Каква је будућност индустрије веб хостинга?

будућа индустрија веб хостинга


Веб хостинг је прерастао у зрело ИТ тржиште од својих скромних почетака. Планови веб хостинга су разнолики, ресурси и функције постају обилнији све време док су цене опадале на све време најнижих нивоа, а појавиле су се и све више специјализованих хостинг услуга (нпр. ВордПресс хостинг, управљани хостинг итд.). Веб хостинг и дан-данас остаје конкурентан посао и неопходан сервис свима који покрећу блог, веб локацију или онлајн продавницу. Али како ствари траже будућност веб хостинга? Да ли ће се његово ширење наставити? Хоће ли нове технологије донијети боља и повољнија рјешења за хостинг, чинећи веб хостинг какав данас знамо застарјелим?

Без сумње ће потреба за веб хостинг и хостинг хостинг услугама наставити да расте, а како се појаве нови сегменти корисника, услуге ће се и даље специјализовати за рјешавање тих потреба..

Веб хостинг као што га данас знамо

Традиционално упаривање дељених и наменских хостинг решења проширено је и на управљање хостингом, ВордПресс оптимизованим хостингом, ВПС хостингом, а сада је и хостинг у облаку. Иако су цене за дељени хостинг ниже него што су икада биле (можда обележава полако пропадање ове врсте хостинга у корист нових технологија), наменски хостинг још увек је на високом нивоу лествице цена. Али како трендови траже наменски и управљани хостинг, и да ли ће нове технологије довести до краја традиционалних производа за хостинг хостинг?

Будућа предвиђања – Нумберс

А истраживање компанија 451 Ресеарцх, компанија која се бави информатичким истраживањима и консултацијама, открила је да ће динамика раста различитих веб хостинг услуга показати другачији образац, а фокус ће се пребацити са традиционалног хостинг окружења на специјализованија инфраструктурна окружења, попут ИааС (Инфраструцтуре ас а Сервице) ) и СааС (Софтвер као услуга). Према студији, очекује се годишња стопа повећања прихода од 15,5% за услуге хостинга, а покретачима прихода ће се управљати хостингом, за који се очекује да ће расти око 18,7% годишње, након чега ће делити хостинг са 10,4% годишње и наменски хостинг са растом од 5,7% годишње. Што се тиче тржишног учешћа, хостинг и веб апликација ће регистровати пад, док ће управљани хостинг видети пораст до изненађујућих 71,5%. Истраживање даље процјењује да ће, иако тржишта Сјеверне Америке и ЕМЕА – која такође представљају највеће тржиште за хостинг – и даље расти, њихов удио на тржишту хостинга ће се смањити, а тржишта АПАЦ-а и Латинске Америке расти ће знатно вишим стопама (12% и 14% сложене годишње стопе раста у Северној Америци и ЕМЕА, односно за разлику од 29% и 30% сложених годишњих стопа раста у АПАЦ-у и Латинској Америци до 2019.).

Па, шта све ово значи за индустрију хостинга? Успоравање укупног раста традиционалних ресурса за хостинг и апликације значи да ће се оптерећења кретати према ИааС и СааС услугама, које ће постајати све специјализованије, а инфраструктурне услуге ће укључивати и управљане услуге као своју модуларну компоненту. Ова промена и сегментација корисника је прилика да постојећи провајдери одговоре на ове новонастале захтеве и покажу потенцијалним купцима како услуге у облаку могу бити од користи за њихово пословање.

Управљене услуге дизајниране посебно за одређене апликације и платформе, апликације других произвођача и јавну инфраструктуру у облаку биће нове покретачке снаге хостинг тржишта.

Успон облака

Традиционални виртуализовани, наменски или дељени инфраструктурни производи већ почињу да се засјењују рачунаром у облаку, доменом чији широк спектар услуга прилагођава се скалабилности и флексибилности потреба програмера, малих пословних корисника и великих предузећа.

Највеће предности које корисници могу извући из рачунања у облаку су сконцентрисане на идеју да се брз и приступачан захтев добија већини конфигурабилних рачунарских ресурса (услуга, апликација, складишта, мрежа, сервера итд.) Које карактерише брзо обезбеђивање, минимална интеракција провајдера и минималан напор управљања. Још једна карактеристика услуга у облаку, без обзира да ли их се схвата као СааС, ИааС или ПааС (Платформа као услуга) је њихова еластичност и способност да одговоре на променљиве захтеве. Додатна особина је њихова углавном исплатива природа која омогућава корисницима да купују услуге на основу потрошње.

Три такозване компоненте рачунарског облака – СааС (апликације испоручене преко интернета и дизајниране за крајње кориснике), ПааС (конгломерат алата и услуга дизајниран за брзо и ефикасно кодирање и распоређивање апликација) и ИааС (софтвер и хардвер који је оптерећен напајањем свих осталих услуга, мрежа, оперативних система, складишта, сервера) иако се посматрају као различите категорије, линије између њих све више постају замагљене и наставиће да постају такве у наредним годинама.

У том контексту, хостинг хостинг у облаку ће се наставити ширити видећи како ће корисници желети да се уклоне са ограничењима које намећу традиционални хостинг производи и пригрле флексибилност, моћ и поузданост које нуди испреплетена серверска мрежа која чини окружење хостинга у облаку. Мала предузећа ће такође имати користи од окружења у облаку и свих аспеката услуга у облаку јер ће трошкови постати приступачнији и предузећа ће моћи да усмере и доврше мале и средњорочне пројекте без сувишних улагања. Захваљујући времену рачунарских рачунарских услуга, стручност и новчана ограничења више неће бити одлучујући фактор, јер ће готове компоненте услуга облачне инфраструктуре помоћи у превазилажењу ових препрека..

Облак схваћен као збир његових компоненти СааС, ИааС и ПааС отворио је пут иновацијама и технолошким дивовима као што су Амазон, Мицрософт и Гоогле, путем њихових услуга заснованих на облаку – Амазон Веб Сервицес, Мицрософт Азуре и Гоогле Цлоуд Платформ – већ утиру пут за нову промену коју ће облачни сервиси и рачунарско коришћење у облаку донети у области веб-хостинга и хостинга апликација.

Закључак

Како потрошачи постају све свјеснији предности кориштења услуга хостинга у облаку и рачуналства у облаку за своје пословање, промијенит ће се начин пословања на мрежи и начин на који корисници функционишу. Оптерећења која су постојала у наменским и ВПС окружењима кретат ће се према све већем распону инфраструктуре и типова апликација обухваћених данас ИааС-овим решењима. Предузећа која желе да и даље напредују у овом новом свету веб-хостинга и хостинга апликација морају бити брза на ногама, а разумевање и идентификовање технолошких и потрошачких трендова биће пресудно у том процесу.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map