Еволуција маркетинга – кратак преглед

01.06.2020
Чланци и више ... 'Еволуција маркетинга – кратак преглед
0 7 мин.

еволуција маркетинга


Сви смо свесни колико је маркетинг важан у данашњем свету. Успешна маркетиншка кампања не само да ће одредити који се производи продају боље; она може постићи много више од тога. Оно може (и јесте) одлучивати о следећем председнику најутицајније нације на свету.

Стара изрека “имати добар производ и он ће се продати” више није тачна. Данас је више “имати добар маркетинг и једва вам треба производ”. Или вероватније – „имате лош маркетинг и без обзира колико добар био ваш производ, зајебали сте се“: Али није увек било тако.

Маркетинг су старци – људи су увек желели да истакну свој производ, покушавајући да победе конкуренцију и натерају вас да купујете од њих. Али, у данашњем свету, маркетинг је посао за себе – људи који га воде на универзитетима, свој живот посвећују покушавајући да га побољшају и зарадјују милионе долара. И за себе и за производе које покушавају да продају. У овом чланку ћемо истражити историју маркетинга, показаћемо вам како је све почело, како брзо расте, где се сада налази и где ће то ићи у будућности. Останите са нама.

Постиндустријски свет – где је све почело

почетак маркетинга

Постиндустријски свијет отворио је нова тржишта и конкуренцију. Прерађивачке индустрије су брзо расле, што је резултирало тиме да је више производа доступно обичним људима. Пошто су редовни радници могли да приуште више ствари, компаније су желеле да их убеде како је њихов производ најбољи. Међутим, прави маркетинг морао је да сачека до 60-их – пре тога, продавци су и даље веровали како ће се добар производ продати.

60-их су велики брендови доминирали у индустријама. Имали су маркетинг, али његова једина сврха била је да додатно ојача свој монопол. У филијалама у којима је био присутан велики бренд, сви остали потенцијални такмичари били су обесхрабрени од уласка у трку. А није се радило о томе да монопол над квалитетом дозволи великим брендовима да продају производе нижег квалитета по вишим ценама. Све се ово морало променити, и то се догодило.

Масовна производња

Ствари су се почеле побољшавати у 80-има. Технологија и индустрија достижу нове висине из године у годину, а потпуно нови произвођачи започињу преплављивање свих подручја на тржишту. То је резултирало здравом конкуренцијом, а ускоро су продавачи почели тражити нове начине да промовишу своје производе.

То их води равно у питање купаца. Одједном су произвођачи започели бринути о мишљењу свог купца, а не само о свом новцу. Међутим, није све било сјајно. Конкуренција је присиљавала произвођаче да смање квалитет својих производа, како би одржали трошкове и цене ниске. Продавачи су охрабрени само да продају и продају више, без обзира на то – или испуњавате циљ или сте отишли.

Куалити Схифт

Деведесете су ствари помјерале мало у правом смјеру. Произвођачи и продавци схватили су да потрошачи желе квалитет и да ако им пружите добар производ, спремни су да плате више. Такође, појавили су се нови трендови – људи су се почели бринути о животној средини, друштвеним бригама и сличним програмима.

Производи који су били дио „нове ере“, промовирајући неке здраве вриједности које се продају боље. Продавачи су увидјели прилику и укључили се у ток – рођен је холистички маркетинг. Производи су почели да промовишу добротворне сврхе, донације, били су укључени у друштвене активности. „Зелени“ и еколошки прихватљиви производи били су све популарнији, а људи су чак били спремни платити више само како би добили производ који је бољи за околиш. Лажни или не, овај је маркетинг функционирао и заправо је помогао да се прикупе силни износи за праве узроке.

21. век

Интернет је растао 90-их, али у новом веку је постао раширенији и много бржи. На овај начин су оригинални, мањи произвођачи директно дошли до својих купаца. Појавили су се нови брендови и нова врста брендирања почела је да прича своје приче, пуштајући купце и купце да се повежу и идентификују. Нови брендови почели су бринути о купцима и били су искрено знатижељни о мишљењу и повратним информацијама купаца.

Искуство са клијентима постало је суштински део целог процеса. Купац не би само купио производ; купили би целу причу иза ње. Штавише, купац би постао комерцијална реклама без даха – чврстим везањем за бренд људи би почели да га препоручују својим пријатељима и породици..

Онлине ера

онлине маркетинг

Данас је све прошло путем интернета. Са модерним интернетским алатима, трговци имају више увида у понашање купаца него икад прије. Прикупљањем и анализом података о саобраћају, трговци могу прилагодити стратегију, директно погађајући своју циљну публику.

Такође, будући да је свако тржиште преплављено, маркетиншке кампање покушавају да буду више нише, са циљем мањег, одређенијег група купаца. Данас је много боље имати мању армију готово култних следбеника, који ће промовисати ваш висококвалитетни (и скупљи) производ кад год могу, него имати генеричко, јефтино решење за масе, које има нема репутацију.

У 90-има и почетком ’00, веб локација је била само место на којем би компаније оставиле неке основне информације, омогућавајући вам да их контактирате на другачији начин. Како је интернет растао, то се све променило.

Данас нећете наћи генеричку веб локацију; нико не жели да се коцка са својом репутацијом. Чак и мање компаније имају блиставе веб странице. Сви покушавају да вам испричају своју личну причу на оним страницама „како је све почело“. Страница “Наша визија” показаће вам како се предузећа стварају не за новац (да, тачно) већ за неке веће циљеве који би користили целом човечанству. И свака страница “о нама” ће вам рећи колико је тим узбудљив и јединствен у тој одређеној компанији, а не као било који други на свету.

Нове алате

Интернет је такође ставио нагласак на нова подручја маркетинга, на пример, Сеарцх Енгине Оптимизатион. Можете имати веб страницу која изгледа најбоље и најзанимљивије производе, али ако вас купци не могу пронаћи у мору сличних локација, готови сте. Свако започиње прегледавање интернета у претраживачима (читај: Гоогле), па је сазнање о томе како функционише постало веома важно. СЕО се појавио готово преко ноћи, а почела је и игра нових мачака и паса. СЕО стручњаци континуирано покушавају да пронађу нове начине и рупе за стављање својих веб локација на листу резултата претраживања, док људи из Гооглеа покушавају да измисле и примене нова правила како би резултати претраживања били искрени и етични.

Блогови су још један облик интернет маркетинга. Некада су били једноставни мрежни дневници, али сада су много више од тога. Компаније користе блогове за дељење информација са својим купцима из прве руке, пуштајући их да достигну врхунац у свету својих омиљених производа. Користе се за стварање свести о робној марки, побољшање корисничког искуства и генерисање потенцијалних клијената.

И на крају, друштвени медији – ово је сјајно средство за директан долазак до купаца. Штавише, великани друштвених медија попут Фацебоока имају своје маркетиншке алате који вам омогућавају да прецизно циљате одређене демографске групе – по полу, старости, локацији, чак и политичким погледима. Продавачи виде потенцијал ширења друштвених медија и троше више времена и улажу више новца у ову грану маркетинга.

Закључак

Нико не може са сигурношћу рећи где ће се маркетинг кретати у будућности, али постоје одређени знакови. Прво, мобилни. Прегледавање мобилних уређаја преузело је прегледавање радне површине пре две године, а тај тренд неће ускоро престати. Маркетиншки стручњаци усвајају мобилно прегледавање и то ће наставити радити и убудуће.

Маркетинг се у последњих 70 година доста променио. Прије тога, све је било приближно исто (близу непостојећег). Али, како је индустрија започела процват, а нови брендови преплавили тржишта, све се променило, у врло кратком року.

Али прави пробој дошао је с порастом интернета. Интернет маркетинг подигао је целу филијалу на нови ниво. У прошлости су трговци на тржиште гледали одозго, као мање врсте. Интернет је променио све ово – маркетинг је сада критичнији него икад и расте из дана у дан, уклапајући се у нову ИТ еру.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector