10 најбољих ПХП оквира за веб програмере

најбољи пхп оквири за веб програмере


У овом чланку ћемо покрити ПХП и које оквире треба користити за постизање брзог, сложеног и професионалног развоја веб локација и веб апликација.

ПХП који је првобитно био за личну почетну страницу, а сада за хипертекст препроцесор, представља страни скриптни језик и углавном је за веб развој. Од свог представљања 1995. године, ПХП је прошао дуг пут и сада је најпопуларнији скриптни језик на страни сервера. Такође се користи као програмски језик опште намене.

Израда сложених веб локација и веб апликација од почетка може бити тешка и захтевна, па уместо да користе ПХП код, програмери користе оквире који им помажу да брже раде и да имају структурирани код који се може поново користити.

Такође прочитајте: Израда веб локације помоћу ПХП-а

Одабрали смо 10 оквира који ћемо представити у овом чланку, а ови оквири су најпопуларнији међу програмерима, а такође се активно одржавају.

Разлози за коришћење ПХП оквира

Сада ћемо видети зашто толико програмера користи оквире ПХП-а и како нам ови оквири помажу у процесима веб развоја.

 • Исправљање најчешћих техничких рањивости
 • Усмеравање УРЛ адреса
 • Постигните интеграцију са сервисима поште и алаткама које могу убрзати веб апликације
 • Организација датотека и кода за креирање кода који се може поново користити и добро је структуирати
 • Повећана сигурност сајта
 • Примените МВЦ узорак на ПХП апликације
 • Мноштво библиотека и додатака који нам могу помоћи у базама података, филтрирању улаза / излаза, обрасцима

10. ПХПикие

Посетите сајт “

ПХПикие је млад оквир који је започео као микро оквир, али је брзо прешао на веома популаран фулл-стацк ПХП оквир. Ово је оквир високих перформанси, али га је врло лако савладати и има понизну и пријатељску заједницу.

ПХПикие има ХМВЦ дизајн и израђен је од независних компоненти. Неке од карактеристика које ПХПикие поседује су ОРМ (објектно – релацијско пресликавање), могућности аутентификације и ауторизације. Омогућује и употребу означног језика ХАМЛ, а између осталог има и софистициран систем усмјеравања. На вебсајту ПХПикие постоји пуно туторијала, а такође тврде да вас могу научити за ПХПикие за 30 минута, што је свакако интригантно.

9. ФуелПХП

Посетите сајт “

Овај је оквир врло флексибилан, има уграђену модуларну структуру, а такође има и јаку заједницу корисника. ФуелПХП уље је лепа функција командне линије и омогућава брзи развој, као и могућност тестирања ваше апликације и обављање више задатака. Ово такође пружа неколико других функција као што су паковање, тестирање, прочишћавање и друге.

ФуелПХП је фулл сноп оквира који користи ХМВЦ архитектуру. Једна од карактеристика која се додаје ФуелПХП-у је ВиевМодел, такође познат као презентацијски модели и то вам омогућава да додате слој између контролера и погледа. ФуелПХП је проширив и укључује функције као што су УРИ филтрирање и кодирање на излазу. Као што смо рекли, има јаку заједницу и сјајну документацију коју можете погледати на званичном веб месту.

8. Танак

Посетите сајт “

Ако желите да развијете мале, једноставне и флексибилне апликације, Слим је савршен оквир за вас. Она је минималистички дизајнирана, једноставна и нећете трошити много времена на то научивши.

Танак је ПХП микро оквир и он је најприкладнији ако желите да направите једноставне АПИ-је уз задржавање пуне флексибилности. Слим такође долази са неколико сјајних функција као што су шифрирање сесија и колачића, усмеравање УРЛ адреса, ХТТП кеширање на страни клијента и флеш поруке преко ХТТП захтева.

То је лијепо документирано, а још увијек чекамо потпуно издање Слим 3.0-а

7. Зенд Фрамеворк

Посетите сајт “

Зенд Фрамеворк је без сумње један од највећих ПХП оквира свих времена. Овај је оквир сложен и веома га је тешко научити, па се углавном користи за сложеније пројекте. Зенд Фрамеворк користе неке велике компаније попут ББЦ, ЦИСЦО ВебЕк и БНП Парибас. Такође, неки од партнера укључују ИБМ, Мицрософт, Гоогле и Адобе.

Тренутно издање Зенд Фрамеворк 3.0 има неке нове функције као што су КСМЛ у ЈСОН конвертор, ЈСОН РПЦ сервер и компатибилност са ПХП-ом 7. Такође је и 4 пута брже од претходне верзије.

6. ЦакеПХП

Посетите сајт “

ЦакеПХП је пројекат отвореног кода који је представљен 2006, а по узору на Руби он Раилс. Много је побољшано са најновијом верзијом, ЦакеПХП 3.0, а овај старији оквир је поново у потрази. Неке од функција које добијате са новом верзијом су побољшано управљање сесијама, самосталне библиотеке и раздвојене компоненте за бољу модуларност.

Прилично је невероватна чињеница да се ЦакеПХП користи за напајање веб локација неких од највећих корпорација напољу, као што су БМВ, Хиундаи, Зумба и Екпресс. Такође, имплементира висок ниво сигурности у апликацијама. То се може постићи сигурносним функцијама као што су превенција убризгавања СКЛ-а, скрипта на различитим локацијама, ЦСРФ заштита и друге.

5. Пхалцон

Посетите сајт “

Пхалцон је веб-оквир за високе перформансе ПХП-а објављен 2012. године и за релативно кратко време стекао је велику популарност међу веб програмерима. Овај је оквир написан на Ц, али можете га користити ако не знате Ц језик јер садржи ПХП класе које се могу користити за било коју апликацију.

Овај оквир нуди многе модерне функције као што су контролери, језик упита, обрасци прегледа и тако даље. Сјајна ствар код Пхалцона је да убрзава перформансе и ради на готово сваком серверу. То је врло добро документован оквир и препоручујемо вам да га испробате.

4. Иии 2

Посетите сајт “

Иии 2 је један од најчешће коришћених ПХП оквира у овом тренутку. Нуди широк спектар врло корисних функција и много је разлога због којих их програмери користе. Иии 2 је једноставан и лаган, али такође веома моћан и брз, можете да отворите своју веб страницу у врло кратком року.

Инсталација је прилично једноставна и можете користити Цомпосер за поступак инсталације. Иии 2 је објектно оријентисан програмски оквир који има једноставан и чист код. Овим оквиром користите неке сјајне функције као што су касно статичко повезивање, СПЛ класе и интерфејси и анонимне функције, а такође је и високо проширив. За некога ко долази са позадине сучеља Иии 2 је користан јер садржи јКуери и такође АЈАКС функције.

Када користите Иии2, не морате се бринути о безбедности, јер долази са компонентом безбедносне апликације која вам помаже у стварању сигурније апликације. Иии 2 ће вам такође помоћи да потрошите мање времена на неке задатке, помоћу алата који се зове „Гилл“. Овај алат ће вам помоћи да развијете предлошке за обрасце, моделе и екстензије.

3. ЦодеИгнитер

Посетите сајт “

ЦодеИгнитер је објављен 2006. године, а чини се да с временом постаје све мање популаран. Највећа снага ЦодеИгнитера је чињеница да је једноставан, лаган и директан. Потребно је само око 2МБ, па се лако инсталира и веома је једноставно научити.

ЦодеИгнитер вас не приморава да користите МВЦ, па програмерима даје слободу у погледу кодирања и именовања конвенција и подржава једноставност. Такође, омогућава вам преузимање додатака ради веће сложености. Подржава најчешће кориштене базе података, укључујући МиСКЛ. Тренутни захтев је ПХП 5.3.7, али такође функционише на скоро свим дељеним и наменским хостинг платформама.

2. Симфонија

Посетите сајт “

Симфонијски оквир се може користити ако имате велики пројекат за довршавање. Симфонија се састоји од компонената за вишекратну употребу и такође има веома активну и широку заједницу програмера.

Са компонентама за вишекратну употребу које Симпхони може да вам понуди можете урадити многе ствари као што су велико прилагођавање, покретачки образац за обраду шаблона, библиотека е-поште, тестирање јединица, креирање обрасца. Такође, Симпхони оквир се користи у многим важним пројектима као што су Друпал, ПХПББ, ПИВИк, а такође и “Твиг”, један од најпопуларнијих образаца за моделирање који се напаја са компонентама Симпхони.

Симфонија је настала 2005. године и доступна је под лиценцом МИТ.

Можете посетити Симпхони.цом да бисте прочитали више о Симпхони.

1. Ларавел

Посетите сајт “

Према интернетским анкетама, Ларавел је постао најпопуларнији оквир међу програмерима. Као релативно млад оквир ПХП (објављен 2011.), Ларавел се позиционирао као краљ оквира захваљујући једноставности, огромној заједници која подржава мноштво бесплатних туторијала и других средстава за учење.

Ларавел је једноставан за учење и нуди много функција које нам омогућују брз рад и брзо извршавање великих пројеката. Ларавел долази са „Бладе“, то је сопственим шаблонским језиком који вам омогућава писање обичног ПХП кода у шаблону. Ларавел такође има „Лумен“, недавно објављен микро ПХП оквир који може да изгради веома брзе АПИ-је.

Резиме

ПХП оквири су свакако врло корисни алати за креирање сложених веб апликација и других пројеката. Једна од најважнијих ствари у развоју веба је наравно брзина, са одрживим и вишекратним коришћењем кода. Свет веб развоја се непрестано мења и унапређује, а то се односи и на оквире. Овде смо покушали да представимо неке оквире ПХП-а који су данас стандард квалитета у веб развоју.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map