Како и где купити јефтина имена домена?

буи-цхеап-имена домена


Приликом покретања веб странице једино је природно да ћете покушати да пронађете најбоље понуде за хостинг, дизајн, па чак и називе домена. Скраћивање углова како би се уклопили у буџет је нешто с чиме су многе компаније и појединци превише упознати, нарочито приликом покретања новог пројекта.

Будући да проналажење најповољнијих понуда није лако, а резање углова може резултирати без грешке, ми смо ту да вас водимо кроз поступак одабира поузданог регистрара домена и помажемо вам да идентификујете најбоље могућности приликом тражења јефтиног домена.

Домаинс 101

Назив домене је реч или низ знакова (слова, бројеви и симболи) које укуцате у веб прегледач да бисте приступили веб локацији. Редослед знакова одговара ИП адреси (Интернет Протоцол Аддресс) имена домена које прегледачи користе за комуникацију са серверима.

Веб локацији можете приступити уношењем његове ИП адресе у ваш веб претраживач, али памћење низа бројева је много теже од памћења имена домена.

Назив домене такође је јединствен за веб локацију, што значи да не могу бити две веб странице са истим именом домена. Ако желите, име домене је јединствени идентификатор веб странице на вебу.

Свако име домене завршава екстензијом која следи одмах након коначне тачке на крају имена домене, нпр. „.Цом“, „.орг“, „.гов“ итд. Називају се доменима највишег нивоа, а екстензије које су код земље (нпр. .Ит за Италију, .фр за Француску) су горњи ниво земље домени. Прочитајте наш свеобухватни водич да бисте сазнали које проширење домена треба да одаберете: цом, нет, орг.

Интернет корпорација за додељена имена и бројеве (ИЦАНН) је организација која координира управљање овим јединственим идентификаторима. ИЦАНН развија политике и води систем акредитације за регистраре домена.

Домен вс Веб локација вс Хостинг

хостинг-вс-вебсите-вс-домаин

Неки користе изразе веб локација и име домене наизменично, али као што смо већ поменули, име домене је адреса на којој се налази ваша веб локација, тј. Садржај коме желите да приступите. С друге стране, хостинг је услуга чувања садржаја ваше веб локације на веб серверу.

Неки домаћини пакују регистрацију домена са својим веб хостинг услугама, нудећи бесплатан домен током првих 12 месеци вашег уговора. Наравно, можете одлучити да одустанете од ове понуде и региструјете домен код редовног регистрара домена.

Колико су јефтини домени?

Скоро сваки регистар домена рекламираће своје домене као јефтине или приступачне, али како знати да ли ћете добити добар посао ако сви обећају да неће копати превише дубоко у џепу?

Цена имена домена састоји се од почетне цене регистрације која у просеку може да се креће од 1,99 до 12 долара за домене на доњем крају спектра. Цена регистрације је обично нижа од цене обнове вашег домена, јер регистратори домена често покрећу промоције и дају вам купонске кодове, а шта не да се региструју код њих.

Цена по којој региструјете домену покрива вашу употребу домена током једне године, након чега, ако и даље желите да задржите домен, мораћете да га обновите. Цена обнављања је обично виша од почетне цене регистрације, која се креће од 10 до 20 УСД.

Иако би домена у почетку могла коштати 0,99 УСД, цијена обнављања могла би бити 15 УСД, тако да увијек треба узимати у обзир стопу обнављања када упоређујете цијене код регистрара.

Али цене и цене саме не би требало да буду једине ствари које се утврђују приликом куповине имена домена. Други аспекти као што су акредитација, поузданост, подршка, приватност су једнако важни.

Како одабрати регистратора домена?

Одабир регистра домена не би требао бити одлука заснована само на цијенама. Приликом куповине домена проверите да ли је регистратор:

Акредитовано од стране ИЦАНН-а

Већ смо поменули да је ИЦАНН ауторитет који акредитује регистраре домена како би били сигурни да поштују све техничке, оперативне и финансијске критеријуме прописане за регистрарна предузећа.

Сада, многи регистратори домена могу тврдити да су акредитовани, али једини начин да то провере је да прегледају листу акредитованих регистрара домена које ИЦАНН одржава на својој веб локацији. Ако се компанија налази на листи, можете да проверите овај захтев.

Поуздан

Иако су регистратори домена везани правима и одговорностима које је ИЦАНН утврдио Уговорима о акредитацији секретара, ипак бисте требали извршити позадинску провјеру компаније. Притом, сазнајте колико дуго су у послу, постоје ли лоше критике садашњих или бивших купаца.

Штити приватност

Када региструјете име домена, регистратор домена је одговоран за слање ваших података (име, адреса, телефонски број итд.) У ВХОИС базу података, што је јавни директориј који одржава податке о регистранту сваког домена. То би вас потенцијално могло изложити спамерима, директним трговцима и другим експлоатативним праксама.

Регистри домена нуде услуге приватности домена обично путем трећих компанија које маскирају ваш идентитет у бази ВхоИс достављањем сопствених података уместо ваших података, међутим, у очима ИЦАНН-а онај ко је наведен у ВхоИс-у као регистрант домена такође је законити власник тог домена. Да бисте избегли правне спорове око власништва над именом домена, обавезно изаберите компанију са угледним списком.

Због прописа у различитим земљама, неке домене највишег нивоа не могу се маскирати. На пример. .еу ТЛдс се не могу маскирати у ВхоИс.

Нуди подршку

Можда мислите да подршка није све толико битна за регистрацију домена, али можете наићи на сценарије када вам је потребна помоћ стручњака, као што је постављање послужитеља имена или преношење имена домена. Обавезно прочитајте рецензије о тиму за подршку регистрара домена и проверите да ли нуде 24/7 подршку на е-маил, ћаскање или телефон.

Важно је да се држите подаље од регистрара домена са сјеновитом историјом, чак и ако су њихове цијене изузетно ниске. Држите се даље од компанија које су познате по лошој корисничкој подршци, компанија које имају лоше поступке заштите података, компанија које вас муче са скривеним накнадама итд..

Сада када сте у току са захтевима доброг регистрара домена, шта је са захтевима за избор имена домена?

Како одабрати име домена?

Дакле, мислите да сте сковали савршено име домена за своју веб локацију, али да ли сте сигурни да је добро као што мислите? Ево неких питања која треба да се запиткујете када се одлучујете за име домена:

Да ли је то памтљиво?

Чак и ако не одаберете привлачно и духовито име домена, потрудите се да вас домен лако упамти. У ту сврху, избјегавајте да имате цртице, тешко написане ријечи или домене који садрже бројеве. Што је домена краћа и што је лакше написати и изговорити, то је боље.

Да ли је релевантно?

Назив домене треба бити што персонализованији за ваше предузеће. Ако су то кључне речи које ваше предузеће повезују са вашим брендом, будите креативни и укључите га у своје име домена. Што је људима лакше да ваш домен повежу са вашим брендом, то је боље.

Да ли је јединствено?

Проверите да ли је ваш домен доступан и проверите да ли избегавате кршење ауторских права. Избегавајте имена која стварају конфузију међу робним маркама или која користе популарно име бренда са другачијим проширењем. Сви ови трикови могу вас довести до суђења за кршење ауторских права.

Импровизујте!

Нема срамоте у коришћењу генератора имена домена ако вам недостају идеје за вашу веб локацију. Можете да нахраните ове генераторе имена са неколико кључних речи и сачекате пораст предлога.

Пазите на отмицу домена

Ако имате више имена домена регистрованих на различитом или чак истом регистру домена, добро је укључити аутоматско обнављање домена. Неке компаније су га подразумевано укључиле. На овај начин не ризикујете да изгубите име домена јер сте заборавили да га обновите, али можете се заштитити и од праксе отмице домена.

Неке компаније ће вас можда покушати преварити у преносу вашег домена другом регистратору који вам није познат. Ове компаније ће вам обично послати е-пошту прерушен у обавештење о обнови или рачуну и кликом на линкове у овој е-пошти, можете пребацити на другог регистрара и платити веће накнаде за ваш домен.

Ако сте на свом налогу омогућили аутоматску обнову, биће лако уочити ове лажне е-поруке и избећи неовлашћене преносе домена. Чак и ако не омогућите аутоматско обнављање, треба да поступате са е-маиловима о обнови са сумњом и избегавате кликање на било које везе у тим е-маиловима. Оно што бисте уместо тога требало да урадите је да се пријавите на свој налог на веб локацији регистратора домена и проверите да ли је потребно да се неки од ваших домена обнавља.

Други начин да се заштитите од неовлашћених промена је да омогућите закључавање домена за ваш домен. Ову функцију обично можете омогућити / онемогућити на свом налогу.

Где купити јефтине домене?

Сада када знате за захтеве и замке приликом куповине имена домена, и даље вам нећемо дозволити да се дружите на сухом! Ево наших главних препорука за регистраре домена који су и приступачни и поуздани:

ГоДадди

годадди-буи-цхеап-домаин-намес

Када су у питању јефтини домени, ГоДадди је дефинитивно добро место за почетак. ГоДадди је највећи регистратор домена на свету са неколико промоција које су у току. Можете преузети свој први .цом домен за само 0,99 УСД.

ГоДадди је регистровани ИЦАНН регистратор домена који нуди подршку 24/7, услуге преноса домена, регистрацију приватног домена, скупне регистрације домена, сертификовани домен и многе друге услуге, укључујући приступачни веб хостинг.

Иако су компанија са седиштем у САД, имају канцеларије широм Европе, Азије, Индије и још много тога. Они опслужују преко 17,5 милиона купаца и под њиховим управљањем имају 76+ имена домена.

Поред регистрације домена и услуга веб хостинга, веб услуге ГоДадди укључују и хостинг е-поште, мрежни маркетинг, веб безбедност и изградњу веба.

Као и код сваког буџетског домаћина, очекујте неколико надопуна приликом одласка, нешто дужа времена чекања за корисничку подршку и склоност закључавању добављача.

ХостГатор

хостгатор-купи-јефтино-име домена

ХостГатор је још један реномирани веб хостинг сервис који постоји већ две деценије. Уз џепне услуге и услуге прилагођене веб хостингу, оне нуде и регистрацију домена као засебну услугу.

Међу њиховим услугама везаним за домен пронаћи ћете закључавање домена да бисте спречили отмицу домена, аутоматску обнову подразумевано омогућено, заштиту приватности домена да бисте задржали свој идентитет у бази ВхоИс и услугу преноса домена. Ако домен пребаците у ХостГатор, компанија ће аутоматски додати 1 годину времена преосталог на вашој постојећој регистрацији.

Корисничка подршка ХостГатора доступна је 24 сата на дан у ливе цхат-у. Остали канали подршке укључују телефон, е-пошту и систем издавања карата.

Компанија је себи дала име као буџетског домаћина који у великој мери задовољава потребе почетника. Њихови хостинг пакети покривају све категорије хостинга, нудећи неколико бесплатних програма са сваким пакетом.

НамеЦхеап

намецхеап-регистер-јефтина имена домена

НамеЦхеап је још један популаран регистратор домена коме можете веровати. Њихове цене су неке од најнижих у послу. Као и ХостГатор и ГоДадди, и НамеЦхеап је такође регистратор домена акредитован од ИЦАНН-а.

На НамеЦхеап-у можете да региструјете домен, пребаците домен, искористите позитивну безбедност да бисте га заштитили, уживали заштиту приватности ВхоИс Гуард и 24/7 корисничку подршку.

Можете да региструјете домен више година да бисте искористили попусте.

Поред домена, НамеЦхеап нуди и услуге хостинга, као и мрежни маркетинг и онлајн безбедносне услуге.

Упаковати

Балансирање квалитета и приступачне цене није увек лако, посебно у индустрији где сви обећавају да ће вам понудити најбољу понуду за свој долар. Понуде које на површини могу изгледати добро могу изгледати много више опорезовати од вас самих, па је важно знати како и одакле да купујете своје домене.

ГоДадди, ХостГатор и НамеЦхеап поуздани су регистровани од стране ИЦАНН-а који вам препоручујемо ако желите да региструјете домен са увидом у будућност. Компаније наведене у овом водичу нуде корисничку подршку 24 сата дневно и низ других веб сервиса, укључујући веб хостинг и интернетску сигурност. Њихове основне услуге регистрације домена употпуњене су комплементарним услугама које олакшавају управљање и безбедност ваших имена домена.

Садржавана слика: Дизајнирао Фреепик

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map