Evolucioni i Blogging – Një përmbledhje e shkurtër

evolucioni i blogjeve


Një blog përcaktohet si një uebfaqe ku dikush shkruan për mendimet, aktivitetet dhe përvojat personale. Ta themi thjesht, bloget janë të thjeshta dhe personale, dhe kjo është arsyeja pse ato mbesin të njohura pas gjithë këtyre viteve. Dhe bloget kanë një histori; ato janë forma jonë e preferuar e shprehjes që nga viti 1994. Për më shumë se 20 vjet shkrimtarët i përdorin ato për të arritur në botë. Ata kanë evoluar mjaft, duke gjetur forma të reja dhe përdorime të reja, por ato gjithmonë kanë mbetur personale, dhe kanë ruajtur shumë nga thjeshtësia origjinale.

Emra të ndryshëm, përdorime të ndryshme, të njëjtën gjë

Në fillim, njerëzit nuk ishin të sigurt se çfarë ishte një blog; disa i quanin ditarë në internet, të tjerë i quanin faqe personale në internet. Blogu i emrit është i shkurtër nga blog-u.

Edhe sot kuptimi i fjalës blog po ndryshon. Kjo jo vetëm sepse njerëzit vazhdojnë të gjejnë përdorime të ndryshme për bloge, por edhe sepse në ditët e sotme, bloget nuk ndajnë as të njëjtën platformë.

Në fillim, bloget u përdorën për të shkruar vetëm për gjëra teknike, por përfundimisht, njerëzit e zgjeruan përdorimin e tyre. Tani bloget mbulojnë të gjitha fushat e jetës. Blogerët kanë kaq shumë ndikim; më të mirët madje mund të konsiderohen të famshëm. Sot, njerëzit bëjnë bloget si një punë me kohë të plotë; ata e bëjnë atë për të jetuar.

Fillimi

Blogimi filloi mjaft herët, kur i gjithë Bota e Internetit ishte akoma e gjelbër. Kjo ndodhi në fillim të mesit të viteve ’90.

Edhe pse ka ekzistuar ndoshta disa bloge të tjera më pak domethënëse që tani humbasin (pasi mbajtja e regjistrave në internet e atyre ditëve ishte joekzistente), fillimi “zyrtar” i blogezimit erdhi me një faqe të quajtur link.net, krijuar nga një student i quajtur Justin Hall. Ishte një përmbledhje e thjeshtë e shembujve HTML që ai hasi.

Po atë vit, Claudio Pinhanez, i cili është punësuar në IBM sot, filloi një blog që ai e quajti “ditar në internet”.

Por emri “blog” erdhi më vonë, në 1997, kur Jorn Barger e përdori atë për të përshkruar aktivitetin e tij në internet, duke krijuar listat e lidhjeve që vizitoi, të ngjashme me atë që bëri Justin Hall disa vjet para tij.

Zgjedhja e avullit

Shfaqja e platformave të krijuara posaçërisht për bloget dhe blogerët erdhi në fund të viteve ’90. “Ditari i hapur” ishte marramendës. Jo vetëm që është bërë vetëm për Blogging, por gjithashtu kishte diçka që nuk ishte parë kurrë më parë; anëtarët e komunitetit ishin në gjendje të kontribuonin duke komentuar veprat e të tjerëve. Ky opsion mbetet një nga pikat e forta të blogjeve edhe sot, pasi lidh direkt përvojat e shkrimtarëve dhe lexuesve.

Dhe në vitin 1999 u formua emri “blog”, falë Peter Merholz, i cili shkurtoi “faqen në internet”.

Në këtë periudhë, bloget filluan të rriten. Kishte gjithnjë e më shumë platforma dhe mundësi, të gjitha përpiqeshin të sjellin karakteristika të reja dhe të ishin unike në mënyrën e tyre.

Në fillim të viteve 2000, doli diçka e re. Një profesor i quajtur Adrian Miles postoi një nga bloget e para të videos, dhe duke ditur saktësisht se çfarë po bënte, ai e quajti atë një “vlog”.

Rëndësia e blogeve është rritur në mënyrë eksponenciale. Njerëzit u ndërgjegjësuan për këtë prirje të re dhe potencialin e saj më të plotë. Dhe ata kanë filluar të gjejnë mënyra për ta bërë bloget fitimprurëse.

Shumë gjëra të rëndësishme erdhën në 2002. Për shembull, motorët e parë të kërkimit në blog u krijuan. Disa blogerë humbën punët e tyre në jetën reale për shkak të gjërave që ata shkruanin (duke rezultuar në pyetje të intimitetit që ishin të rëndësishme më vonë edhe për mediat sociale). Në 2002, u shfaqën “blogerët nënë”, një kategori e fortë edhe sot. Momentet-blogs u krijuan fillimisht për të mbështetur prindërit e rinj, por ato u rritën ndjeshëm, duke treguar që bloget mund të kenë një ndikim më të madh sesa thjesht mbajtja e një log ose ditari..

Por arsyeja e vërtetë pse 2002 është jetike për Blogging është lëshimi i reklamave në blog. Kjo është pika kur bloget u bënë fitimprurëse, pasi blogerët ishin në gjendje të përdorin ndikimin dhe popullaritetin e tyre për të siguruar jetesën. Blog-t e mirë u sponsorizuan nga markat e mëdha. Në këmbim të vlerësimeve dhe miratimeve, blogerët do të merrnin produkte dhe para falas. Blogerët më të mirë dhe më të njohurit ishin në gjendje ta përdorin këtë, dhe kjo është ajo që e shndërroi bloget nga një hobi në një burim kryesor të të ardhurave.

Shkuarja e fortë

Momenti nga 2002 u zhvendos edhe në 2003. Platforma më e popullarizuar e blogjeve të sotme, WordPress, ishte krijuar. Kjo platformë u rrit aq shumë, sa që sot mban 17% të të gjitha faqeve të internetit në të gjithë Internetin.

Gjithashtu, në vitin 2003 blogeria live u prezantua nga Guardian. BBC e përdorte atë shpesh për sport live, duke e quajtur atë “tekst live”. Në këtë vit, gazetari kibernetike u shfaq, pasi shumë media tradicionale inkurajuan shkrimtarët e tyre që të drejtonin bloge dhe bloget politike u bënë një gjë. Në 2003, një bloger fitoi letrat kredenciale të Shtëpisë së Bardhë, diçka që ishte e rezervuar vetëm për gazetarët më të respektuar të mediave kryesore më parë. Ajo ngriti reputacionin e blogjeve brenda natës. Blogjet politike fituan popullaritet aq shumë sa që sot shumë blogerë politikë kanë një ndikim më të thellë në opinionin e përgjithshëm sesa shumë media kryesore. Sot, linja midis blogjeve dhe lajmeve është ndonjëherë aq e hollë sa nuk mund të tregoni nëse një bloger i mori informacionet nga lajmet, ose nëse ndërmarrja e lajmeve mori informacionin nga një blog.

Por pika e vërtetë e kthimit ishte krijimi i Huffington Post. Filloi së pari si një forum politik, por u rrit aq shumë sa që sot është një nga agreguesit më të mëdhenj dhe të respektuar mirë në botë. Kjo faqe e internetit, së bashku me BuzzFeed dhe disa të tjerë kanë fshirë lidhjen midis blogeve dhe gazetave.

Përmendëm më parë lindjen e video-Blogging më parë, por kufizimet dhe disponueshmëria e teknologjisë e shtynë popullaritetin e blogeve me video. Në mesin e viteve 2000 gjërat ndryshuan, shpejtësia e Internetit u rrit dhe kamerat u bënë më të lira dhe të disponueshme. YouTube filloi në 2005, duke inkurajuar njerëzit të ngarkojnë përmbajtjen e tyre video. Kjo tërhoqi tërësisht botën e blogjeve, pasi nuk ishte më e rezervuar vetëm për shkrimtarët.

Zeniti, Rënia dhe Ngjallja

Në vitin 2006 erdhi Twitter dhe lindi Blogging; është tendenca e ndarjes së tregimeve, përvojave dhe lajmeve, por vetëm në 140 personazhe ose më pak. Kjo do të thoshte që befas të gjithë u bënë bloger, duke ndarë mendime dhe përvoja me botën dhe duke e bërë atë shpejt dhe vetëm me pak fjalë. Telefonat inteligjentë e bënë Blogimin në dispozicion nga distanca nga kudo, pasi njerëzve nuk u duhej të mbanin mendimet e tyre derisa të ktheheshin në shtëpi. Ata mund të cicëronin nga xhepat e tyre, në çdo kohë. Kjo ishte kulmi i Blogging.

Por kjo kulm trilloi probleme të reja. Meqenëse gjithnjë e më shumë njerëz filluan të bëjnë blogez, tweeting, duke komentuar, ajo filloi të marrë më të keqen prej tyre. Me identitetin e tyre të mbrojtur pas pseudonimeve dhe fytyrave të tyre të fshehura prapa ekraneve dhe tastierave, njerëzit filluan me fyerje, racizëm, trolling, etj..

Reagimi erdhi në formën e rregullave dhe u krijua kodi i blogerit. Ajo bëri thirrje për përgjegjësi, jo vetëm për fjalët e blogerit që shkruhet në postimin aktual të blogut, por edhe për fjalët e komentuesve nën të. Sjellja e keqe dekurajohet, komentet anonime shpesh janë të paafta dhe njerëzit mbajnë përgjegjësi për fjalët e tyre. Rendi erdhi në një farë mase, por si me shumë rregulla të tjera, ajo hoqi një pjesë të lirisë. Me redaktimin dhe kufizimet, blog-u u bë pak më pak personal sesa dikur.

Pastaj erdhi ndalesa. Për disa vite nuk ndodhi asgjë e veçantë, bota e blogeve u bë mjaft e parashikueshme, nëse jo edhe e mërzitshme. Për disa vjet nuk u shfaq asgjë e re; nuk ka zgjidhje të reja, vetëm disa përmirësime të vogla të të vjetrave.

Por me krijimin e programit Medium dhe LinkedIn Influencers, në vitin 2012, blog-et filluan jetën e tij të re.

Mediumi i lejoi krijuesve të ri-postojnë përmbajtjen e tyre nga faqet e internetit të tjera në platformën e tyre të shkrimit. Por ndryshe nga ndarja në mediat sociale, në Medium të gjithë artikujt shfaqen me fotografi. Kjo u dha më shumë mjete krijuesve për të shtyrë përmbajtjen e tyre drejt miliona përdoruesve të mesëm, duke rritur reputacionin e tyre (dhe kompanisë së tyre kryesore).

LinkedIn ka bërë diçka ndryshe. Ata shtuan individë të shquar nga bota e biznesit që të jenë blogerët e tyre të ftuar herë pas here. Përfundimisht, në vitin 2014, ata hapën këtë mundësi për të gjithë anëtarët e LinkedIn. Ndërsa LinkedIn kryesisht shërben si rrjet biznesi dhe rekrutimi, kjo mënyrë e blogezimit u bë një mënyrë e shkëlqyeshme e “vetë-promovimit”, dhe vlerësohet shumë në mesin e punëdhënësve.

E ardhmja

E ardhmja e blogimit është e ndritshme. Ajo u vendos si një mënyrë legjitime për të fituar para, dhe sa më shumë që 11% e të gjithë blogerëve raportojnë atë si burimin e tyre të parë të të ardhurave.

Blogimi është një mënyrë legjitime e marketingut gjithashtu. Meqenëse blogerët janë akoma shumë afër lexuesve të tyre, mendimet e tyre vlerësohen dhe ato kanë ndikim të madh në vendimet që lexuesit e tyre marrin. Blogerët ndërtuan reputacionin e tyre me kalimin e kohës, dhe ata duan ta mbajnë atë, kështu që ata do të duan të promovojnë vetëm produktet më të mira. Sot, vështirë se do të gjesh një reklamë më të mirë sesa një rekomandim i një blogeri të respektuar.

Blogimi u rrit aq i madh sa të mund të polemizoni për tërë komunitetin e mediave sociale duke qenë një version i maskuar i Blogging. Ajo tejkaloi përkufizimin origjinal të “përmbajtjes së shkruar”, pasi bloget e mediave u bënë të njohura. Isshtë e ngatërruar thellë në çdo pore të jetës sonë moderne ditore. Twitter, YouTube, Instagram dhe portalet e lajmeve janë të gjitha manifestimet e blogezimit.

Dhe kur mendoni se si filloi gjithçka dhe shikoni sa shpejt evolucioni zhvilloi, në fillim, kush do të mendonte madje se do të bëhej kjo e madhe?

Ju pëlqeu të lexoni këtë artikull? Këtu janë disa artikuj të rëndësishëm për të cilët mund t’ju interesojnë:

 • Evolucioni i Dizajnit të Uebit
 • Evolucioni i mediave sociale
 • Evolucioni i Web Hosting
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map