Si të zbuloni nëse faqja juaj e internetit është hackuar?

zbuloni nëse uebfaqja është hakuar


Puna në faqen tuaj nuk ndalet në lançimin e saj, ju jeni gjithashtu përgjegjës për mirëmbajtjen e saj të vazhdueshme dhe që përfshin sigurimin e tij nga hakerimi. Ndërsa shumica e pronarëve të faqeve të internetit mbështeten në hostin e tyre të internetit për të mbajtur faqen e tyre të sigurt, dobësitë në kodin e faqes tuaj do t’ju lënë të ekspozuar ndaj veprimeve të përdoruesve me qëllim të keq, pavarësisht nga parashikimi i hostit tuaj në lidhje me sigurinë. Ju mund të besoni se faqja juaj është shumë e vogël për t’u llogaritur, ose se nuk paraqet ndonjë interes për hakerat, megjithatë, kjo qasje nuk funksionon më – hakimi i realizuar përmes bots nuk do të diskriminojë domosdoshmërisht sipas rëndësisë së një faqe në internet. Prandaj, faqja juaj e internetit nuk ka pse të konsiderojë si të rëndësishme për tu shfrytëzuar nga hakerat, thjesht duhet të paraqesë disa dobësi që janë në shënjestër të posaçme nga bots.

Ndonjëherë, të keni hakuar në faqen tuaj jo gjithmonë shfaqet menjëherë ose në një mënyrë të dukshme, kështu që të dish se si të kontrollosh nëse faqja jote është hakuar mund të të ndihmojë të identifikosh problemin shumë më shpejt dhe të gjesh zgjidhje para se të ndodhë ndonjë dëmtim.

Mënyrat për të zbuluar nëse uebfaqja juaj është e hakuar:

Nëse dyshoni se faqja juaj e internetit është hackuar, mund të merrni masat e mëposhtme për të kontrolluar me siguri:

Drejtoni një skanim të malware ose virus

Kompanitë e reputacionit të mbajtjes në internet kanë skanues të viruseve të futur në panelin e tyre të kontrollit. Ju mund t’i përdorni këta skanues për të skanuar faqen tuaj të internetit për skedarë të hakuar. Nëse ndërmarrja juaj pritëse nuk ka një mjet skaneri falas, ekzistojnë një numër mjetesh sigurie në internet si Sucuri ose Wordfence. Mjetet e lira të skanuesit nuk janë perfekte, as 100% të sakta, por ato akoma mund t’ju japin një ide nëse faqja juaj ka rënë pre e hakerave. Mjetet e mira për skanimin e malware do t’ju prezantojnë me një listë të URL-ve të malware ose faqeve të hakuara nëse faqja juaj e internetit është hakuar.

Monitoroni trafikun e faqes

Kur monitoroni trafikun e faqes suaj, kërkoni veçanërisht pikat e trafikut. Faqet e hackuara shpesh do të pësojnë pikime të rëndësishme në trafikun e faqeve në internet. Përdoruesit e WordPress shpesh do të shohin një rritje në komentet e spamit, faqet e tjera të internetit do të vërejnë një rritje të vizitorëve nga disa vende të huaja. Përdorni mjete në internet për analiza për të ndjekur dhe monitoruar këto ndryshime. Clicky, Wordfence, Google Analytics të gjithë mund të jenë të dobishëm për të identifikuar trafikun e dyshimtë në faqen tuaj të internetit, dhe të japin njohuri të vlefshme për detaje të tilla si nga vijnë nga vizitorët tuaj, qarkun e tyre, gjuhën dhe çfarë faqesh vizituan në faqen tuaj të internetit. Mjetet e Analytics janë gjithashtu një mënyrë e dobishme për të kuptuar trafikun tuaj të internetit dhe për të optimizuar faqen tuaj në përputhje me rrethanat. Mos kini frikë të shikoni në shkrimet e dhëna nga kompania juaj pritëse, pasi shumica e botëve që do të përpiqen të hakojnë faqen tuaj nuk ekzekutojnë ose ekzekutojnë ndonjë JavaScript, dhe shumica e mjeteve analitike varen nga JavaScript. Nëse shihni se në disa URL të faqeve arrihen tepër, p.sh. news.php, por ato nuk shfaqen aq shumë në mjetet e tjera analitike, kjo mund të sinjalizojë që faqja është goditur nga ndonjë mjet i automatizuar, i cili mund të rezultojë i dëmshëm.

Përdorni Google Webmaster Tools (Google Console Console)

Google Console Console (më parë i njohur si Google Webmaster Tools) ofron një seri mjetesh të dobishme për pronarët e faqeve të internetit. Ky shërbim falas ndihmon pronarët e faqeve të internetit të monitorojnë praninë e faqes së tyre në rezultatet e kërkimit dhe sigurojnë statistika të dobishme në lidhje me vizitat në sit. Nëse nuk jeni regjistruar ende në tastierën e kërkimit Google, duhet ta bëni atë absolutisht nëse zotëroni një sit. Ju gjithashtu duhet të aktivizoni alarmet e postës elektronike në “Preferencat e tastierës së kërkimit”, kështu, do të informoheni për problemet që Google mund të zbulojë gjatë indeksimit të faqes tuaj. Kjo përfshin dërgimin e alarmeve nëse faqja juaj është e infektuar me malware. Kjo do t’ju mundësojë të rregulloni çdo problem para se Google të fillojë të shënojë faqen tuaj si të hakuar ose të dëmshëm dhe të fillojë të shfaq mesazhe paralajmëruese në lidhje me të në rezultatet e kërkimit (p.sh. “Kjo faqe mund të jetë e hakuar” ose “Kjo faqe mund të dëmtojë kompjuterin tuaj”).

Inspektoni skedarët tuaj PHP

Një numër i konsiderueshëm i hacks janë për shkak të kodit të ndjeshëm të PHP. Mbajtja e një strukture të rregullt të skedarëve që e kuptoni, do ta bëjë më të lehtë për ju që të analizoni skedarët tuaj PHP dhe të zbuloni skedarët e hakuar. Ju mund të përdorni një program FTP për të analizuar skedarët tuaj dhe të zbuloni ndonjë skedar ose dosje të dyshimtë. Ju gjithashtu mund të përdorni skanues të kodit burimor që do të inspektojnë skedarët tuaj për mbrojtës të malware dhe t’ju njoftojnë nëse zbulon ndonjë malware. Shtë gjithashtu e këshillueshme që të kontrolloni skedarin tuaj .htaccess për ndonjë gjë të dyshimtë.

Praktikat më të mira të sigurisë në uebfaqe

Marrja e një roli aktiv në sigurinë e faqes suaj të internetit mund të shkojë shumë përpara në parandalimin e dobësive që mund t’ju lënë të ekspozohen ndaj përpjekjeve të hakerimit. Këtu janë disa praktika më të mira të sigurisë në uebfaqe që mund t’i zbatoni për të siguruar më mirë uebfaqen tuaj kundër hakmarrjes:

Mbajini gjërat të azhurnuara

Nëse po përdorni një sistem të menaxhimit të përmbajtjes me burim të hapur si WordPress, sigurohuni që ta mbani atë të azhurnuar. E njëjta gjë vlen për shtojcat dhe temat që përdorni në faqen tuaj. Zhvilluesit e shtojcave dhe temave shpesh do të lëshojnë versione të azhurnuara të produkteve të tyre që përmbajnë rregullime të sigurisë, kështu që azhurnimi i këtyre është një hap kritik që mund të ndërmerrni në rritjen e sigurisë së faqes suaj të internetit.

Mbështetuni në softuer të specializuar të sigurisë

Pavarësisht nëse është një plugin sigurie i WordPress, një malware ose skanues i viruseve, një skanues kodesh ose shërbim për monitorimin e faqes në internet, konsideroni të investoni në shërbime që i mbajnë hakerët në gji. Ka shumë shërbime të sigurisë, shtojca dhe zjarre të aplikacioneve në internet si Wordfence ose Incapsula që mund të ofrojnë një nivel gjithëpërfshirës të sigurisë për faqen tuaj. Nëse host-i juaj në internet mbështet ndonjë lloj të WAF (Web Application Firewall) duhet ta përdorni patjetër, do të duhet ca kohë derisa WAF të mësojë rrjedhën normale të faqeve të internetit tuaj, por pas kësaj ju mund të keni një zgjidhje mjaft efektive të sigurisë gjenerike, e cila madje do të kapë sulmet e ardhshme, jo vetëm ato të njohura aktualisht. Një shembull i një WAF të shkëlqyeshëm dhe të lirë do të ishte mod_siguria për shembull.

Ndryshoni fjalëkalime shpesh

Mos u mbështetni në fjalëkalimet e dobëta dhe përpiquni të ndryshoni fjalëkalimin tuaj çdo disa muaj apo më shumë. Fjalëkalimet e dobëta janë një nga objektivat më të lehtë për hakerat, prandaj sigurohuni që të zgjidhni një frazë të fortë në vend të një fjalëkalimi të thjeshtë.

Monitoroni në mënyrë aktive faqen tuaj

Disa nga mënyrat për të zbuluar nëse faqja juaj është hakuar janë gjithashtu mënyra për të monitoruar në mënyrë proaktive sigurinë e faqes tuaj. Kjo përfshin regjistrimin e alarmeve të postës elektronike të Google Search Console, duke kërkuar faqen tuaj në rezultatet e kërkimit për të parë nëse është flamuruar nga Google, monitorimi i trafikut të faqes në internet, drejtimi rutinor i skanimit, etj..

përfundim

Në fillim, mbajtja e një uebsajti pa hack mund të duket si punë e vështirë, por pasi të keni zhvilluar një rutinë të mirë, do të jeni në gjendje të zbuloni problemet në kohën e duhur dhe t’i rregulloni ato para se të ndodhë ndonjë dëmtim i gjerë. Shtë më mirë të marrësh një qasje proaktive për sigurinë e faqes në internet sesa një qasje reaktive, kur gjërat mund të bëhen shumë të vështira për tu trajtuar, ose shumë të shtrenjta për tu rregulluar. Shpresojmë që artikulli ynë të ketë arritur të ngrejë vetëdijen për qasjen që duhet të merrni për sigurinë e faqes në internet dhe si të vazhdoni me mirëmbajtjen e një faqe interneti pa hack.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map