PHP vs Python – Cilat janë ndryshimet dhe ngjashmëritë?

python vs php


PHP dhe Python janë dy gjuhë kodimi shumë të njohura që kanë qenë përreth për një kohë vërtet të gjatë. PHP është një nga gjuhët më të përdorura të programimit për zhvillimin e uebit, ndërsa Python është një gjuhë e fuqishme programimi me qëllim të përgjithshëm që lejon testimin e prototipit si programim pa probleme. Të dy ata janë me burim të hapur dhe mund të përdoren lirshëm nga kushdo. Të dy ata janë të lehtë për t’u mësuar, falë sasive të mëdha të dokumentacionit në dispozicion dhe komuniteteve të tyre të mëdha.

Të dyja këto gjuhë programimi ndryshojnë për sa i përket funksionalitetit dhe veçorive dhe ato përdoren gjerësisht për qëllime të ndryshme. Secila prej tyre ka gjuhë të shkëlqyera për zhvillimin e uebit, në varësi të llojit të zhvillimit të internetit që dëshironi të bëni. Por nëse dëshironi të bëni zhvillimin e uebit me Python, do të duhet të përdorni module shtesë dhe kornizat si Django ose Flask.

Python është një gjuhë e përdorur shumë në grafikë, inxhinieri dhe shkencë. Ai lejon shkrim të shpejtë dhe pa probleme të aplikacioneve dhe zhvillimin e prototipit.

Nëse jeni duke kërkuar të zgjeroni aftësitë tuaja të programimit, mësoni gjuhën tuaj të parë të programimit ose të mësoni një të re, këtu mund të zbuloni shumicën e gjërave që duhet të dini për t’ju vendosur në këmbën e duhur dhe për t’ju ndihmuar të zgjidhni gjuhën duhet te mesosh Por gjëja më e mirë do të ishte mësimi i të dyve, pasi PHP është i drejtpërdrejtë dhe një mjet i mrekullueshëm i zhvillimit të internetit, ndërsa Python është thjesht i dobishëm dhe argëtues!

Farë është PHP?

PHP ose Hypertext Processor është një qëllim i përgjithshëm dhe një gjuhë skriptimi nga ana e serverit, e përdorur kryesisht për kryerjen e detyrave të zhvillimit të internetit, siç është krijimi i faqeve dinamike në internet. Duke qenë një gjuhë programuese e orientuar në objekt, ajo lejon programuesit të trajtojnë më lehtë detyrat krijuese sesa gjuhët e tjera. Ndan një sintaksë të ngjashme me C dhe C ++. Ju mund të dalloni një skedar PHP nga të tjerët duke shikuar në shtrirjen .php. Mund të futet gjithashtu në faqen në HTML, gjë që e bën të lehtë zhvillimin e faqeve të internetit dinamike.

Meqenëse është një gjuhë skriptimi nga ana e serverit, ajo funksionon në një server, në vend të kompjuterit të klientit. Operacionet ekzekutohen në server dhe ato i kthehen përdoruesit përfundimtar. Përdoret në serverat Linux në shumicën e rasteve. Mund të integrohet me shumë baza të të dhënave të njohura si Oracle, MySQL, Postgre SQL, Sybase, Microsoft SQL Server dhe Informix. PHP aktualisht ka 82% të pjesës së tregut, duke e bërë atë një nga gjuhët më të njohura të skriptimit nga ana e serverit. Shtë shumë e thjeshtë për çdo të ardhur dhe ofron shumë karakteristika të përparuara për programuesit me përvojë. Edhe pse PHP përqendrohet kryesisht në skriptimin nga ana e serverit, mund të bëni shumë më tepër me të.

Për shembull, PHP ju lejon të bëni gjëra të tilla si:

 • Gjeneroni me lehtësi faqet e internetit dhe skedarët dinamikë.
 • Dërgoni postë elektronike për përdoruesit nga një formë. Përdoruesit mund të plotësojnë një formular në faqen tuaj të internetit si një mënyrë për të kontaktuar me ju dhe për të shkëmbyer informacionin e tyre me ju. Ju mund t’u jepni atyre të gjithë informacionin që ata kërkojnë në emailin që u dërgoni atyre.
 • Mbledh automatikisht të dhëna nga Interneti. Ju mund të mblidhni sende si imazhe, përmbajtje të ndryshme, informacione për përdoruesit dhe numrat e kartave të kreditit etj.
 • Ju mund të gjurmoni përdoruesit e faqes suaj të internetit. PHP ju lejon të dërgoni dhe merrni lehtësisht cookie që ju lejojnë të gjurmoni sesi ndërveprojnë vizitorët me faqen tuaj të internetit.
 • Krijoni një hyrje anëtarësie. PHP ju lejon të krijoni një zonë të veçantë për anëtarët e faqes tuaj nëse doni të pritni përmbajtje me pagesë ose thjesht doni të keni përdorues të regjistruar.
 • Shkruaj aplikacione desktopi. Nuk është gjuha më e mirë për të zgjedhur për zhvillimin e aplikacioneve në desktop me një ndërfaqe grafike të përdoruesit, por nëse dini të përdorni mjaft mirë PHP, lehtë mund ta bëni.
 • Krijoni një orë, kalendarët dhe shumë gjëra dinamike. Ju mund të përpunoni në mënyrë dinamike të gjitha informacionet që dëshironi, kështu që qielli është kufiri, në mënyrën se si e përdorni PHP për zhvillimin e faqes tuaj të internetit.

Avantazhet e PHP

 • Përputhshmëria ndër-platformë – PHP funksionon në shumicën e sistemeve kryesore operative si Windows, Linux, Mac OS dhe pothuajse çdo lloj baze të dhënash.
 • Performanca e Shpejtë – Një skenar i shkruar në PHP kryen shumë më shpejt sesa ato të shkruara disa gjuhë të tjera të skriptimit si JavaScript ose ASP.Net.
 • Gjuha programuese e bazuar në kod të thellë – PHP mund të përdoret për të krijuar sisteme shumë komplekse të menaxhimit të përmbajtjes (CMS) si WordPress, Drupal, Joomla dhe Magento. Nuk ka nevojë për një procesor ose përpilues kodesh.
 • Pothuajse çdo ofrues pritës mbështet PHP – Shtë një nga gjuhët më të njohura të programimit dhe pothuajse çdo ofrues i hostit e mbështet atë, pasi nuk ka ndonjë çështje të pajtueshmërisë kur një aplikacion PHP duhet të ekzekutohet drejtpërdrejt.
 • Shtë i qëndrueshëm – PHP ka mbështetje të shumë zhvilluesve si shtylla kurrizore e saj, kështu që nëse ka ndonjë problem problemi, dikush do të jetë në rrugën e duhur për të rregulluar atë, pasi të zbulohen.

Disavantazhet e PHP

 • siguri – Meqenëse PHP është një gjuhë programimi me burim të hapur, ka vend për këdo që të zbulojë ndonjë gabim të trashëguar ose vrimat e lakut që ata mund të shfrytëzojnë.
 • Më ngadalë se sa konkurrentët e rinj – PHP është i shpejtë, por jo më shpejt sesa gjuhët më të reja të skriptimit nga ana e serverit si Node.js.
 • PHP është ideal për zgjidhjet e e-commerce por jo aq i mirë për aplikim më të madh – Do të ishte e vështirë për të programuar një aplikim në shkallë të gjerë me PHP dhe do të ishte e vështirë të mirëmbahet.

Farë është Python?

piton është një gjuhë programimi e nivelit të lartë, e interpretuar dhe e orientuar në objekt, e cila është e kombinuar me detyrim dinamik dhe shtypje dinamike. Mund të përdoret për të zhvilluar aplikime me një ritëm të shpejtë dhe gjithashtu mund të përdoret për të lidhur së bashku përbërësit ekzistues të një aplikacioni më të madh. Ajo ka një sintaksë shumë të thjeshtë që është e lehtë për tu mësuar, dhe kjo është arsyeja pse përdoret në të gjithë botën për t’i mësuar studentët të programojnë. Rreth 60% e shkollave përdorin Python si një gjuhë hyrëse për programimin. Shënimi i deklaratave burimore të Python e bën kodin e tij shumë më të lehtë për t’u lexuar dhe kuptuar të gjithë së bashku.

Nuk ka nevojë për të përpiluar python, i cili ofron një sasi të madhe të produktivitetit, duke e bërë ciklin edit-test-debug shumë më të shpejtë. Shtë shumë e thjeshtë të debugosh programet e Python, pasi në rast të një informacioni të keq; një gabim do të krijojë një përjashtim, vetëm pasi përkthyesi të zbulojë gabimin. Nëse programi nuk e kap përjashtimin, ai do të shtypë një gjurmë pirg.

Korrigjuesi është shkruar në vetë Python dhe dëshmon për fuqinë e jashtëzakonshme introspektive të Python.

Avantazhet e Python

 • Programet janë të lehta për tu lexuar – Falë sintaksës elegante të Python është shumë më e lehtë të lexosh dhe të shkruash sesa shumë gjuhë të tjera atje.
 • Lehtë për t’u përdorur – Marrja e një programi për të punuar është e thjeshtë dhe e drejtpërdrejtë, kjo është arsyeja pse Python përdoret gjerësisht për zhvillimin e prototipit.
 • Lehtë për tu zgjatur – Gjithmonë mund të shtoni module të reja që implementohen dhe përpilohen në një gjuhë si C ose C++.
 • Mbështet në objekt të orientuar programim me trashëgimi dhe klasa të shumta.
 • Karakteristikat e përparuara të programimit – Python ka kuptime në listë, gjeneratorë dhe shumë veçori të tjera të dobishme.
 • Ka shumë grupe të specializuara të interesit – Python ka një komunitet të madh dhe shumë pjesë të ndryshme, të cilat përqendrohen në gjëra të ndryshme, siç janë përpjekjet shkencore ose prototipimi.

Disavantazhet e Python

 • Python është i ngadaltë. Shumë më e ngadaltë se C ++, PHP dhe shumë gjuhë të tjera të programimit.
 • Python nuk është i përshtatshëm për punë me shumë procesorë / shumë-thelbësorë.
 • Ka shumë kufizime me qasjen në bazën e të dhënave.
 • Jo një gjuhë e mirë për zhvillimin e celularit.
 • Ka shumë kufizime në dizajn. Python është një gjuhë e shtypur dinamike, kështu që ka më shumë gabime që shfaqen vetëm gjatë kohës së ekzekutimit dhe kështu kërkon shumë më tepër testime.

PHP vs PYTHON

Këto dy gjuhë programuese janë të ndryshme nga njëra-tjetra për sa i përket përdorimit, veçorive dhe funksionalitetit, por ato gjithashtu kanë një terren të përbashkët. Zhvilluesit duhet të kuptojnë këto për të ditur se cilat gjuhë duhet të përdorin për të realizuar më mirë detyra të caktuara.

Shtë e rëndësishme të theksohet menjëherë nga shkopi që ndërsa PHP ka tipare të zhvillimit të internetit të ndërtuara në thelbin e tij, Python mbështetet në modulet e shtesave.

Karakteristikat e përbashkëta të PHP dhe Python

 • Ato mund të përdoren për programim dhe skriptim të qëllimeve të përgjithshme.
 • Të dy gjuhët interpretohen, gjuhë të nivelit të lartë që kanë shtypje dinamike.
 • Të dyja janë gjuhë me burim të hapur të mbështetur nga komunitete të mëdha zhvilluesish.
 • Të dy ata janë lehtësisht të kuptuar dhe të lehtë për tu mësuar.
 • Të dy gjuhët kanë mbështetje për lidhjen e metodave.
 • Të dy ata janë të lehtë për tu shtrirë në Java, C dhe C++.
 • Të dy kanë mbështetje për numër të ndryshueshëm të argumenteve të funksionit.
 • Ato kanë deklarata të vetme për të gjitha llojet e të dhënave.

Dallimet midis PHP dhe Python

Më në fund kemi arritur në kulmin e krahasimit tonë. Shtë koha që ne të shohim ndryshimet thelbësore midis PHP dhe Python që i veçuan ato. Pa një ado të mëtejshme, le ta zëmë!

Python ka një kod më të lexueshëm dhe minimalist – Filozofia e dizajnit të Python thekson në lexueshmërinë e kodeve. Kjo e bën më të lehtë për zhvilluesit të shkruajnë kod të organizuar dhe të pastër, pavarësisht nga shkalla e projektit ose nga madhësia e programit. Shtë e lehtë të ndërtosh aplikime komplekse në një sasi minimale të kohës me Python.

paradigma – Të dy gjuhët kanë ngjashmëri dhe kanë një numër paradigmash të zakonshme programimi. Python përmban mbështetje për stilet e programimit të orientuara drejt aspektit, objektit, funksionimit dhe të strukturuar mirë. PHP ka një stil programimi funksional, të orientuar drejt objektit, reflektues, procedurial.

Python është më fleksibël, por nuk është aq i mirë për zhvillimin e aplikacioneve në internet – Mund të përdoret për të zhvilluar të gjitha llojet e softuerëve dhe aplikacioneve. Alsoshtë gjithashtu i përsosur për krijimin e aplikacioneve shkencore, prototipit dhe aplikacioneve që duhet të përpunojnë sasi të mëdha të të dhënave. Ka shumë fleksibilitet sesa PHP por nuk është aq i mirë për zhvillimin e aplikacioneve në internet.

PHP është më e mirë për Web-Development – PHP ishte dizajnuar me zhvillim në internet në mendje, kështu që vjen me shumë karakteristika të zhvillimit të internetit të ngulitur. Shkrimi i faqeve në internet është më lehtë të shkruash në PHP sesa Python, pasi Python është një gjuhë programimi me qëllime të përgjithshme. Por me modulet e palëve të treta të duhura, Python mund të jetë një mjet shumë efektiv i zhvillimit të internetit gjithashtu.

Python është më i sigurt – Python konsiderohet të jetë një nga gjuhët më të sigurta të programimit atje tani. Ka shumë karakteristika të sigurisë që e bëjnë të shkëlqyeshëm për të shkruar me shpejtësi aplikacione komplekse me synime dhe funksione specifike në mendje.

Aplikimet PHP kanë shumë çështje të sigurisë që mund të trajtohen me mjete shtesë që rrisin sigurinë e tyre.

përfundim

Vendosja nëse PHP ose Python është më e mirë është një sfidë e vështirë, madje edhe me njohjen e nevojshme. Në fund, gjithçka varet nga detyrat që keni dhe kërkesat tuaja personale.

PHP është zgjedhja kryesore për zhvilluesit që dëshirojnë të zhvillojnë uebfaqe moderne dhe aplikacione në Internet. Këto kanë shumë stabilitet dhe mund të zhvillohen me një ritëm të shpejtë. Shtë gjithashtu më e lehtë të gjesh strehim në internet me mbështetje për PHP sesa Python. Ndërsa pothuajse çdo kompani pritës mbështet versionin më të ri të PHP, ato kanë mundësi të ndryshme Python. PHP është ngulitur në serverin në internet. Aplikimet Python mund të futen në serverin në internet ose mund të ekzekutohen në një proces të veçantë, i cili mund ta bëjë atë më pak të qëndrueshëm dhe të ngadalshëm në fund. Kjo për shkak se është një proces jo i vazhdueshëm, që do të thotë se një proces i ri do të pjellohet në secilën kërkesë të serverit.

Python nga ana tjetër është më i përqendruar në programimin e qëllimeve të përgjithshme, prototipimin dhe kodin e fortë. Ajo ofron mundësinë që zhvilluesit të ndërtojnë aplikacione të shkallëzuara të softuerit. Alsoshtë gjithashtu i mirë për zhvillimin e uebit, megjithëse kërkon një numër module shtesë.

Pra, para se të filloni një projekt të ri, është e rëndësishme që çdo zhvillues të vlerësojë tiparet e Python dhe PHP të dinë saktësisht se çfarë do të funksionojë më mirë për ta. Pasi të njihni tiparet dhe kërkesat e sakta të projektit tuaj, bëhet më e lehtë të gjesh një gjuhë programimi që i komplimenton ato.

3 Ofruesit më të mirë të PHP dhe Python Hosting

Pavarësisht nëse gjuhë programuese ju zgjidhni për të filluar projektin tuaj të radhës në internet, do t’ju duhet një shërbim i besueshëm. Ne kemi bërë një listë të kompanive më të mira pritëse që janë të shkëlqyeshme si për PHP dhe Python.

kompani
Pricemimi i Promo

1pritje e lirë për php dhe python3.49 dollarë / muaj
2pritja më e mirë për php dhe python3,95 $ / muaj
3host i besueshëm për python dhe php3,95 $ / muaj
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map