ЦОМ вс НЕТ вс ОРГ – Које проширење домена треба да одаберете?

01.06.2020
Чланци и више ... 'ЦОМ вс НЕТ вс ОРГ – Које проширење домена треба да одаберете?
0 11 мин.

цом вс нет вс домена


Један од разлога зашто је Интернет толико широк и моћан је тај што готово свима пружа могућност да дели свој глас и знање. Свако се може препознати постављањем сопствене веб странице.

Милиони људи свакодневно прегледавају Интернет и куцају имена домена како би идентификовали веб локацију коју намеравају да прегледају. Име домене је структурирана налепница која се користи за идентификацију једне или више ИП адреса (нумеричка идентификација). Овај пријатељски систем именовања знатно олакшава позивање на одређене сервере и веб странице сачуване у њима. Та се имена уписују у УРЛ траку прегледача и на тај начин омогућавају приступ серверу на којем се веб страница налази.

Региструјте своје омиљено име домена

Претражите доступне домене, одаберите проширења имена домена и региструјте омиљени домен у само неколико кликова помоћу ГоДадди.

Иди сада! »

Имена домена могу се пронаћи у УРЛ-у веб странице како би се идентификовала одређена веб страница, на пример: хттпс://ввв.фацебоок.цом/вебхостмедиа.

Овај УРЛ се може поделити у четири дела:

хттпс: // – Односи се на протокол преноса ХиперТект-а

ввв – Што се односи на Ворлд Виде Веб

Фацебоок.цом – је име домена

вебхостмедиа – је појединачна страница унутар веб странице

Свако име домена има екстензију (.цом, .нет, .гов, .мил) која показује коме домену највишег нивоа припада. Постоји на хиљаде додатака за називе домена које можете користити, али препоручују се .цом, .нет и .орг.

Једном када се домена укуца у траку прегледача, брзо се преводи у ИП адресе. Да не бисмо имали овај једноставан систем именовања, морали бисмо се пријавити на Фацебоок уписивањем 66.220.144.0. Замисли!

Зашто је одабир имена домена важна одлука?

Одабир имена домена је попут одабира имена за вашу компанију. Желите да ваше име домена само једном речју каже о чему се ради на вашој веб локацији. Стога је потребно пуно размишљања.

Ваше име домена представљаће и идентификује вашу марку на Интернету. Морат ћете се држати тога неко вријеме, па је најбоље да га размислите и размислите како је потребно да бисте пронашли најбоље могуће име домене.

Дневно се региструје око 80 000 имена домена, тако да ћете морати бити веома брзи да бисте регистровали своје након што пронађете прави.

Ако узмете у обзир следеће савете, бићете у могућности да створите име домене које ће корисници памтити и оно које савршено представља ваш бренд..

Како одабрати савршено име домена?

Име вашег домена има велики утицај на ваш бренд и ваш маркетинг. То утиче на количину промета на вашој веб локацији, резултате на друштвеним мрежама, препоруке и све ваше напоре у вези са маркетингом на мрежи. То је чињеница коју не можете и не треба занемарити, па зашто не бисте најбоље искористили? Наредите следеће савете да бисте осигурали да себи прибавите најбоље могуће име домена.

Олакшајте куцање и изговарање

Желите да користите најмање сложено име домена, како бисте избегли ризик да га корисници погрешно погреше. Ово је пресудно за успех ваше веб странице. Такође не желите да користите сланге попут кпанд уместо проширења.

Оно што желите да користите је једноставно, изговорљиво и свеобухватно име домена. Она коју је лако повезати са стварима о којима желите да посетиоци размишљају када чују о вашој веб локацији. Ако им је лако изговорити их својим сопственим умом и изговорити их гласно, вероватно ће се остати у њиховом сећању. На овај начин такође ћете добити пуно изложености речи у уста.

Ако се ваша веб локација продаје наоштреним ножевима или прилагођеним ножевима, на пример, не желите да је именујете нешто попут Реневедкнивес.цом, јер ћете сломити језик приликом покушаја изговарања. Зато је бољи избор да идете са нечим попут БладеЕмпире.

То је једноставно, свеобухватно и изговорљиво и мања је шанса да ће га корисник погрешно унети јер користимо једноставне речи.

Добра имена домена пишу интуитивно и флуидно од стране корисника који их куцају. То их чини марљивим и пуно лакшим за тржиште.

Учините то што је могуће краћим

Што је име вашег домена краће, то је боље.

Краће речи су за свакога лакше обрађивати и лакше их је откуцати. Што је краћа, мања је вероватноћа да ће се скратити у резултатима претраге или на друштвеним мрежама. Ако кратак назив вашег домена природно ће му омогућити већу изложеност.

Користите и неке кључне речи

Имати кључне речи у вашем имену домена важно је, наравно, из СЕО перспективе, али чини много више. Као што сам раније напоменуо, корисник би требао имати право удруживање у вези с вашом веб страницом. Што се ваше име домена ближи предмету веб страница, то ће он боље радити и за СЕО и за ваше кориснике. Користите кључне речи које најбоље описују вашу марку, пословање и услуге или производе.

Али немојте бити превише опседнути СЕО-ом. Ако можете да пронађете креативно име које је саставни део вашег брендирања и интерпретације, него га користите! Имена попут Твиттера, Гооглеа, Амазона и Фацебоока не говоре ништа о њиховим услугама, а постала су неизмјерно моћна.

Такође, будите сигурни да не користите кључне речи специфичне за нишу које нико изван ваше нише није упознат.

Урадите неко истраживање

Пре него што купите „своје“ име домена, морате да се уверите да га не користи неко други на Интернету или да није заштићен заштићеним жигом или заштићен ауторским правима. Можете да користите ДомаинсБот (хттп://ввв.домаинсбот.цом/) да бисте уписали изабрано име домена и видели да ли је доступно или су слична имена домена доступна. КновЕМ је слична услуга коју можете користити да унесете своје преферирано корисничко име и претражите на 500 друштвених мрежа.

Ако се мало трудите да створите савршено име домена или бисте могли да користите само неку помоћ, можете испробати услуге попут НамеМесх.цом или Вордроид.цом који су интелигентни алати за именовање.

Немојте да се стидите да га мењате ако је име домена већ заузето

Веома је могуће да савршено име домена дочарате само тако да утврдите да га је већ преузео неко други. Не бојте се редизајнирати своје име, користите друго ТЛД проширење или додајте суфикс или префикс.

Бирање екстензије за ваш домен

Већина људи каже да бисте се требали придржавати .цом и то с добрим разлогом. Ако размишљате о било којој веб локацији, велике су шансе да има .цом екстензију.

Није чудо, 52% свих веб локација на Интернету су .цом странице. А .цом проширење такође много помаже вашем маркетингу, или чак вама ако неком кажете адресу адресе ваше веб локације. Много људи .цом значи читав Интернет.

Али ако је ваш одабрани .цом домен већ заузет, и даље мењате проширење на друге популарне. Можете покренути врло успјешну веб страницу користећи било који други ТЛД. Али будите сигурни да избегавате ТЛД-ове индикатора нежељене поште, попут .цц, .вс, .инфо и било које друге која изгледа неуобичајено, попут .пизза. Много људи још увек нема превише поверења уложено у Интернет и желите да и они посете вашу веб локацију.

Дакле, ваш најбољи избор тренутно су прва три ТЛД-а као што су:

.цом (комерцијално)

Ово проширење влада свим другима и у главама људи и на Интернету. Залагао се за комерцијалне веб локације, али данас се користи за све врсте веб локација.

Да бисмо то јасније објаснили, одабир .цом екстензије добар је за посао јер га је лакше подсетити.

.мрежа (мрежа)

Првобитно је био намењен мрежним веб локацијама, али се данас користи за све врсте различитих веб локација. То је ваш други најбољи избор ако је узето име вашег домена са .цом екстензијом.

Дакле, ако морате да имате изабрано име домена, а верзија .цом није доступна, идите на .нет екстензију.

.орг (организација)

Ово је било намењено разним организацијама и непрофитним компанијама. Није најбољи избор ако правите веб локацију за свој посао, јер шаље мешовите поруке.

Ако сте непрофитна организација, а посебно позната организација, користите .орг свим средствима. Додаје се додатна порука да је то веб локација непрофитне организације.

Спектар за имена домена је огроман. Постоје и друга популарна имена домена која вероватно нећете користити, као што су ова, на пример:

.мил – што значи војска

.гов – што се залаже за владе

.еду – што је за образовне веб странице

Шта је са новим ТЛД-ом?

.Цом екстензија је најчешће коришћени ТЛД на Интернету и то је тешко променити. Иако постоје нови гТЛД-ови (генерички домени највишег нивоа) који су наишли на Интернет што може учинити да ваше име домена постане мало збуњујуће и не нуди заиста никакве СЕО предности, али и ове би могле бити природно одговарајуће. На пример, проширење домена попут .сх за веб локацију као што је Вхиспер.сх, савршено функционише.

Али постоје и други попут .бид, .бике, .ацадеми, .цаб, .цамера, .траининг, ти то име! Можете имати екстензију домене која директно може рећи на чему је изграђена ваша веб локација, тако да је лако наћи природни фит међу новим гТЛД-овима.

Размислите и о коришћењу локалних ТЛД-ова

Такође можете да користите ццТЛД који би заиста могли бити добри за ваше пословање. Интернет је по свом својственом дизајну глобално тржиште, тако да вашу веб локацију може видети било ко у свету, без обзира где је домаћин. Али предузећа попут ресторана и кафића или било које врсте локалног пословања не требају достићи глобалну публику и могла би имати користи од употребе ццТЛД-а.

Можете користити специфичне ццТЛД за државу као што су .ца за Канаду или чак ТЛД-ове за град, попут .НИЦ, .ПАРИС или .ЛОНДОН. Ово ће вам пружити СЕО предност коришћењем Гоогле-овог система за географско циљање и олакшати корисницима који претражују у вашем подручју да пронађу вашу веб локацију.

Да ли је проширење домена заиста битно?

Ово је шкакљиво питање. Чак и домен са екстензијом попут .ПИЗЗА може радити ако се на то обавезујете. Свакако, постојање имена домена које је лако препознати, откуцати и памтити учиниће вашу веб локацију моћнијом, али медијуми за откривање садржаја брзо се мењају.

Са ширењем и развојем паметних телефона, људи проводе више времена у апликацијама него што прегледавају Интернет преко десктоп рачунара и веб прегледача. Размислите о томе колико чланака, видео записа и слика свакодневно гледате једноставно зато што сте их открили на платформи попут Фацебоока или Твиттера. Не морате чак ни да знате УРЛ или име домена на коме сте и даље да комуницирате са веб локацијама.

Начин на који откривамо садржај и веб странице брзо се мења тако да постоје бројни начини да се ваша веб локација учини популарном и успешан!

У следећем видеу, Давид са Веб странице Цреативе Про, дели своје мишљење о .цом вс .нет вс .орг проширењима домена и свом искуству да ли је проширење домена огроман фактор рангирања претраживача или не. Он подстиче људе да граде квалитетне веб странице са квалитетним садржајем, стичу ауторитативне везе уместо да брину о проширењу назива свог домена. Такође каже да ако је могуће, идите на .цом екстензије и покушајте да изградите бренд. У сваком случају, погледајте његов видео:

Регистровање вашег домена

Једном када прођете кроз прелепи креативни хаос одабира властитог имена домена, прелазите на следећи корак, а то је регистровање наведеног имена домена.

Регистрација вашег домена укључује организацију која се зове ИЦАНН (Интернет корпорација за додељена имена и бројеве), они су непрофитна организација одговорна за одржавање и координацију јединствених идентификатора широм света..

Име домена можете да региструјете преко регистратора имена домена. Дакле, ако сте смислили АвесомеНаме.цом, мораћете да платите око 10 до 15 долара да бисте регистровали то име. Неке ретке домене или имена домена које постоје већ 5 година могу коштати хиљаде долара. Неки чак могу достићи милионе попут сек.цом, који су продати за 13 милиона долара. Регистровање домена попут ових могло би довести до успеха ваше веб локације и можда купујете пуно саобраћаја заједно са њом, али одлука попут ове захтева много више размишљања и разматрања различитих променљивих.

Након регистрације, имаћете права на то име домена током годину дана и мораћете да обнављате регистрацију сваке године за исти износ новца.

Неки поуздани веб домаћини попут БлуеХост и ИнМотион нуде бесплатно регистровање имена домена за вас, што је прилично солидан посао. Али можете да користите и регистратор домена да бисте директно регистровали ваше име домена услугом попут НамеЦхеап. Једна ствар у коју бисте увек требали бити потпуно сигурни јесте да сте ви и само ви власник имена домена које сте регистровали.

Ако се неко други именује власником, касније вам може наплатити велике накнаде за задржавање имена вашег домена. Зато будите пажљиви и двоструко проверите да ли сте једини власник имена вашег домена.

Закључак: ЦОМ или НЕТ или ОРГ?

Имати право име домена може бити велика ствар када је у питању успех ваших веб локација и са општег и са СЕО становишта. Желите да будете што моћнији тако да га људи памте и да ће му то бити прва веб локација која им падне на памет кад помисле на ваш одређени предмет.

Једном када одлучите са именом свог домена, мораћете да се неко време придржавате па припазите на сваки детаљ. Ипак, готово свако име домена може радити ако имате потребно знање како и ако сте посвећени њему.

Надам се да вам је овај чланак помогао у проналажењу савршеног имена домене за себе и да сте уживали читајући кроз њега!

Желели бисмо да се јавимо од вас! Обавестите нас у коментарима испод шта је ваше мишљење о ЦОМ вс НЕТ вс ОРГ. Мислите ли да је проширење домена важно? Ако треба да региструјете домен са .нет екстензијом ако је .цом већ заузет?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector