Farë është WHOIS private dhe Pse Regjistrimi i Domainave Private është i rëndësishëm?

regjistrimi i emrave të domain-it privat


Kur blini një emër domain, do t’ju kërkohet të paraqisni informacione të caktuara si numrin e telefonit tuaj, emrin e plotë dhe adresën, adresën e postës elektronike, etj. Kjo kërkohet nga regjistruesi i domain-it tuaj në emër të ICANN (Korporata e Internetit për Emrat dhe Numrat e caktuar) për të krijuar transparencë në lidhje me pronësinë e emrit të domain. Por kjo transparencë vjen me një kosto, për të cilën do të diskutojmë gjatësisht në këtë artikull, si dhe masat për të mbrojtur veten nga efektet potencialisht të dëmshme të bërjes publike të të dhënave tuaja personale.

Të dhënat personale që ju paraqisni kur blini një domen bëhen publike në Whois së bashku me të dhëna të tjera si psh nameservers, data e skadimit, data e rinovimit të domenit, etj. Whois është një direktori teknike që mund të përdoret për të kërkuar informacione që i përkasin çdo gTLD (fushë gjenerike të nivelit të lartë) si .com, .net ose. line, dhe që përfshin të gjitha paraqitjet tuaja informacione personale gjithashtu. Kjo mund të ju bëjë të prekshëm ndaj veprimeve të mbledhësve të paligjshëm të të dhënave, hajdutëve të identitetit dhe rrëmbyesve të domain. Kjo përveç nëse vendosni për regjistrimin privat të Whois ose private të domainit.

Farë është Private Whois?

UNE MUNDEM kërkon që ju të ruani informacione të sakta dhe të azhurnuara në lidhje me fushat tuaja dhe pronësia ligjore dhe kontraktuale e një emri domain është e lidhur me informacionin që ju paraqisni gjatë procesit të regjistrimit të një domeni. Kjo do të thotë se kushdo që është regjistruar në Whois si pronar i domenit konsiderohet se ka pronësi legale mbi të. Ju mund të anashkaloni kërkesën për të siguruar të dhënat tuaja personale duke paraqitur të dhënat e dikujt tjetër në vend të tuajin, por ai person do të konsiderohet pronari i ligjshëm në rast të mosmarrëveshjeve. Edhe nëse keni paguar për domenin, nëse keni renditur të dhënat e dikujt tjetër, në sytë e ICANN, personi i regjistruar si regjistrues është pronari i ligjshëm i domenit.

Kur regjistroni një domen, disa ofrues ju lejojnë të zgjidhni një shërbim shtesë të quajtur regjistrimin e domain privat, referuar gjithashtu si Whois privat ose mbrojtje të intimitetit të domain. Ky shërbim do t’ju lejojë të maskoni ose fshehni emrin tuaj dhe informacionin e kontaktit duke e zëvendësuar atë me informacion të përgjithshëm të krijuar nga regjistruesi juaj, duke e bërë kështu të paaftë për të tjerët të marrin informacionin tuaj personal nga baza e të dhënave Whois.

Regjistruesit e domain-ve të ndryshëm do të kenë emra të ndryshëm për regjistrimin e domenit privat – disa e quajnë mbrojtje të intimitetit të domain (p.sh. Një Portokall i Vogël), të tjerët i referohen asaj si regjistrim privat i Whois (p.sh. HostGator), ndërsa regjistruesit e tjerë e quajnë intimitet të domain (p.sh. BlueHost, GoDaddy ) ose Whois Guard (p.sh. Namecheap). Pricesmimet për këtë shërbim janë gjithashtu mjaft të larmishme, prandaj sigurohuni që të krahasoni çmimet përpara se të regjistroheni një domain.

Pse është e rëndësishme regjistrimi i domenit privat?

Ndërsa jo të gjitha fushat lejohen të kenë mbrojtje të intimitetit të domain (për shembull, shumica e fushave të nivelit të lartë të kodit të vendit nuk lejohen të kenë private Whois), gTLD që lejohen të kenë mund të përfitojnë shumë nga të mos kenë të dhëna personale përfundojnë në duart e rrëmbyesve të domain, minatorëve të të dhënave ose hakerave.

Këtu janë tre arsye pse private ka rëndësi Whois dhe pse duhet të merrni parasysh blerjen e këtij shërbimi:

1. Mbroni informacionin tuaj personal

Vjedhja e identitetit është më e zakonshme nga sa do të mendonit, dhe numri i rasteve të vjedhjeve të identitetit po rritet. Një person i aftë mund të shfrytëzonte ato të dhëna të publikuara në bazën e të dhënave Whois në masën e përfshirjes në vjedhje identiteti. Meqenëse do të lodheshit të shpërndani publikisht informacionin tuaj personal në median sociale ose bazat e të dhënave të tjera të kërkueshme duke e ditur që mund të përfundojë në duar të gabuara, duke zgjedhur regjistrimin e domenit privat sigurohet që të dhënat tuaja të ruhen të sigurta dhe të fshehura në bazën e të dhënave Whois.

Një arsye tjetër pse është e rëndësishme regjistrimi i domenit privat është se ai mund të mbrojë të dhënat e disa kategorive të njerëzve të prekshëm nga persekutimi. Për shembull, nëse zotëroni një media të diskutueshme ose një faqe në internet që mbron të drejtat e imigrantëve ose të drejtat e LGBTQ, një shërbim i intimitetit të domain mund të mbrojë të dhënat që kanë të bëjnë me pronarët e vendeve të tilla.

2. Parandaloni spamming dhe kërkesa të padëshiruara

Shitësit dhe telemarketers shohin botimin e informacionit personal si numrin tuaj të telefonit dhe adresën e emailit si një ftesë të hapur për kërkesë. Në fakt, disa ndërmarrje shkruajnë të dhënat e Whois për informacione të reja të shtuara. Nëse adresa juaj e emailit është e përmbytur me email të spamit dhe telefoni juaj mban zhurmë nga ofertat e marketingut në media sociale, SEO dhe mundësi të tjera biznesi “të papranueshme”, është një shenjë që të dhënat tuaja thjesht janë grumbulluar nga kompanitë që reklamojnë shërbimet e tyre.

Një tjetër gjë me të cilën mund të dëshironi të jeni të kujdesshëm nëse nuk përdorni Whois private janë posta falsë “rinovimi të domain”, të cilat mund të shfaqen kur domeni juaj po afron datën e skadimit. Këto nuk do t’ju ndihmojnë të rinovoni domenin tuaj dhe përkundrazi ata do t’ju mashtrojnë të mendoni se keni rinovuar domenin tuaj kur në fakt nuk do ta bëni. Sigurohuni që të bëni masa paraprake kur bëhet fjalë për njoftimet për rinovimin e domain.

Për tu siguruar që të dhënat tuaja të Whois mbeten të mbrojtura në çdo kohë, vendosni shërbimin e privatësisë së domenit tuaj në rinovimin automatik.

3. Parandaloni rrëmbimin e domenit

Rrëmbimi i domain-it dikur ishte një çështje më e madhe sesa sot, duke pasur parasysh se regjistruesit e domain tani bllokojnë transferimet e domain pasi ato janë blerë. Pra, përveç nëse dikush ndodh që të marrë duart e tij në letrat kredenciale tuaja, ata nuk janë në gjendje të transferojnë fushën tuaj. Ndërsa shërbimi i mbrojtjes Whois gjeneron një adresë emaili të gjumit në vend të adresës tuaj të emailit të vërtetë, të gjitha postat e autorizimit të transferimit të domain do të dërgohen në adresën e gjumit në vend të adresës tuaj të vërtetë. Në shumicën e rasteve, postat elektronike të dërguara në adresën e gjumit nuk përcillen as në adresën e vërtetë të pronarit. Sidoqoftë, ka shërbime mbrojtëse Whois që ju lejojnë të vendosni një adresë me porosi ku do të përcillen emailet. Shtë një ide e mirë të kesh një adresë të vlefshme të lidhur me atë kuzhinë, sepse mund të ketë arsye të ligjshme pse dikush do të dëshironte të lidhej me ju direkt, p.sh. raportet e spamit, raportet e hakerave, dobësitë e sigurisë, etj. Zakonisht, nëse nuk arrijnë të kontaktojnë me ju duke përdorur adresën e emailit të listuar Whois, ata do t’i dërgojnë email-it në departamentin e abuzimit të ofruesit të pritjes.

A ka ndonjë pengesë në Whois private?

Përveç kostove shtesë vjetore (të cilat mund të ndryshojnë nga regjistruesi në regjistrues) që do të pësoni për secilën domen që ju mundësoni mbrojtje të domenit privat, nuk ka asnjë ndikim të dobishëm për të mundësuar një Whois privat. Sidoqoftë, nëse domeni juaj është regjistruar tashmë një herë pa një mbrojtje të tillë private, të dhënat tuaja të paraqitura më parë mund të jenë ende publike dhe të kërkueshme përmes mjeteve që bëjnë kërkime historike për historinë e pronësisë së domain. Meqenëse publikimi i të dhënave që i përkasin pronarit të një domeni ka për qëllim të promovojë transparencë, duke mos pasur të dhënat tuaja të listuara në Whois mund të shtyjë disa klientë të vënë në dyshim reputacionin tuaj – a jeni me të vërtetë kush dhe çfarë pretendoni të jeni? Në këtë situatë, ju duhet të peshoni të mirat e transparencës së plotë në krahasim me kundërshtimet e përdorimit të të dhënave tuaja për qëllime mashtrimi.

Nëse drejtoni një dyqan në internet, atëherë mund të vendosni detajet e Whois të jenë të njëjta me të dhënat e kompanisë tuaj, pasi me siguri tashmë ju kërkohet të keni informacionin e kontaktit tuaj si emrin e kompanisë dhe adresën zyrtare, numrin e telefonit, etj. gjithsesi. Nuk ka asnjë arsye për të fshehur informacionin tuaj WHOIS, pasi mund të “trembë” disa partnerë të mundshëm biznesi larg. Highlyshtë shumë e pamundur që një klient të shikojë informacionin tuaj WHOIS, por një partner i mundshëm biznesi me siguri do të përpiqet të mbledhë sa më shumë informacione për ju.

Ku ta regjistroni domenin tuaj me WHOIS private?

Shumica e regjistruesve të domain do të kenë mundësinë të zgjedhin një shërbim të mbrojtjes së intimitetit të domain kur të regjistroheni tek ata. Shërbimi i privatësisë së domain-it të BlueHost kushton 11,99 dollarë në vit për një fushë, por disa nga planet e tyre të përbashkëta të pritjes (p.sh. plan kryeministri) – që vijnë gjithashtu me një emër domain falas – e ofrojnë këtë shërbim falas. InMotion është një tjetër regjistrues i besueshëm i domenit që ju jep mundësinë të aktivizoni Privatësinë e Domainit për domenin tuaj, dhe kushton 9,99 dollarë në vit për një fushë. Tipari i Mbrojtjes së Intimitetit të Domit të HostGator është i disponueshëm për 12,95 $ në vit për domen. Siç mund ta shihni, ekzistojnë disa ndryshime në çmimet, kështu që ju do të duhet të krahasoni ofruesit për të parë se marrëveshjet e kujt janë më të mirat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map