kultivuar dhe forcuar marrëdhëniet me të tjerët, sepse cili mundësi më e mirë duhet të qëndroni të azhurnuar me miqtë në anën tjetër të botës?

Ose nëse ndjeheni me një humor vërtet të keq, në mediat sociale ju jep mundësinë që të angazhoheni me një mik, i cili ndonjëherë mund të jetë një kursimtar i jetës.

Mund të përdoret si një zë për arsyen

Shumë njerëz janë duke përdorur mediat sociale për të krijuar një zë për të zërit. Këta njerëz kërkojnë të sjellin vetëdije për çështje të caktuara shoqërore. Ato ndihmojnë personat me aftësi të kufizuara dhe prejardhje sociale më pak të favorshme.

Shtë një vend për zbulimin e përmbajtjes

Media sociale e bën për ju pafundësisht të thjeshtë gjetjen e përmbajtjes që u shërben interesave tuaja. Ajo gjithashtu ofron një mundësi për individët krijues të shfaqin punën e tyre ose ta tregtojnë atë si një produkt. Kjo i bën njerëzit të mendojnë jashtë kutisë dhe u lejon atyre të vijnë me përmbajtje që ndajnë informacion të vlefshëm. Facebook mund të jetë një vend i shkëlqyeshëm për të zbuluar materiale të mahnitshme edukative në lidhje me tema të ndryshme. Mund të ndihmojë gjithashtu njerëzit të zbulojnë aftësi që janë të nevojshme në botën reale. Ju vetëm duhet së pari të gërmoni nëpër tërë komentet e padobishme.

Ndihmon në marrjen e ndihmës

Ju mund të ndani çështjet dhe interesin tuaj ose të lidheni me një grup që i ndan ato me ju. Shtë e lehtë të postosh pyetje në lidhje me problemet specifike dhe të ndihmosh dikë. Asnjëherë nuk ishte e lehtë të merrnim dorë nga informacione të dobishme, kështu që ne e përdorim më së miri atë.

Ofron një Mjet të Mbarueshem të Tregutmjetet e marketingut në mediat sociale

Media sociale ka krijuar një fazë krejt të re në marketing, sepse siguron ndërveprim. Sot, marketingu nuk ka të bëjë vetëm me transmetimin e informacionit, por përfshirjen në një bisedë me klientët e mundshëm. Bizneset përdorin Facebook dhe Twitter për të krijuar një reputacion, një prani më të fortë në internet dhe për të ndërtuar markën e tyre.

përfundim

Media sociale nuk e ndryshon askënd në një selfieholist egoist, ajo i zbulon ato vetëm. Ndërsa mund të ketë shumë transmetime personale që kalojnë nëpër këto site, kjo nuk është ajo për të cilën kanë të bëjnë. Ata të dy mund të na lidhin vërtet dhe të na ndihmojnë të komunikojmë në mënyrë më efikase, ose thjesht të ushqejmë egot tona dhe nevojën tonë për miratimin e të tjerëve. Në fund, mënyra sesi e përdorim varet nga secili prej vendimeve individuale që marrim.

Shpresoj të keni kënaqur ta lexoni këtë artikull dhe që ju ndihmuam të krijoni një perspektivë të re për mrekullinë që ne e quajmë media sociale!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector