7 најбољих ПХП алтернатива – Који програмски језик треба да научите

01.06.2020
Чланци и више ... '7 најбољих ПХП алтернатива – Који програмски језик треба да научите
0 14 мин.

најбоље пхп алтернативе


ПХП је развио Расмус Лердорф 1995. године и данас је један од најчешће коришћених скриптних језика на страни сервера за развој веба. Такође се широко користи за опште задатке везане за програмирање, због једноставне употребе, објектно оријентисане структуре, огромног екосистема и невероватно велике заједнице ПХП програмера и обожавалаца.

Међутим, може постојати много разлога да ПХП не користите за свој пројекат. Због једноставног коришћења ПХП-а, на Интернету постоји много неквалификованих ПХП програмера који нису у стању да напишу добар код. Може постојати проблем са сигурношћу писаног кода, а такође и не баш добро управљање променљивим може изазвати проблеме са коришћењем меморије. У многим случајевима, такозвани старији ПХП програмери су много слабији од млађих програмера других тежих језика.

Такође, ИТ професионалци често мисле да је ПХП слабији језик када говоримо о сигурности и поузданости. Ово је озбиљно питање, јер би компанија која користи ПХП скрипте могла да буде означена као аматерско или несигурно пословање од стране других учесника на тржишту. С друге стране овог броја, не вриједи бити прави професионалац за ПХП-а, јер велике компаније ријетко користе овај језик. Вриједно је више научити други програмски језик и радити помоћу њега.

Али које су најбоље ПХП алтернативе на тржишту? Постоји много невероватних програмских језика који би могли бити идеалне ПХП замене, зависно од задатка. У овом чланку ћемо покрити 7 језика и посматрати њихове предности и недостатке како бисмо вам пружили потпуни преглед најбољих ПХП алтернатива.

Ц #

ц # програмски језикЦ # је програмски језик за више парадигми који је развио Мицрософт. То је једноставан и објектно оријентисан језик изграђен савременим дисциплинама програмирања. Синтакса Ц # слична је Ц, тако да Ц # програмер може лако да учи друге језике у породици, као што су Јава, Ц и Ц++.

Прос

 • Ц # је уско повезан са Мицрософт .НЕТ Фрамеворк-ом који пружа много корисних библиотека. Ови мали делови кода широко се користе у индустрији и могу се лако користити за кодирање најчешћих задатака.
 • Ц # је логично и добро развијен и прати индустријске стандардне парадигме програмирања, сви елементи језика се могу лако користити.
 • Језик има широк спектар објектно оријентисаних средстава, попут класа, метода и других елемената, тако да је идеално за учење ООП парадигме. Чак су и млађи програмери у стању да напишу Ц # кодове након што науче основно, а доследност језика помаже да будете добар програмер.
 • Због .НЕТ библиотека, Ц # је најбоље решење када је у питању писање програма и апликација заснованих на Виндовс-у. Нису потребне спољне библиотеке за изградњу основне Вин апликације и коришћењем уграђених делова кода ваш софтвер ће бити леп и сличан осталим Виндовс апликацијама.
 • Ц # се може користити за не-Виндовс програмирање, укључујући десктоп програме за Линук и ОС Кс платформе, као и за апликације за паметне телефоне за иОС, Виндовс Пхоне или Андроид.
 • Управљањем меморије управља Ц #, тако да већина програмера не треба да се носи са овим важним задатком. Међутим, у посебним случајевима можда ће бити потребно ручно управљање меморијом, а језик такође подржава програмирање на ниском нивоу и директно управљање меморијом.

Цонс

 • Језик је превише сложен, можда ће требати неко време да схватите и научите сва доступна средства.
 • Најчешћи ИДЕ за Ц # је Мицрософт Висуал Студио. Пошто је веома напредан, многи од Ц # програмера уче само како да кодирају у Висуал Студио и не знају како да га самостално кодирају. Употреба превише напредних ИДЕ-ова може довести до слабијег програмирања.
 • Постоји много бесплатних алата за развој Ц #, али већина програмера користи плаћени Мицрософт производ за рад. То је најгоре и када говоримо о већем нивоу компаније, напреднији програмски алати коштају више новца. Подршка и заједница су снажни за напредне алате, али невјеројатно слаби за бесплатне производе.

Руби

рубин програмски језикРуби је развијен од стране Иукихиро Матсумото 1995. Објектно оријентисан језик аутоматски управља употребом меморије и има динамички систем.

Прос

 • Руби има јасну синтаксу шта је лакше разумети од синтаксе других оријентисаних језика. Стога је идеално научити ООП парадигму за млађе програмере.
 • Иза језика постоји добра заједница и скоро постоје библиотеке за све сврхе. Многи програмери редовно стварају библиотеке и одржавају их потпуно бесплатно, само зато што су део породице Руби.
 • Руби је један од најпопуларнијих програмских језика за веб странице. Лако је пронаћи материјале за учење, изворне кодове и форуме заједнице за Руби, такође су и могућности посла веће од већине других језика.

Цонс

 • Међутим, Руби је идеалан за веб апликације, прилично је спор за друго коришћење. Ако желите више од читања података из базе података, перформансе језика се брзо смањују.
 • Руби има своју синтаксу и кодни језик, тако да програмери других програмских језика такође треба да науче Руби кодирање. Ово би могао бити велики недостатак у поређењу са другим језицима, који имају сличну синтаксу међусобно.
 • Нове верзије и ажурирања на језику стижу релативно споро, када проверимо главне конкуренте. Тренутна стабилна Руби верзија је 2.5.0 и објављена је 25. децембра 2017. године, у међувремену ПХП је на верзији 7.2.3, објављеној 1. марта 2018. године.
 • Руби он Раилс, најважнији оквир Руби-ове стране сервера широко користи програмери, али је развијен под МИТ лиценцом. Корисници често збуњују како нису све верзије Руби он Раилс компатибилне са Руби верзијама. Проблем се јавља након скоро свих ажурирања Рубијеве верзије.

Питхон

програмски језик питхон-аПитхон дизајнирао је Гуидо ван Россум 1991. године, а одржава га Питхон Софтваре Фоундатион. Главни циљ језика био је учинити читљивим и једноставним програмским језиком, чак и ако је то био на штету перформанси и брзине.

Прос

 • Питхон је веома популаран међу млађим програмерима и на њега се може наћи много питања на Интернету. То значи да можете пронаћи одговор на готово свако своје питање, само зато што је неко раније имао исти проблем.
 • Језик је развијен како би помогао лако програмирање, тако да почетници могу лако да науче Питхон. Синтакса се може читати без проблема и ако је могуће, језик користи енглеске речи уместо симбола (на пример, користи „И“ уместо „&&”Или” ИЛИ “уместо” || “).
 • Многи су Питхон ПРО провели хиљаде сати пишући кристално чисту документацију о језику и његовим функцијама. Документи су добро написани као да читате причу, уместо неких напреднијих језичних документација испуњених само техничким терминима. Поврх свега, најчешће коришћене Питхон функције већ садрже информације о помоћи, тако да вам Гоогле неће требати за њих.
 • Као што сте можда схватили у претходној тачки, Питхон корисници праве невероватне групе где разговарају о повезаним темама и проводе сате склапајући пријатеље на мрежи. Можете брзо бити члан таквих група у којима можете бесплатно добити драгоцену помоћ. На пример, највећи Питхон субреддит, р / Питхон има више од 227.000 учесника.
 • Друга страна популарности Питхона је да га користе многе велике компаније. Ако постанете Питхон програмер, лако можете добити посао у таквим компанијама, као што су Дропбок, Еверноте, Генерал Елецтриц, Гоогле, Цити, Лего и Тоиота, да бисте их именовали само неколико.

Цонс

 • Једна од највећих мана језика је та што није идеалан за развој мобилних апликација. Наравно, постоји много Питхон оквира за развој мобилних уређаја, али ако питате ПРО, он вам никада неће предложити Питхон за овај задатак.
 • У поређењу са другим језицима, Питхон апликације могу бити знатно спорије. Када је брзина значајно питање, други језици као што је Јава могли би бити бољи избор.
 • Језик користи динамичке типове података, тако да почетници који се први пут сусрећу с програмирањем са Питхон-ом неће имати суштинско знање о типовима података. Ово може бити збуњујуће када раде са програмским језицима који користе статичко куцање.
 • Структура Питхона није строга и темељи се на конвенцијама. То значи да можете прекршити конвенције када можете и поставити своју структуру. Такво понашање отежава читање кода других програмера за разлику од кода језика који користе строге структуре.

Иди

идите на програмски језикИди направили су запослени у Гоогле-у (Роберт Гриесемер, Роб Пике, Кен Тхомпсон) 2009. године, а језик отвореног кода доступан је свима. Користи статичко куцање и одвоз смећа.

Прос

 • Пошто је Го развијен као мали и једноставан језик, он саставља изворне кодове врло брзо. У поређењу са другим главним језицима, Го-ин преводилац је знатно бржи.
 • Комбинује предности језика сличних Ц и Питхон. Као што се често наводи, Го је брз као Ц језици и једноставан је као Питхон.
 • Гоогле подржава даљи развој Го-а, па тим иза језика сачињавају врхунски програмери и инжењери у индустрији.
 • Новије верзије Го-а нису отежале језик. Главни циљ проналазача био је да програмски језик постане толико једноставан да се документација о њему може чувати у било којој глави програмера. Заправо, овај кључни принцип је и даље валидан, програмеру Го ретко је потребно да провери веб документацију. Још једна предност је што је званична Го документација добро структурирана и у њој ћете лако пронаћи било шта.
 • Го подржава делове кода у више датотека. Морате користити свуда исто име пакета и преводилац ће знати да независне датотеке припадају истом процесу компилације. Ово вам може бити од велике помоћи када напишете веома дугачак код.
 • Аутоматско прикупљање смећа је савршено средство за добро управљање меморијом. Не требате бринути о неискоришћеним променљивим у меморији, Го се аутоматски брине о њима.

Цонс

 • На располагању је мање пакета за Го од других већих језика. Главни разлог овог недостатка је тај што је језгро Го довољно сложено да су пакети трећих страна ретко потребни. Када су потребне додатне библиотеке, може их бити теже пронаћи.
 • Го има посебно руковање грешкама помоћу уграђеног типа грешке, а помоћу вредности грешака можете сазнати шта је пошло по злу са вашим кодом. За разлику од других језика, као што је Јава који баца изузетке и можете их ухватити, у Го-у морате експлицитно проверити настале грешке. На тај начин величина кода може бити већа него што сте очекивали.
 • Лакоћа језика је недостатак када програмери не могу да користе теже делове кода. У неким ћете случајевима морати да запишете исту ствар као раније.
 • Почетак може бити тежак за почетнике, јер користи одређене поставке променљивих окружења и структуру директорија. Ако сте почетник Го, прво морате да научите ове кључне ствари.

ЈаваСцрипт

јавасцрипт пргорамминг језикЈаваСцрипт дизајнирао је Брендан Еицх 1995. године и од тада је постао једна од три основне технологије за израду веб локација (заједно са ХТМЛ и ЦСС). Главни циљ језика је израда интерактивних веб локација, а сви главни веб претраживачи подржавају ЈаваСцрипт кодове.

Прос

 • ЈаваСцрипт подршка мора да има део свих модерних веб прегледача, тако да вам не треба инсталирати додатни алат да бисте покренули комаде ЈС кода. Многи прегледачи такође имају напредни ЈаваСцрипт едитор и на Интернету постоји много бесплатних сервиса на којима можете унети и покренути сопствени код за тестирање.
 • ЈаваСцрипт кодови се покрећу у прегледачу посетилаца, па се често назива и језик на страни клијента. Међутим, помоћу Ноде.јс можете користити ЈаваСцрипт за писање апликације засноване на серверу, без потребе да користите прави језик програмског језика на страни сервера.
 • Брзо можете креирати лепе и интерактивне веб апликације, тако што напишете код у ХТМЛ, додате стил помоћу ЦСС-а и учините га интерактивним са ЈаваСцрипт-ом. Ово решење је много брже и лакше од коришћења других језика у уграђеним алаткама за стилизовање апликације.
 • ЈаваСцрипт има једну од највећих заједница и скоро да не постоји задатак који већ није написан на овом језику. На Интернету постоје буквално милиони ЈС кодова које можете добити бесплатно и користити их на својој веб локацији са само неколико кликова и корака прилагођавања..
 • Језик има сличну синтаксу као Ц, тако да програмер који може радити у ЈаваСцрипту може брзо да се пребаци на Ц, Ц ++, Ц # или Јава програмирање.
 • ЈаваСцрипт је програмски језик једноставан за научити, многи курсеви програмирања га користе како би показали примере основних програмских дисциплина. Комбинујте ову чињеницу са присуством интернетских сандучића ЈС на мрежи и језик је идеалан за почетак каријере програмера.

Цонс

 • ЈаваСцрипт има неколико врста коерција, што заиста нема смисла. На пример, „9“ – 1 је једнако 8, док је „9“ + 1 једнак „91“. У првом случају резултат је број, док је други резултат низ.
 • Језик такође користи динамичко куцање језика, тако да новорођенчад лако може пропустити да схвати зашто је куцање основна функција програмирања.
 • У поређењу са другим језицима, као што је Питхон, ЈаваСцрипт је стандардна библиотека слабија. Међутим, на Интернету стварно можете лако пронаћи додатне библиотеке.
 • Еволуција ЈаваСцрипта никада није престала, а развој је тако брз да на Интернету постоји много извора информација који су потпуно застарели. Ово може бити збуњујуће за новорођенче који имају тешка времена док пронађу најпоузданије изворе за учење.

Ф #

ф # програмски језикФ # је .НЕТ програмски језик, па га је развио Мицрософт запосленик, Дон Симе 2005. године. Снажно је откуцан, такође има и компајлер отвореног кода и платформе..

Прос

 • Коришћењем уобичајеног начина рада, Ф # може лако приступити средствима .НЕТ Фрамеворк-а и моћи да користи друге кодове .НЕТ језика повезаних..
 • Слично као и на Ц #, Мицрософт такође матично подржава Мицрософт путем свог Висуал Студио. Услуга која се плаћа плаћа има невероватно широку листу услуга, подржавајући кодирање, уклањање погрешака и друге под задатке на оба језика.
 • Ф # је концизан програмски језик, не користи коврчаве заграде или тачке са зарезом па се можете фокусирати на писање кода. У поређењу са интерним конкурентом Ц #, Ф # често је потребно мање кода да би се решио исти проблем.
 • Систем снажног типа језика помаже да се избегну многе уобичајене грешке, укључујући нулл референце изузетке и још много тога. Постављањем вредности непроменљивих подразумеваних вредности, имаћете знатно мање грешака.
 • Пошто су Ф # и Ц # уско повезани међусобно, Ц # кодови могу се директно превести у Ф #. Ово је велика предност посебно у корпоративним областима, где многе велике компаније користе Ц #. Превођењем Ц # кодова компаније могу поново користити своје претходне радове и изводити их под Ф #, што може бити ефикасније у посебним случајевима.

Цонс

 • Један од највећих недостатака Ф # је недостатак добре подршке за Андроид и иОС. Јасно је да Мицрософт није први приоритет подржао конкурентове услуге.
 • Постоји знатно мање Ф # програмера у поређењу са главним програмским језицима. На пример, у свету постоји готово сто пута више Ц # од Ф # програмера.
 • Ф # нема стварну подршку за ГУИ дизајнерске алате.
 • Поред императивних и објектно оријентисаних метода, језик користи и функционалне методе. Ово може бити збуњујуће код програмера који су користили претходно јасне ООП језике, попут ЈАВА.
 • Мицрософтови инжењери су потрошили више напора у изради напредних алата за Ц # него што су дали исте алате за Ф # програмере. Упоређивањем два језика повезана са МС-ом, програмирање у Ц # је погодније од рада са Ф #. Такође, последњи нема алате за рефакторинг.

Јава

јава програмски језикЈава дизајнирао је Јамес Гослинг, запосленик компаније Сун Мицросистемс 1995. године и од тада је постао један од најпопуларнијих програмских језика. Користи објектно оријентисану парадигму и често се користи за подучавање ООП принципа за почетнике програмере.

Прос

 • Јава користи статичко куцање тако да ИДЕ-и могу приказати грешке током куцања кода. Ово је много практичније од покретања програма и проверавања надолазећих грешака након тога. Напредне функције Јава ИДЕ-а попут аутоматског довршавања кода, приказивања повезаних средстава или документације могу помоћи млађим програмерима да брже науче програмски језик.
 • Јава је широко користила програмске стандарде који помажу у писању стандардизованих делова кода и помажу у наставку рада других програмера. Слична решења у програмирању су изузетно корисна када је у питању рад у већој групи на истом пројекту.
 • Језик има јасну структуру и његово објектно оријентисано гледиште је супер лако разумети. Чак су и новорођенчади у стању да разумеју шта је то капсулација, наследство и објекти тако што виде како раде.
 • Јава је један од најчешће кориштених програмских језика, подједнако је важан као Ц или ЈаваСцрипт. Учењем овог језика увек ћете наћи посао и компаније које га користе у својим пројектима, а лако ћете наћи људе који ће наставити посао.
 • Јава има сличну синтаксу са језицима сличним Ц, тако да Јава програмер може лако да се пребаци на Ц, Ц ++, Ц # или ЈаваСцрипт програмирање.
 • Пошто је језик старији од 13 година и може се сматрати индустријским стандардним језиком, постоји невероватно велики извор спољних библиотека и других корисних ресурса. Из истог разлога, иза Јаве постоји јака заједница, чији су чланови често велики обожаваоци овог језика.
 • Јава виртуелна машина (ЈВМ) може се инсталирати на многим платформама, стога су Јава кодови неовисни о платформи. Где год да имате ЈВМ, можете покренути исте комаде Јава кода. Ова независност је високо подржала улогу Јава у лидеру у индустрији.

Цонс

 • Јава примитиви су против кључних ООП правила, што одређује да би све требало бити објекти. Такви примитиви, попут целих бројева или знакова нису објекти на Јави. За ово је потребна другачија употреба од предмета коју имају.
 • Језик није тако напредан као конкурентски језици као што је Ц # и недостаје му неки од важних алата за програмирање на нивоу предузећа. Међутим, Јава континуирано добија нова програмска средства са новим верзијама, њихов развој је прилично спор.
 • Аутоматизација одвоза смећа је велика помоћ програмерима, али и велики недостатак новорођених. Будући да Јава управља управљањем меморијом и брине о неискориштеним варијаблама, млађи програмери можда неће научити ове суштинске задатке програмирања.
 • Напредне ИДЕ такође могу бити проблем, јер корисницима који први пут требају такође мало времена да науче употребу алата, а широк спектар могућности може их потпуно збунити..

Окончање

Иако постоји много програмских језика која су добра алтернатива ПХП-у, ипак не бисте требали избегавати употребу ПХП-а, јер се већина веб локација темељи на овом програмском језику. Такође ме јако занима ваше мишљење о томе који програмски језик користите и препоручујете. Јавите нам у коментарима испод.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector