PHP vs Java – Cilin duhet të përdorni për projektin tuaj të ardhshëm?

01.06.2020
Artikuj dhe më shumë… 'PHP vs Java – Cilin duhet të përdorni për projektin tuaj të ardhshëm?
0 13 мин.

php vs java


Disa thonë se krahasimi i Java me PHP nuk është në të vërtetë i saktë, sepse Java është një gjuhë programimi për qëllime të përgjithshme, ndërsa PHP është një gjuhë skriptimi nga serveri. Por ne do të përpiqemi ta bëjmë këtë sidoqoftë sepse këto dy janë gjuhët më të njohura të programimit në internet sot, duke përbërë pjesën më të madhe të uebit dinamik.

Të dyja PHP dhe Java janë korniza për krijimin e aplikacioneve në internet.

Languagedo gjuhë programuese ka pikat e forta dhe të dobëta të veta dhe nuk do të ishte e drejtë të shpallim se cila fiton mbi tjetrën. Megjithatë, krahasimi i tyre do të vërë theksin në të mirat dhe të këqijat që secila prej këtyre ka, duke na mundësuar që të kemi një pamje shumë më të qartë të së cilës do të funksiononte më mirë për projektin tuaj të ardhshëm.

Pra, pa ado më tej, le të shohim se si këto dy krahasohen!

Një histori e vogël

të dy Java dhe PHP u krijuan në 1995.

Java u krijua si një pjesë e platformës Java, e krijuar fillimisht për krijimin e aplikacioneve në shfletues dhe softuer të klientit. Tani është gjuha e programimit që përdoret për të krijuar shumë aplikacione në internet.

PHP nga ana tjetër u krijua rreptësisht për skriptimin e faqes në internet dhe server. Wasshtë menduar të futet në faqet HTML, duke i bërë ato faqe interneti dinamike. Hasshtë zhvilluar përmes 5 versioneve të ndryshme dhe ka arritur deri në PHP 5 me PHP 6 duke qenë tani në zhvillim. Shtë falas dhe veçanërisht e thjeshtë për tu mësuar dhe përdorur.

Farë është PHP?

PHP (Hypertext Processor) është një gjuhë programuese dhe interpretues i dizajnuar për skriptimin nga serveri me burim të hapur dhe programim me qëllim të përgjithshëm.

Isshtë lirisht i disponueshëm për secilin dhe përdoret në serverët në Linux Linux shumicën e kohës. PHP mund të quhet gjuha programuese e njerëzve, pasi të gjithë janë të lirë ta përdorin atë!

PHP i ka hapur rrugën faqeve të internetit dinamike siç i njohim sot. Pa të, ne do të shikonim vetëm faqe në internet statikë.

Përdorimi i PHP është i ngjashëm me C dhe C ++ për sa i përket sintaksës. Zakonisht, PHP është ngulitur brenda një faqe në internet së bashku me HTML. Para se përdoruesi të mund të shfaqë faqen e internetit që ai / ajo ka kërkuar, serveri në internet do të përpunojë skriptin PHP dhe të kthejë rezultatet e operacioneve të kryera brenda këtij skenari. Kjo i jep rrugë faqeve të internetit dinamike si tekstet, imazhet ose çdo informacion tjetër i shfaqur në një faqe në internet.

Një faqe në internet HTML që ka një skenar PHP të përfshirë është që zgjatja e saj .HTML ka ndryshuar në .PHP.

Për këtë arsye, PHP është baza e shumë kornizave të internetit dhe sistemeve të menaxhimit të përmbajtjes në internet. Me sasinë gjithnjë në rritje të teknologjive të Internetit dhe faqeve të internetit të e-commerce, PHP po fiton më shumë rëndësi. Mund të përdoret për shumicën e qëllimeve pasi mund të bëjë gjithçka që mund të bëjnë teknologjitë e tjera të internetit. Përdoret gjerësisht për të zhvilluar faqe interneti shumë efikase.

Aktualisht PHP ka 82.6% të pjesës së tregut në Internet. Ky numër flet vetë. Nëse e shkruani si duhet kodin tuaj, PHP do të bëhet gjuha më e efektshme në internet që mund të përdorni.

Përfitimet e PHP

 • Burimi i Hapur (Falas)
 • Lehtë për tu mësuar
 • Ka shumë mbështetje
 • Ka shumë dokumentacion
 • Gjuha e efektshme e kodimit

Farë është Java?

Java është një gjuhë programimi me qëllim të përgjithshëm, të nivelit të lartë, të kundërshtuar dhe të përdorur shumë.

Java është shumë e ngjashme me gjuhën e programimit C ++ por është shumë më e thjeshtë. Me fjalë të thjeshta, nënkuptojmë që është një gjuhë programimi e bazuar në klasë, e orientuar në objekt, që është bërë që të ketë sa më pak zbatime të jetë e mundur. Mund të përdoret për të krijuar dhe zhvilluar aplikacione të plota që mund të ekzekutohen në një kompjuter të vetëm ose në një rrjet. Mund të shpërndahet midis klientëve dhe serverëve brenda një rrjeti.

Shtë një gjuhë e fuqishme programimi pasi që funksionon mbi bazën “shkruaj një herë dhe ekzekuto kudo”, që do të thotë që pasi të plotësohet kodi, ai mund të funksionojë në të gjitha platformat që mbështesin mjedisin e kohës së ekzekutimit të Java. Programet Java nuk ekzekutohen drejtpërdrejt nga sistemi operativ; ata përdorin Virtual Machine Java (JVM) në vend të kësaj, e cila mund të ekzekutohet në një numër platformash si Windows, Mac OS dhe UNIX.

I përshtatshëm mirë për World Wide Web ka pasur shumë aplikacione të zhvilluara të quajtura Java aplikacione që mund të përdoren nga shfletuesit web të pajtueshëm me Java si Firefox dhe Google Chrome. Softueri Java gjithashtu funksionon në laptopë, tastierë lojrash, qendra të të dhënave dhe madje edhe super kompjutera shkencorë.

Java është gjithashtu një shtyllë kryesore në sistemin e mirënjohur të operimit celular Android. Android përdor gjuhën Java si bazën e të gjitha aplikacioneve të tij.

Parimet Themelore të Java

Gjuha e programimit Java është bërë kaq e përdorur për shumë arsye. Karakteristikat e mëposhtme kanë luajtur një rol të madh në suksesin e tij.

Programet Java janë të Portable Brenda një Rrjeti

Pasi kodi burimor i një programi Java është përpiluar në bytekod, ai mund të transferohet te çdo klient ose server brenda një rrjeti kompjuterik. Makina Virtuale Java (JVM) interpreton këtë bytekod në një kod që do të ekzekutohet në harduerin e kompjuterit.

Kod i fuqishëm

Një arsye që kjo transportueshmëri është e mundur është se Java nuk krijon referenca për ndonjë të dhënë jashtë vetvetes. Kjo do të thotë që nuk përdor asnjë të dhënë që ruhet në sistemin operativ ose në një aplikacion tjetër.

Programimi i orientuar nga objekti

Objektet kanë avantazhin e të qenit pjesë e një klase të caktuar të objekteve dhe të trashëgojnë të njëjtin kod që është i zakonshëm për atë klasë.

Aplikimet janë fleksibël

Për shkak se operacionet nuk ekzekutohen në pajisjen e klientit dhe jo në një server, Applet mund të funksionojnë me të vërtetë të shpejtë.

Përfitimet e Java

Shtë një detyrë gati e pamundur për të shkruar të gjitha përfitimet që Java duhet të ofrojë, kështu që ne do t’i shkurtojmë ato.

 • Lehtë për të krijuar një kod të ripërdorshëm
 • Lehtë për tu mësuar
 • Pavarur nga platformat
 • Orientohet objekti
 • Kod i fuqishëm

Dallimet kryesore midis PHP dhe Java

dokumentim

PHP ka një dokument të vërtetë të mirë në faqen e tyre zyrtare dhe faqet e internetit të palëve të treta. Përditësimi i fundit i PHP solli shumë ndryshime duke përmirësuar thelbësore ndjeshëm dhe gjithashtu dokumentacionin.

Java, gjithashtu ka disa biblioteka thelbësore të përcaktuara mirë për të ndihmuar përdoruesit. Këto plotësojnë standardet e cilësisë dhe ofrojnë informacion të detajuar për çdo aspekt të dukshëm të gjuhës.

daktilografim

Java bazohet në shtypjen statike, që do të thotë se variablat duhet të kenë një lloj të deklaruar, ndërsa PHP përdor shtypjen dinamike. Kjo do të thotë që variablat supozojnë llojin e vlerës që aktualisht përmbahet brenda tyre. Ata janë në gjendje të ndryshojnë llojin e tyre në mënyrë që të kënaqin konvertimet dhe kastat e nënkuptuara.

Dallimi kryesor strukturor midis Java dhe PHP është ndryshimi midis gjuhëve të shtypura dobët dhe të shtypura fort.

PHP është një gjuhë e shtypur dobët, pasi është shumë më fleksibël dhe e varur nga “sensi i zakonshëm” i programuesit kur ai i afrohet një detyre. Në versionin PHP 7 ka pasur një përmirësim të madh në mbështetjen e shtypjes.

Megjithatë Java është një gjuhë e shtypur fort, kështu që kërkon që programuesi të përdorë deklarata të qarta të qëllimit të tij në mënyrë që ai të funksionojë. Ka pritshmëri të qartë për të shkruar kodin dhe nëse nuk janë përmbushur përpiluesit nuk do ta drejtojnë programin derisa të zgjidhet problemi.

Ueb dhe Infrastruktura

PHP mund të vendoset thjesht në formën e tij më themelore, por zhvilluesi i përditshëm duhet të përdorë kornizat për të ndërtuar disa tipare standarde të infrastrukturës mbi një interpretues themelor të PHP..

Enoughshtë mjaft interesante, kuadri i Java është i ngjashëm. Java ka shumë më pak karakteristika autoktone të ndërtuara në gjuhën e saj dhe nuk është shumë e orientuar rreptësisht në internet.

PHP vs Java – Kush fiton?

Shumë njerëz do të thoshin se gjithçka varet nga preferencat e programuesit, pasi Java dhe PHP kanë disa nga përfitimet më të rëndësishme dhe ato janë të dyja shumë të fuqishme. Por shumë njerëz do t’ju thonë gjithashtu se PHP është një zgjedhje shumë më e mirë dhe me të drejtë. Ekziston një arsye pse PHP merr 82,6% të pjesës së Internetit. Por arsyeja kryesore që ata zgjedhin PHP është shpejtësia e madhe e zhvillimit.

Aplikimet zhvillohen shumë më shpejt dhe PHP tenton të ketë më pak çështje kur përdoret në pritjen e përbashkët, duke e bërë atë një zgjidhje më të efektshme me kosto. Ndërsa Java funksionon më mirë në një server të dedikuar, duke e bërë atë shumë më të kushtueshme.

A nënkupton gjërat e lartpërmendura që duhet të preferoni njëra mbi tjetrën? Apo duhet të shmangni përdorimin e Java? Absolutisht jo.

Megjithatë, PHP është më e lehtë për tu rindërtuar sesa Java dhe është gjithashtu, me kosto më efektive. Nuk ju kushton asgjë për të përdorur PHP ndërsa disa veçori të Java paguhen. Por zhvilluesit e Java mund të fitojnë një çertifikim i cili do t’i lejojë ata të punojnë tokë shumë më lehtë, ndërsa PHP nuk ofron asnjë lloj kualifikimi.

Për ta mbajtur atë të shkurtër, të dy kanë pjesën e tyre të drejtë të avantazheve dhe disavantazheve, kështu që zgjedhja juaj varet nga cilat përfitime dëshironi të përfitoni nga këto dy gjuhë programimi..

Java mund të jetë një zgjedhje shumë më e besueshme kur ekziston një detyrë e ndërlikuar zhvillimi që kërkon që zhvilluesit profesionistë të merren. Falë standardeve të përcaktuara saktësisht, puna bëhet shumë më lehtë dhe me efikasitet midis ekipeve të zhvilluesve.

PHP nga ana tjetër është më i arritshëm për zhvilluesit e freskët. Ajo funksionon mirë për individë ose grupe me standardet e tyre të përcaktuara të kodimit dhe kur bëhet fjalë për krijimin e aplikacioneve me funksione të thjeshta.

Krahasime të ngjashme

 • PHP vs HTML
 • PHP vs Node.js
 • PHP vs Ruby on binarët
 • PHP vs Python
 • PHP vs ASP.NET
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector