цПанел вс Плеск – Који је најбољи контролни панел веб хостинга?

01.06.2020
Чланци и више ... 'цПанел вс Плеск – Који је најбољи контролни панел веб хостинга?
0 13 мин.

цпанел-вс-плеск


У данашње време је управљање серверима много лакше власницима веб страница са обиљем корисних функција на располагању. Данашњи стандард је обезбеђивање контролних панела који су брзи и лако разумљиви, тако да се корисници могу више фокусирати на друге задатке попут генерисања садржаја, имплементације маркетиншких планова и повећања промета.

Чињеница да се људи не требају бавити свим техничким својствима такође чини услуге веб хостинга доступним широј публици.

Лако је пронаћи поузданог провајдера веб хостинга који у своје планове за хостинг укључује контролну таблу прилагођену почетницима. Чак и ако се одлучите за услугу која вам не пружа контролни панел, увек је можете купити засебно и инсталирати на сервер.

Тренутно на тржишту постоје две широко коришћене контролне табле са мноштвом позитивних критика: Плеск и цПанел. Упоредићемо их у овом чланку како бисмо вам показали разлике и помогли да откријете који од њих најбоље одговара вашим циљевима.

Очигледно је да је и једно и други добар избор, али увек постоје предности и недостаци који разјашњавају који вам највише одговара. На пример, ако потражите јефтинији план веб хостинга (попут дељеног хостинга), неки од њих нуде цПанел, док други провајдери више воле Плеск као контролни панел. Једном када изаберете план, нећете моћи да бирате између та два. Њиховим прегледом желимо да вам покажемо да су контролне табле још једна важна ствар коју треба размотрити пре него што заправо почнете да користите услугу веб хостинга.

У случају да вам треба моћнији план заснован на наменском или ВПС хостингу, они ће вам дефинитивно омогућити да одаберете контролну таблу. Сада да видимо које су најважније ствари које бисте требали знати о Плеску и цПанелу!

Опште карактеристике контролне табле

Главна идеја контролне табле је да вам пружи онолико корисних функција колико вам треба. Они вам омогућавају потпуну контролу над вашим веб хостинг планом и сервером који чува вашу веб локацију. Овде ћемо покрити најчешће функције које можете да пронађете на контролној табли. Поредајмо их на уредан списак:

 • Контролна табла вам омогућава да управљате свиме што се тиче ваше ИП адресе и имена домена
 • Можете преносити своје датотеке кад год је то потребно преко ФТП-а
 • Потпуна контрола над вашим базама података
 • Проширив је, што значи да можете инсталирати корисне додатке
 • Можете да приступате свом систему датотека и управљате он-лине
 • Управљајте својим е-маиловима са неколико кликова
 • Омогућује вам стварање резервних копија у случају да ствари пођу по злу

Имајући на уму ове информације, наставићемо и показати вам које додатке могу Плеск и цПанел додати у систем и њихове недостатке.

цПанел у матици

цпанел-админ-демо

Захваљујући његовој популарности, пуно нових корисника свакодневно бира цПанел за креирање имена домена и покретање планова за веб хостинг. То је углавном због тога што је цПанел дизајниран за неискусног корисника. Свако може да инсталира и брзо разуме како функционише овај контролни панел. Обиље позитивних критика говори само за себе, хвалећи његов квалитет и поузданост.

цПанел вас никада неће изневерити. Можете обавити хитне промјене ноћу или се побринути за дужи задатак поподне; контролна табла ће увек бити спремна. цПанел је изграђен на Линуку, тако да ако више волите да користите Виндовс или неки други оперативни систем, онда вам овај контролни панел не препоручује.

Може се користити на три различита начина, што зависи од тога да ли је корисник администратор, препродавач или власник веб локације крајњег корисника. Ове три улоге користе различите функције. цПанел вам омогућава да радите све што се може учинити на типичној контролној табли. Ово укључује управљање ресурсима, прављење резервних копија и датотека. Међутим, такође вам омогућава да инсталирате бројне додатке из оквира који вам могу пуно помоћи у задацима везаним за вашу веб локацију.

На пример, можете да користите ВХМ са цПанел. ВХМ је скраћеница за Веб Хостинг Манагер. Ако имате више рачунара цПанел, можете користити овај додатак за лакше управљање њима. Људи који имају бројне веб странице увијек је боље користити засебан цПанел за сваки од њих. У тим случајевима употреба ВХМ може пуно помоћи.

Плеск у матици

плеск-админ-демо

Можемо рећи да је Плеск вишенаменски контролни панел који олакшава живот онима који желе да граде и одржавају своје веб странице и апликације. Плеск је изашао још 2001. године, што овај контролни панел чини млађим ако га упоредите са цПанелом који постоји од 1996..

Плеск се не разликује толико од цПанела. Ако додате ВХМ у свој цПанел, прилично ћете завршити са истим карактеристикама које можете пронаћи у Плеску. Нема потребе за додатком; овај контролни панел може да управља са више веб локација. У случају да не желите решење засновано на Линуку, онда би дефинитивно требало да изаберете Плеск уместо цПанела. Овај се покреће у Виндовс-у, али можете га покренути и на неким Линук верзијама ако сте заиста фан ове контролне табле.

Већина великих компанија за веб хостинг који преферирају Виндовс као свој оперативни систем укључују Плеск као опцију контролне табле. Плеск такође има основне карактеристике које вам омогућавају да управљате сервером и планом веб хостинга у складу са тим. Поврх тога, можете поставити линију свих алата на контролној табли који су потребни за задатке управљања веб страницом. Ово је софтвер треће стране који ће у Плеску бити доступан кад год им затреба.

Уз све алате и функције, добијате високо ефикасан интерфејс који вам омогућава потпуну контролу над свиме. Дизајниран је с обзиром на неискусног корисника, па не треба пуно времена да се навикнете. Укратко, Плеск је крајња контролна табла која има сваки алат и основну функционалност у дужини руке.

Пребацивање између Плеска и цПанела

Употреба Плеска или цПанела је једноставна, али само ако већ немате веб локацију која покреће план веб хостинга и којом управља контролна табла. Ако већ користите један од њих на вашем серверу и желите да пренесете податке само да бисте се пребацили на други контролни панел, то је много сложенији случај.

Са друге стране, миграција ваше веб локације са цПанела на други цПанел или с Плеска на други Плеск много је лакша. Не кажемо да је први случај немогућ, али свакако је потребно много напора и морате да се удубите у техничке детаље ако желите да пребаците контролне табле. То дефинитивно није нешто што би требало да урадите сами, осим ако немате пуно искуства.

Приметне разлике између цПанела и Плеска

Док смо разговарали о најважнијим карактеристикама сваке опције, сигурно сте приметили да цПанел и Плеск имају пуно сличности. И једно и друго изгледа као одличан избор, зар не? Па како можете одлучити кога ћете одабрати између две веома популарне контролне табле?

Даље ћемо говорити о главним разликама између Плеска и цПанела. Свако од њих има свој скуп функција које не можете да пронађете у другом. Очигледно је да администраторски интерфејс није исти и да такође не добијате исту количину контроле на ова два контролна панела. Такође ћемо покрити ове разлике. Из остатка овог чланка можете прочитати све битне детаље које морате узети у обзир пре доношења коначне одлуке.

Подржани оперативни системи

Будући да се цПанел покреће на Линуку, постоје четири различите верзије Линука које можете одабрати као главни захтев за управљачку плочу. То су следећи: Цлоуд, Ред Хат Ентерприсе, ЦентОС и Амазон. У прошлости је постојала још једна опција која је омогућавала људима да користе цПанел на Виндовс-у.

Звали су га Енкомпасс и био је доступан три године након објављивања 2011. Нажалост, овај панел више није доступан, осим ако нисте направили налог касније.

Сада да видимо шта Плеск може да понуди у погледу компатибилности. Овај је свестранији, подржава бројне оперативне системе. Плеск такође подржава три од раније поменутих опција, укључујући ЦентОС, Цлоуд и Ред Хат Ентерприсе Линук. Поврх свега, можете га покренути и на Убунту и Виртуоззо Линук, Дебиан и Виндовс Сервер.

Иако је Плеск контролни панел на више платформи, то не значи да га можете подесити на било ком рачунару на коме је инсталиран један од наведених оперативних система. За сваки одређени оперативни систем доступна је различита верзија Плеска. Једном када купите жељену верзију, нећете је моћи користити на другом оперативном систему.

Али то и даље није био најважнији део. За већину људи није битно да ли контролни панел може да ради на Виндовс-у, јер је Линук ипак најбољи избор за веб хостинг. Када је у питању цПанел и Плеск, обоје ћете их моћи успешно користити ако имате једну од подржаних Линук верзија.

Оно што је најважније јесте скуп функција које свако од њих пружа. Ипак, требало би да се уверите да је контролна табла коју желите да купите компатибилна са оперативним системом који имате на рачунару.

Карактеристике у цПанелу и Плеску

Наравно, главна сврха сваке контролне табле је да вам омогући лако управљање сервером и веб страницом. Стога су основне функције увек врло сличне. Разлике можете пронаћи тако што ћете погледати алате треће стране које нуде Плеск и цПанел. И једно и друго су прошириви, али колико су заправо снажни њихови додаци?

Сврха додавања алата треће стране на контролни панел је повећати количину контроле над задацима везаним за ваш сервер, веб локацију и хостинг. Гит је једно од популарних проширења које можете додати Плеску. То је широко кориштен алат за управљање изворним кодом на који се ослањају многе компаније за развој. Гит долази са снажним функцијама и алатка подржава чак и све услуге софтверског инжењеринга.

Или постоји још једно велико проширење за Плеск које се зове Доцкер, алат који вам омогућује покретање апликација у контејнерима. Ови контејнери су означени као Доцкер Имагес и можете управљати комплетном списком слика у интерфејсу. Ове контејнере можете доделити и локалним домаћинима и удаљеним рачунарима или серверима.

Постоје неки веома популарни алати који делују и на Плеску и цПанелу, као што су Виртуалмин и ВордПресс. Они су постали толико битни на било којој контролној табли да би био лош избор да нема подршке за овај корисни софтвер. ВордПресс је ЦМС који покреће милионе веб локација, док Виртуалмин омогућава контролу многобројних хостинг рачуна путем једне контролне табле.

И Плеск и цПанел подржавају најчешће алате. Све док не желите одређени алат одређеног програмера, можете једноставно додати жељену функцију на своју веб локацију. На пример, ако имате веб локацију за е-трговину, можда ће вам требати корпу за куповину. То можете лако додати са обе контролне табле.

Ствари почињу да се компликују када вам треба посебан алат као што је Доцкер за ваш цПанел. С обзиром да га подржава само Плеск, додавање на други контролни панел захтева много више напора, посебно као почетника. Због тога постоје мале разлике у цПанелу и Плеску када су у питању интеграције које сте дозволили да инсталирате.

Све што требате учинити је да проверите Апп Сторе за цПанел или одељак Ектенсионс ако користите Плеск. Провером ових листа пре него што одаберете контролну таблу, можете одлучити који ће сет подржаних додатака најбоље одговарати вашим потребама.

Разлике у интерфејсу и корисничком искуству

Можемо рећи да и цПанел и Плеск имају потпуно прилагођене интерфејсе. Данашњи стандард је примена минималистичког, атрактивног дизајна на софтвер и веб локације доступне на Интернету. Свака страница и интерфејс морају бити чисто и уредно распоређени, користећи визуелно привлачне фонтове и иконе које објашњавају.

Ови контролни панели апсолутно испуњавају ове стандарде, чинећи их не само једноставним већ и пријатним за њихово коришћење. Али још увек постоје мале разлике због којих је Плеск бољи избор за мање искусне кориснике. Плеск некако олакшава разумевање начина извршавања задатака управљања сервером и правилно коришћење функција. За искусније власнике веб локација цПанел је вероватно бољи избор.

Кључни фактор у Плеску који га чини лакшим за употребу је начин на који су његове карактеристике распоређене. Подељени су у категорије тако да не бисте требали губити толико времена као почетник да бисте пронашли одређену опцију. Ако желите исто искуство са цПанелом, можете да модификујете интерфејс на сличан начин. цПанел има неке могућности прилагођавања које вам омогућавају да ставите функције у категорије, тако да ћете их сљедећи пут лакше пронаћи.

С обзиром да постоји мобилна апликација за скоро све важне мрежне програме, можете је преузети и за обе ове контролне табле. Ово је једна од ствари коју ћете морати редовно пријављивати и редовно проверавати, а могућност да се контролише и контролише на мобилном телефону корисницима увек даје већу слободу. Можете инсталирати он-лине апликацију на Андроид и иОС платформе и за Плеск и за цПанел.

Поврх тога, без обзира који контролни панел одабрали, оба су потпуно погодна за искусније кориснике који желе да управљају својим сервером помоћу командне линије.

Поређење цена Плеска и цПанела

Ако желите да користите цПанел, можете да изаберете између три различита пакета. Постоји Соло план за 15 УСД месечно, ВХМ ВПС план за 20 УСД и ВХМ наменски план за 45 УСД сваког месеца. Као и обично, куповина једног од пакета одмах током дужег временског периода осигурава вам попусте. Међутим, такође можете да платите месечно у месец ако желите да га испробате или желите да га употребите за мањи пројекат.

Ако сте сигурни да вам је потребан цПанел дужи временски период, можете осигурати најнижу могућу просечну цену тако што ћете потражити њихову трогодишњу претплату. Али постоје и други попусти. Ако поседујете бројне веб странице које треба да раде на засебним инстанцама цПанела, такође можете добити попуст. Њихови обимни попусти такође имају велику корист од веб хостинг продавача.

Ако желите да користите Плеск, можете одабрати једно од три доступна издања. Они укључују: Веб Админ за 10 УСД месечно, Веб Про за 15 УСД и Веб Хост за 25 УСД месечно. Ово је само почетна цена за сваку од опција, јер након одабира једне, морате да одлучите између три наменска или ВПС планова за свако издање.

Постоји обимна листа функција за свако издање које можете провјерити на њиховом веб мјесту. Једном када прођете кроз детаље, сигурно ћете пронаћи план који најбоље одговара вашим потребама. Као и цПанел, Плеск нуди и попусте за оне који се претплате на дужи временски период. Предности које препродавци и више власника веб локација добијају са Плеском такође су готово исте, тако да вам није потребан тако велики буџет да бисте започели.

Ови планови које смо поменули су само ВПС и наменски планови, али шта ако желите заједнички план уместо тога? Проналажење дељеног плана је заиста једноставно, али морат ћете се позабавити чињеницом да не морате да изаберете контролну таблу. Уместо тога, провајдер ће одлучити коју опцију ћете добити, Плеск или цПанел.

Закључак

Можемо рећи да се контролни панели који вам омогућавају да се бавите свим пословима администрације сервера и веб локација базирају на истим основним карактеристикама. Без обзира да ли сервер ради на Линуку или Виндовс-у, контролни панел би вам требао дати потпуну контролу над сервером и веб страницом. Док смо прегледавали цПанел и Плеск, сазнали смо да су разлике прилично у мањим детаљима.

У овом чланку смо вам показали главне разлике између Плеска и цПанела. Сада је на вама да одаберете који вам најбоље одговара. То су ствари које бисте требали узети у обзир највише:

 • Погледајте како свака управљачка плоча обрађује миграцију података
 • Који кориснички интерфејс бисте радије користили?
 • Разлика у карактеристикама и ценама пакета
 • Са којим оперативним системом је компатибилан?

У случају да немате неке посебне потребе и желите само поуздан контролни панел, било који од њих ће обавити сјајан посао. Ако читате овај чланак јер већ користите један од њих, препоручујемо вам да га наставите користити. Нема потребе да прелазите на другу, сличну опцију, осим ако вам заиста није потребан мали додатак који можете добити одабиром другог.

За оне који немају искуства у цПанелу или Плеску и желе решење без Линука које је потпуно прилагођено почетницима, избор Плеска је увек одлична идеја. Међутим, ако желите да добијете највише функција, спецификација и додатака за свој новац, вредност можете максимизирати одабиром цПанел.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector