12 најбољих бесплатних и отворених кода софтвера база података

бест-фрее-опен-соурце-датабасе-софтваре


Иза сваког програма који можете замислити постоји софтвер за базе података. Користе се за чување података као што су детаљи о производу, подаци о клијентима, финансије или било шта друго што би могло бити важно за посао. Корисници на друштвеним медијима имају све своје податке похрањене у базама података. Чак и хакери редовно користе базе података за прикупљање личних података када нападну веб локацију.

Имати базу података неопходно је за већину предузећа. Међутим, постоје разне врсте база података и ако сте тек основали компанију, можда није очигледно коју би требало да одаберете. Базе података су се еволуирале доста у последњих неколико деценија и данас можете да сачувате чак и петабајте података ако желите. Знамо да се почетници могу збунити док траже савршен софтвер за базе података.

Читати: 10 најбољих језика програмирања

Ако сте један од њих, наставите да читате. У овом ћемо чланку подијелити неке корисне информације о најпопуларнијим базама података управо сада. Прво ћемо поделити наш избор на три најпопуларније врсте база података које људи користе: базе података документа, графичке базе података и релацијске базе података.

Наравно, постоји још много њих, али увек је боље потражити оне најпопуларније, а након што се упознате са базама података, знат ћете на коју треба да се пребаците. Пошто постоје различите категорије када је реч о софтверу база података, цене могу такође веома варирати. Срећом, постоји много софтвера за базе података бесплатно.

Показаћемо вам неки софтвер база података отвореног кода за сваку од три категорије које су апсолутно бесплатне. На основу наших прегледа моћи ћете одабрати базу података која највише одговара вашим потребама. Следећи софтвер базе података посебно се препоручује творцима апликација и мањим предузећима као опција са малим буџетом.

Топ 3 бесплатне релацијске базе података

Релативне базе података постоје од 1979. године, када је Орацле развио прву верзију. Брзо су стекли популарност и постали су најчешће коришћене базе података. Данас их можете наћи на тоне, како бесплатне тако и премиум. Могу бити значајне разлике између релацијских база података.

Као и код других данас популарних алата и софтвера, и овде можете наћи велики број веб-опција за базе података. Неки од њих раде само на одређеној платформи, док се други могу имплементирати на више платформи. Међутим, у свим релацијским базама података постоји уобичајена ствар: сви они користе СКЛ језик за своје задатке. Сада погледајмо три релацијске базе података које углавном препоручујемо!

 1. МиСКЛ

МиСКЛ је вероватно најпознатија база података на нашој листи. Првобитно издање овог софтвера било је још 1995. године и од тада се само побољшало. Држали су МиСКЛ бесплатним и отвореним кодом, као што је то било од почетка. Програмери су додали пуно нових функција графичком корисничком интерфејсу који олакшава употребу.

У МиСКЛ-у такођер постоји више алата за наредбену линију него прије, тако да корисници могу без проблема приступити својим подацима и управљати њима. Издање базе података у заједници садржи широк спектар корисних функција, укључујући МиСКЛ конекторе, Воркбенцх, НоСКЛ, Плуггабле Стораге Енгине, Трансацтионал Дата Дицтионари, Реплицатион и још много тога. МиСКЛ није ограничен на одређену платформу. У ствари, можете га користити на више од 20 оперативних система и платформи.

Овај софтвер има огроман број позитивних критика на Вебу. Широко га користе и мала и велика предузећа као једно од најфлексибилнијих решења. Чак га и Фацебоок и ВордПресс користе, две компаније које раде са огромном количином података.

 1. Мицрософт СКЛ

Мицрософт СКЛ такође је огромно име међу релацијским базама података. Мицрософт га је објавио 1989. године и сада га користе многе велике компаније попут Цернер, Делл и Георгиа Пацифиц. Они су развили бројне верзије како би били сигурни да одговарају потребама малих предузећа, огромних предузећа и појединаца.

Наравно, није свака Мицрософт СКЛ верзија бесплатна, али нуде Екпресс издање за оне који раде на мањим пројектима. Нешто је смањен, али цео мотор је интегрисан у њега и подржава неограничен број база података и корисника. Корисници који раде с Екпресс-ом могу радити са до 10 ГБ података.

Оптимално је за фрееланцере који граде апликације и кућне пројекте. Добијате неке корисне функције чак и са бесплатном верзијом, укључујући алате за управљање и развој и сигурносну копију Азуре-а који обезбеђује безбедност обнављања података у било које време. На основу корисничких рецензија, Мицрософт СКЛ је брз, усер-фриендли и омогућава вам да управљате подацима и путем ГУИ-ја и ЦЛИ-а.

Ако га упоредите са МиСКЛ-ом, испада да већи број предузећа користи Мицрософт СКЛ, посебно ИТ компаније. Међутим, то не мења чињеницу да бесплатна верзија даје приступ свим корисним функцијама које могу користити малим предузећима и појединцима, баш као што је МиСКЛ.

 1. ПостгреСКЛ

Сада ПостгреСКЛ није толико популаран као претходна два базе података, али је дефинитивно препоручени. Прву верзију су објавили 1997. године, тако да немају толико искуства као већа имена, али постоје бројне велике компаније које је користе. На пример, компаније попут Фујитсу, Ред Хат, Цапитал Оне и Раитхеон све покрећу овај софтвер.

Како се наводи на њиховој веб локацији, скоро трећина технолошких компанија из целог света користи ПостгреСКЛ за напајање својих апликација. Чињеница да ова релациона база података има лиценцу за отворени софтвер може у великој мери користити компанијама. Свако предузеће има своје специфичне потребе и ПостгреСКЛ омогућава промену кода у складу са тим потребама. Такође поседује неколико корисних функција као што су омоти страних података, партициониране табеле, окидачи и наследство таблице, само да напоменем неколико.

На основу прегледа, овај софтвер је одличан алат ако желите да похраните, обрадите и извучете огромну количину података. Ако погледате ко користи ПостгреСКЛ, испада да је овај алат прилично популаран међу малим и средњим компанијама. Све у свему, ово је сигурно један од бесплатних софтвера база података који под својим именом има мноштво задовољних корисника.

Топ 3 бесплатне базе података

Сада ћемо вам представити три базе података оријентисане према документима или их можете назвати и складиштима докумената. Ово су у основи рачунарски софтвер са главном сврхом складиштења и управљања информацијама оријентисаним према документима. Базе података докумената су такође најчешће коришћене НоСКЛ базе података.

Већина релацијских база података распоређује податке у формат таблице помоћу редака и ступаца као у Екцелу. То није случај са продаваоницама докумената, јер су оне много флексибилније. У базама података можете да користите различите структуре података у складу са својим потребама. Ова флексибилност их чини одличним алатима за веб програмере који раде са огромном количином динамичких података.

Следеће три базе података отвореног кода можете добити бесплатно. Тренутно су веома популарне међу предузећима и појединцима, али погледајмо шта свако од њих може да понуди.

 1. МонгоДБ

МонгоДБ изашао 2009. године, што дефинитивно није старо ако га упоредите са другим популарним софтвером за базе података. Људи су брзо приметили потенцијал овог алата за базу података и он је постао толико успешан да га је до сада преузело више од 30 милиона корисника. МонгоДБ је савршено решење за било коју врсту посла која треба да чува и управља подацима.

Огромне компаније попут Босцх, Адобе, Нокиа и ЕА се ослањају на МонгоДБ када је у питању управљање подацима, перформансама и поузданошћу. Овај софтвер отвореног кода добро функционише на најпопуларнијим оперативним системима и платформама. Они нуде подршку за управљачки програм за више од 10 програмских језика као што су Ц ++, Јава и Питхон.

МонгоДБ углавном користе рачунарски софтвер и ИТ компаније, а количина преузимања равномерно је распоређена између малих, средњих и великих компанија. Упркос чињеници да је ово софтверско решење базе података бесплатно и да има лиценцу отвореног кода, то је још увек један од најпоузданијих и најјачих алата тамо.

Апликације су се еволуирале у последњих неколико година, а МонгоДБ је дизајниран да удовољи најновијим захтевима тимова програмера апликација који желе да створе моћне апликације. Брз је, поуздан и гарантује беспрекоран радни ток.

 1. ЦоуцхДБ

ЦоуцхДБ изашао је 2005. године и започео је као пројекат који финансира Дамиен Катз, бивши ИБМ програмер. Након две године, постао је опен-соурце софтвер све док Апацхе није почео да га подржава као један од њихових пројеката Апацхе Софтваре Фоундатион у 2008. Када су завршили пројекат 2010., представили су прву пуну верзију ЦоуцхДБ.

На основу корисничких рецензија, ЦоуцхДБ је потпуно прилагођен корисницима и има опсежну документацију која вам помаже да савладате базу података. Одлично је решење за ефикасно чување докумената током прављења апликација. Помоћу ове алатке сваки пут када ажурирате документе, то је једноставно, па их синхронизујте са базом података.

Стога, оно на што се Апацхе фокусирао са ЦоуцхДБ-ом јесте да осигура брзи и континуирани радни ток за кориснике. Овај софтвер базе података такође се препоручује онима који желе да поставе и покрену мале АПИ-је, складиште информације о корисницима или податке о веб локацијама, препоручују производе за купце, репликацију података и још много тога.

Последњи примери представљају за шта већина предузећа користи ЦоуцхДБ. Ову базу углавном користе мања предузећа, јер често није у потпуности погодна за веће компаније које раде са огромном количином података. Ипак, ЦоуцхДБ је једно од најцењенијих решења база података у својој категорији.

 1. ДинамоДБ

ДинамоДБ је једно од софтверских решења у облаку које нуди компанија Амазон Веб Сервицес. Ову базу података можете добити бесплатно. Међутим, ако прекорачите њихова ограничења, морат ћете платити додатни износ у складу са ресурсима које користите. Ова ограничења укључују месечно ограничење од 200 милиона захтева, 2,5 захтева за читање и 25 ГБ простора за складиштење.

Када једном почнете да га користите као премиум пакет, имаћете пуно начина да га повећате у зависности од својих потреба. С обзиром да се ДинамоДБ у потпуности управља, нема потребе за бригом око административних послова. Амазон води рачуна о свим ажурирањима и конфигурацији које су вам потребне док се осигурава да вам не остану ресурси.

Помоћу њихове управљачке конзоле можете пратити готово све што одржава вашу базу података живом. Још једна сјајна ствар у ДинамоДБ-у је да се можете ослонити на потпуне сигурносне копије које су добре за осигурање података и њихово чување у архиви. Врло је лако уклонити битове података који вам више нису потребни, што резултира додатним слободним простором.

ДинамоДБ је посебно добар у управљању ресурсима. Будући да база података користи бројне сервере за обраду података и промета, увек може да одржава високе перформансе. Ово софтверско решење базе података дефинитивно се препоручује малим и средњим предузећима.

Топ 3 бесплатне базе података Грапх

Ако вас занима још једна опција НоСКЛ, ево најбоље три базе података са три графикона. Све се темеље на теорији графова, користећи чворове и ивице за структурирање података. Чворови су ентитети, док ивице одређују однос између тих ентитета.

У таквој структури сваки чвор има свој идентификатор и одређени му је број долазних или одлазних ивица. Често је много лакше обрађивати податке на овај начин, јер графови пружају једноставан начин представљања сложених интеракција између делова информација са којима радите.

Графичке базе података омогућавају вам рад са спремиштима података у којима су битови података директно повезани. У већини случајева вам је потребна само једна операција да бисте их преузели. Са графичком базом података много је лакше радити са врло компликованим хијерархијским структурама података него са било којим другим релацијским софтвером. Сада ћемо вам показати три графичка софтверска рјешења за базе података која углавном препоручујемо. Настави да читаш!

 1. АрангоДБ

Прво, представићемо вам АрангоДБ, тренутно највеће име међу решењима базе података графикона. То није искључиво база података графикона, већ комбинација софтвера у стилу графикона и документа. Ова се заправо уклапа у више категорија, што значи да добијете базу података графова са огромном флексибилношћу.

АрангоДБ се делимично заснива на скуповима података кластера и има корисне функције као што су угнијежђена својства, дистрибуирани графикони и подударање образаца. Одабиром овог решења базе података, моћи ћете да добијете огромну помоћ из његове опсежне документације, заједнице и техничке подршке. АрангоДБ је развио тим који има пуно искуства у различитим врстама података и резултат говори сам за себе.

Кривуља учења уопште није стрма. На то се брзо можете навикнути и искористити све предности ове базе података, посебно ако се укопате у њихову документацију. АрангоДБ се препоручује онима који желе НоСКЛ решење, али и даље желе предности СКЛ-а. Ова база података осигурава нешто што предузећима треба највише: високе перформансе.

Према огромној већини рецензија, АрангоДБ је савршен за мале технолошке компаније. Погледајте само број оцена са 5 звездица које ћете добити и одмах ћете се уверити у то.

 1. Нео4ј

Још једна популарна опција када је у питању решење базе података графикона је Нео4ј. Знатно је старији од претходног, пуштен је 2007. године и прошао је кроз многа побољшања. Овај софтвер заснован је на језику упита под називом Ципхер, што осигурава врло ефикасан и директан начин извршења упита.

Сада је Нео4ј алат за базу података који се у потпуности уклапа у категорију базе података графикона, али има неке снажне додатке за анализу, управљање подацима и такође управљање мрежом и имовином. Ову базу података отвореног кода можете добити бесплатно. Ако желите да искористите све могућности скалабилности и резервне копије, требало би да потражите премиум верзију.

Бесплатни корисници немају право на техничку подршку; међутим, заједница Нео4ј га у великој мери надокнађује. Будући да је софтвер тренутно веома популаран, постоји много начина да пронађете водиче и документацију ако вам треба помоћ. Најбоља ствар у вези са Нео4ј-ом је то што је прилагођен почетницима, тако да добро функционише као решење базе података за мала предузећа која немају много искуства у свим ИТ техничким техникама.

Овај алат за базу података дефинитивно се препоручује онима који желе лакше разумети и управљати релацијским базама података. Све у свему, Нео4ј је флексибилна и корисничка база података графова која тренутно држи своје место међу базама података са највише оцена.

 1. ОриентДБ

Објављен је 2010. године, ОриентДБ је међу најновијим решењима база података на Вебу. Постао је веома популаран захваљујући својој свестраности. То је у основи високо ефикасна комбинација четири различита модела базе података. Овај софтвер можете користити и као документ, графикон, објектно оријентисано и решење базе података о кључним вредностима, што га чини прилично флексибилном опцијом за предузећа.

ОриентДБ долази са бројним функцијама које га издвајају из масе. Прво, база података је лака за употребу, посебно за оне који имају искуства у СКЛ-у. Ова база података омогућава високе перформансе од самог почетка. Међутим, ако вам понестане ресурса, увек га можете повећати додавањем више сервера.

Ако почнете користити ОриентДБ као почетник, нема потребе за бригом. Можете схватити сва потребна графолошка знања читајући њихову документацију. За оне компаније које желе да управљају, анализирају и имплементирају велику количину сложених података на једноставан начин, ова је база података савршен избор. ОриентДБ се обично користи за анализу великих података, развој вести (и других функција друштвених медија) и веб апликација. Још једна сјајна ствар је његов уређивач графова који визуализује податке и омогућава вам да лако манипулирате. Овај софтвер базе података прилично је популаран у категорији базе података докумената, али још успјешнији као база података с графиконима. Најчешће се препоручује малим и средњим компанијама ИТ или рачунарског софтвера.

Остале популарне бесплатне базе података

Показали смо вам три главне категорије када је у питању софтвер за базе података. То су били најчешће коришћени типови, али постоји много решења која се не уклапају у три категорије. Споменимо само неке, постоје равне датотеке, објектно оријентисане, објектно-релацијске, широке колоне и оперативне базе података. То су још увек добро познате, али има их много више.

На Интернету можете пронаћи безброј софтвера за базе података. Корисници који одаберу НоСКЛ решење обично желе већу флексибилност и брже решење у целини. Они желе да софтвер имплементира задатке и преузме податке што је брже могуће.

С обзиром да свако предузеће има своје специфичне потребе, често је добра идеја експериментирати са другим типовима софтвера за базе података. Следећа три алата базе података којима ћемо вам показати дефинитивно се не уклапају у три категорије са којима смо започели. Ипак, они су и даље међу популарнијима и апсолутно вам препоручујемо да их испробате.

 1. Кошница

Ако желите добро место за чување и приступ подацима у било ком тренутку, требало би да се сликате Кошница. Можете га замислити као виртуелно складиште којим можете управљати користећи језик ХивеКЛ. Његова администраторска табла је слична СКЛ-у и читав алат за базу података ослања се на Апацхе Хадооп, софтверски пакет креиран за управљање и анализу огромних количина података.

Кошница се може применити на различите врсте база података и датотечних система које је потребно структурирати и упитати. Широко се користи за чување и анализу података за генерисање информативних извештаја. ХивеКЛ је осмишљен на начин да сарађује са бројним различитим форматима података и на свим врстама подупирача. База података је скалабилна и лако је програмирати кад су у питању анализе и управљање подацима.

Осип се препоручује предузећима која се морају свакодневно бавити сложеним задацима. База података омогућава анализу и чување података на много различитих начина. Будући да говоримо о складиштењу и анализирању великих података, није изненађујуће да углавном велике компаније користе Хиве као решење своје базе података.

Према прегледу, овај софтвер може бити заиста користан упркос чињеници да је мало спорији и компликованији од типичног решења базе података. Његове најкорисније карактеристике укључују поделу података, оптимизацију за логичке планове и могућност коришћења спољних табела.

 1. Еластицсеарцх

Еластицсеарцх је вишенаменски софтвер који је изашао 2010. године. Овај је радије замишљен да буде претраживач. Међутим, последњих неколико година стекао је велику популарност и као решење НоСКЛ базе података. Апацхе Софтваре Фоундатион изградила га је на врху Луцена, који је софтвер отвореног кода са главном функцијом за дохваћање информација.

Многобројне огромне компаније користе Еластицсеарцх за своје залихе података, као што су Кицкстартер, Цодецадеми, Убер и Мозилла. Овај алат за базу података може да прикупи велике количине података и олакшава тим компанијама да открију одређене трендове и обрасце великих података. Треба само да додате неке документе и Еластицсеарцх ће обавити остатак посла. Сјајна ствар у овом претраживачу је да подржава мултитенанци, што значи да је софтвер у стању да истовремено служи више корисника..

Осим тога, моћи ћете да претражујете у готово стварном времену. Помоћу Еластицсеарцх-а можете обавити два задатка истовремено: претрагу и аналитику. Потпуно је скалабилна, омогућава вам покретање базе података на рачунару или гомилу сервера пуних података, истовремено пружајући исте перформансе. Компаније свих величина користе Еластицсеарцх и критике су изузетно позитивне на Интернету.

 1. Цассандра

Цассандра првобитно је објавио Фацебоок као опен-соурце софтвер још 2008. године. Затим су га 2009. године предали компанији Апацхе и постао је огроман пројекат. Коначна, стабилна верзија ове НоСКЛ базе података објављена је пре неколико месеци, 2018. фебруара.

Ова база података је тренутно једна од најпопуларнијих софтверских опција на Интернету. Одличан је избор чак и за веће компаније које раде са великим брзинама писања и морају стално да постављају питања. Има изузетно брзу способност писања на коју се можете ослонити. Цассандра је пристојна алтернатива ако тражите базу података у коју се могу сместити велике количине пословних података.

Прилично је корисник, нема компликација током његове конфигурације. Још једна сјајна ствар је да можете да покренете базу података са почетном конфигурацијом за већину задатака, без потребе за модификацијама. Касанду највише преферирају технолошке компаније свих величина. Важно је напоменути да овај софтвер није најбољи избор ако га желите користити на малим базама података.

На основу повратних информација корисника, употреба је много сложенија од осталих база података које су специјализиране за мале скупове података. Све у свему, Цассандра је тренутно најбољи перформанс међу базама података НоСКЛ високих перформанси које су дизајниране за рад са великим подацима.

Завршавање

Као што видите, постоји много опција када се ради о избору базе података, али увек зависи од пројекта. Зато мудро одаберите базу података коју желите да користите за свој следећи пројекат.

Такође, ако имате било који други предлог, молимо вас да коментаришете испод.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map