Menaxhuar vs Hosting i Pa Menaxhuar – Dallimet & Ngjashmëritë

01.06.2020
Artikuj dhe më shumë… 'Menaxhuar vs Hosting i Pa Menaxhuar – Dallimet & Ngjashmëritë
0 10 мин.

arriti përballë mbajtjes në internet të pakontrolluar


Nëse jeni duke ruajtur në mënyrë rutinore faqet e internetit në planet e përbashkëta të pritjes, me siguri nuk keni qenë të ballafaquar me vendimin për të zgjedhur midis pritjes së menaxhuar dhe të pakontrolluar më parë pasi këto lloje të pritjes janë specifike për VPS dhe planet e dedikuara të mbajtjes. Prandaj, në kërkimin tuaj për një VPS ose një host të dedikuar, ju mund të vini re plane pritëse të reklamuara si të menaxhuara ose të pakontrolluara, dhe ndryshimi i parë i qartë që do të vini re është çmimi, me që menaxhimi i pritur të jetë më i kushtueshëm se sa homologu i tij i pakontrolluar.

Duke parë sesa hostimi i pakontrolluar është më i lirë, mund t’ju kërkohet të merrni një vendim bazuar në konsiderata buxhetore, megjithatë, kur bëhet fjalë për planet e pritjes, kjo qasje nuk është një ide e mirë pasi rrezikoni të blini një plan që mund të mos jetë i përshtatshëm për nevoja të veçanta, kështu, duke përfunduar duke bërë një investim të gabuar për biznesin tuaj që potencialisht mund të kushtojë më shumë në planin afatgjatë sesa thjesht zgjedhja e një plani të menaxhuar të hostimit që nga fillimi.

Dobishme: Typefarë lloji i planit të mbajtjes së faqes në internet ju duhet?

Cilat janë ndryshimet dhe ngjashmëritë?

Për të kuptuar se çfarë fshihet pas ndryshimit të dukshëm të çmimeve midis këtyre planeve, le të shohim se si menaxhimi dhe menaxhimi i pakontrolluar krahasohet me njëri-tjetrin.

Për sa i përket ngjashmërive, të dy hostet e pa menaxhuar dhe të menaxhuar mbajnë shenjat e llojit të pritjes së cilës i janë bashkuar – VPS ose të dedikuar. Kështu, si VPS ashtu edhe serverët e dedikuar ofrojnë burime të dedikuara për përdoruesit e tyre, por ndërsa një llogari e dedikuar pritëse i dedikon burimet e një serveri të tërë një përdoruesi, më shumë llogari të pritjes VPS ndajnë një server të vetëm fizik, me secilën llogari VPS të mbahet e ndarë nga tjetër, ndryshe nga rasti i hostimit të përbashkët, kur burimet ndahen midis të gjithë përdoruesve që banojnë në të njëjtin server.

Në kontekstin e webhosting-ut, administrimi i fjalëve përfshin një sërë aktivitetesh dhe zgjidhjesh rutinore të ofruara nga vetë ndërmarrja pritëse. Këto aktivitete të mbështetjes rutinore do të përfshijnë vendosjen e serverëve, para instalimin e programeve të ndryshme, azhurnime automatike të programeve kompjuterike, kopjime automatike, monitorimin e performancës, monitorimin e sigurisë dhe heqjen e malware, panelin e kontrollit, hyrjen në SSH, etj. Nga ana tjetër, një plan pritjeje e pakontrolluar është një version disi i zhveshur nga një host i menaxhuar. Kjo do të thotë që planet e pakontrolluara të pritjes ose vijnë pa ose shumë pak shërbime shtesë.

Skenari më i zakonshëm është një server me një sistem operativ të instaluar, dhe në thelb asgjë më shumë. Prandaj, si pronar i një hosti të pakontrolluar ju duhet të ndërmarrni vetë të gjitha aspektet e menaxhimit të tij, përfshirë llojin e panelit të kontrollit që dëshironi të përdorni, programin kompjuterik që ju nevojitet, masat e sigurisë që dëshironi të implementohen, etj. Nëse nuk keni përvojë në menaxhimi i serverit, ndërmarrja e këtyre detyrave nuk është çështje e parëndësishme.

Cilin duhet të përdorni? Menaxhuar ose pa menaxhuar?

Ka të mirat dhe të këqijat për të dy llojet e pritjes. Padyshim, pritja e menaxhuar duket si opsioni më i mirë për këdo që nuk është i aftë në çështjet e menaxhimit të serverit ose dikush që nuk dëshiron të shpenzojë kohë dhe para shtesë për detyra të lidhura me menaxhimin e serverit. Por planet e menaxhimit të menaxhimit si mbajtja e menaxhuar e WordPress për shembull, mund të vijnë me kufizime gjithashtu. Meqenëse serveri është rregulluar mirë për WordPress në mënyrë specifike, ju mund të mos jeni në gjendje të ekzekutoni lloje të tjera të faqeve të internetit në server, i cili barazohet me një humbje të fleksibilitetit për disa përdorues.

Po kështu, në një llogari të menaxhuar WordPress, përdoruesit mund të jenë të kufizuar për të ekzekutuar disa shtesa të WordPress-it. Një shembull tipik do të ishte pamundësia për të ekzekutuar shtojcat e memorjes në pritje nëse hosti tashmë ka një sistem të ruajtjes në nivelin e serverit. Në këtë kontekst, një server i pakontrolluar mund të jetë një përshtatje më e mirë për dikë që ka nevojë për fleksibilitet për të drejtuar uebfaqe shumë të specializuara dhe dëshiron të jetë në gjendje të instalojë softuer dhe aplikacione sipas zgjedhjes së tyre. Pastaj ka edhe vlerësimin e çmimit gjithashtu. Shërbimet shtesë të ndërtuara në një host të menaxhuar vijnë me një çmim më të lartë.

Kur keni parasysh blerjen e një VPS ose një server të dedikuar për nevojat tuaja të pritjes, mbani në mend se zgjidhjet më të menaxhuara mbështesin vetëm një grup të vogël të sistemeve operative. Nëse, për shembull, ju ose dikush në ekipin tuaj përdor Ubuntu ose Debian si një server zhvillimi ose si një desktop, mund të mendoni se zgjedhja e një VPS të menaxhuar me bazë në Debian ose një makinë e dedikuar do t’ju sjellë dobi, megjithatë mund të gjeni që kompania pritëse nuk siguron menaxhim për sistemet e bazuara në Debian vetëm për Red Hat ose CentOS për shembull. Gjithmonë kontrolloni dy herë me ofruesin tuaj të strehimit përpara se të bëni një plan të caktuar.

Ata që janë mjaft të mprehtë të teknologjisë për të marrë çështjet e menaxhimit të serverit në duart e tyre, mund të zgjedhin të trumbetojnë një server të menaxhuar në favor të një të pakontrolluari. Sidoqoftë, përdoruesit me pak ose aspak përvojë në mirëmbajtjen e serverëve janë më mirë të zgjedhin një plan të menaxhuar të hostit duke e ditur që hosti do të kujdeset për sigurinë, azhurnimet, kopjet rezervë dhe aspektet e tjera të mirëmbajtjes së serverit pa u dashur të shqetësohen për ndonjë nga këto detyra ose të kenë të punësojë ndihmë të kushtueshme nga jashtë për këtë qëllim.

Marrja e zgjidhjes së duhur varet nga dy gjëra kryesore – nga njëra anë, aspekti i parë për të menduar është nëse doni të përdorni zgjidhje standarde jo-industri, p.sh. Rrjeti i bazuar në NodeJS, zgjidhjet me porosi të kodimit të videove, një version i veçantë i PHP me jo një MySQL vanilje (Percona), etj. Nëse ky është rasti, atëherë duhet të pyesni kompaninë tuaj pritëse nëse mund t’i menaxhojë dhe konfigurojë ato shërbime.

Nga ana tjetër, duhet të merrni parasysh nëse keni ekspertizë për të menaxhuar një VPS ose një server të dedikuar? Nëse jeni duke kërkuar për një VPS ose një pritje të dedikuar për një faqe në internet që ka nevojë për më shumë burime, por ju jeni të shtrënguar në buxhet, mund të zgjidhni një zgjidhje të pakontrolluar dhe të paguani dikë për ta vendosur atë dhe ndoshta të blini një DirectAdmin ose një licencë cPanel, kështu që ju mund ta menaxhoni atë në mënyrë të sigurt. Nëse, megjithatë, po planifikoni të përpunoni pagesa drejtpërdrejt, atëherë vendosja e një serveri të pakontrolluar që të jetë në përputhje me PCI-DSS do t’ju marrë shumë kohë dhe do t’ju kushtojë më shumë në fund, duke zgjedhur një server të menaxhuar nga get-go.

përfundim

Edhe pse dikotomia e menaxhuar e pa menaxhuar është më e përhapura në industri, disa ofrues të pritjes si HostGator ofrojnë zgjidhje hibride gjithashtu, të cilat ofrojnë qasje të plotë të rrënjës në serverin tuaj dhe madje edhe disa mbështetje. Për shembull, planet VPS gjysmë të menaxhuara të HostGator, të cilat në mënyrë të ngjashme me planet VPS të pakontrolluara nuk vijnë me një panel kontrolli web hosting, por ato përfshijnë disa shërbime mbështetëse që lidhen me harduerin, sistemin operativ, konfigurimin bazë, konfigurimin e firewall, etj. Nëse konstatoni që as një plan pritjeje jo i kontrolluar dhe as plotësisht i menaxhuar nuk është i përshtatshëm për ju, mund të zgjidhni vendime për zgjidhje gjysmë të menaxhuara të hostimit.

Imazhi i veçuar: Dizenjuar nga Freepik

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector