WPEngine vs Kinsta – Welke beheerde WordPress-host is het beste?

01.06.2020
Hostingvergelijking 'WPEngine vs Kinsta – Welke beheerde WordPress-host is het beste?
0 17 мин.

wpengine-vs-kinsta


De branche van webhosting breidt zich steeds verder uit. Het aantal bedrijven dat constant om uw aandacht lijkt te strijden, kan enorm zijn. Er zijn altijd een groot aantal speciale aanbiedingen en advertenties die u de beste hosting op de markt beloven. Dus, hoe kies je welke het beste bij je past?

De gemakkelijkste manier om met deze stortvloed aan informatie om te gaan, is door op de hoogte te blijven. Als u de details van twee bedrijven naast elkaar kunt bekijken, kan het vaak erg nuttig zijn om te beslissen welke het beste bij u past.

Om u de moeite te besparen om zelf alle informatie te doorzoeken, gaan we het opsplitsen en een goede, gerichte blik werpen op een paar goede webhosts, om u op de hoogte te houden van wat de branche te bieden heeft u aanbieden.

Vandaag kijken we naar WPEngine en Kinsta. Deze twee enorm verschillende bedrijven zijn voornamelijk gericht op WordPress-geoptimaliseerde hosting. Beide hosts streven ernaar u een ervaring te bieden die erop is gericht u snelle, effectieve WordPress-hosting te bieden, maar welke doet het beter?

We beginnen met een blik op WPEngine.

Wat is WPEngine?

Veel bedrijven bieden WordPress-georiënteerde services aan, en ze doen dit met verschillende toewijding en effectiviteit. WPEngine wil de meest veelzijdige en krachtige ervaring bieden bij het ontwerpen van uw WordPress-site.

Hun prijzen en planstructuur zijn gebaseerd op een groot aantal verschillende functies die u kunt gebruiken om uw site uniek te maken. Zelfs andere hosts die dezelfde soort WordPress-focus bieden als WPEngine, schieten tekort in vergelijking met sommige van hun functiesets.

Dat gezegd hebbende, er is nooit een hostingbedrijf geweest dat perfect was, en WPEngine komt zeker met zijn eigen tekortkomingen. Om u een gericht idee te geven van wat WPEngine te bieden heeft, gaan we beginnen met de voordelen die ze op tafel brengen.

De voordelen van WPEngine

 • Geoptimaliseerd voor WordPress. WordPress is een vrij eenvoudig en geoptimaliseerd programma en het kan effectief worden gebruikt met gedeelde of VPS-plannen van andere websites. Dat gezegd hebbende, WordPress-sites kunnen echter snel erg complex en moeilijk te gebruiken worden als je een groot aantal plug-ins en andere complexiteiten gebruikt die de prestaties kunnen vertragen. De services van WPEngine zijn geoptimaliseerd om een ​​krachtpatser te zijn in het omgaan met zelfs de zwaarste WordPress-sites.
 • StudioPress-thema’s beschikbaar. WPEngine heeft mobiel-responsieve premium-thema’s die beschikbaar zijn via StudioPress. Met deze thema’s kan uw WordPress-site een verscheidenheid aan verschillende digitale ervaringen bieden, mogelijk gemaakt door het Genesis Framework. Deze thema’s zijn voorzien van ingebouwde zoekmachineoptimalisatie en beveiligingsfuncties.
 • Start Readiness Assessment. Het WPEngine-team van experts kan evaluaties van de gereedheid voor lancering uitvoeren om te bepalen hoe klaar uw site moet worden gelanceerd. Dit is een enorm pluspunt voor mensen die net zijn begonnen, omdat ze misschien niet alle factoren kennen die een rol spelen bij het ontwerpen van een functionele website. De beoordeling wordt uitgevoerd door de compatibiliteit van de code te testen en de site in te voeren.
 • WPEngine biedt locatiespecifieke inhoudsfuncties, waarmee u uw inhoud en advertenties gespecificeerd kunt houden voor een breed scala aan gebruikers. De veelzijdigheid en aantrekkelijkheid voor adverteerders maakt deze functie zeer aantrekkelijk voor bloggers of mensen die een breed publiek willen bereiken.
 • Goede klantenondersteuning. WPEngine biedt een uitgebreid klantenondersteuningsnetwerk, van een breed scala aan leermiddelen op hun website tot 24/7 live telefonische en chatondersteuning, WPEngine is er om hun klanten de hele tijd te ondersteunen.
 • Wereldwijde datacenters. WPEngine heeft servers in de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Als u datacenters over de hele wereld heeft, betekent dit dat u altijd de beste prestaties voor uw regio krijgt wanneer u via WPEngine werkt. Andere hosts hebben mogelijk alleen lokale datacenters of sommige verspreid over hun eigen land. Door ze over de hele wereld te verspreiden, is WPEngine een zeer concurrerende host op het gebied van prestaties.
 • WPEngine heeft een breed scala aan partnerschappen met andere diensten, die een breed scala aan verschillende innovatieve mogelijkheden bieden. Partnerships omvatten Amazon Web Services, Google Cloud en meer. Al hun partnerinhoud is ontworpen om te worden geoptimaliseerd met WordPress, wat u ongekende voordelen biedt in vergelijking met minder verbonden bedrijven.

Zoals je kunt zien, is er veel te doen aan de hosting van WPEngine. Hun klantenondersteuning en wereldwijde aanwezigheid brengen veel middelen op tafel. Het hebben van dit als een gespecialiseerde optie voor uw WordPress-hosting kan erg leuk zijn, omdat het u de aandacht en mogelijkheden van een groot bedrijf geeft en het levert in een gespecialiseerd pakket dat is ontworpen voor door WordPress aangedreven sites.

Natuurlijk, zoals ik al eerder zei, is geen enkele host ooit perfect geweest en WPEngine is geen uitzondering. Om onze zoektocht naar de mogelijkheden van WPEngine af te ronden, moeten we eens kijken hoe ze tekortschieten in vergelijking met sommige van de concurrentie.

De nadelen van WPEngine

 • Minder veelzijdigheid in vergelijking met minder gespecialiseerde bedrijven. Aangezien WPEngine is geoptimaliseerd voor WordPress, zult u er niet veel gebruik van maken als u WordPress niet gebruikt om uw website van stroom te voorzien. Evenzo zijn veel van de aantrekkelijkere functies betwistbaar als u niet van plan bent uw WordPress-site te laden met een groot aantal plug-ins of functies. WPEngine vereist ook dat de installaties op hun platform relatief uniform zijn, wat uw opties nog verder beperkt.
 • Om alle aantrekkelijke, gespecialiseerde functies te bieden die beschikbaar zijn, heeft WPEngine veel kwaliteiten waardoor ze zich onderscheiden van hun concurrenten. Deze verschillen kunnen het omgaan met WPEngine vaak enigszins complex maken, vooral als u gewend bent om meer gestandaardiseerde platforms te gebruiken.
 • Enkele beperkingen op WordPress-mogelijkheden. De plug-ins en functies die u op uw WordPress-website gebruikt, moeten voorspelbaar en regelmatig zijn. Er kunnen niet veel nieuwere of innovatieve programma’s op uw site worden uitgevoerd en zelfs uw verkeerspatronen moeten ook relatief regelmatig zijn. Dit is misschien geen groot probleem voor mensen die niet willen experimenteren met hun platform, maar als u in een opwelling veranderingen wilt aanbrengen, kan dit een dealbreaker voor u zijn.

Als u op zoek bent naar krachtige, voor WordPress geoptimaliseerde hosting met grote namen en betaalbare prijzen, dan is WPEngine een zeer aantrekkelijke optie. Ondanks enkele problemen die ze kunnen hebben met beperkingen en complexiteit, blijven ze een zeer haalbare optie voor door WordPress aangedreven websites, zelfs als u nog niet bekend bent met het hele webontwerp.

Het is belangrijk op te merken dat volgens de eigen statistieken van WPEngine 30% van de websites op internet is gebouwd met WordPress en 27% van de top 10k-sites door het verkeer ook WordPress gebruikt. Dit benadrukt echt de aantrekkelijkheid van het gebruik van WordPress om uw site van stroom te voorzien, wat op zijn beurt de voordelen benadrukt die WPEngine te bieden heeft.

Maar dat is niet alles wat ze schreef. Er is nog een ander bedrijf waar we naar moeten kijken voordat we beslissingen kunnen nemen. Dit andere bedrijf is ook gebaseerd op op WordPress gebaseerde hosting en ze hebben ook een aantrekkelijke reeks functies die zijn ontworpen om hen de beste WordPress-hostingservice op de markt te maken.

Wat is Kinsta?

Kinsta is opgericht in 2013 met als doel het beste WordPress-hostingplatform over de hele wereld te worden. Het team bestaat uit ervaren WordPress-ontwikkelaars die zich inzetten om een ​​impactvolle, zinvolle en krachtige aanwezigheid te bieden aan de WordPress-hostinggemeenschap.

Ze bieden een grote verscheidenheid aan op WordPress gebaseerde abonnementen. Ze hebben starterspakketten die geschikt zijn voor beginnende bloggers en hobbyisten, evenals krachtige ondernemende accounts die zijn ontworpen voor grote bedrijven om enorme hoeveelheden gelijktijdige gegevens te beheren.

Vergeleken met andere hosts die zich richten op andere gebieden en niches, is Kinsta’s WordPress-hosting zeer concurrerend. Ze hebben veel lovende recensies van klanten, evenals een selectie van herkenbare klanten, zoals Tripadvisor.

Over het algemeen lijkt Kinsta zonder twijfel de beste optie voor WordPress-hosting. Dat gezegd hebbende, is het altijd een goed idee om gericht te kijken wat een bedrijf u precies te bieden heeft.

We gaan nu enkele van de voor- en nadelen van Kinsta bekijken. Er is veel dat Kinsta naar de tafel brengt, en er is veel goede en slechte publiciteit over het internet. Om dieper in te gaan op hoe we onze beslissing gaan nemen, beginnen we met enkele van de voordelen die Kinsta te bieden heeft.

De voordelen van Kinsta

 • 30-dagen geld terug garantie. Kinsta biedt een terugbetaling als je hun hostingservices binnen 30 dagen annuleert. Er zijn altijd wat kleine lettertjes bij deze garanties, dus het is een goed idee om hun website te bekijken en zelf te zien of je krijgt waar je op had gerekend. De garantie zelf is redelijk standaard als het gaat om webhostingbedrijven, maar het kan leuk zijn voor klanten die hun risico willen minimaliseren.
 • Geen downgrading of upgradeboete. Kinsta zal je niet bestraffen met extra kosten voor het van gedachten veranderen over wat je met je plan wilt. Upgraden naar een hoger plan en downgraden naar een kleiner plan brengt geen extra kosten of kosten met zich mee, behalve het daadwerkelijke verschil tussen de twee plannen als u een upgrade uitvoert. Dit is leuk omdat veel bedrijven de gewoonte kunnen krijgen om met weinig kosten te gutsen voor alles wat hun klanten doen.
 • 2 gratis maanden inbegrepen bij jaarplannen. Wanneer u zich aanmeldt voor een jaarabonnement in plaats van een maandabonnement, ontvangt u twee maanden gratis WordPress-hosting. Samen met de verlaagde tarieven die ze bieden met langere verplichtingen, is dit een erg leuke functie, vooral voor mensen die wat geld willen besparen terwijl ze toch WordPress-hosting van hoge kwaliteit willen krijgen.
 • Geen contracten voor bepaalde tijd. Kinsta beperkt zijn plannen niet door tijdsperioden. Dit is een uitstekende functie voor mensen met vluchtige bedrijfsmodellen, frequente websitemigraties en kieskeurige klanten. Weten dat u met minder gedoe een contract kunt afsluiten, is altijd een zegen als u zich betere zorgen hoeft te maken. Dit is een bijzonder comfortabele factor als je kijkt naar de krachtige functies en technologie die horen bij de WordPress-hosting van Kinsta.
 • Evenredige restituties. Als je een terugbetaling van Kinsta krijgt, wordt de terugbetaling evenredig verdeeld, zodat je geen restitutie krijgt voor reeds verleende services. Als u slechts een deel van een betalingsperiode hosting heeft ontvangen, wordt u alleen gefactureerd of terugbetaald op basis van het bedrag dat u hebt betaald, in plaats van te worden ingekort in een groter betaald postvak. Nogmaals, dit is een leuk extraatje voor degenen die denken dat ze op een gegeven moment een terugbetaling nodig hebben.
 • Dagelijkse back-ups. Kinsta WordPress-hosting beheert dagelijkse back-ups van de inhoud, zodat u nooit de belangrijke dingen die op uw website gebeuren kwijtraken. Veel andere WordPress-hostingbedrijven bieden minder vaak back-ups, of alleen met specifieke plannen, maar Kinsta WordPress-hosting omvat de back-ups met al hun plannen. Dit betekent dat u zich nooit zorgen hoeft te maken dat grote hoeveelheden van uw gegevens verloren gaan.
 • Staging-omgevingen. Kinsta biedt staging-omgevingen met zijn plannen. Hiermee kunt u wijzigingen aan uw website bekijken en testen voordat u deze live gebruikt, en ervoor zorgen dat u precies het soort online aanwezigheid heeft dat uw bedrijf nodig heeft. Nogmaals, veel andere webhosts bieden vergelijkbare staging-functies, maar het is leuk om ze als een gratis functie in al hun plannen op te nemen. Dit betekent dat het niet uitmaakt met welke schaal van service u gaat, u zult de voordelen van een staging-omgeving ontvangen. Slechts een van de vele manieren waarop Kinsta laat zien dat ze om je geven.
 • Killer WordPress-optimalisatie. Kinsta heeft een aantal van de beste WordPress-hosting die er zijn, met geweldige uptime-statistieken en ultramoderne hardware die zijn geoptimaliseerd om razendsnelle snelheden naar uw WordPress-site te brengen. Hun klantrecensies en opiniestukken over hun prestaties gloeien over het algemeen in deze categorie. Ik heb de neiging om de massa te geloven als ze me vertellen dat een gastheer geweldige prestaties levert. Sommige mensen lijken problemen te hebben gehad met kleine hoeveelheden downtime, maar dit lijkt eerder uitzondering dan regel te zijn.
 • Mooi dashboard. Hoewel Kinsta niet de industriestandaard cPanel-interface lijkt te gebruiken, is hun gebruikersinterface zeer intuïtief en beschikt ze over alle informatie en tools die elke webontwikkelaar zou willen. Ook al leer je geen industriestandaard vaardigheden wanneer je jezelf vertrouwd maakt met de interface, je zult merken dat de functies en de gestroomlijnde look het toch een zeer capabele interface maken.

Er valt hier veel te waarderen. Kinsta brengt veel van dezelfde kracht en veelzijdigheid op tafel als WPEngine, met de toegevoegde twist van milieuvriendelijkheid. Veel van deze kwaliteiten zijn erg aantrekkelijk, maar ze zullen niet veel betekenen dat we onze ervaring niet afronden door een aantal nadelen te bekijken.

De nadelen die Kinsta heeft, zijn niet bijzonder schadelijk, maar het is altijd goed om te weten waar je voor betaalt, voor het geval er een onvoorziene deal-breaker is.

De nadelen van Kinsta

 • Geen domeinregistratie. Hoewel Kinsta zeer krachtige WordPress-hosting biedt die de neiging heeft om veel andere hosts uit het water te blazen, bieden ze geen eigen domeinregistratieservices aan. Dit is prima voor klanten die gewend zijn om hun domeinregistratie afzonderlijk van hun hostingdiensten af ​​te handelen.
 • Geen e-mail hostin Nogmaals, Kinsta neemt helaas geen e-mailservice-hosting op in hun plannen. Dit is min of meer een standaard voor WordPress-hosts, die graag meer van hun middelen besteden aan dingen die WordPress-sites echt nodig hebben. Toch kan het een beetje vervelend zijn als u wilt dat een e-mail bij uw website past. Als u gewend bent om uw e-mailservices via uw webhost te laten hosten, is dit misschien een groot probleem voor u, maar het is waarschijnlijker dat dit gewoon niet zo’n groot probleem zal zijn.
 • Enigszins restrictief. Net als veel andere beheerde WordPress-hostingservices, legt Kinsta enkele beperkingen op aan de soorten en aantallen plug-ins die je op je website kunt hebben geïnstalleerd. Dit is een beetje een noodzakelijk kwaad, omdat het Kinsta in staat stelt om hun gehoste WordPress-sites zo te reguleren dat ze het soort snelheden en uptime garanderen waar ze bekend om staan.
 • Prijsstructuur. Sommige mensen die gewend zijn om gedeelde plannen te gebruiken, zullen misschien een beetje verrast zijn door de prijsstructuur die door Kinsta wordt gebruikt. U moet er rekening mee houden dat deze prijzen voor cloudgebaseerde en dedicated servers zijn en dat de prijzen nog steeds zeer concurrerend zijn in vergelijking met andere bedrijven. De functiesets en technologie zijn nog steeds erg krachtig voor al hun plannen, zelfs ondanks hun prijs.

Net als bij WPEngine zijn er hier een aantal dingen die opvallen als een netto-nadeel vergeleken met sommige van de concurrentie, maar er is niets hier te streng om Kinsta niet-concurrerend te maken.

Integendeel, hun ultramoderne technologie en milieuvriendelijke houding maken ze een zeer competitieve optie, zelfs in vergelijking met de indrukwekkende aanwezigheid van WPEngine in de WordPress-hostingwereld.

Dus, nu we alle verschillende voor- en nadelen die deze twee bedrijven met zich meebrengen, hebben bekeken, wat blijven we dan over? Om echt met onze beoordeling naar huis te gaan, gaan we kijken hoe deze twee hosts zij aan zij vergelijken in een paar verschillende categorieën.

Om de beste dwarsdoorsnede te krijgen van waar we mee werken, gaan we kijken functionaliteit, ondersteuning, en prijs.

Functionaliteit

Voor beide bedrijven hebben we zeer capabele hostingkracht die is geoptimaliseerd voor op WordPress gebaseerde sites. Dit is op zich natuurlijk niets bijzonders. Elk bedrijf heeft iets speciaals te bieden in deze categorie, waarbij WPEngine een enorm veelzijdige en wereldwijde ervaring biedt die is ontworpen om aan uw WordPress-behoeften te voldoen, ongeacht uw ervaringsniveau of locatie in de wereld.

Aan de andere kant hebben we Kinsta, die ook extreem krachtige hardware en snelheden heeft die zelfs in veel contexten beter presteren dan WPEngine, ondanks het ontbreken van dezelfde wereldwijde aanwezigheid. Om te beginnen belooft Kinsta ook de economische impact van hun hostingdiensten te compenseren door de aankoop van windenergiekredieten.

Het hangt er uiteindelijk uiteindelijk van af of u milieuvriendelijker bent of meer gericht op het gaan met een erkend merk. We gaan deze categorie aan Kinsta geven, omdat ze een zeer vergelijkbare kracht hebben in termen van hun daadwerkelijke hostingservices, terwijl we die speciale aantrekkingskracht behouden van de milieuvriendelijke invalshoek die WPEngine eenvoudigweg niet heeft.

Ondersteuning

Beide bedrijven hebben geweldige klantrecensies voor hun service. Kinsta biedt ondersteuning via e-mail en ticketsysteem. WPEngine biedt 24/7 telefonische en chatondersteuning, naast een omvangrijk online leermiddel dat is ontworpen om gebruikers te laten acclimatiseren en te ondersteunen op het platform.

Het eerste dat opvalt is het gebrek aan telefonische ondersteuning voor Kinsta. Dit is een duidelijk nadeel, vooral gezien de wachttijden en het onpersoonlijke karakter van ticket- en e-mailondersteuning. Kinsta heeft ook niet bijna dezelfde leermiddelen die hun klanten worden aangeboden in vergelijking met WPEngine.

We geven deze aan WPEngine, vanwege hun gevarieerde toegangswegen voor klantenondersteuning en het toegevoegde pluspunt van hun leermiddelen.

Prijs

Dit is het echte make-or-break-moment voor veel potentiële klanten. Het heeft geen zin om te springen naar de beste beschikbare opties als je daarmee de bank kapot maakt. Om de waarde van de voor- en nadelen die we hebben besproken echt in kaart te brengen, gaan we de prijsstructuren van WPEngine en Kinsta naast elkaar plaatsen en enkele belangrijke aandachtsgebieden in termen van prijs benadrukken.

 • WPEngine biedt ‘opstart’-plannen vanaf $ 35 per maand,’ groei’-plannen vanaf $ 115 per maand, ‘schaal’-plannen vanaf $ 290 per maand en aangepaste plannen voor mensen die nog meer schaal en betrouwbaarheid nodig hebben.
  • De prijzen lijken misschien een beetje hoog in vergelijking met die van Bluehost, maar de functionaliteit is veel veelzijdiger. Het “opstart” -plan biedt u 25.000 bezoeken, 10 GB opslag, 50 GB aan maandelijkse bandbreedte en 1 website. Het gooit ook het Genesis Framework, StudioPress Themes en ondersteuningsopties in die ik eerder noemde.
  • Het ‘groei’-plan brengt dit naar 100.000 bezoeken, 20 GB opslag, 200 GB maandelijkse bandbreedte en 5 sites.
  • Het ‘schaal’-plan is maar liefst $ 290 per maand en omvat 400.000 bezoeken, 30 GB opslag, 400 GB bandbreedte en 15 websites.
  • Ze hebben ook een “aangepast” plan voor mensen die veel krachtigere websites nodig hebben. Dit brengt de bezoeken in de miljoenen, de opslag in het 1 TB-gebied, de bandbreedte boven 400 GB per maand en tot 25 websites.
 • Kinsta biedt WordPress-hostingplannen variërend van ongeveer $ 30 per maand tot $ 900 per maand voor hun ondernemende plannen.
  • U kunt ook contact opnemen met hun verkoopteam om een ​​speciaal op maat gemaakt plan voor u op te stellen, voor het geval u nog meer kracht nodig heeft in vergelijking met hun duurdere plannen.
  • Hun Starter-abonnement, voor $ 30 per maand, omvat 1 WordPress-installatie, 20.000 bezoeken, 5 GB ruimte en gratis SSL en CDN. Dit is een vrij standaard set functies voor een eenvoudig WordPress-plan.
  • Het Pro-abonnement brengt dit tot 2 WordPress-installaties, 40.000 bezoeken en 10 GB aan ruimte voor $ 60 per maand. De plannen blijven zo opschalen en de prijzen zelf zijn iets steiler dan wat je van een andere dienst zou verwachten. Onthoud dat u betaalt voor de extra kwaliteit.
  • Hun bedrijfsplannen zijn op dezelfde manier afgestudeerd; variërend van $ 100- $ 400 per maand, en variërend van 5 tot 40 WordPress-installaties, 100.000-600.000 bezoeken en 15-40 GB aan ruimte.
  • Hun duurste Enterprise-abonnementen kosten $ 600 of $ 900 per maand en bevatten maximaal 80 WordPress-installaties, 1.500.000 bezoeken en 120 GB ruimte.

WPEngine lijkt meteen betere prijzen te hebben als je opschaalt naar de grotere plannen, maar Kinsta heeft zeker een breed genoeg assortiment om alles te dekken dat je website nodig heeft. Kinsta vermeldt hun bandbreedtetoewijzingen niet op hun prijspagina, maar hun bezoeken overtreffen de toewijzingen van WPEngine enorm, vooral tegen hogere prijspunten.

Eerlijk gezegd is deze categorie over het algemeen een gelijkspel. Het komt er echt op neer hoeveel stroom u nodig heeft voor uw website. Het is echter belangrijk op te merken dat Kinsta de voorloper wordt van grootschalige projecten.

Het vonnis

Deze twee websites presteren beide zeer goed onder de loep en hebben een toegewijd klantenbestand en sprankelende online recensies om hun beloften van perfecte WordPress-hosting te ondersteunen. Bepalen welke beter is, hangt echt af van het type website dat u wilt maken en wat voor soort bedrijf uw online aanwezigheid gaat aanvullen.

Als je kleinschalig en onervaren bent, is de enorme leermiddelen en veelzijdige ondersteuning van WPEngine een voor de hand liggende keuze voor jou. Dit geldt met name gezien hun concurrerende prijspunten op lagere schaal.

Aan de andere kant zullen de meer high-end of milieubewuste klanten Kinsta zeker een aantrekkelijke optie vinden, vooral gezien de kracht van hun servertechnologie. Uiteindelijk moet je je eigen beslissing nemen, omdat beide bedrijven hun A-game lijken te hebben gebracht.

Zoals altijd, laat ons gerust weten wat we vergeten zijn, of speciale ervaringen die van gedachten zijn veranderd!

Goede hosting.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector