VPS Hosting vs Server i Dedikuar – Cili është zgjedhja e duhur për faqen tuaj të internetit?

01.06.2020
Artikuj dhe më shumë… 'VPS Hosting vs Server i Dedikuar – Cili është zgjedhja e duhur për faqen tuaj të internetit?
0 17 мин.

VPS-hosting-vs-dedikuar-server


Në këtë artikull unë do t’ju tregoj ngjashmëritë kryesore dhe ndryshimet midis VPS hosting dhe serverit të dedikuar. Ata janë mjaft të ngjashëm, por ato ndryshojnë shumë. Nëse doni të zbuloni se cilat të zgjidhni për faqen tuaj të internetit, ju lutemi lexoni këtë artikull. Le të zhyten në të!

Farë është VPS Hosting?

Për t’ju ndihmuar të kuptoni se si funksionon hosting VPS, ne do të sjellim si një shembull hostimin e përbashkët. Me një llogari të përbashkët pritjeje, ju merrni një server i cili është i ndarë në shumë pjesë më të vogla që po shërbejnë llogaritë e njerëzve të tjerë. Ju mund ta imagjinoni atë si një kompjuter që ka shumë llogari të përdoruesve të krijuara në të, por në vend që të lejoni vetëm njërën prej tyre të regjistroheni, ky lejon që shumë përdorues të punojnë në makinë në të njëjtën kohë.

Drejtimi i mjaft faqeve në të njëjtën makinë gjithashtu nënkupton që CPU, RAM, ruajtja dhe gjerësia e brezit janë të gjitha të ndara ndërmjet përdoruesve. VPS hosting është i bazuar në një sistem të ngjashëm. Duke marrë me qira VPS-in tuaj, ju merrni një pjesë të serverit i cili do të fuqizojë faqet e internetit ose aplikacionet tuaja. Dallimi kryesor është se një VPS ka një hiper-vizor që parandalon që faqja juaj e internetit të preket në çfarëdo mënyre nga përdoruesit e tjerë në server.

ajo-is-vps-hosting

Një hiper-vizor gjithashtu mund ta bëjë VPS-in tuaj të shkallëzueshëm. Nëse ka një uebfaqe tjetër në server që nuk i shfrytëzon të gjitha burimet nga plani i tij VPS, atëherë burimet e papërdorura bëhen falas. Nëse faqja juaj ka nevojë për më shumë burime, ju mund t’i pretendoni ata duke paguar ndryshimin, duke e bërë VPS-in tuaj edhe më të fortë. Këto burime huazohen vetëm përkohësisht. Ndërkohë, hiper këshilltari sigurohet që uebfaqja tjetër nuk vuan nga ulja.

Pro dhe kundër të VPS Hosting

Ndërsa hosting VPS është pothuajse gjithmonë një ide e mirë pasi faqja juaj të rritet nga një plan i përbashkët i pritjes, ky lloj i pritjes gjithashtu ka dobësitë e tij. Ne krijuam një listë ku ne përmblodhëm të mirat dhe të këqijat më të dukshëm të hosting VPS, vetëm për t’ju ndihmuar të vendosni nëse zgjidhni një server të dedikuar ose një plan VPS për projektin tuaj. Le të shohim se çfarë kemi këtu:

Mirat e VPS Hosting

 • Shtë më e lirë – Një plan hosting VPS është rrallë më i shtrenjtë se një server i dedikuar. Nëse doni të kurseni para, por pritja e përbashkët nuk është e mjaftueshme, duhet të zgjedhni VPS.
 • Rritje e kontrollit dhe fleksibilitetit – Ju mund të vendosni se sa fuqi ruajtëse, memorie dhe përpunimi ju nevojitet. Gjithashtu, do të keni qasje në më shumë cilësime administrative sesa me një plan të përbashkët dhe do të keni më shumë mundësi kur bëhet fjalë për sistemin operativ.
 • Rinisja e serverit – Planet VPS ju lejojnë të rindizni serverin tuaj virtual me një ndërprerës dixhital të ndërprerë përmes panelit tuaj të kontrollit.
 • Qasja në rrënjë – Nëse keni nevojë për qasje rrënjësore në serverin tuaj, por nuk doni të shpenzoni shumë para në një server të dedikuar, atëherë mund ta merrni këtë veçori edhe me shumicën e planeve VPS. Kjo ju lejon të instaloni pako softuerësh të kërkuar që kërkohen për punën tuaj.
 • Pako të fuqishme – Paketat e pritjes VPS mund të jenë mjaft të fuqishme për të fuqizuar bizneset më të mëdha. Disa ofrues madje ofrojnë plane VPS që janë më të fortë se shumica, serverët e dedikuar të nivelit të ulët.

Kundër të VPS Hosting

 • Mbivlerësimi – Sigurohuni që ofruesi që ju zgjidhni nuk i tepron burimet e tij. Ka shumë ofrues pritjeje atje që presin shumë llogari në të njëjtin server, duke supozuar se asnjë prej tyre nuk do t’i tejkalojë kufizimet. Kjo mund të ndikojë negativisht në të gjithë përdoruesit në server, prandaj sigurohuni që të shmangni serverët e mbipopulluar nëse dëshironi që faqja juaj e internetit të jetë aq e shpejtë sa duhet.
 • Burime të kufizuara – Planet VPS nuk janë aq të forta sa planet e dedikuara dhe mund t’ju duhet më shumë burime për të qenë në gjendje të vazhdoni ta përdorni atë kur faqja juaj e internetit fillon të rritet. Për fat të keq, ju mund të shtoni vetëm një sasi të kufizuar burimesh dhe kjo përfundimisht do t’ju detyrojë të kaloni në një server të dedikuar.
 • Mungesa e personalizimit – Me një VPS ka padyshim më shumë mundësi personalizimi në dispozicion sesa me pritje të përbashkët, por jo aq sa me një server të dedikuar. Do të kufizoheni në një grup të caktuar softuerësh që mund të instalohen dhe ofruesi nuk do t’ju lejojë të shkoni përtej kësaj.
 • Ështjet e sigurisë – Hypervisor është komponenti softuer që siguron që të gjithë përdoruesit të ndahen siç duhet në server. Fatkeqësisht, kjo është gjithashtu një dobësi sepse nëse njëra nga makinat virtuale preket nga një virus, ajo mund të anashkalojë hipervice dhe të ndikojë në të gjitha llogaritë e tjera të përdoruesit në server. Kjo rrallë mund të ndodhë, por gjithsesi, nuk është e pamundur dhe duhet të theksohet.

Pse Zgjidhni VPS Hosting?

Nëse nuk pret që qindra mijëra njerëz të vizitojnë faqen tuaj të internetit çdo muaj, atëherë është me siguri një ide më e mirë të shkoni për një VPS. Serverët e përkushtuar janë vetëm më të shpejtë nëse ka një sasi të lartë trafiku në faqen tuaj, përndryshe VPS-të performojnë edhe më mirë. Një VPS mund të jetë një zëvendësues i mirë në rast se keni një biznes në rritje që nuk mund të përballojë një server të dedikuar për momentin.

Në fakt, një VPS është optimale për shumicën e bizneseve në internet në planin afatgjatë. Nuk është vetëm më e lirë, por ju lejon të krijoni me lehtësi faqen tuaj të internetit falë bollëkut të karakteristikave që ofruesit zakonisht ofrojnë. Qasja në rrënjë është gjithashtu e aktivizuar në shumicën e planeve VPS. Nëse e krahason atë me një pritje të përbashkët, një VPS padyshim ofron më shumë burime dhe nuk ka ndonjë ndryshim të rëndësishëm në çmime.

Për bizneset në rritje, VPS rekomandohet shumë. Fleksibiliteti i saj ju lejon të filloni me një plan shumë themelor VPS dhe ta vlerësoni atë deri në fund. Ndonjëherë mund të përmirësoni VPS-në tuaj në atë pikë sa të sigurojë më shumë burime sesa një server të dedikuar. Nëse nuk keni nevojë për sigurinë dhe kontrollin e siguruar nga një server i dedikuar, atëherë ndoshta nuk do të duhet të regjistroheni në një në të ardhmen.

Unë rekomandoj shumë InMotion Hosting, nëse jeni duke kërkuar një plan të besueshëm hosting VPS.

Ju lutemi lexoni rishikimin tonë të InMotion për më shumë detaje.

Farë është një server i përkushtuar?

Arsyeja pse quhet një server i dedikuar është sepse makina i është dedikuar përdorimit tuaj personal. Nuk ka kufizime, kështu që ju duhet të përdorni të gjithë pajisjet e disponueshme në makinë dhe kjo ju lejon të krijoni llojin e mjedisit pritës që ju nevojitet me qasje të plotë në opsionet e konfigurimit. Përveç që ju japin nivelin më të lartë të kontrollit, gjithmonë ekziston një ekip mbështetës teknik që siguron që serveri juaj të jetë i optimizuar dhe të funksionojë mirë.

Sidoqoftë, nëse jeni më shumë përdorues i teknologjisë, mund të menaxhoni vetë sistemin, duke u kujdesur për sigurinë, azhurnimet dhe optimizimin. Zgjedhja e një serveri të dedikuar gjithashtu do të thotë që ju mund të drejtoni faqen tuaj në harduer të nivelit të lartë dhe jo ta ndani atë me ndonjë përdorues tjetër. Në varësi të buxhetit tuaj, ju mund të zgjidhni kombinimin e RAM, ruajtjes dhe CPU që i përshtatet më së shumti nevojave tuaja.

ajo-është-dedikuar-server

Falë aksesit të rrënjës së serverit, ju mund të instaloni sistemin operativ sipas dëshirës tuaj dhe çdo sasi të softuerit shtesë. Natyrisht, serverat e dedikuar janë më të shtrenjtat, pasi duhet të paguani për një makinë të plotë e cila është pothuajse gjithmonë më e fortë se sa planet më të fuqishme VPS. Për më tepër, serverët e dedikuar janë më të sigurt se VPS. Përdorimi i një VPS mund të jetë i rrezikshëm sepse nëse një përdorues merr një virus, ai mund të ndikojë në të gjithë përdoruesit e tjerë në server.

Të mirat dhe të këqijat e hostimit të përkushtuar

Një server i dedikuar është padyshim opsioni më i fuqishëm kur bëhet fjalë për mbajtjen në internet. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që ne do ta rekomandonim atë për të gjithë. Ekzistojnë disa faktorë kryesorë që duhet të merrni parasysh kur përpiqeni të kuptoni nëse duhet të zgjidhni një server të dedikuar ose një VPS për faqen tuaj të internetit. Për fat të mirë, ne mund t’ju ndihmojmë me një listë të këndshme që demonstron të mirat dhe të këqijat më të spikatur të pritjes së dedikuar. Le të fillojmë me të mirat:

Mirat e Hosting Dedikuar

 • Fuqia dhe performanca – Nëse zgjidhni një server të dedikuar, kjo do të thotë që ju dëshironi opsionin më të fuqishëm të pritjes. Isshtë zgjidhja më e mirë për ata që duan performancën maksimale për faqen e tyre të internetit. Duke zgjedhur një server të dedikuar që i përshtatet nevojave tuaja, ju garantoni që nuk do të ketë nevojë për përmirësime dhe ngarkesa e punës do të jetë shumë më e parashikueshme gjithashtu
 • Exclusiveshtë ekskluzive – Ju mund të përfitoni nga një server që është një 100 përqind i juaji. Serverat e përkushtuar janë për përdorim personal, kështu që ofruesi siguron që nuk shpërndahet nga ndonjë përdorues tjetër.
 • Kontrolli dhe përshtatshmëria – Një server i dedikuar ju lejon të përshtatni mjedisin tuaj të pritjes ashtu si dëshironi. Ju garanton gjithashtu kontroll të plotë, do të thotë që mund të rindizni makinën kurdo që të jetë e nevojshme dhe të instaloni ndonjë program me qasje rrënjësore. Kjo hap derën e shumë opsioneve të personalizimit për sa kohë që instaloni softuer që mund të trajtohen nga pajisja e serverit.

Kundër të Hosting Dedikuar

 • Shtë e shtrenjtë – Ata që regjistrohen në një server të dedikuar duhet të shpenzojnë shumë para në baza mujore. Ndoshta biznesi juaj do të ishte më mirë me një server të dedikuar, por së pari, ju patjetër që duhet të arrini në pikën kur gjeneron të ardhura të mjaftueshme për këtë lloj shërbimi pritës. Deri atëherë, është gjithmonë një ide e mirë për të investuar në VPS.
 • Nuk rekomandohet për fillestarët – Sigurisht, mund të shkoni për një pritje të menaxhuar kur regjistroheni në një plan të dedikuar, por ky është një shërbim mjaft i shtrenjtë. Mënyra e vetme për të përdorur plotësisht një server të dedikuar është ta menaxhoni vetë ose caktoni një nga anëtarët e ekipit tuaj për ta menaxhuar atë. Nëse askush nuk ka ndonjë njohuri serioze teknike në ekipin tuaj, atëherë më mirë zgjidhni një VPS sepse do të jetë një luftë.

Pse Zgjidhni Hosting Dedikuar?

Ju duhet të zgjidhni një server të dedikuar nëse doni harduer dhe softuer specifik për faqen tuaj të internetit. Nga ana tjetër, kërkon një përvojë në menaxhimin e serverëve për të vendosur të gjithë softverin dhe për të konfiguruar siç duhet mjedisin e serverit tuaj. Nëse keni mesatarisht 500,000 vizitorë në faqen tuaj të internetit, atëherë rekomandohet të shkoni për një plan të veçantë.

Për serverët e dedikuar, duhet të siguroheni që disa njerëz janë të gatshëm të punojnë për ju si staf teknik. Ka shumë detyra që kërkojnë ekspertizë të caktuar kur bëhet fjalë për optimizimin dhe mirëmbajtjen e një serveri. Serverët e përkushtuar janë bërë për të pritur skedarë mediatikë të mëdhenj. Këto mund të funksionojnë siç duhet vetëm nëse keni ruajtje të mjaftueshme dhe gjerësi bandë.

Me një server të tillë, do të keni një sasi të gjerë të fuqisë përpunuese për të punuar me të. Nëse dëshironi të ekzekutoni ton aplikacione dhe skriptet prapa-fund, atëherë me siguri mund të përfitoni nga ajo. Të dy trafiku i faqes suaj të internetit dhe skedarët e mediave do të mbështeten në gjerësinë e brezit të serverit tuaj, kështu që nëse secila prej tyre është një numër i lartë, atëherë një server i dedikuar është absolutisht thelbësor.

LiquidWeb është rekomandimi im kryesor kur bëhet fjalë për pritjen e dedikuar të serverëve.

Gjithashtu, shikoni rishikimin tonë të Liquid Web për të mësuar më shumë informacion në lidhje me këtë kompani.

përfundim

E gjithë çështja është të gjesh ekuilibrin midis çmimit dhe performancës. Së pari, duhet të vendosni se sa doni të shpenzoni për pritjen. Pastaj, sipas trafikut të faqes suaj të internetit, përmbajtjes dhe qëllimeve që dëshironi të arrini me faqen tuaj në përgjithësi, duhet të vlerësoni se sa fuqi, siguri dhe çfarë lloj karakteristikash ju nevojiten.

Shumicën e kohës, ju merrni atë që paguani, por ka edhe ofrues që ju japin më pak për paratë tuaja. Kjo është arsyeja pse ju duhet të hulumtoni dhe të gjeni ata ofrues që morën vlerësime jashtëzakonisht pozitive të klientëve. Ju kurrë nuk mund të gaboni me emrat më të mëdhenj në industri, por ka edhe disa gems të fshehura gjithashtu.

Mbani në mend se një kompani e mirë gjithashtu duhet të sigurojë një mbështetje të klientit, të cilit mund t’i mbështeteni 24/7. Për më tepër, një ofrues mund të ketë një audiencë të ndryshme të synuar sesa ai tjetër. Sigurohuni që të zgjidhni një paketë web hosting që ju siguron një sërë karakteristikash që ju nevojiten në të vërtetë për faqen tuaj. Përndryshe, do të jetë vetëm një humbje e parave tuaja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector