Isfarë është gabimi HTTP 404 që nuk u gjet – Si ta rregulloni atë?

01.06.2020
Artikuj dhe më shumë… 'Isfarë është gabimi HTTP 404 që nuk u gjet – Si ta rregulloni atë?
0 9 мин.

Gabimi http 404 nuk u gjet


Kodet e statusit të përgjigjes HTTP mund të jenë të ndërlikuara për të gjetur, veçanërisht ato që tregojnë një gabim. Gabimi 404 Not Found është një kod i statusit të përgjigjes HTTP që tregon se me një kërkesë nga një server (kompjuter i largët), serveri nuk ka mundur të gjejë atë që është kërkuar nga klienti (shfletuesi i uebit), dhe kështu, një gabim 404 Not Found është kthyer.

Në këtë artikull do të diskutojmë arsyet e mundshme pas një Gabimi 404 Not Found, dhe si ta rregullojmë atë, por së pari:

Whatfarë është gabimi 404 që nuk u gjet?

Siç u përmend më parë, një Error 404 Not Found shfaqet kur një klient arrin të komunikojë me serverin, dhe kërkon një burim specifik (faqe ose URL), por serveri nuk mund të gjente një burim të vlefshëm në vendin e kërkuar.

Në mënyrë tipike, kjo ndodh kur serveri nuk e njeh si URL të vlefshme që është specifikuar nga klienti. Ndërsa do të diskutojmë më tej në këtë artikull, ka një numër arsyesh pse një URL mund të konsiderohet e pavlefshme nga serveri.

Ndonjëherë, kur kërkohet një burim i pavlefshëm, aplikacionet në internet mund të kthehen gabime të buta 404, të cilat zakonisht ndodhin kur serveri kthen një kod përgjigjeje 200 ok, duke sinjalizuar që burimi i ngarkuar siç pritej, megjithatë, ai pasohet nga shfaqja e një faqe 404 me porosi , duke treguar që burimi nuk u gjet në të vërtetë. Nga pikëpamja e SEO, kjo konsiderohet si një praktikë e keqe pasi që hakmarrësit në internet mbështeten në Gabime legjitime 404 që nuk gjenden për të përcaktuar vlefshmërinë e burimeve / lidhjeve.

Këtu është një pamje e faqes së gabimit personal të Moz.com:

me porosi 404 faqe gabimesh

404 Nuk u gjet gabim – si ta rregullojmë atë?

Kodet e statusit të përgjigjes HTTP në kategorinë 4xx janë gabime të klientit, në krahasim me kategorinë 5xx, të cilat janë përgjigje të gabimeve nga ana e serverit, si gabimi 502 i gabuar i portës ose 500 gabimi i serverit të brendshëm.

Pavarësisht se konsiderohet një gabim nga ana e klientit, gabimet e serverit nuk mund të përjashtohen plotësisht në rast të një Gabimi 404 Not Found, kjo është arsyeja pse ne do të eksplorojmë si shkaqet e këtij gabimi nga ana e klientit ashtu edhe nga ana e serverit. fushat e problemit brenda sistemeve të menaxhimit të përmbajtjes që mund të kthejnë një Gabim 404 Not Found.

Sidoqoftë, para se të filloni të provoni ndonjë rregullim të mundshëm të një gabimi 404 që nuk u gjet, një këshillë: krijoni një kopje rezervë të plotë të bazës së të dhënave ose aplikacionit tuaj, ose krijoni një kopje të aplikacionit në një server skenë për të shmangur çdo problem në drejtpërdrejtë tuaj aplikacion.

Gabim 404 Nuk u gjet në zgjidhjen e problemeve të klientit

Do të fillojmë me zgjidhjen e problemeve nga ana e klientit, pasi çështjet nga ana e klientit kanë më shumë të ngjarë të shkaktojnë këtë gabim.

Verifikoni URL-në e kërkuar

Typos në disa pjesë të URL shpesh janë fajtorët kur kthehet një Gabim 404 Not Found. Ndërsa emrat e domain janë rast të pandjeshëm, do të thotë që të dy SHEMBULL.COM ose ExAmPle.cOm do të kthenin të njëjtin rezultat, pjesët e një URL që shfaqen pas emrit të domain janë të ndjeshëm ndaj rasteve.

Një tjetër zgjidhje e mundshme për një gabim 404 që nuk u gjet është të pastroni cookies që përputhen me fushën e internetit. Cookie të pavlefshme ose të korruptuara mund të krijojnë konfuzion në lidhje me identitetin tuaj ose mund të bëjë që një server të mendojë se po përpiqeni të përdorni një burim që nuk ekziston, gjë që mund të rezultojë në një gabim 404.

Këtu janë disa udhëzues të dobishëm se si të pastroni cookies në shfletues të ndryshëm:

Shkyç & Regjistrohu përsëri

Ky rregullim është i dobishëm kur një formë e vërtetimit të përdoruesit përdoret nga aplikacioni juaj. Në këto raste, serveri mund të jetë duke përjetuar një problem me shenjën tuaj të sesionit (mund të jetë që nuk e njeh atë, ose e konsideron të pavlefshëm), i cili do të shpjegonte gabimin 404. Log out dhe përsëri do të rikrijojë shenjën e seancës lokale dhe do të rregullojë gabimin.

Fiks të lidhura me CMS

Nëse po përdorni sisteme të njohura të menaxhimit të përmbajtjes si WordPress, Drupal ose Joomla, mund të pësoni gabime 404 për shkak të problemeve të caktuara me modifikimet që keni bërë ose shtesat që keni shtuar në këto sisteme. Këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë në zgjidhjen e problemeve të këtyre CMS:

 • Kthehuni te një version i mëparshëm – nëse gabimi 404 Not Found u shfaq menjëherë pas një azhurnimi të fundit në CMS tuaj, provoni t’i riktheheni versionit të mëparshëm përpara se të shfaqet gabimi;
 • Ininstaloni shtojcat, shtesat ose modulet e shtuar kohët e funditnë mënyrë të ngjashme me azhurnimin e CMS tuaj, instalimi i shtesave të reja, moduleve ose shtojcave ose azhurnimi i tyre mund të krijojë çështje të serverit që do të kthejnë një gabim 404. Ininstalimi i këtyre shtojcave, moduleve ose shtesave ose zbresja në një version të mëparshëm, duke rikthyer kështu ndryshimet e bëra nga këto;
 • Kontrolloni manualisht për ndryshimet e bazës së të dhënave – nganjëherë duke u mbështetur në një version të mëparshëm të një shtojce ose shtesë mund të mos zhbëjnë ndryshimet e kryera në bazën e të dhënave. Në këtë rast, duhet të hapni bazën e të dhënave dhe të kontrolloni manualisht tabelat dhe regjistrimet për modifikimet e kryera nga shtesa ose plugin.

Nëse keni nevojë për ndihmë me degradimin e CMS tuaj ose çinstalimin e një shtese, shtojce ose moduli, Google emrin CMS ose emrin e zgjatjes, ose konsultohuni me dokumentacionin zyrtar dhe ndiqni udhëzimet e dhëna.

Gabim 404 Nuk u gjet në zgjidhjen e problemeve të serverit

Ne kemi përmendur tashmë se megjithëse një Gabim 404 Not Found është zakonisht një gabim nga ana e klientit, çështjet e anës së serverit gjithashtu mund të hyjnë në lojë kur të kthehet ky gabim. Këtu janë disa fajtorë nga ana e serverit:

Konfigurimi i serverit në internet

Në varësi të llojit të serverit, aplikacioni juaj po funksionon (nginx, Apache, IIS, etj.), Serveri juaj mund të jetë i konfiguruar që të refuzojë kërkesat në URL ose direktori të caktuara, dhe të kthejë një Gabim 404 Not Found. Ju mund të rregulloni konfigurimin e serverit tuaj me ndihmën e skedarëve të konfigurimit të siguruar me serverin tuaj të internetit.

Kodi personal

Një tjetër gjë që mund të shkaktojë problemin është një kod me porosi në aplikacionin tuaj. Në këtë skenar, korrigjimi manual dhe analizimi përmes shkrimeve mund t’ju ndihmojë të identifikoni se çfarë e shkaktoi problemin. Edhe këtu, krijimi i një kopje në një server në skenë është mënyra ideale për t’iu qasur procesit të debugging.

Gjetja e lidhjeve të pavlefshme

Ka disa mjete automatike që mund të përdorni për të zbuluar lidhje të pavlefshme ose URL ose burime të veçanta. Një shembull do të ishte regjistrimi i faqes tuaj në Google Search Console, i cili do të zbulojë lidhje të pavlefshme së bashku me problemet e tjera të gjetura nga Googlebot ndërsa zvarriten faqen tuaj të internetit. Përndryshe, nëse po kërkoni të kontrolloni burime të veçanta, mund të përdorni Kontrolluesin e Lidhjeve W3C.

Siç mund ta shihni, ka shumë shkaqe të mundshme për një gabim 404 që nuk gjenden, megjithatë shumica e çështjeve mund të identifikohen dhe zgjidhen me shpejtësi. Nëse bëni një kërkim në Google për CMS që jeni duke përdorur (Drupal, Joomla, WordPress, etj.) I ndjekur nga 404 Not Found Error, do të gjeni shumë zgjidhje të dhëna për përdorime të tjera që përjetojnë këtë çështje.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector