Evolucioni i marketingut – Një përmbledhje e shkurtër

01.06.2020
Artikuj dhe më shumë… 'Evolucioni i marketingut – Një përmbledhje e shkurtër
0 12 мин.

evolucioni i marketingut


Ne të gjithë jemi të vetëdijshëm se sa i rëndësishëm është tregu në botën e sotme. Një fushatë e suksesshme e marketingut jo vetëm që përcakton se cilat produkte shesin më mirë; mund të realizojë shumë më tepër se kaq. Ai mund (dhe e bëri) të vendosë për presidentin e ardhshëm të kombit më me ndikim në botë.

Thënia e vjetër, “të ketë një produkt të mirë, dhe ajo do të shesë vetë” nuk është më e vërtetë. Në ditët e sotme, është më shumë “të keni marketing të mirë, dhe ju mezi keni nevojë për një produkt”. Ose ka më shumë të ngjarë – “të keni marketing të keq dhe pa marrë parasysh sa i mirë është produkti juaj, ju jeni i dehur”: Por nuk ishte gjithmonë si kjo.

Marketingu është i moshuar – njerëzit gjithmonë donin të nxirrnin në pah produktin e tyre, duke u përpjekur të mposhtin konkurrencën dhe t’ju bëjnë të blini prej tyre. Por, në botën e sotme, marketingu është një biznes për vete – njerëzit kryesorë në universitete, ata i kushtojnë jetën e tyre duke u përpjekur ta përmirësojnë atë dhe të bëjnë miliona dollarë duke e bërë këtë. Si për veten e tyre, ashtu edhe për produktet që po përpiqen të shesin. Në këtë artikull, ne do të gërmojmë historinë e marketingut, duke ju treguar se si filloi gjithçka, sa shpejt u rrit, ku është tani, dhe ku do të shkojë në të ardhmen. Qëndro me ne.

Bota post-industriale – ku filloi gjithçka

fillimi i marketingut

Bota post-industriale hapi tregje të reja dhe konkurrencë. Industritë prodhuese janë rritur shpejt, dhe kjo rezultoi që më shumë produkte të jenë në dispozicion të njerëzve të zakonshëm. Meqenëse punëtorët e rregullt mund të përballonin më shumë sende, kompanitë donin t’i bindnin ata se si produkti i tyre është më i miri. Sidoqoftë, marketingu i vërtetë duhej të priste deri në vitet ‘60- para kësaj, shitësit ende besonin se si një produkt i mirë do të shesë vetë.

Në vitet ‘60 markat e mëdha dominuan industritë. Ata kishin marketing, por qëllimi i vetëm i tij ishte të forconte më tej monopolin e tyre. Në degët ku ishte e pranishme një markë e madhe, të gjithë konkurrentët e tjerë të mundshëm u dekurajuan që të hyjnë në garë. Dhe nuk ishte për cilësinë e produktit – monopoli i lejoi markave të mëdha të shesin produkte me cilësi më të ulët me çmime më të larta. E gjithë kjo duhej të ndryshonte, dhe ashtu ndodhi.

Prodhim ne mase

Gjërat filluan të përmirësohen në vitet 80. Teknologjia dhe industria po arrinin lartësi të reja vit pas viti, dhe prodhuesit e markave të reja kanë filluar të përmbytin të gjitha zonat e tregut. Kjo rezultoi në një konkurs të shëndetshëm dhe shumë shpejt shitësit filluan të kërkojnë mënyra të reja për të promovuar produktet e tyre.

Kjo i bën ata drejtpërdrejt të pyesin klientët e tyre. Papritur, prodhuesit filluan të kujdesen për mendimet e klientit të tyre, dhe jo vetëm për paratë e tyre. Sidoqoftë, nuk ishte gjithçka e shkëlqyeshme. Konkurrenca i detyroi prodhuesit të ulin cilësinë e produkteve të tyre, në mënyrë që të mbajnë shpenzimet dhe çmimet e ulëta. Shitësit u inkurajuan vetëm për të shitur, dhe për të shitur më shumë, pa marrë parasysh çfarë – ju ose përmbushni objektivin tuaj, ose ju keni shkuar.

Zhvendosja e cilësisë

Vitet moved90 i lëvizën gjërat pak më tej në drejtimin e duhur. Prodhuesit dhe shitësit kanë kuptuar që konsumatorët duan cilësi dhe se nëse u jepni atyre një produkt të mirë, ata janë të gatshëm të paguajnë më shumë. Gjithashtu, u shfaqën tendenca të reja – njerëzit filluan të kujdesen për mjedisin, shqetësimet sociale dhe axhendat e ngjashme.

Produkte që ishin pjesë e “epokës së re”, duke promovuar disa vlera të shëndetshme shiten më mirë. Tregtarët panë mundësinë dhe u bashkuan me rrjedhën- Lindi marketingu holistik. Produktet filluan të promovojnë bamirësi, dhurime, u përfshinë në aktivitete sociale. Produktet “jeshile” dhe eko-miqësore ishin gjithnjë e më të njohura, dhe njerëzit madje ishin të gatshëm të paguanin më shumë vetëm për të marrë një produkt më të mirë për mjedisin. Falso apo jo, ky marketing funksionoi, dhe në të vërtetë ndihmoi në mbledhjen e shumave të mëdha për kauzat e duhura.

Shekulli 21

Interneti ishte në rritje në vitet ‘90, por në shekullin e ri, ai u bë i përhapur dhe shumë më i shpejtë. Kjo siguroi një mënyrë që prodhuesit origjinalë, më të vegjël t’u drejtohen direkt klientëve të tyre. Lindi marka të reja dhe një lloj i ri i markave – markat filluan të tregonin tregimet e tyre, duke i lënë blerësit dhe klientët e tyre të lidheshin dhe të identifikoheshin. Markat e reja filluan të kujdeseshin për klientët dhe ishin vërtet kuriozë për opinionet dhe reagimet e klientëve.

Përvoja e klientit u bë një pjesë thelbësore e gjithë procesit. Konsumatori jo vetëm që do të blejë produktin; ata do të blinin tërë historinë pas saj. Për më tepër, klienti do të bëhej një tregtar pa frymë – duke u bindur fort me markën, njerëzit do të fillojnë ta rekomandojnë atë për miqtë dhe familjen e tyre..

Era Online

marketing online

Sot, gjithçka kaloi në internet. Me mjetet moderne të Internetit, tregtarët kanë më shumë njohuri në sjelljen e klientit se kurrë më parë. Duke mbledhur dhe analizuar të dhënat e trafikut, tregtarët mund të rregullojnë strategjinë, duke goditur drejtpërdrejt audiencën e tyre të synuar.

Gjithashtu, pasi që çdo treg është përmbytur, fushatat e marketingut përpiqen të jenë më të ngrohtë, duke synuar grupe më të vogla, më specifike të klientëve. Sot, është shumë më mirë të kesh një ushtri më të vogël me ndjekës pothuajse të ngjashëm me kultin, që do të promovojë produktin tënd me cilësi të lartë (dhe më të shtrenjtë) sa herë që të jetë e mundur, sesa të kesh një zgjidhje gjenerike, me kosto të ulët për masat, e cila ka pa reputacion.

Në vitet and90 dhe early00 në fillim, një faqe në internet ishte vetëm një vend ku kompanitë do të linin disa informacione themelore, duke ju lejuar t’i kontaktoni ata në një mënyrë tjetër. Por, ndërsa interneti u rrit, gjithçka ndryshoi.

Në ditët e sotme, ju nuk do të gjeni një faqe interneti gjenerike; askush nuk dëshiron të rrezikoj me reputacionin e tyre. Edhe firmat më të vogla kanë faqe në internet të ndezura. Të gjithë përpiqen t’ju tregojnë historinë e tyre personale në faqet “si filluan të gjitha”. Faqja e “Vizionit tonë” do t’ju tregojë se si bizneset janë krijuar jo për para (po, e drejtë), por për disa synime më të larta që do të përfitonin për tërë njerëzimin. Dhe çdo faqe “për ne” do t’ju tregojë se sa emocionuese dhe unike është skuadra në atë kompani të veçantë, jo si asnjë tjetër në botë.

Mjetet e reja

Interneti gjithashtu vuri theksin në fushat e reja të marketingut, për shembull, Optimizimi i Motorit të Kërkimit. Ju mund të keni uebfaqen me pamje më të mirë dhe produktet më interesante, por nëse klientët tuaj nuk mund t’ju gjejnë në detin e vendeve të ngjashme, ju keni mbaruar. Të gjithë fillojnë shfletimin e tyre në internet në motorët e kërkimit (lexoni: Google), kështu që të dish se si funksionojnë u bë shumë e rëndësishme. SEO u shfaq pothuajse brenda natës, dhe loja e re e maceve dhe qenve filloi. Ekspertët e SEO po përpiqen vazhdimisht të gjejnë mënyra dhe vrima të reja për të vendosur faqet e tyre më të larta në listat e rezultateve të kërkimit, ndërsa njerëzit nga Google përpiqen të shpikin dhe zbatojnë rregulla të reja në mënyrë që t’i mbajnë rezultatet e kërkimit të ndershëm dhe etik.

Blogjet janë një formë tjetër e marketingut në internet. Ata dikur ishin ditarë të thjeshtë në internet, por tani ata janë shumë më tepër se kaq. Kompanitë përdorin bloge për të shkëmbyer informacione me klientët e tyre në radhë të parë, duke i lënë ata të ngjiten në botën e produkteve të tyre të preferuar. Ato përdoren për të krijuar vetëdijen e markës, për të përmirësuar përvojën e klientit dhe për të gjeneruar drejtime.

Dhe së fundi, media sociale – ky është një mjet i shkëlqyeshëm për të arritur direkt te klientët. Për më tepër, gjigantët e mediave sociale si Facebook kanë mjetet e tyre të marketingut që ju lejojnë të përcaktoni saktësisht grupe specifike demografike – sipas gjinisë, moshës, vendndodhjes, madje edhe pikëpamjeve politike. Marketerët po shohin potencialin e shtrirjes në media, dhe po kalojnë më shumë kohë dhe investojnë më shumë para në këtë degë të marketingut.

përfundim

Askush nuk mund të tregojë me siguri se ku do të shkojë marketing në të ardhmen, por ka disa shenja të caktuara. Së pari, celular. Shfletimi celular kapërceu shfletimin e desktopit dy vjet më parë, dhe kjo prirje nuk do të ndalet së shpejti. Marketerët janë duke adoptuar shfletimin celular dhe do të vazhdojnë ta bëjnë këtë edhe në të ardhmen.

Marketingu ka ndryshuar shumë në 70 vitet e fundit. Para kësaj, ishte e gjitha shumë e njëjtë (afër asaj që nuk ekziston). Por, ndërsa industria filloi të lulëzonte dhe markat e reja përmbytën tregjet, gjithçka ndryshoi, brenda një periudhe shumë të shkurtër kohore.

Por përparimi i vërtetë erdhi me rritjen e internetit. Marketingu në internet e çoi tërë degën në një nivel të ri. Në të kaluarën, tregtarët shikoheshin nga lart nga ekspertë të tjerë ekonomikë, si një lloj më i vogël. Interneti ka ndryshuar gjithë këtë – marketingu tani është më kritik se kurrë, dhe po rritet dita ditës, duke u përzier në epokën e re të IT.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector