Еволуција блогања – кратак преглед

01.06.2020
Чланци и више ... 'Еволуција блогања – кратак преглед
0 8 мин.

блоггинг еволутион


Блог је дефинисан као веб локација на којој неко пише о личним мишљењима, активностима и искуствима. Једноставно речено, блогови су једноставни и лични, и то је разлог зашто и даље остају популарни након свих ових година. И блогови имају неку историју; они су нам омиљени облик изражавања од 1994. године. Већ више од 20 година писци их користе да би посегнули у свет. Развили су се поприлично, проналазећи нове форме и нове намене, али увек су остали лични и задржали су већину првобитне једноставности.

Различита имена, различите употребе, иста ствар

У почетку људи нису били сигурни шта је блог; неки су их називали интернетским дневницима, други су их називали личним веб страницама. Блог са именима је кратак од блога.

И данас се значење речи блог мења. То није само зато што људи стално проналазе различите намене за блогове, већ и зато што данас блогови чак не деле исту платформу.

У почетку су блогови коришћени за писање само о техничким стварима, али на крају су људи то проширили. Сада блогови покривају сва подручја живота. Блогери имају толико много утицаја; најбољи се чак могу сматрати славним. Данас људи блогирање обављају као пуно радно време; они то раде за живот.

Почетак

Блогање је почело прилично рано, када је читав Ворлд Виде Веб још увек био зелен. То се десило почетком или средином 90-их.

Иако су вероватно постојали неки други мање значајни блогови који су сада изгубљени (будући да евиденција интернета тих дана није постојала), “званични” почетак блоговања дошао је са веб стране под називом линкс.нет, коју је створио студент звани Јустин Халл. Био је то једноставан преглед примера ХТМЛ-а.

Исте године Цлаудио Пинханез, који је запослен данас у ИБМ-у покренуо блог који је назвао “онлине дневник”.

Али назив “веблог” дошао је касније, 1997. године, када Јорн Баргер користио га је за описивање његових мрежних активности, креирајући спискове веза које је посетио, слично ономе што је Јустин Халл радио неколико година пре њега.

Покупљање паре

Појава платформи створених посебно за блогове и блогере појавила се касних 90-их. „Отворени дневник“ био је револуционарни. Не само да је направљен само за блогање, већ је имао и нешто никада раније виђено; чланови заједнице могли су да дају свој допринос коментаришући дела других. Ова опција остаје једна од главних тачака блоговања и данас, јер директно повезује искуства писаца и читалаца.

А 1999. године назив „блог“ се формирао, захваљујући Петеру Мерхолзу, који је скратио „веблог“.

У овом периоду, блогање је почело да расте. Било је све више платформи и прилика, које су све покушавале да уведу нове функције и буду јединствене на свој начин.

Почетком 2000-их појавило се нешто ново. Професор зван Адриан Милес објавио је један од првих видео блогова, и знајући тачно шта ради, назвао га је „влог“.

Значај блогова је експоненцијално порастао. Људи су постали свесни овог новог тренда и његовог највећег потенцијала. И почели су да проналазе начине како учинити блогање уносним.

Много важних ствари дошло је 2002. године. На пример, створени су први претраживачи блогова. Неки блогери су изгубили посао у стварном животу због ствари које су написали (што је резултирало питањима о приватности која су касније била релевантна и за друштвене медије). 2002. године појавиле су се „маме-блогери“, категорија која је снажна и данас. Мрежни блогови су првобитно дизајнирани да подрже нове родитеље, али значајно су расли, показујући да блогови могу имати већи утицај од само вођења дневника или дневника..

Али прави разлог зашто је 2002 од виталног значаја за блогање је лансирање блог огласа. Ово је тачка када је блогирање постало уносно, јер су блогери могли да користе свој утицај и популарност за живот. Добри блогови спонзорирали су велике марке. У замену за прегледе и препоруке, блогери би добијали бесплатне производе и новац. Најбољи и најпопуларнији блогери били су у могућности да то користе, а то је оно што је блоговање претворило из хобија у главни извор прихода.

Гоинг Стронг

Замах из 2002. године такође се помакнуо за 2003. годину. Данашња најпопуларнија платформа за блогање, ВордПресс, је створен. Ова платформа је толико нарасла да данас држи 17% свих веб локација на целом Интернету.

Такође, Гуардиан је 2003. представио ливе блоггинг уживо. ББЦ га је често користио за спорт уживо, називајући га „живим текстом“. Ове године појавило се цибер-новинарство, јер су многе традиционалне медијске куће охрабриле своје писце да воде блогове и политичко блогање постало је ствар. 2003. године, блогер је стекао акредитиве Беле куће, нешто што је до сада било резервисано само за најцјењеније новинаре у медијима. Подигла је репутацију блогања преко ноћи. Политичко блогање толико је стекло популарност да данас многи политички блогери имају дубљи утицај на свеукупно мишљење од многих главних медија. Данас је линија између блогања и вести понекад толико танка да не можете да кажете да ли је блогер добио информације из вести или је новинска компанија добила информације са блога.

Али права прекретница је била стварање Хуффингтон Поста. Прво је започео као политички форум, али толико је порастао да је данас један од највећих и поштованих агрегатора садржаја на свету. Ова веб страница заједно са БуззФеед-ом и неколицином других избрисала је линију између блогова и новина.

Прије смо поменули рођење видео блогова, али ограничења и доступност технологије одлагали су популарност видео блогова. Средином 2000. године ствари су се промениле, брзина интернета је порасла, а камере постале јефтиније и широко доступне. ИоуТубе је покренут 2005. године, подстичући људе да преносе сопствени видео садржај. Ово је потпуно реконструисало свет блогања, јер више није било резервисано само за писце.

Зенит, пад и васкрсење

2006. године дошао је Твиттер и рођено је микро блогање; то је тренд дељења прича, искустава и вести, али само у 140 знакова или мање. То је значило да су одједном сви постали блогер, делећи мисли и искуства са светом и радећи то брзо и само у неколико речи. Паметни телефони блогирање су на даљину учинили доступним с било којег мјеста, јер људима није било потребно да се држе размишљања док нису стигли кући. У свако доба могли су твитовати из џепа. Ово је био врхунац блогања.

Али овај врх је створио нове проблеме. Будући да је све више и више људи започело блоговање, твитовање, коментарисање, од њих је почело да испадне најгоре. С идентитетом који је био заштићен псеудонимима и лицима скривеним иза екрана и тастатуре, људи су почели са увредама, расизмом, тролањем итд..

Реакција је дошла у облику правила и код блогера је створен. Позвала је на одговорност, не само за блогерске речи које су написане у стварном посту на блогу, већ и за речи коментатора испод њега. Лоше понашање је обесхрабрујуће, анонимни коментари су често онемогућени, а људи се сматрају одговорним за њихове речи. Ред је донекле стигао, али као и код многих других правила, одузео је дио слободе. С уређивањем и ограничењима блогање је постало мало мање лично него што је то некада било.

Затим је дошао застој. Неколико година се ништа посебно није десило, свет блогања постао је прилично предвидљив, ако не и досадан. Неколико година се није појавило ништа ново; нема нових решења, само неколико малих побољшања старих.

Али стварањем Медиум и ЛинкедИн Инфлуенцерс програма, 2012. блогање је започело свој нови живот.

Медијум дозвољава ауторима да поново објаве свој садржај са других веб локација на својој платформи за писање. Али за разлику од дељења на друштвеним мрежама, на Медијуму су цели чланци приказани сликама. Ово је дало више алата ствараоцима да свој садржај потисну милионима средњих корисника, повећавајући им репутацију (и главне компаније).

ЛинкедИн је урадио нешто другачије. Додали су да ће повремено бити угледни појединци из пословног света који ће бити њихови гости блогери. На крају су 2014. отворили ову опцију за све чланове ЛинкедИна. Како ЛинкедИн првенствено служи као мрежа за запошљавање и запошљавање, овај начин блогирања постао је сјајан начин „самопромоције“ и веома је цењен међу послодавцима.

Будућност

Будућност блогања је светла. Етаблирао се као законити начин зараде, а чак 11% свих блогера то сматра својим примарним извором зараде.

И блогање је законит начин маркетинга. Пошто су блогери још увек врло блиски са својим читаоцима, њихово мишљење се цени и они имају велики утицај на одлуке које њихови читаоци доносе. Блогери су с временом изградили своју репутацију и желе је задржати, па ће желети да промовишу само најбоље производе. Данас тешко да ћете наћи бољи оглас од препоруке угледног блогера.

Блогање је постало толико велико да се можете расправљати о томе да је цијела заједница друштвених медија маскирана верзија блогања. Оно је прерасло оригиналну дефиницију “писаног садржаја”, јер су медијски блогови постали популарни. Упетљан је дубоко у све поре нашег модерног свакодневног живота. Твиттер, ИоуТубе, Инстаграм и портали за вести су све манифестације блогања.

А кад размишљате о томе како је све почело и гледате како се брзо блогање развија, у почетку ко би уопште помислио да ће прерасти у оволико велико?

Да ли сте уживали читајући овај чланак? Ево неколико релевантних чланака који би вас могли занимати:

 • Еволуција веб дизајна
 • Еволуција друштвених медија
 • Еволуција веб хостинга
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector