Која је боља платформа за блогање? ВордПресс вс Гхост.орг

01.06.2020
Чланци и више ... 'Која је боља платформа за блогање? ВордПресс вс Гхост.орг
0 6 мин.

вордпресс вс гхост упоређивање


ВордПресс је платформа за управљање садржајем (ЦМС) платформа креирана за било коју врсту веб локација од блога, интернетских продавница, форума до одредишних страница, док је Гхост.орг платформа отвореног кода намењена објављивању чланака на блоговима.

У овом ћу чланку упоредити најпопуларнију платформу за блогање и изградњу веб локација: ВордПресс, до подизања софтвера за покретање блогова Дух.

Регистрација

Ако на ВордПресс.орг није потребна регистрација за преузимање и инсталирање ЦМС-а на ваш сервер, на Гхост.орг вам је потребна регистрација и требате да унесете своју е-маил адресу, своје корисничко име и лозинку и то може бити мало фрустрирајуће јер ћете добити нежељене е-маилове и ако желите да направите више налога за кућу, посао, пријатеља да ствари буду раздвојене, ово може потрајати.

Цена

Систем управљања ВордПресс.орг-ом је потпуно бесплатан, а има чак и бесплатне теме и додатке у поређењу са Гхост.орг-ом који нуди више пакета: бесплатни један изворни код, лични трошкови 8 УСД месечно, напредни трошкови $ 24 месечно, тим кошта 80 УСД месечно, а посао кошта 200 УСД месечно.

гхост веб хостинг цијене

Хостинг

На Интернету постоји неколико веб хостинг компанија које нуде посебне хостинг пакете за ВордПресс као што је БлуеХост, а цене почињу од 3,95 долара месечно, а Гхост.орг нуди свог домаћина заједно са платформом са горе поменутим ценама.

Инсталација

ВордПресс је лако инсталирати са Цпанела вашег домаћина коришћењем Фантастицо који довршава поступак у неколико кликова, али Гхост се инсталира ако купите један од њихових хостинг пакета или у случају да желите да самостално хостујете потребно је да ручно инсталирате Гхост и ово није лако.

Статус

ВордПресс нема статусну страницу чији системи раде, јер се покреће директно на вашем сопственом серверу и не повезује се са званичном веб страницом са које сте је преузели у поређењу са Гхост-ом који има статус свих оперативних система јер платформа ради на њиховим званичним серверима тако да можете видети статус за сервере Гхост.орг, Гхост (ПРО), Маркетплацеа и ЦлоудФларе заједно са системским метрицама за време одговора Гхост.орг и Гхост (Про)..

Заједница

Око сваке популарне ствари или особе појављује се велика заједница, а исто је и за ВордПресс који има сјајну заједницу која садржи стотине веб локација са упутствима, саветима, триковима, хакирама, премијским и бесплатним темама и додацима, а чак имају и своје форум за подршку и одељци за коментаре додатака и тема у поређењу са Гхост-ом који има само тим за подршку.

Бацк-Енд дизајн

И ВордПресс и Гхост имају минималну, чисту командну таблу, разлика је у томе што ВордПресс долази са тамном темом, док Гхост са светлим дизајном.

Једноставност

Већина људи који се не користе у програму ВордПресс сматрају да платформа није лака за употребу, док је Гхост лакши и једноставнији ако има само 8 дугмета директно за радње попут визуализације новог поста или садржаја у поређењу са ВордПрессом који има много компликоване опције, а ако инсталирате теме и додатке, њих ће бити још више.

Дизајн тема

Чак и ако је ВордПресс контролна табла сложенија за употребу и има основни дизајн, већина тема направљених за предњи део је јако добро осмишљена са многим функцијама у поређењу са онима из Гхоста.

Флексибилност

Будући да ВордПресс има стотине тема и додатака, једноставну одредишну страницу или блог са 4 странице можете претворити у форум или чак и онлајн продавницу са мноштвом функција, у међувремену Гхост не дозвољава такве трансформације јер је направљен само за блогове.

Менаџмент саџаја

Помоћу ВордПресс-а можете да креирате више врста чланака од стандардних до прилагођених као што су портфолио, производ, изјава, особље и слично, док Гхост не нуди ову врло корисну функцију.

Преглед садржаја

И ВордПресс и Гхост нуде могућност прегледа онога што напишете пре објављивања, проблем је у томе што у ВордПрессу морате да мењате едиторе из уређивача текста у визуелни едитор и последњи није превише прецизан у поређењу са Гхост-ом који има двоструки систем окна и уживо вам показује које сте промене направили.

Преношење слике

Да бисте отпремили слику у ВордПресс, морате да кликнете где желите да слика буде, затим да кликнете на дугме за слику, да изаберете да ли желите да је отпремите са рачунара, везе или из библиотеке медија, а затим да изаберете слику, док у Гхосту само требате да урадите елемент слике са Маркдовн-ом, а помоћу драг анд дроп можете да испустите жељену слику директно на створени елемент.

Напредно уређивање садржаја

ВордПресс има много напредних опција за уређивање садржаја, а заједно са додатним додацима њихов број може бити заиста велик нудећи посебне тастере, кратке кодове и друге функције у поређењу са Гхост-ом који уопште нема ову функцију.

Управљање корисницима

ВордПресс нуди могућност прављења корисничких налога и различитих корисничких улога које могу осигурати правилно функционисање веб странице и помоћу додатака можете побољшати управљање корисницима, али Гхост има исте функције изворно без додатака.

Компатибилност са мобилним уређајима

Постоје различити додаци због којих ВордПресс блог може изгледати врло лепо на мобилним оперативним системима, па чак и ВордПресс има апликацију посебно креирану за кориснике који могу да уђу на своју контролну таблу из мобилних оперативних система као што су Андроид, Виндовс Пхоне и иОС, али Гхост нуди приступ своју командну таблу само кроз прегледач мобилног интернета вашег телефона или таблета.

Апликације треће стране

Сви могу креирати апликације, посебно додатке за ВордПресс и могу их постављати на званичном веб месту тако да их други корисници преузимају и инсталирају, у међувремену у Гхосту то није могуће, али кажу да је та функција у развоју.

Аналитика

У ВордПрессу можете видети статистику и графиконе за сваки дан, недељу, месец и годину у вези са сваким чланком на вашем блогу, у међувремену у Гхосту немате ову функцију, јер је и та у фази развоја.

Прикажи лимит

Последњих година скоро свака веб хостинг компанија посетиоцима нуди неограничену пропусност тако да ВордПресс блог који се налази у доброј компанији неће имати проблема у вези са ограничењем прегледа, али Гхост има проблема са ограничењем прегледа, што повећава у зависности од пакета који сте изабрали и то није неограничено, тако да ако имате више прегледа од ограничења прегледа, морате надоградити пакет и платити више.

Стабилност

ВордПресс креатори нуде нова ажурирања стално са побољшаним и новим функцијама, а такође и решења за старе бугове, у међувремену Гхост програмери имају само напомену где пишу шта треба да развијају и шта ускоро долази и не ажурирају се често на платформу.

Сигурност

ВордПресс је платформа коју инсталирате на свој сервер да у зависности од домаћина може имати проблема и приступ може бити неконтролиран у поређењу са Гхост-ом који домаћин већину веб локација на сопственом серверу и такође пружа ЦДН широм света & сигурносна заштита.

Потенцијал

Оснивачи ВордПресс-а желе да од њега направе веб оперативни систем и због броја функција, ВордПресс има овај потенцијал у међувремену, Гхост тим жели да побољша платформу само за блогање.

Закључак – Који да изаберем?

Закључно, ВордПресс је много популарнији зато што је стар, јер је то читава заједница, али и зато што број додатака и тема који нуди стотине функција и чини га флексибилним и савршеним за било коју врсту веб локација, али јесте мало тежак за употребу од стране почетника, ружног дизајна и потребни су додаци за неке изворне функције Гхост са својим белим и једноставним дизајном већ има.

Ако само желите да имате блог, онда можете да користите Гхост, али једног дана ћете се моћи пробудити желећи да додате више функција на своју веб локацију и схватићете да би вероватно бољи избор био ВордПресс.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector