ЦМС са отвореним кодом или власнички ЦМС – који треба да одаберете?

опен соурце вс проприетари цмс


Једном када се одлучите да направите веб локацију за ваше предузеће или у различите сврхе, на располагању имате разне изборе када је у питању софтвер и ресурси које ћете користити. Имати добар ЦМС да направи вашу веб страницу и олакшати је ажурирање садржаја, пресудно је за ваш успех.

Сви имамо тенденцију да желимо бирати једно преко другога, јер је уопштено боље, али у стварности, овде се не може доносити такав избор. Овај чланак је овде да дели све предности и недостатке ЦМС-а отвореног кода и приватног ЦМС-а.

Који сте одабрали, када је у питању било која врста софтвера, зависи искључиво од ваших индивидуалних потреба и сврхе. Са ове тачке гледишта, ниједан ЦМС не може бити оцењен као бољи или супериорнији од другог, јер је одлука ствар преференције.

Постоје неке кључне тачке у обе врсте ЦМС-а које треба разумети, што ће вам помоћи да направите разумнији и образованији избор.

Дакле, данас ћемо делити оно што се мора знати о обе ове врсте ЦМС-а, заједно са њиховим властитим снагама и слабостима.

Основа ЦМС отвореног кода је:

 • То је опен соурце! Значи да је изворни код потпуно доступан свима који га желе проучити и модификовати на било који начин. Захваљујући томе, људи могу слободно проширити код и додати одређене функционалности у складу са својим захтевима.
 • ЦМС са отвореним кодом обично одржава велика заједница. Увек постоји основна група програмера, као што је то случај и са ВордПресс-ом, али подржава је и његова корисничка база. Људи се окупљају како би пронашли решења, помогли једни другима и делили додатке који би били од користи пакету.
 • ЦМС са отвореним кодом може бити домаћин било где. Већина њих има инсталирање једним кликом на контролној табли пратеће услуге хостинга, што је врло згодно.
 • Сам ЦМС софтвер је обично бесплатан. Такође можете бесплатно да добијете пуно додатака, тема и широког асортимана алата. Али такође има пуно плаћених додатака и тема. Нека решења могу се правилно извршити само уз плаћени софтвер. ЦМС са отвореним кодом је обично најисплативије решење.

Основа власничког ЦМС-а је:

 • Власнички ЦМС софтвер је затвореног кода. Добре оне обично укључују АПИ-је или оквире АПИ-ја који људима омогућавају да стварају проширења и додају функције у складу са својим потребама. Обично не дозвољавају никоме да приступи изворном коду, што их такође може учинити сигурнијим.
 • Изграђује их и одржава их једна компанија, што значи да су и више централизовани.
 • Власнички ЦМС је обично плаћени софтвер, тако да ћете морати да платите неку врсту лиценце ако га желите да користите. Људи обично плаћају ову накнаду месечно или годишње. Плаћа се заједно са трошковима хостинга на многим местима.

Предности и недостаци отвореног кода ЦМС и власничког ЦМС-а

Сада знамо да који год ЦМС одаберемо овиси о компанији, веб локацији или нашим личним потребама. Али које су појединачне предности и мане које чине једно бољим у односу на друго? Хајде да сазнамо!

Опен Соурце ЦМС

Системи за управљање садржајем као што су ВордПресс, Друпал и Јоомла! постали су веома популарни током година, због природе отвореног кода. На пример, свака четврта веб локација на Интернету се креира у програму ВордПресс.

Развојни програмери из целог света видели су предности, јер је њихов рад био много бржи и лакши. Из тог разлога све више и више људи улаже у њих посао, развијају додатке како би их унапредили.

Предности отвореног кода ЦМС

Исплативости – Као што сам напоменуо, сви системи за управљање садржајем отвореног кода могу се бесплатно користити, што пружа невероватно атрактивне могућности. Ово вам омогућава да смањите трошкове развоја веб локације најмање на пола. Ако имате потребну вештину, од почетка можете развити потпуно развијен професионални веб сајт.

Редовна ажурирања – Мало је система за управљање садржајем у стању да иде у корак са брзим ажурирањима које добија ВордПресс. Има дугу историју ажурирања што га чини сјајним у овом аспекту. Остали системи за управљање садржајем немају само чисту снагу иза себе која би их до сада развијала.

Флексибилност – Све од самог основног, од најсавременијих техничких детаља ЦМС-а отвореног кода, може се модификовати или проширити према вама. Такође је много лакше пронаћи програмера или довољно људске снаге да се ваш пројекат покрене и покрене.

Чак и ако имате веб локацију која ради и ради годинама, можете је лако надоградити или модификовати по жељи.

Преносивост – Много система за управљање садржајем долази заједно са услугом хостинга и често је тешко или немогуће преместити веб локацију на други хост. Веб локације које су развијене помоћу ЦМС-а отвореног кода, много је лакше прелазити са једног веб хостова на други.

Лакоћа коришћења – На пример, ВордПресс је направљен тако да свако може да га користи буквално. Постављен је на начин да га једноставно морате инсталирати и већ имате веб локацију која ради и ради. Можете пуно управљати на својој веб локацији једноставно користећи интерфејс. Потребно је мало кодирања ако имате на уму нешто конкретно, али мало других ЦМС-ова широм света може да му се подудара..

Огромна заједница – Популарни ЦМС „опен соурце“ има милионе програмера и ентузијаста широм света. Ово олакшава помоћ у изградњи веб странице и проналажењу развојне екипе ако вам је потребна.

Ова огромна заједница такође настоји да унапреди систем и да га побољша већом функционалношћу. Они су корисни и решили су скоро сваки проблем на који би наишли док покушавају да развију своју веб локацију у специфичном ЦМС-у отвореног кода.

Слабости отвореног кода ЦМС

Сигурност – Иако огроман број програмера подржава сваки ЦМС отвореног кода, непрестано га развијајући и побољшавајући њихову сигурност, увек је било хакова. Због своје отворене природе и популарности, људи су детаљно проучавали ове системе. Стално су радили на томе да изврше неке експлоатације у систему и користе их у своју корист.

Али овај ризик постоји, без обзира коју веб технологију користите. Ако на вашој веб страници постоји нешто заиста драгоцено, људи ће покушати да је хакирају.

Прилагођени стилови и састави могу бити скупи – У тренутку када се одвојите од основне функционалности ЦМС интерфејса и немате потребне програмске вештине, мораћете да проведете неколико сати са учењем или унајмите програмера.

Доступно је неколико бесплатних предложака веб локација који су прилично добри, али већина изгледа јефтино.

Развијање прилагођене теме или неке прилагођене функционалности није шетња парком и захтева неко техничко знање, што ће вас коштати новца.

Такође се плаћају неки додаци и неке додате функционалности, тако да израда веб странице не долази увек бесплатно. Укратко, добијате оно што плаћате.

Могућност напуштања – Нико не би видео да ВордПресс нестаје са лица земље у року од хиљаду година, али то раде неки системи за управљање садржајем отвореног кода. Њихови програмери се напуштају, људи губе интересовање за њих и они само бледе. Не би било лепо када би се то догодило са ЦМС-ом на коме је изграђена ваша веб локација, тако да бисте требали пажљиво одабрати.

Платформе отвореног кода нису увек сличне – Сваки систем отвореног кода развијен је од стране различитих група, за различите сврхе. Нису једнаки и многи од њих можда нису идеално решење за оно што имате на уму.

Популарни системи за управљање садржајем отвореног кода

 • ВордПресс (хттпс://вордпресс.цом/) – ВордПресс је најпопуларнији систем за управљање садржајем отвореног кода. Нуди све потребне алате за изградњу невероватних професионалних веб локација. Иако вам је потребно знање ПХП и ЦСС ако желите да направите прилагођену функционалност или предлошке.
 • Гоогле веб локације (хттпс://ситес.гоогле.цом/) – Један од најпопуларнијих система за управљање садржајем који је тренутно доступан. Овај олакшава израду веб странице једноставним алатима за превлачење и пуштање, што га чини невероватно згодним.
 • Друпал (хттпс://ввв.друпал.орг/) – Можете лако и лако да направите много веб локација, штедећи пуно посла. Друпал ипак захтева знање ПХП-а и ЦСС-а да би му додао мало напредније функције. Али то је изузетно флексибилан ЦМС.
 • Магнето (хттпс://магенто.цом/) – Магнето је идеалан ЦМС за развој веб локација ако желите да направите веб локацију за е-трговину. Има сјајне алате за управљање производима и продајом.

Пресуда за Опен Соурце ЦМС

Системи за управљање садржајем отвореног кода оглашавају се као потпуно бесплатни, што је истина. Језгра софтвера је бесплатна за употребу, али једном када почнете да правите веб локацију на њој, приметићете да је већина места на која бисте посегнули, за додатцима, предлошцима и помоћи у развоју, сва плаћена.

Ипак, износ новца који ћете дугорочно уштедјети биће знатан износ и учиниће ваше присуство на мрежи много одрживијим.

Власнички ЦМС

Као што име сугерира, власнички ЦМС долази с низом ограничења, што није нужно и лоше, јер се своди на ваше индивидуалне потребе. Власнички ЦМС системи су обично специјализовани за одређену индустрију и садржај је повезан са њим. На пример, могу да се израђују само за веб локација или само за веб продавнице аутомобила. Главна предност од њих је што штеде доста ваших почетних трошкова развоја, ако тачно знате шта желите да изградите. На пример, они знатно олакшавају и практичније управљају мрежном продавницом. Постоји пуно власничких система за управљање садржајем е-трговине који сваки део узимају део зараде јер вам омогућавају да користите њихов софтвер. Тако могу бити врло корисни.

Морате бити удобни са компанијом чији производ користите, јер ће они угостити вашу веб локацију и помоћи у свим техничким проблемима које имате. Компанија обично пружа потпуно управљану услугу хостинга уз подршку 24 сата дневно, што је непроцењиво ако нисте толико техничар.

Ово решење је намењено оним људима, чије пословање не зависи превише од њиховог присуства на мрежи и само би желели да веб локација откуца у позадини. Ако сте заузети управљањем својом компанијом и свакодневним задацима који долазе заједно с њом, своје присуство на мрежи можете дати у руке компаније. Они ће водити рачуна о честим ажурирањима и одржавати технологију свежом и спремном за акцију током сваке секунде године.

Прос за власништво ЦМС

Може бити сигурније – Ваша веб страница непрестано стоји у руци професионалаца који брину о њој и управљају је што је могуће могуће. Они пружају хостинг решење, инсталирају исправке, инсталирају модуле и у основи обављају сав посао који је потребан.

Они су такође мање популарни и имају мање људи који њушкају по шифри, па их много теже хакују.

Ниски почетни трошкови – Власнички ЦМС се обично плаћа месечно од самог почетка. То ће коштати више времена, али немате посла са постављањем веб странице. Не морате да плаћате програмеру или било коме другом осим компаније коју “ангажујете”.

Константно ажурирано – Добар власнички ЦМС има честа ажурирања. Можда ћете добити више ажурирања од онога што бисте добили ангажовањем програмера или компаније која је развијена да ради са вашом веб страницом.

Против власништва над ЦМС-ом

Нема много опција прилагођавања – Будући да су ови системи направљени за одређену врсту индустрије и публике на уму, можда ће бити тешко прилагодити веб локацију тако да одговара вашим тачним потребама. Не изграђујете свој сопствени систем, па је природно да са њим немате толико слободе.

Недостатак преносивости – Не можете увек да издвојите податке и датотеке из свог система заштићеним решењем. Ваше руке су прилично везане јер нећете моћи ни да преместите веб локацију са једне хостинг услуге на другу.

Морате да верујете компанији – Будући да поседују платформу и простор за складиштење веб локације који ће бити изграђен, мораћете да уложите пуно поверења у свог продавца. Они морају стално да развијају и надограђују свој софтвер како би боље решили потребе својих купаца. Они такође морају бити у домету када вам је потребна помоћ на вашој веб локацији.

Доста добављача ЦМС-а држи своје платформе застарјелим, зато је важно извршити мало истраживања и прочитати неке прегледе купаца прије него што ускочите у посао са добављачем..

Управо изнајмљујете софтвер – Једном када купите власнички ЦМС, нећете имати код са којим је уграђен. То није ваше и захтеваће од вас месечну накнаду да бисте наставили са радом веб странице.

Популарни власнички системи за управљање садржајем

 • Дух (хттпс://гхост.орг/прицинг/) – Гхост је бесплатан, али има плаћену Про верзију. Долази у различитим пакетима, који нуде специјализовани хостинг пакет, подршку и још много тога. Пише у ноде.јс.
 • Кентицо (хттпс://ввв.кентицо.цом/) – Написано на АСП.НЕТ-у, Кентицо је моћан систем за управљање садржајем. Има обиље функција које помажу е-трговину, мрежни маркетинг и изградњу заједница, што даје велики подстицај вашој интернет присутности.

Пресуда о власничком ЦМС-у

Ако ви или ваша ниша имате врло специфичне захтеве и желите најједноставније решење, попут већине разумних људи, вероватно ћете се наћи као власнички ЦМС. Имајте на уму да је можда тешко одступити од таквог система. Будите сигурни да сте на њему за дуготрајно и да је одржавање ваше веб локације хостиране и изграђене помоћу једног оваквог решења.

Закључак

Ено их! Можете видети предности и недостатке сваке врсте ЦМС-а. До сада је пуно могућности за прегледање, свака боља од друге. Али ваша одлука треба да се заснива само на ономе што најбоље ради за вас и ваше пословање.

Ако не мислите да у почетку трошите више, желите обиље прилагођене функционалности, добар изглед и контролу над својим интернетским присуством, а дугорочно штедите новац, идите на отворени извор.

Надам се да смо вам данас помогли да научите нешто ново и да сте открили који тип ЦМС-а вам највише одговара!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map