Načrti BlueHost – katero izbrati za svojo spletno stran?

bluehost-načrti


BlueHost je spletno gostovanje v ZDA, ki je del skupine Endurance International. Skupina ima tudi druga podjetja, povezana z gostovanjem, vključno z iPage in HostGator. Sedež podjetja BlueHost je v Utahu in zaposluje več kot 750 ljudi.

BlueHost služi več kot 2.000.000 spletnih strani in ponuja celovite spletne rešitve od registracije domen do spletnega gostovanja. Njegova ponudba izdelkov vključuje tudi poceni gostovanje in naprednejše rešitve za strežnik.

Podjetje priporočamo zaradi njegove dolge življenjske dobe v industriji spletnega gostovanja, zanesljivih storitev in velikega števila zadovoljnih strank. BlueHost ima velik ugled in verjame, da je dober ponudnik gostovanja. Pomembno je tudi, da BlueHost v nasprotju z drugimi ponudniki nizkih stroškov gostovanja ne uporablja klasičnih trdih diskov, temveč namesto njih uporablja zelo hitre SSD. Sodobni pogon SSD je lahko pri branju podatkov 3-krat hitrejši od navadnega trdega diska in 2,5-krat hitrejši.

Čeprav je ta članek večinoma namenjen predstavitvi različnih načrtov gostovanja, ki jih ponuja BlueHost, bi vas lahko zanimali tudi čas delovanja, uspešnost in osebno mnenje BlueHosta. Če želite izvedeti, kakšne so naše izkušnje s tem podjetjem, preberite naš BlueHost pregled. Z BlueHostom gostujemo že več kot 5 let.

Deljeno spletno gostovanje

Vstopna storitev BlueHosta je spletno gostovanje, podjetje ponuja 3 pakete:

bluehost-shared-hosting-načrti-podrobnosti

 1. Osnovno: Ta paket je idealen za posamezno spletno mesto in ima 50 GB pomnilnika in neomejeno pasovno širino. Vanj lahko dodate 5 parkiranih domenskih imen, 25 poddomen in 5 e-poštnih računov; vsak od njih dobi 100 MB prostora za shranjevanje. Na voljo je za 2,95 USD / mesec začetno ceno.
 2. Plus: Paket Plus je lahko dom neomejenega števila spletnih mest, pasovna širina pa je še vedno nespremenjena. Število parkiranih domen, poddomen in e-poštnih računov ni omejeno, poleg tega pa je za vsa poštna računa tudi neomejeno. Plus vključuje tudi marketinške ponudbe v vrednosti 200 USD in storitev za strokovnjake za neželeno pošto. Ta paket lahko kupite za začetno ceno 5,95 USD / mesec.
 3. Izbira Plus: Ta največji paket je na voljo tudi od 5,95 dolarja na mesec in vsebuje enake storitve kot Plus. Vendar pa sta bili Plusu dodani še dve funkciji, ena zasebnost domene in ena varnostna rešitev CodeGuard Basic, zato je vredno izbrati ta paket med preprostim Plus One.
 4. Pojdi PRO: Ta paket je na voljo od 13,95 USD / mesec in vam nudi nekaj dodatnih storitev preko Choice Plus. Za svoj denar boste prejeli namenski naslov IP, SSL potrdilo, zasebnost domene in Code Guard Basic.

Vsi paketi spletnega gostovanja v skupni rabi vključujejo brezplačno storitev SSL. Vgrajen upravitelj domen je preprost za uporabo in z njim lahko hitro nastavite dodatke, parkiranje in poddomene. Do e-poštnih računov lahko dostopate prek IMAP ali POP3, nanje pa lahko uporabite številne filtre in filtriranje neželene pošte.

BlueHost je velik ljubitelj varnostnih kopij, zato ponuja samodejne varnostne kopije. Podjetje vam zagotavlja dnevne, tedenske in mesečne varnostne kopije za celoten račun; to pomeni, da sta vaši strežniški datoteki in baza podatkov zaščiteni pred izgubo podatkov. Podatke lahko obnovite iz varnostnih kopij z enim klikom. Podpora je na voljo 7/24.

Gostovanje v oblaku

Gostovanje v oblaku je bolj zanesljiv način, kako obiskovalcem postreči s spletnim mestom, saj uporablja strežniško omrežje, v katerem so vaši podatki v treh izvodih živi. Spremembe se posodabljajo po omrežju in v primeru okvare strojne opreme druga dva primera obravnavata vaše obiskovalce. Medtem sistem sestavi novo 3. različico vaših kopij.

bluehost-cloud-hosting-načrti

BlueHost ponuja nadzorno ploščo v oblaku, kjer lahko spremljate trende uporabe, hitrost prikaza in globalni doseg vašega spletnega mesta. V oblačnem omrežju vedno poskrbi, da je vaše spletno mesto na voljo, če en strežnik dobi preveč obiskovalcev, potem mu drugi dve lokaciji pomagata pri obisku.

Obstajajo 3 paketi za gostovanje v oblaku:

 1. Zaganjalnik: Ta paket je idealen za posamezno spletno mesto in ima prostor za shranjevanje 100 GB in neomejeno pasovno širino. Vključeno je tudi 1 brezplačno ime domene, 2 GB pomnilnika in 2 CPU-ja. Podjetje je dodalo tržne ponudbe v vrednosti 50 dolarjev in lahko dodate do 100 poštnih računov, pri čemer ima vsak 500 MB shranjevanja po e-pošti. Ta ponudba je na voljo s 6,95 USD na mesec začetno ceno.
 2. Zmogljivost: Srednji paket lahko vsebuje neomejeno število spletnih strani, zato ni omejitev glede shranjevanja in uporabe pasovne širine. Vsebuje tudi brezplačno ime domene, 4 GB pomnilnika in 4 CPU-jev. Vrednost tržnih ponudb je bila povečana na 200 dolarjev in število dodeljenih e-poštnih računov ni omejeno z neomejenim pomnilnikom za vsakega. Paket je na voljo od 8,95 USD na mesec.
 3. Business Pro: Večji paket je namenjen tudi neomejenemu številu spletnih strani, z neomejenim številom shranjevanja in pasovno širino. Skupaj z brezplačno domeno ponuja že 6 GB RAM-a in 6 CPU-jev s paketom 200 $ marketinških ponudb. Število e-poštnih računov in njihovo shranjevanje nimata omejitev. Paket je na voljo že od 15,95 USD na mesec izhodiščne cene.

V primerjavi s paketom Performance za Business Pro obstaja veliko razlik. Cenejši paket prihaja s storitvijo 1 Spam Experts, večji pa z 2. Oba vključujeta brezplačno šifriranje SSL, vendar slednji ponuja rešitev za varnostno kopiranje spletnega mesta CodeGuard Basic z obnovitvijo z enim klikom..

Vse gostiteljske pakete BlueHost podpira strokovna skupina podjetja, ki je na voljo 7/24 po telefonu ali v klepetu v živo.

VPS gostovanje

Ko bo vaše spletno mesto raslo, bo potrebovalo več virov strežnika. Naslednja raven shranjevanja strežnikov je VPS gostovanje, kjer dobite virtualni strežnik. Rešitve VPS BlueHost so napredne, zato vam ni treba čakati predolgo, kupljeni VPS je na voljo v nekaj minutah.

planovi bluehost-vps-hosting

Hipervizor nenehno daje odobrena sredstva na vašo spletno stran in z dinamičnim dodeljevanjem pomnilnika lahko na lestvici preidete na večjo rešitev. V liniji izdelkov podjetja so 3 paketi VPS:

 1. Standardno: Standardni VPS paket ima 2 jedra CPU, 30 GB pomnilnika, 2 GB pomnilnika in 1 TB pasovne širine. Ponuja 1 registracijo domenskega imena in 1 namensko uporabo IP naslova. Na voljo je od 19,99 USD / mesec.
 2. Izboljšano: srednji paket je izboljšal vire. Čeprav vam še vedno daje 2 jedra CPU-ja, so ostali parametri večji in vanje shranjeni 60 GB pomnilnika, 4 GB pomnilnika in 2 TB pasovne širine. Lahko dobite tudi brezplačno ime domene, vendar sta odobrena tudi 2 naslova IP. Ponudba se začne pri 29,99 USD / mesec.
 3. Končno: Največji paket VPS ima v ponudbi 4 jedra CPU, 120 GB pomnilnika, 8 GB RAM-a in 3 TB pasovne širine. Dodali so mu tudi brezplačno ime domene in 2 naslova IP. Na voljo je od 59,99 USD / mesec.

Vsi paketi VPS vključujejo brezplačno storitev SSL in vam zagotavljajo 30-dnevno garancijo vračila denarja. Korenski dostop je na voljo za upravljanje vaših aplikacij in skript, medtem ko je upravljanje z več strežniki mogoče nadzorovati več kot 1 paketov VPS. Ta storitev lahko med seboj povezujete tudi vaše pakete v skupni rabi gostovanja in VPS, vsaj z njimi boste lahko upravljali na enem mestu.

Napredna orodja za upravljanje strežnikov so na voljo široko, na primer, lahko prilagodite svoje .htaccess in php.ini datoteke in opravila cron, kadar koli želite. SSH in FTP protokoli so pripravljeni, da služijo vaši nalogi, ustvarite lahko toliko računov FTP, kot želite.

Za VPS-je stoji strokovna in lastna ekipa, do katere lahko 7/24 pridete s klepetom ali telefonom.

Namensko gostovanje

Če potrebujete več virov strežnika, so namenske rešitve gostovanja strežnika BlueHost za vas. Z njimi imate možnost lastiti celoten strežnik, ne da bi reševali težave s strojno opremo in pripomočki.

načrti za gostovanje strežnikov, namenjen bluehostu

Z neurejenimi paketi lahko sestavite svoje lastno okolje izvajanja, začenši z izbiro operacijskega sistema in nadaljujte z dodajanjem aplikacije za spletni strežnik. Če imate raje bolj napredno rešitev, potem lahko dodate vmesnik, ki temelji na cPanelu, kjer lahko na bolj uporabniku prijazen način upravljate spletna mesta, domene, e-pošto in druga sredstva.

Upravljanje z več strežniki je dovoljeno tudi za namenske gostiteljske stranke, če kupite namenski paket, ga lahko povežete z več podobnimi paketi ali celo z enim od drugih VPS ali paketov gostovanja v skupni rabi. Tako lahko vse upravljate na enem mestu, kar vam daje izjemno fleksibilnost.

Skladišča RAID se uporabljajo za vse namenske načrte gostovanja, zato bodo vaši podatki shranjeni odvečno in bodo na voljo tudi v primeru okvare strojne opreme. Z uporabo orodij za spremljanje lahko takoj dodate več prostora za shranjevanje svojega naročila, brez dodatnih pogodb.

Na voljo so 3 namenski paketi gostovanja:

Vsi paketi vključujejo 4 procesorska jedra z 8 niti, vendar obstaja razlika med hitrostjo CPU-ja in drugimi sredstvi.

 1. Standardno: Najmanjši paket uporablja hitri procesor 2,3 GHz s 500 GB pomnilnika, 4 GB pomnilnika in 5 TB pasovne širine. Vsebuje tudi ime domene in 3 naslove IP za začetno ceno 79,99 USD / mesec.
 2. Izboljšano: CPU srednjega paketa je hiter 2,5 GHz in ima 1 TB pomnilnika in 8 GB RAM-a. Pasovna širina je bila izboljšana na 10 TB in med brezplačnim domenskim imenom; dobili boste tudi 4 IP naslove. Na voljo je od 99,99 USD na mesec.
 3. Premium: Največji namenski strežniški paket vam ponuja 3,3 GHz CPU z 1 TB pomnilnika, 16 GB RAM-a in 15 TB pasovne širine. Za začetno ceno 119,99 USD na mesec sta bila dodana tudi brezplačno ime domene in 5 naslovov IP.

Vsi paketi vključujejo 30-dnevno garancijo vračila denarja in brezplačno storitev šifriranja SSL. Na tej ravni cen ni čudež, vendar je treba omeniti, da je bila za reševanje težav namenskih strežnikov dodeljena strokovna podporna skupina..

Na voljo so dodatne funkcije, ki jih lahko kupite za majhno doplačilo, vključno z zasebnostjo domene in zaščito SiteLock pred napadi in vgrajenim odkrivanjem zlonamerne programske opreme. Postini filtri, ki jih poganja Google, so velik plus, ko gre za filtriranje neželene pošte, zato je priporočljivo uporabljati to storitev v nabiralnikih.

Gostovanje preprodajalcev

Gostovanje preprodajalcev BlueHost zaupa več kot 200.000 preprodajalcev, zato je podjetje pridobilo veliko izkušenj s strežbo tovrstnih strank. Ponudbe podjetja so na voljo pod samostojno blagovno znamko, ResellerClub prek samostojnega spletnega mesta.

bluehost-reseller-hosting-načrti

ResellerClub ponuja več kot 800 izdelkov, tako da, če ste prodajalec, lahko ponudite te storitve z dodano vrednostjo svojim strankam. Izdelke lahko pakirate v poljubne različice in jih lahko prodajate pod svojo blagovno znamko, medtem ko BlueHost zagotavlja tehnične rešitve.

Obstajajo 4 prodajni paketi, ki jih ponujajo tri podatkovne lokacije podatkovnih centrov podjetja, iz ZDA, Združenega kraljestva in Indije. Cene se za različne centre nekoliko razlikujejo; pregledali bomo cene podatkovnih centrov v ZDA in tako zagotovili informacije mednarodnim bralcem:

 1. R1: Najmanjši paket je idealen za začetek preprodaje in je lahko neomejeno število spletnih strani. Na voljo je s 40 GB diskovnega prostora in 800 GB prenosa podatkov. Uporabite lahko tudi neomejene e-poštne račune in orodja cPanel. Na voljo je od 18,99 USD / mesec.
 2. R2: Izboljšana shramba za 50 GB in prenos 1000 GB vam dajeta več sredstev. Med neomejeno e-pošto in račune cPanel je bila v to ponudbo naložena tudi brezplačna storitev WHMCS. Njegova začetna cena je 21,99 USD / mesec.
 3. R3: Ta paket ponuja enaka orodja kot R2, vendar je bil prostor na disku dvignjen na 100 GB in prenos podatkov povečan na 2000 GB. Začne se pri 29,99 USD / mesec.
 4. R4: Največji prodajni paket zagotavlja 200 GB prostora za shranjevanje in 4000 GB prenosa podatkov. Ponuja tudi brezplačen WHMCS in neomejeno število e-poštnih računov in primerkov cPanel. Izklicna cena je 44,49 USD / mesec.

Vsi paketi gostovanja preprodajalcev lahko uporabljajo namenske naslove IP; na voljo je za 3,99 USD / vsak. Vaš nakup bo pokrit s 30-dnevno garancijo vračila denarja in 24/7 posebno podporo za prodajalce.

Vaše stranke lahko koristijo Softaculous, slavni namestitveni program z več kot 400 aplikacijami, njihove podatke pa bo zaščitil CloudFlare. Če že imate načrt preprodajalca pri drugem ponudniku, ga bodo strokovnjaki BlueHost brezplačno prenesli v vaš novi prostor za shranjevanje.

Za paketi so posodobljena strojna in programska okolja. Uporabljeni operacijski sistem je CloudLinux, medtem ko so na voljo tudi vsi najpogostejši skripti in funkcije, vključno z Python, PHP 5 in 7, MySQL, phpMyAdmin in ionCube loader.

Gostovanje WordPress in WooCommerce

Vendar WordPress in WooCommerce gostovanje nista različni vrsti paketov gostovanja; bi morali govoriti tudi o njih. V osnovi so skupne gostovalne rešitve, namenjene izbrani programski opremi. Ker jih BlueHost zagotavlja kot del svoje ponudbe izdelkov, jih bomo pokrivali tudi neodvisno.

Gostovanje WordPress

BlueHost ponuja posebne pakete za WordPress uporabnike in jim nudi nekaj dodatkov. Če vas zanima tudi, da imate spletno mesto s pogonom na WordPress, mu boste morda koristili.

bluehost-wordpress-hosting-načrti

Podjetje daje brezplačno ime domene in brezplačno potrdilo SSL skupaj s paketi WordPress, ki se začnejo pri 2,95 USD / mesec. Uporabljena je bila tudi funkcija samodejnega posodabljanja, ki jedro WordPress nenehno posodablja do zadnje stabilne različice. Z njim vaša stran ne bo nikoli zastarela.

Prav tako lahko ustvarite neomejeno število e-poštnih računov z izbranim domenskim imenom in nastavite posrednike in samodejne odzive nanje. Za reševanje težav uporabnikov WP je bila ustvarjena podpora za gostovanje 7/24 WordPress.

3 paketi za gostovanje WordPress so enaki, kot jih najdete pri paketih v skupnem gostovanju; osnovni paket se začne pri 2,95 USD / mesec in je idealen za posamezno spletno mesto. Paket Plus lahko služi neomejenemu številu spletnih mest za 5,45 USD na mesec, medtem ko Choice Plus vsebuje malo funkcij z dodano vrednostjo za isto ceno.

Gostovanje pri WooCommerce

Načrti za gostovanje WooCommerce so bili ustvarjeni predvsem za prodajo trgovin WooCommerce. Če prodajate prek spleta, imate lahko namensko e-trgovino z mnogimi povezanimi storitvami.

bluehost-woocommerce-hosting-načrti

Na BlueHostu so trije paketi WooCommerce:

 1. Zaganjalnik: Ta paket vam nudi 100 GB prostora za shranjevanje in 100 USD PPC kreditov. Dodate lahko tudi parkirano domensko ime, 5 poddomena in 5 e-poštnih računov. Na voljo je od 6,95 USD na mesec.
 2. Plus: srednji paket ponuja neomejeno spletno shranjevanje, dodelite pa mu lahko tudi neomejeno število parkiranih domen, poddomena in e-poštnih računov. Dodana je bila tudi zaščita pred neželeno pošto za 1 domeno in PPC dobropise v vrednosti 200 USD.
 3. Pro: Največji paket ima vse funkcije, kar Plus počne, in vsebuje vsakodnevne varnostne kopije spletnih strani, zasebnost domene, zaščito pred neželeno pošto za dve imeni domen in PPC kredit v vrednosti 300 USD. Paket je na voljo od 12,95 USD na mesec.

Vsi načrti WooCommerce gostovanja vključujejo storitev samodejne namestitve WooCommerce, tako da se lahko osredotočite na prodajo takoj. Brezplačni SSL naredi vašo trgovino bolj zanesljivo z uporabo prednosti HTTPS. Obstaja tudi veliko orodij za spremljanje, ki so več za strežnik vašega podjetja.

Registracija domene

BlueHost ponuja tudi registracijo domen, tako da vam ni treba zapustiti spletnega mesta, da bi imelo dobro ime domene. Na voljo je 17 različnih domenskih končnic, vključno s klasičnimi, kot so .com, .org in ali .info; države, povezane s .co.uk, .org.uk ali .us; in nova generacija TLD, kot so .website, .store ali .club. Izbira privlačnega imena in dodelitve novemu kupljenemu shrambi skoraj ni omejitve.

podrobnosti registracije domene bluehost

Postopek registracije domene se začne na določenem odseku spletnega mesta BlueHost, kjer v iskalno vrstico vnesete svojo ime ali besedno zvezo. Če ni na voljo, bo na spletnem mestu objavljen nekaj predlogov. S sprejetjem katerega koli od njih ali iskanjem brezplačnega imena domene lahko nadaljujete z dejanskim nakupom.

Podjetje je dodalo dodatne storitve za registracijo domen, kot je preprost in enostaven vmesnik za upravljanje domenskih imen. Tam lahko nastavite imeniške strežnike ali zapise, pregledate datum poteka, vaše osebne podatke in še več. Funkcija samodejne obnove samodejno obnovi vaša imena, tako da jih nikoli ne boste izgubili. Pri nakupih je mogoče uporabiti tudi zaklepanje domen in se tako izogniti nepooblaščenim prenosom domen.

BlueHost ima tudi podporo za registracijo domen, ki je na voljo 7/24.

Kateri načrt je pravi za vas

Pravkar smo obravnavali 7 vrst načrtov za spletno gostovanje BlueHosta in število ponudb je lahko zmedeno. In četudi ne, je vredno narediti povzetek in nekaj priporočil na splošno.

Gostovanje preprodajalcev

Začnimo s posebnimi paketi. Načrti za preprodajalce gostovanja so idealni za vas, če želite ponuditi takšne pakete in želite svojim strankam ponuditi dobro vrednost za njihov denar. Če iščete spletno shrambo samo za svoje namene, se lahko premaknete naprej in niso vaša rešitev.

Prednosti:

 • vam ni treba ravnati z vzdrževanjem skladišč strank
 • enostavnejše upravljanje enega prodajalčevega računa kot enotni paket gostovanja za vse stranke
 • orodja za prilagajanje za izdelavo lastnih paketov
 • napredno spremljanje

Slabosti:

 • ni primerno za samostojna ali nekaj osebnih ali podjetniških spletnih strani

Gostovanje WordPress in WooCommerce

Če želite zagnati zlasti spletno mesto, ki podpira WordPress ali spletno trgovino WooCommerce, lahko izberete enega od določenih paketov spletnega gostovanja. Optimizirani so bili za ustrezno programsko opremo in nudijo povezano podporo.

Prednosti:

 • povezana aplikacija hitreje teče v namenskem okolju
 • posebne storitve upogibajo programsko opremo
 • ugodna cena
 • idealen za začetek podjetja ali spletne strani

Slabosti:

 • ni primerno za nepovezane aplikacije
 • ne morejo zadržati velikega prometa
 • možen slab učinek soseske

Skupno gostovanje

Če želite uporabljati vaše spletno mesto, ki ni spletno mesto WordPress ali trgovina WooCommerce, je vaša idealna rešitev za skupno gostovanje. Je poceni in lahko preprosto zaženete spletno mesto.

Prednosti:

 • nobeno znanje strežnika ni potrebno
 • ultra poceni rešitev
 • lahko zaženete v nekaj minutah

Slabosti:

 • ni primeren za velik promet
 • šibkejša podpora
 • ni možnosti, da bi vaš prostor shranjeval v globini strežnika
 • možen slab učinek soseske

Upoštevajte, da sta gostovanje WordPress in gostovanje WooCommerce v bistvu napredne vrste skupnega gostovanja. Ko se bo vaše spletno mesto WordPress ali trgovina WooCommerce razvilo in bo preneslo več prometa, boste morali kupiti zmogljivejše vrste gostovanja, kot sta VPS gostovanje ali namensko gostovanje.

Gostovanje v oblaku

Paketi gostovanja v oblaku predstavljajo še eno prednost, saj je vaše spletno mesto v treh primerih živo. V primeru okvare strojne opreme prometnega buma lahko vaše stranke enostavno postrežejo z drugimi dvema primeroma spletnih strani.

Prednosti:

 • nobeno znanje strežnika ni potrebno
 • tehnologija v oblaku z več primerki spletnega mesta
 • lahko reši težave s strojno opremo ali doseže največje število prometa

Slabosti:

 • ni primeren za velik promet
 • možen slab učinek soseske

VPS gostovanje

VPS Gostovanje je napredna rešitev za obvladovanje večjega prometa na vašem spletnem mestu z naprednimi orodji za upravljanje strežnika. Ponuja korenski dostop do vašega strežnika, tako da ste pravi skrbnik svojega prostora za shranjevanje, lahko dodate vse programe.

Prednosti:

 • močni viri za upravljanje velikega prometa
 • slab učinek okolice ni mogoč
 • korenski dostop do lastnega gostiteljskega okolja
 • močna podpora

Slabosti:

 • morda bo potrebno znanje strežnika
 • višja cena

Namensko gostovanje

To je kralj rešitev za gostovanje, ko ste pravi skrbnik svojega strežnika. Ni vam treba deliti virov z drugimi uporabniki in popolnoma odvisno od vas, katere aplikacije in okolje izvajanja ustvarite.

Prednosti:

 • dobesedno brez omejitev pri prilagajanju in upravljanju strežnikov
 • super močni viri za upravljanje velikega prometa
 • slab učinek okolice ni mogoč
 • močna podpora

Slabosti:

 • morda bo potrebno znanje strežnika
 • višja cena

Zaključek

S prihodom do zaključka ste imeli priložnost prebrati celoten pregled. Zajeli smo številne vrste spletnega gostovanja in posebne različice (kot so WordPress, WooCommerce in Reseller gostovanje). Že veste, da je morda vredno začeti s poceni rešitvami in razumeti, kakšne so vaše možnosti, ko vaše spletno mesto in podjetje rasteta in potrebuje več virov.

BlueHost je zanesljiv ponudnik, zato je eno prepričano, tudi če boste izbrali skupno gostovanje, VPS gostovanje ali namenski strežnik, ne boste sprejeli napačne odločitve in vaše spletno mesto bo vedno močna točka za vami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map