Израда веб локације са ПХП-ом (предности и недостаци)

01.06.2020
Чланци и више ... 'Израда веб локације са ПХП-ом (предности и недостаци)
0 5 мин.

прављење веб странице са пхп-ом


ПХП (Хипертект Препроцессор) је скриптни језик на страни сервера који веб програмери користе за креирање веб апликација и веб локација са базама података и побољшаном функционалношћу који су инсталирани на више од 240 милиона веб локација и 2,1 милиона веб сервера у 2013. години.

Већина веб локација је направљена ПХП, али неки од њих су направљени у Фласх-у, АСП-у, Јава-у, Питхон-у, Руби-у или само у ХТМЛ-у, ЦСС-у и ЈаваСцрипт-у, али они немају базу података или сложене функције. За разлику од ХТМЛ-а, ПХП може успоставити везу са базама података, може генерисати генерички ХТМЛ код и чак можете подесити ваш сервер да обрађује све ХТМЛ датотеке ПХП-ом тако да се стварни изворни код ваше веб локације не може копирати или видети.

Постоји више верзија ПХП-а и велике су разлике између њих, попут ПХП 4 и ПХП 5 где се појавио нови ООП модел заједно са побољшаном МиСКЛ и СКЛите подршком и другим мањим функцијама.

ПХП датотеке имају неколико екстензија попут .пхп, .пхтмл или .пхп5 и могу да садрже ПХП код, али и ХТМЛ, ЈаваСцрипт или ЦСС.

ПХП може да уради много корисних ствари као што су генерисање динамичког садржаја странице, креирање, отварање, читање, писање, брисање и затварање датотека на серверу, прикупљање података обрасца, примање и слање колачића, додавање брисања, измена података у бази података, коришћење за контролу приступа, шифрирање података и излазних слика, ПДФ датотека, Фласх филмова, КСХТМЛ и КСМЛ текстуалних датотека.

Чак и ако је ПХП најпопуларнији програмски језик који се користи за креирање веб локација, он има неке недостатке: сложен пројекат захтева искуство, отворени код, недостатак алата за уклањање погрешака, управљање пакетима, продуктивност, непрестано се мења, недоследност и синтакса.

Сложени пројекат захтева искуство

За велике и сложене пројекте потребна вам је искуства или помоћ искуснијих ПХП програмера, јер постоји пуно библиотека и пуно начина да направите функцију, али нећете моћи да одаберете одговарајућу или да пронађете тачно шта хоћеш.

Опен-соурце код

Обично се може украсти све што је на видику, а исто је и за ПХП изворни код који могу украсти ваши клијенти или други веб програмери и ставити га у друге пројекте, чак и ако сте дошли са оригиналним решењем или идејом.

Недостатак алата за уклањање погрешака

У ПХП-у су вам потребни алати за уклањање погрешака да бисте пронашли грешке и упозорења, али проблем је у томе што је само неколико њих доступно у поређењу са другим програмским језицима као што је Питхон.

Управљање пакетима

ПХП има лоше управљање пакетима за разлику од Питхона који може писати, градити и делити пакете осталим програмерима како би могли да успоставе везу између више пројеката путем такозваних додатака.

Продуктивност

Генерално, немате брзину и продуктивност у истим временима и ПХП нуди брзину у размену продуктивности, док веб оквир Руби он Раилс нуди продуктивност у размени брзине.

Стално мења

Нове верзије ПХП-а се појављују стално са решењима за грешке и са новим функцијама, али се истовремено појављују и са новим грешкама које немају решење док се не објави нова верзија и то може бити врло фрустрирајуће..

Нескладност

На почетку је ПХП створен посебно као алат за аматере, тако да има пуно потпуно случајних функција, случајни редослед параметара и остале случајне карактеристике.

Синтакса

Већина програмских језика омогућава вам да организујете свој код како желите, чинећи га читљивим чак и људима који нису програмери, али знају енглески језик, у ПХП-у то не можете, синтакса је тешко разумети ако не знате ПХП.

Наравно, ПХП језик има и предности: брз и једноставан, велика заједница, велика компатибилност са базама података, одвоз смећа, цросс-платформа, сигуран режим, сигурност, високи приноси, уграђивање и трошкови.

Брзо и лако

Језик за имплементацију ПХП скрипте је Ц са неким Ц ++ елементима и синтаксним деловима из Јаве и Перл-а, тако да је лако научити и користити основне елементе, посебно ако га желите користити у општу намену и развој веба.

Велика заједница

Будући да је толико популаран, ПХП има сјајну и велику заједницу која садржи веб странице, блогове и форуме са различитим решењима за различите проблеме, нове идеје за пуно пројеката, наменске ресурсе, информације, па чак и ПХП послове.

Велика компатибилност са базама података

ПХП је изузетно компатибилан са више верзија база података као што су дБасе, ИБМ ДБ2, ИнтерБасе, али посебно са МиСКЛ који је способан да одржава велики број више веза у исто време. Заједно са МиСКЛ-ом, ПХП се може користити за креирање скалабилних и моћних апликација и веб локација.

Отпад

ПХП има прикупљање смећа које се покреће када му кажете, када се скрипта завршава или када постоји функција.

Цросс-платформ

Све ПХП апликације и веб локације раде на било којој платформи, без обзира да ли се ради о Уник, Виндовс или Мац оперативном систему и без обзира на тип сервера који се користи.

Безбедни режим

У случају неких проблема, ПХП се може користити за њихово исправљање помоћу сигурног режима, ове функције веома воле ИСП (провајдери Интернет услуга), а поврх тога, ПХП омогућава извршавање кода у ограниченом окружењу.

Сигурност

ПХП има високе сигурносне стандарде, јер је снажан, популаран и флексибилан, па чак и у случају библиотека трећег дијела, ово остаје стабилно и сигурно.

Трошак

ПХП је бесплатан за преузимање и инсталирање на сервере и зато што је толико популаран, лако можете пронаћи јефтине програмере, тако да ће 10 ПХП програмера коштати 1 програмер Руби он Раилс, а такође је и већина библиотека бесплатна.

Високи приноси

Веб програмери користе ПХП за креирање динамичних веб локација како би обезбедили учешће посетилаца било претплатама, било продајом производа, било коментарима или другим радњама, тако да су предиспонирани да се чешће враћају од посетилаца других веб локација направљених на другим програмским језицима.

Уградња

Многи програмери на ниском нивоу понекад збуњују ПХП са ХТМЛ-ом јер виде оба језика у истој датотеци, ПХП је лако имплементирати поред ХТМЛ-а, ЈАВАСЦРИПТ-а и ЦСС-а.

На крају, можете видети да ПХП није савршен, јер ништа на овом свету није, али има много више предности него недостатака. Дакле, ако сте планирали да почнете да учите овај програмски језик или сте желели да направите веб локацију са њим, не треба оклевати.

Ако тражите поузданог провајдера за ПХП хостинг, препоручујем ИнМотион хостинг.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector