Uebfaqet statike vs dinamike – cilat duhet të zgjidhni?

statike-vs-dinamike-faqeve


Në ditët e sotme nuk është pyetje që të kesh një uebfaqe është mjaft e rëndësishme. Por ka dallime kryesore midis vendeve, dhe njëra prej tyre është mënyra se si u shërbejnë vizitorëve me përmbajtje. Në thelb, shfaqja e përmbajtjes mund të jetë statike ose dinamike dhe, në këtë artikull, ne do t’ju shpjegojmë se cilat janë ato dhe cilat prej tyre duhet të zgjidhni.

Uebfaqet statike

Siç nënkupton emri, faqet e internetit statike ndërtohen duke përdorur faqe statike. Elementet janë fikse dhe të koduar më parë dhe vendosur në serverin në internet. Pasi një vizitor viziton faqen tuaj, ai ose ajo do të shërbehen me skedarët nga serveri dhe të gjithë vizitorët do të marrin të njëjtën përmbajtje.

Ka disa avantazhe për të pasur përmbajtje statike:

 • Zakonisht, më pak përpjekje është e nevojshme për të krijuar faqe statike, ato përmbajnë kryesisht kode HTML midis elementeve të stilit CSS.
 • Për shkak të më pak përpjekjeve, vendet statike mund të jenë më të lira dhe mund të bëhen më shpejt.
 • Elementët statikë nuk kanë nevojë për zgjidhje të përparuara të pritjes së faqeve në internet, si mjedisi i azhurnuar PHP, kështu që shërbimet falas të pritjes gjithashtu mund të përdoren si ruajtje.
 • Përmbajtja statike shpesh përdor elementë më pak të ndërlikuar, për këtë arsye faqja e internetit mund të ngarkohet më shpejt në shfletuesin e internetit.

Ne gjithashtu duhet të kalojmë nëpër disavantazhe:

 • Faqet statistikore të një faqe në internet shpesh kodifikohen në skedarë të pavarur, ato madje përdorin të njëjtat elemente si futbollin ose menunë. Kjo do të thotë nëse doni të ndryshoni diçka në menunë, ju duhet të ndryshoni të gjithë skedarët e nën-faqeve një nga një, në vend që të modifikoni menunë në një skedar të përdorur kolektivisht.
 • Funksionet e avancuara, ndërveprimi ose tiparet e tjera moderne të faqes në internet nuk janë të disponueshme në shumicën e rasteve duke përdorur vetëm elementë statikë të faqes në internet.

Uebfaqet Dinamike

Shtë thelbësore të kuptohet se si funksionojnë uebfaqet dinamike. Ndërsa skedarët HTML të faqeve statike kopjohen nga serveri në shfletuesin tuaj ashtu si janë, faqet dinamike e bëjnë atë ndryshe.

PHP është një nga gjuhët e programimit më të përdorura për të krijuar faqe dinamike dhe skedarët .php janë pjesë kodesh që bëjnë diçka kur një vizitor hap faqen e internetit. Për shkak se ky është programim, ata mund të tregojnë pothuajse çdo gjë që programuesi shkruajti në kod. Pasi një vizitor hap faqen e internetit, serveri drejton kodet PHP dhe gjeneron një skedar HTML vetëm për vizitorin. Ndërsa faqet statike tregojnë të njëjtat skedarë HTML të ruajtur, faqet dinamike gjenerojnë skedarë krejt të rinj HTML për secilin vizitor.

Për shembull, nëse keni një sit mund të shtoni në të një pjesë të kodit PHP për të treguar datën dhe kohën aktuale në krye. Mund të jetë e lehtë për të kuptuar pse kjo është e mirë, data dhe ora mund të jenë të ndryshme për secilin vizitor, kështu që kjo veçori ka nevojë për asete dinamike. Natyrisht, elementë dinamikë mund të përdoren për funksion më të avancuar sesa të tregoni afatin kohor, le t’i kontrollojmë përparësitë e përdorimit të uebfaqeve dinamike:

 • Elementet dinamike të faqes së internetit mund të trajtohen në mënyrë të pavarur dhe faqja e shërbyer për vizitorët mund të ndërtohet në fluturim, duke përdorur këto elementë. Në kontrast me faqet e internetit statike, pjesët e faqes si menuja mund të ruhen në një skedar të vetëm dhe të ndahen me të njëjtat nënpjesë. Vetëm imagjinoni, në vend që të modifikoni menunë në të gjithë skedarët e nën-faqeve, mund ta ndryshoni atë vetëm në një skedar të vetëm. Do të thotë që kjo zgjidhje është më e përshtatshme, pa gabime dhe kërkon shumë kohë.
 • Faqet dinamike mund të ndajnë të njëjtën bazë të dhënash me njëri-tjetrin dhe të dhënat mund të redaktohen dhe ruhen në kohë reale. Kjo është thelbësore, kur punoni me të dhëna. Ju nuk duhet të keni koduar me vështirësi vlerat në kodin e faqes suaj të internetit dhe t’i redaktoni ato manualisht në të gjitha faqet, thjesht duhet të kërkoni nga baza e të dhënave që të shërbejë për versionin e azhurnuar të të dhënave. Pasja e të dhënave të strukturuara është çelësi i Internetit modern dhe një nga avantazhet më të mëdha të faqeve të krijuara dinamike.
 • Lloji dhe numri i elementeve të faqes në internet që mund të përdorni në faqen tuaj të internetit është pothuajse i pakufizuar me një renditje dinamike të faqes në internet. Thjesht keni nevojë për një programues i cili transferon idetë tuaja në kod dhe faqja do t’i shfaqë ato tek vizitorët tuaj. Uebfaqet moderne në internet përdorin të gjitha zgjidhje të ngjashme, nga Google përmes YouTube në Facebook. Thjesht përdorni imagjinatën tuaj dhe bëni një faqe në internet të mahnitshme!
 • Ekzistojnë Sisteme të Menaxhimit të Përmbajtjes (CMS) në treg, shumë prej tyre janë pa pagesë, si WordPress. Këto CMS përdorin bazën e të dhënave dhe përmbajtjen dinamike duke shfaqur kështu mahnitëse jetën e një pronari të faqes në internet. Thjesht duhet të instaloni një CMS ose të blini një shembull të tij për të filluar punën në faqen tuaj. Kjo mund të bëhet pa ditur ndonjë gjuhë të vetme programimi, kështu që vërtet mund të përqendroheni në ndarjen e ideve tuaja me publikun.

Nëse kemi përfituar nga faqet e internetit dinamike, duhet të mbulojmë edhe disavantazhet. Për të përmendur disa:

 • Uebfaqet dinamike janë më të fuqishme dhe me peshë të rëndë sesa faqet statike. Kjo nuk është çudi, pasi më shumë funksione dhe asete kanë nevojë për më shumë hapësirë ​​dhe burime të serverit, prandaj mund të shfaqen më ngadalë. Duke llogaritur faktin se koha e ngarkimit të faqes në internet është një faktor kryesor i rangimit të faqeve të internetit në Google, duhet të jeni i sigurt që me të vërtetë keni nevojë për një uebfaqe dinamike.
 • Karakteristikat e përparuara kanë nevojë për njohuri programimi, kështu që nëse nuk jeni programues mund të paguani një shumë të madhe parash për të krijuar faqen tuaj. Shuma do të jetë më e lartë dhe pasi të filloni të shtoni gjithnjë e më shumë karakteristika.
 • Pjesët e kodit dinamik shpesh janë më pak tolerantë ndaj gabimeve sesa ato statike. Për shembull, nëse shkruani diçka të gabuar në HTML statik, faqja do të tregohet akoma në shfletues. Në rastin më të keq, vizitori do të shohë një pjesë të kodit si tekst në sit. Në kontrast me këtë, nëse shkruani diçka të gabuar në PHP, faqja do të prishet, dhe vizitori do të shohë vetëm një mesazh gabimi. Ju e shihni mirë, vetëm një gabim i vetëm në PHP mund të pengojë plotësisht shfletuesin për të treguar faqen tuaj të internetit për vizitorët tuaj. Kjo mund të jetë e bezdisshme kur nuk e kuptoni gabimin dhe faqja juaj është e zbehur për një periudhë të gjatë.

Përmbledhje – Cilin duhet të zgjidhni?

Tani mund ta kuptoni që përdorimi i elementeve statikë mund të jetë ideal për faqet e internetit fillestare. Nëse dëshironi të keni “diçka” në Internet dhe nuk do të ndryshohet në të ardhmen e afërt, përdorni këtë lloj uebfaqesh. Thjesht ngarkoni detajet e rileumit ose dyqanit tuaj dhe tashmë keni praninë në internet në disa hapa.

Për dallim nga kjo, nëse dëshironi të keni një faqe interneti plot me përmbajtje të ndryshuar dinamikisht, ose do të ketë një bazë të dhënash prapa saj, duhet të zgjidhni një faqe interneti dinamike. Ngjarja është më e shtrenjtë dhe më pak tolerante ndaj fajit, disa ide nuk mund të realizohen pa të. Vetëm mendoni se çfarë ju duhet saktësisht dhe zgjidhni shfaqjen e përmbajtjes së duhur!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map