Како одабрати најбоље име домена за ваш блог или посао?

како одабрати најбољи посао са доменом имена блога


Често се питамо да ли је одабир правог имена домена заиста толико важан. Можда је оно што сте направили од тога. Са друге стране, шта ћете направити од свог блога или пословања, може зависити од имена које сте изабрали. Избор имена домена вероватно је најважнији корак у успостављању вашег мрежног идентитета.

Име вашег домена први је утисак за посетиоца. Лоше име тешко да ће посетиоце одбацити ако је садржај атрактиван, али добар и јак може да направи утисак на посетиоце и учини да се осећају повезано са вашим блогом или веб страницом.

У овом чланку доносимо вам најважније ствари како одабрати најбоље име домена за свој производ, блог или посао. То је водич и подсетник у само неколико корака.

Тешко је одредити прави редослед ових корака, јер постоји много пресека, зато их пажљиво прочитајте, како бисте дошли до имена домена који је савршен за вас.

Такође прочитајте: Како управљати именима домена?

Изаберите кратко име, лако га је откуцати и упамтити

Тражите кратко име домена, лако га је уписати и упамтити. Статистика показује да су имена горњих домена дугачка око 6 знакова.

До 2017. године већина имена домена које можете смислити са до 8 знакова, чини се да су већ заузета. Можда морате измислити нове речи или једноставно потражити мало дуже име. У сваком случају, биће добра идеја да име вашег домена буде испод 15 знакова.

Дуге и сложене речи, чак и ако садрже кључне речи, теже је запамтити и вероватније су погрешно написане или погрешно написане. То ће резултирати губитком промета. Већина посетилаца се не би ни трудила да се сети вашег сложеног имена домена, већ ће једноставно потражити сродну тему, производ или услугу. Наравно, резултати претраживања могу их довести до ваших конкурената, зависно од оптимизације претраживача.

Избегавајте употребу речи са вишеструким правописом или сленгом, осим ако вам циљна публика није позната и лако јој не одговара.

Дакле, запамтите: име вашег домена треба бити краће и лако за унос!

Провести истраживање

У ери имена марки, многе речи су заштићене жиговима или заштићене ауторским правима. И име које одаберете за свој домен такође може бити, а да за то не знате. Да бисте избегли правне проблеме, губитак домена, па чак и новчане накнаде, након што уђете у ужи списак идеја за ваше име домена, направите истраживање и постарајте се да ниједна од њих није заштићена заштитним знаком или ауторским правима..

Набавите своје пријатеље који могу бити и ваша публика укључена у креативни процес. У једном тренутку ћете можда желети да направите истраживање.

 Кључне речи у домену

Када бирате име домена, покушајте да користите кључне речи које се лако могу повезати са вашим предузећем, производом или услугом. Кључне речи могу вам помоћи да побољшате ваш СЕО, али биће веома тешко пронаћи име домена са циљаним кључним речима које већ није преузето.

Мрачна страна употребе кључних речи је ризик одабира имена домена које је генеричко и недостаје личности. Да бисте се истакли, потребно је много креативности у комбиновању кључних речи са другим речима или чак измишљању нових речи.

Јединствено и марљиво име

Име вашег домена посетиоци памте, деле или користе да би вас пронашли. То га чини темељем вашег бранда или услуге.

Да бисте се истакли у оцеану домена, ваше име мора бити јединствено и брендабилно. Генеричка имена која се граде око кључних речи тешко је запамтити, јер немају право значење.

Можда је добра идеја да истражите друге субјекте у вашој ниши ради оригиналности и креативности њихових имена домена. Можда ћете добити сјајну инспирацију или бар примере лоших имена домена.

Избегавајте хефоне и бројеве

Постоји неколико разлога због којих бисте требали избјегавати цртице и бројеве у називу ваше домене. Подсетимо вас да ваше име мора бити кратко, лако написано и изговарати. Па, и цртице и бројеви стоје на путу томе јер су често погрешно схваћени.

Употреба цртице зато што је већ тражено име које сте желели вероватно је најгора ствар коју можете да учините. Промовисат ћете своје конкуренте свим људима који не успију или забораве да упишу цртицу. Боље се вратите на процес браинсторминга у потрази за новим именом домена, а не да посегнете за овим брзим, али штетним решењем.

Према бројевима, требало би их избегавати јер особе које чују вашу веб адресу неће знати да ли користите реч (четири) или број (4).

Име вашег домена требало би да буде брзо и брзо, а употреба цртица и бројева учиниће управо супротно.

Избегавајте дуплирана слова

Речи са удвострученим словима нису ништа горе од оних без њих, само што речи са дуплим словима имају тенденцију погрешног писања, што доводи до губитка промета.

Проширење домена

Веровали или не, .цом је и даље најбоље продужење које можете добити.

Данас можете да изаберете између више десетина проширења домена. Оне се могу повезати са типом вашег ентитета (орг, нет, еду) или са државом у којој имате сједиште (ук, еу, јп).

Нове, креативније, генеричке домене попут .ланд, .цоол, .гуру, .роцкс и сличних могу бити веома примамљиве јер нуде могућност регистрације имена која су врло релевантна и кратка.

Такође можете да одлучите да узмете више домена или домену са више од једног проширења. Ако се одлучите за то, имајте на уму да вам није потребно да правите веб локацију за сваки од ваших домена. Све што требате учинити је преусмјерити све своје додатне домене на примарну веб страницу.

Ево најчешће коришћених проширења имена домена:

 • .цо: скраћеница за компанију, трговину и заједницу.
 • .орг: некомерцијалне организације и непрофитне организације.
 • .нет: техничка локација, Интернет локација.
 • .инфо: информативне странице.
 • .биз: пословна или комерцијална употреба, попут веб локација за е-трговину.
 • .ја: блогови, животописи или личне веб странице.

Тривиа: Проширење .ме је домен највишег нивоа интернет кода (ццТЛД) за Црну Гору. Ипак, због значења и употребе на енглеском језику, листа могућности када се користи као проширење имена домена је практично неограничена. Црна Гора од ова два писма годишње зарађује милионе долара. Само у 2016. години било је регистровано више од милион имена домена са овим проширењем из целог света.

Дно црта: Идите .цом, ако је доступна и ако је узета, покушајте .нето, или .орг. Ако ниједан од њих није доступан, изаберите друго име, а не једно од мање уобичајених проширења.

Без обзира да ли се проширење одлучите за регистрацију, вреди узети у обзир куповину приватне регистрације домена. Ово је корисно ако желите да сакријете своје личне податке, као што су име, адреса е-поште, телефон и адреса. Ако желите да сазнате више о приватном вхоис-у и регистрацији приватног домена, прочитајте наш водич. Приватност домена не долази бесплатно; у зависности од регистрара домена, коштаће 3 до 10 УСД годишње по домену. На регистраторима домена, као што је НамеЦхеап, можете да користите купоне за добијање бесплатне приватности домена или да је купите по веома ниској цени (0,99 УСД годишње).

Размислите дугорочно

Ваш блог, производ или посао могу бити уско дефинисани у тренутку кад покренете интернетско присуство, али требали бисте бити отворени и размишљати дугорочно.

Можда сте страствени љубитељ музике, па пишете музички блог који покрива критике о концертима и албумима, интервјуе са музичарима и сличан садржај. Лако можете одабрати име домене које је везано за музику и заједно са њим кренути путем; али шта ако у будућности сретнете сродну душу, подједнако страствену за филмове, уметност и скулптуру. Укључити ове нове теме у музички блог било би прилично чудно.

Дакле, кад бирате име домена, покушајте бити визионар. Размислите велико и покушајте да смислите име које је свако добро за ваше тренутно подручје интереса или покривености какво ће бити када се на крају продужите у будућности.

Проверите генераторе имена домена да бисте добили идеје

Ако претражујете веб наићи ћете на бројне генераторе имена. Генератори домена су програми вештачке интелигенције, што значи да нису савршени. Може се десити да не пронађете њихово име домена користећи их, али они могу стварати креативност која вам тече у глави и појачати процес браинсторминга. Идеје и предлози које добијате од произвођача домена могу довести до јацкпота. Прије неког времена прикупили смо листу најбољих 10 алата за сугестију домена који би вам могли помоћи у започињању.

Немојте оклевати

Једном када одаберете име домене, морате брзо поступати. Имена домена се брзо продају и може се догодити да их изгубите ако оклевате. Чак и ако ваш садржај није спреман, региструјте своја омиљена имена домена што је пре могуће, пошто су прилично јефтини..

Додатни савети

Ако започињете блог или личну страницу, можда је најбоље да користите своје име. Компаније са више марки могу се одлучити да направе посебне веб странице за сваку марку или групу производа, уместо да све стављају под назив компаније.

Након регистровања вашег домена и куповине добре услуге хостинга, морат ћете га усмјерити на свој хостинг рачун тако што ћете промијенити сервер домена код вашег регистратора. У једном од наших водича објашњавамо шта је Наме Сервер и како то функционише.

Закључак

Одабир имена домена није лак задатак. Морате да покажете оригиналност, креативност и визију. Наоружајте се стрпљењем и посветите овом процесу мало времена.

Проведите анкету међу својим пријатељима и колегама и оставите је да остане преко ноћи. Некада се име које изгледа и звучи савршено на крају дугог и исцрпљујућег процеса може испасти голо и досадно већ следећег дана.

Чим сте изабрали име домена, проверили његову доступност и уверили се да није заштићен заштићеним законом или заштићен ауторским правима, идите на то!

БЕСПЛАТНА регистрација домена ->

БлуеХост пружа бесплатну регистрацију домена са сваким хостинг пакетом који купите. БлуеХост је поуздана и реномирана веб хостинг компанија која нуди услуге хостинга и регистрације домена од 1996. године. На БлуеХост такође можете купити приватност домена како бисте заштитили ваше личне податке.

Набавите бесплатан домен! »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map