Si dhe ku mund të blini emra të lirë të domenit?

01.06.2020
Artikuj dhe më shumë… 'Si dhe ku mund të blini emra të lirë të domenit?
0 18 мин.

blej-lirë-domain-emrave


Kur lëshoni një uebfaqe, është vetëm e natyrshme që do të përpiqeni të gjeni marrëveshjet më të mira për pritjen, dizajnin dhe madje edhe emrat e domain. Prerja e qosheve për tu përshtatur në një buxhet është diçka me të cilën shumë biznese dhe individë janë shumë të njohur, veçanërisht kur fillon një projekt i ri.

Për shkak se gjetja e marrëveshjeve më të mira nuk është e lehtë dhe qoshet e prerjes pa dallim të qosheve mund të kthejnë zjarr, ne jemi këtu për t’ju udhëhequr gjatë procesit të zgjedhjes së një regjistruesi të besueshëm të domenit dhe t’ju ndihmojmë të identifikoni opsionet tuaja më të mira kur kërkoni një domain të lirë.

Fushat 101

Një emër domain është një fjalë ose rend i karaktereve (shkronja, numra dhe simbole) që shkruani në shfletuesin tuaj të internetit për të hyrë në një faqe në internet. Sekuenca e karaktereve korrespondon me adresën IP (Adresa e Protokollit të Internetit) të një emri domain që shfletuesit përdorin për të komunikuar me serverët.

Ju mund të përdorni një uebfaqe duke futur adresën e saj IP në shfletuesin tuaj të internetit, por të kujtoni vargjet e numrave është shumë më e vështirë sesa të mbani mend emrat e domain.

Një emër domaini është gjithashtu unik për një faqe në internet, që do të thotë se nuk mund të ketë dy uebfaqe me të njëjtin emër domain. Nëse dëshironi, një emër domain është një identifikues unik i një uebfaqe në internet.

Namedo emër domain përfundon në një shtrirje që pason menjëherë pas pikës përfundimtare në fund të emrit të domain, p.sh. “.Com”, “.org”, “.gov”, etj. Këto quhen fusha të nivelit të lartë, ndërsa shtrirjet që janë kodi i një vendi (p.sh. për Italinë, .fr për Francën) janë kodi i vendit i nivelit të lartë domains. Lexoni udhëzuesin tonë gjithëpërfshirës për të zbuluar se cilat zgjatje të domain duhet të zgjidhni: com, net, org.

Korporata e Internetit për Emrat dhe Numrat e caktuar (ICANN) është organizata që bashkërendon menaxhimin e këtyre identifikuesve unikë. ICANN zhvillon politika dhe drejton një sistem akreditimi për regjistruesit e domain.

Domain vs Website vs Hosting

hosting-vs-faqen-vs-domain

Disa njerëz përdorin termat në uebfaqe dhe emrin e domain në mënyrë të ndrrueshme, por siç e përmendëm edhe më parë, emri i domain është adresa ku ndodhet faqja e internetit tuaj, d.m.th. përmbajtja që dëshironi të përdorni. Hosting, nga ana tjetër, është shërbimi i ruajtjes së përmbajtjes së faqes së internetit tuaj në një server të internetit.

Disa web hoste regjistrojnë paketa domain me shërbimet e tyre të mbajtjes në internet, duke ofruar një domain falas për 12-muajt e parë të kontratës suaj. Sigurisht, ju mund të zgjidhni të hiqni dorë nga kjo ofertë dhe të regjistroni domenin tuaj në një regjistër të rregullt domainash.

Sa të lirë janë domenet e lira?

Pothuajse çdo regjistrues domain do të reklamojë fushat e tyre si të lira ose të përballueshme, por si e dini nëse po merrni një marrëveshje të mirë nëse të gjithë premtojnë se nuk do të gërmojnë shumë thellë në xhep?

Mimi i një emri domain është i përbërë nga çmimi fillestar i regjistrimit që, mesatarisht, mund të shkojë kudo nga 1.99 $ në 12 $ për domenet në fundin e ulët të spektrit. Pricemimi i regjistrimit është zakonisht më i ulët se çmimi i rinovimit të domenit tuaj, sepse regjistruesit e domain shpesh bëjnë promovime dhe ju japin kodet kupon dhe çfarë jo për t’u regjistruar me ta.

Themimi me të cilin regjistroheni domenin tuaj mbulon përdorimin tuaj të domenit për 1 vit, pas së cilës, nëse akoma doni të ruani domainin tuaj, do të duhet ta rinovoni atë. Pricemimi i rinovimit është zakonisht më i lartë se çmimi fillestar i regjistrimit, duke filluar nga 10 deri në 20 dollarë.

Pra, edhe pse një domain mund fillimisht të kushtojë 0.99 $, çmimi i rinovimit mund të jetë 15 dollarë, kështu që gjithmonë duhet të faktoni normën e rinovimit kur krahasoni çmimet në të gjithë regjistruesit..

Por çmimi dhe çmimi vetëm, nuk duhet të jetë gjëja e vetme për të konstatuar kur bleni një emër domain. Aspekte të tjera të tilla si akreditimi, besueshmëria, mbështetja, privatësia është po aq e rëndësishme.

Si te zgjidhni një regjistrues domenesh?

Zgjedhja e një regjistruesi të domain nuk duhet të jetë një vendim i bazuar vetëm në çmimet. Kur blini domene sigurohuni që regjistruesi është:

Akredituar nga ICANN

Ne kemi përmendur tashmë se ICANN është autoriteti që akrediton regjistruesit e domain-it për t’u siguruar që ata respektojnë të gjitha kriteret teknike, operacionale dhe financiare të përcaktuara për bizneset e regjistruesve.

Tani, shumë regjistrues domenesh mund të pretendojnë se janë të akredituar, por mënyra e vetme për të kontrolluar me siguri është të konsultoheni me listën e regjistruesve të akredituar të domeneve që ICANN mban në faqen e tyre të internetit. Nëse kompania është në listë, mund ta kontrolloni këtë kërkesë.

i besueshëm

Ndërsa regjistruesit e domeneve janë të detyruar nga të drejtat dhe përgjegjësitë e përcaktuara nga ICANN në Marrëveshjet e Akreditimit të Regjistruesit, ju ende duhet të bëni një kontroll të sfondit të kompanisë. Duke vepruar kështu, zbuloni se sa kohë kanë qenë në biznes, nëse ka ndonjë vlerësim të keq nga klientët aktual ose ish.

Mbron privatësinë

Kur regjistroni një emër domain, regjistruesi i domenit është përgjegjës për paraqitjen e të dhënave tuaja (emrin, adresën, numrin e telefonit, etj.) Në një bazë të dhënash WHOIS, e cila është një drejtori publike që mban informacione rreth regjistruesit të secilës domen. Kjo potencialisht mund të ju lë të ekspozuar ndaj spammers, marketers drejtpërdrejtë dhe praktikave të tjera shfrytëzuese.

Regjistruesit e domenit ofrojnë shërbime të intimitetit të domain zakonisht përmes kompanive të palëve të treta që maskojnë identitetin tuaj në bazën e të dhënave WhoIs duke paraqitur të dhënat e tyre në vend të të dhënave tuaja, megjithatë, në sytë e ICANN kushdo që është i regjistruar në WhoIs si regjistrues i domenit është gjithashtu pronari i ligjshëm i këtij domeni. Për të shmangur mosmarrëveshjet ligjore mbi pronësinë e një emri domain, sigurohuni që të zgjidhni një kompani me një rekord të njohur.

Për shkak të rregulloreve në vende të ndryshme, disa fusha të nivelit të lartë nuk mund të maskohen. P.sh. .eu TLds nuk mund të maskohen në WhoIs.

Ofron mbështetje

Ju mund të mendoni se mbështetja nuk është aq e rëndësishme për regjistrimin e domenit, por mund të hasni skenarë kur mund të keni nevojë për ndihmën e një specialisti, siç është kur vendosni servera për emra ose kur transferoni emra domenesh. Sigurohuni që të lexoni rishikime në lidhje me ekipin e ndihmës së një regjistruesi të domain dhe të kontrolloni nëse ata ofrojnë mbështetje 24/7 në email, chat ose telefon.

Shtë e rëndësishme të qëndroni larg regjistruesve të domain me një histori me hije edhe nëse çmimet e tyre janë jashtëzakonisht të ulëta. Qëndroni larg kompanive që janë famëkeqe për mbështetjen e keqe të klientit, kompani me praktika të këqija të mbrojtjes së të dhënave, kompani që ju ulin me tarifa të fshehura, etj..

Tani që jeni të azhurnuar me kërkesat e një regjistri të mirë domain, çfarë është në lidhje me kërkesat për zgjedhjen e një emri domain?

Si të zgjidhni një emër domain?

Pra, mendoni se keni krijuar emrin e përsosur të domain-it për uebfaqen tuaj, por a jeni i sigurt se është aq i mirë sa mendoni? Këtu janë disa pyetje për të bërë veten kur vendosni për një emër domain:

A është i paharrueshëm?

Edhe nëse nuk zgjidhni një emër domain tërheqës dhe të zgjuar, sigurohuni që domeni juaj është i lehtë për tu mbajtur mend. Për këtë qëllim, shmangni ngecjet, fjalët që nuk mund të shqiptohen ose fushat që përmbajnë numra. Sa më i shkurtër të jetë një domain dhe sa më i lehtë të shqiptohet dhe shqiptohet, aq më mirë.

A është e rëndësishme?

Një emër domain duhet të jetë sa më i personalizuar në biznesin tuaj. Nëse ato janë fjalë kyçe që lidhin biznesin tuaj me markën tuaj, jini krijues dhe përfshijeni atë në emrin e domain. Sa më lehtë që njerëzit të lidhin fushën tuaj me markën tuaj, aq më mirë.

A është unike?

Kontrolloni nëse domeni juaj është i disponueshëm dhe sigurohuni që të shmangni shkeljen e të drejtave të autorit. Shmangni emrat që krijojnë konfuzion midis markave ose që përdorin një emër të markës popullore me një shtrirje të ndryshme. Të gjitha këto hile mund t’ju zbresin në mes të një gjyqi për shkelje të të drejtave të autorit.

improvizoj!

Nuk ka turp në përdorimin e një gjeneratori të emrit të domainit nëse nuk keni ide për faqen tuaj të internetit. Ju mund t’i ushqeni këta gjeneratorë të emrave me disa fjalë kyçe dhe të prisni një rrjedhë sugjerimesh.

Kujdes nga rrëmbimi i domain

Nëse keni më shumë emra domenesh të regjistruar në regjistër të ndryshëm ose madje të njëjtin domain, është ide e mirë të aktivizoni rinovimin automatik për domenet tuaja. Disa kompani e kanë aktivizuar atë si parazgjedhje. Në këtë mënyrë nuk rrezikoni të humbni një emër domain sepse keni harruar ta rinovoni atë, por gjithashtu mund të mbroheni nga praktikat e rrëmbimit të domain.

Disa kompani mund të përpiqen të ju mashtrojnë në transferimin e domenit tuaj në një regjistrues tjetër që nuk është i njohur për ju. Këto kompani zakonisht do t’ju dërgojnë një email të maskuar si një njoftim ose një faturë rinovimi dhe duke klikuar në lidhje në këtë email, mund të përfundoni transferimin në një regjistrues tjetër dhe të përfundoni duke paguar tarifa më të larta për domenin tuaj.

Nëse keni aktivizuar rinovimin automatik në llogarinë tuaj, do të jetë e lehtë të vini re këto email mashtrues dhe të shmangni transferimet e paautorizuara të domenit. Edhe nëse nuk e mundësoni rinovimin automatik, duhet të trajtoni me dyshim emailat e njoftimit për rinovim dhe të shmangni klikimin në ndonjë lidhje në këto email. Ajo që duhet të bëni në vend të kësaj është të futeni në llogarinë tuaj në faqen e internetit të regjistruesit të domain dhe të kontrolloni për të parë nëse ndonjë nga domenet tuaja keni nevojë për rinovim.

Një mënyrë tjetër për të mbrojtur veten nga ndryshimet e paautorizuara është të mundësoni bllokimin e domenit për domenin tuaj. Zakonisht mund ta aktivizoni / çaktivizoni këtë funksion në llogarinë tuaj.

Ku të blini domene të lira?

Tani që dini në lidhje me kërkesat dhe pengesat e blerjes së emrave të domain, ne prapë nuk do t’ju lejojmë të varni! Këtu janë rekomandimet tona kryesore për regjistruesit e domain-ve që janë të përballueshëm dhe të besueshëm:

GoDaddy

GoDaddy-buy-lirë-domain-emra

Kur bëhet fjalë për fusha të lira, GoDaddy është padyshim një vend i mirë për të filluar. GoDaddy është regjistruesit më të mëdhenj në botë me disa promovime në vazhdim. Ju mund të rrëmbeni domainin tuaj të parë .com për aq pak sa 0,99 $.

GoDaddy është një regjistrues domain i akredituar i ICANN që ofron mbështetje 24/7, shërbime të transferimit të domain, regjistrim të domenit privat, regjistrime të pjesëve më të mëdha, domen të çertifikuar, dhe shumë shërbime të tjera duke përfshirë një pritje të përballueshme në internet.

Megjithëse janë një kompani me qendër në SHBA, ato kanë zyra në të gjithë Evropën, Azinë, Indinë, dhe më shumë. Ata shërbejnë mbi 17.5 milion klientë dhe kanë 76+ emra domaini nën menaxhimin e tyre.

Përveç regjistrimit të domain dhe shërbimeve të mbajtjes së faqes në internet, shërbimet në internet të GoDaddy përfshijnë gjithashtu mbajtjen e postës elektronike, marketing në internet, sigurinë në internet dhe ndërtimin e uebit.

Ashtu si me çdo pritës të buxhetit, pritni disa zbritje në arkë, pak kohë për pritje të mbështetjes së klientit, dhe një prirje për kyçje të shitësit.

Hostgator

Hostgator-buy-lirë-domain-emra

HostGator është një tjetër shërbim me reputacion të mbajtjes në internet që ka qenë rreth e rrotull për pjesën më të mirë të dy dekadave. Së bashku me shërbimet e mbajtjes në internet miqësore me xhep dhe përdorues të orientuar nga përdoruesit, ato gjithashtu ofrojnë regjistrimin e domenit si një shërbim më vete.

Ndër shërbimet e tyre që lidhen me domenin, do të gjeni bllokimin e domenit për të parandaluar rrëmbimin e domain, rinovimin automatik të aktivizuar nga parazgjedhja, Mbrojtjen e Privatësisë së Domainit për të mbajtur identitetin tuaj privat në bazën e të dhënave WhoIs dhe shërbimin e transferimit të domain. Nëse transferoni një domen në HostGator, kompania automatikisht do të shtojë 1 vit në kohën e mbetur në regjistrimin tuaj ekzistues.

Mbështetja e klientit të HostGator është në dispozicion 24/7 në bisedën live. Kanale të tjera mbështetëse përfshijnë sistemin e telefonit, postës elektronike dhe biletave.

Kompania ka bërë një emër për veten e saj si një host buxheti që plotëson kryesisht nevojat e fillestarëve. Paketat e tyre të hostimit mbulojnë të gjitha kategoritë e pritjes, duke ofruar disa freebies me secilën paketë.

NameCheap

namecheap-regjistrohen-lirë-domain-emrave

NameCheap është një tjetër regjistrues i popullarizuar i domenit që mund t’i besoni. Pricesmimet e tyre janë disa nga më të ultat në biznes. Ashtu si HostGator dhe GoDaddy, NameCheap është gjithashtu një regjistrues domain i akredituar nga ICANN.

Në NameCheap, ju mund të regjistroni një domen, të transferoni një domen, të përfitoni nga PositiveSSL për të siguruar domenin tuaj, të gëzoni Mbrojtjen e Intimitetit të WhoIs të Mbrojtjes së Privatësisë dhe mbështetjen e 24/7 të klientit.

Ju mund të regjistroni një domen për shumë vite për të përfituar nga zbritjet.

Përveç fushave, NameCheap gjithashtu ofron shërbime pritëse, si dhe marketing në internet dhe shërbime të sigurisë në internet.

Wrap-Up

Balancimi i cilësisë dhe përballueshmërisë nuk është gjithmonë i lehtë, veçanërisht në një industri, ku të gjithë premtojnë të ju ofrojnë marrëveshjen më të mirë për kokën tuaj. Marrëveshjet që mund të duken të mira në sipërfaqe, mund të rezultojnë shumë më tatimore sesa ju, prandaj është e rëndësishme të dini se si dhe nga të blini domenet tuaja nga.

GoDaddy, HostGator dhe NameCheap janë regjistrues të besueshëm të ICANN që ju rekomandojmë nëse po kërkoni të regjistroni një domen me sy në të ardhmen. Kompanitë e listuara në këtë udhëzues të gjitha ofrojnë mbështetje të klientëve 24/7 dhe një mori shërbimesh të tjera në internet duke përfshirë mbajtjen në internet dhe sigurinë në internet. Shërbimet e tyre themelore të regjistrimit të domain kompletohen nga shërbime plotësuese që e bëjnë më të lehtë menaxhimin dhe sigurimin e emrave të domain.

Imazhi i veçuar: Dizenjuar nga Freepik

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector