Направите веб сајтове насупрот професионално развијеним веб локацијама – које одабрати за свој посао?

01.06.2020
Чланци и више ... 'Направите веб сајтове насупрот професионално развијеним веб локацијама – које одабрати за свој посао?
0 10 мин.

Дии веб странице вс професионалне веб странице


Ако сте икада размишљали о томе да имате веб локацију, посебно ако сте бизнисмен и желите да веб локација представља ваше предузеће, онда ћете сигурно наићи на ову дилему: Да ли бисте веб страницу требало да направите сами или треба да запослите професионалног програмера?

Ово је велика одлука и требало би да је схватите озбиљно. С једне стране, мораћете да уложите пуно новца и времена ако одете са професионалцима уместо бесплатних градитеља веб локација попут Вик-а или ВордПресс-а. С друге стране, да ли заиста можете да се бавите стварањем сопствене веб странице? Можеш ли да урадиш квалитетан посао? Ово је тешка дилема, али ону коју ћете морати ријешити прије или касније.

Које су ваше могућности?

Прве ствари о којима морате размишљати када је у питању ова дилема јесу ваше могућности. У основи, имате четири избора.

 • Повуци и спусти градитеље – Градитељи веб локација попут Вик-а или Веебли-а који се могу слободно користити су ваша прва опција. Ове опције превлачења и падања су најбољи избор за људе који немају никакво технолошко знање или искуство. Они вам могу помоћи да направите веб локацију из темеља, али нећете имати толико слободе у дизајнирању као што бисте то радили са другим опцијама.
 • Предлошци – Ваша друга опција је да имате снажан систем за управљање садржајем, попут ВордПресс-а. Овде можете одабрати предлошке или теме на којима можете радити, али можете и сами да креирате све. Међутим, да бисте то учинили, морате имати неко основно знање програмирања и кодирања, тако да ова опција није погодна за тоталне аматере. Такође, иако је бесплатно, од вас ће се можда морати потрошити нешто новца да бисте добили функције које вам се допадају из премиум додатака, као и накнаде за веб домаћина, што је неопходно.
 • Самостални дизајнери – Ако идете са слободним дизајнером или веб програмером значи да сте одлучили да запослите професионалца. Слободњаци су јефтинији од компанија, али су и ризичнија опција. Можда ћете завршити са лоше дизајнираном веб страницом или можда нећете бити задовољни послом из неких других разлога, у којем случају новац који сте уштедјели неће бити вредан. Међутим, ако знате поузданог фрееланцера, ова опција се може исплатити и можда бисте тада желели да ризикујете.
 • Професионалне компаније за веб дизајн – Ова опција вам пружа највише могућности и креативне слободе и не захтева никакво техничко знање у ваше име, али то је најскупља опција на овој листи. Ангажовање фирме за веб дизајн да направи вашу веб локацију може коштати од неколико хиљада долара до више од 100 000 долара, тако да морате добро размислити пре него што се одлучите за то.

Који тип веб странице вам треба??

који веб сајт вам требаСада када знате које опције имате, морате пажљиво размислити о томе шта вам је потребно. Величина посла, потребно време, потребне вештине; све то зависи од врсте веб странице коју желите да направите. Дакле, пре него што одаберете опцију која вам највише одговара, морате одлучити коју врсту веб странице желите да направите.

Будући да је доступно много типова веб страница, у овом ћемо чланку све те типове веб страница подијелити у двије категорије – једноставне и сложене.

Једноставне веб странице

Ако имате предузеће за које није потребно руковање финансијским трансакцијама или додавање пуно додатака и видгета или других специјалних функција, најбоља опција би била употреба једноставне веб локације, у том случају ћете вероватно моћи да је креирате на свом сопствени. Веб локација са брошурама једна је од најједноставнијих типова веб страница и служи првенствено за приказивање шта радите, око чега се бави и нуде контакт информације и друге основне чињенице. Ова веб локација ће вам присуствовати на Интернету и неће јој требати пуно садржаја. Неки текст и слике ће учинити трик, уз можда повремени видео. То је најбољи начин да представите своје пословање, своје производе, цене и основне контакт податке.

Сложене веб странице

Ако желите да направите веб локацију која ће моћи да обрађује финансијске трансакције, онда морате да направите веб локацију за е-трговину. То је сложено веб место и захтева знање кодирања. Такође ћете морати да додајете и уклањате производе или услуге, тако да ћете морати да имате посебне функције укључене на вашој веб локацији. Међутим, чак се и ова врста веб локација може руковати са ЦМС-ом или градитељем веб локација у неким случајевима.

Други пример сложених веб локација су веб апликације. Они су интерактивни и укључују пуно додатних функција. Ако размишљате о стварању веб локације са веб апликацијама, требало би озбиљно да размислите о томе да запослите професионалног дизајнера веб локације или програмера. То би вас могло коштати најмање 10 000 УСД, али ако желите бити сигурни да ће ваша веб апликација функционирати без штуцања, овдје морате угристи метак.

Размислите о буџету

израда веб странице за расподелу буџетаСтварање финансијског плана за веб страницу помоћи ће вам да утврдите колико сте спремни да потрошите за своју веб локацију. Морате узети у обзир буџет када размишљате о „Направи сам“ у односу на професионално развијене веб странице.

За једноставне веб странице, попут претходно поменуте веб странице брошура, цена за годину дана може да се креће од 50 до 5000 долара, у зависности да ли сте веб локацију креирали сами или сте запослили професионалца. Већина професионалних програмера наплатиће вам око 5000 долара за прављење веб странице која ће имати добар изглед и дизајн и која ће одговарати на мобилним уређајима.

За сложеније веб локације, попут веб локације за е-трговину, мораћете да платите још мало. Да бисте га сами креирали, мораћете да набавите пакет за прављење веб локација који садржи функције е-трговине и који обично извлаче из џепа око 300 УСД годишње. Минимални износ који ћете морати да платите за веб локацију за електроничку трговину коју је развио професионалац је 7.500 долара, али то је само цена за врло основну веб локацију. Ако желите да додате додатне, сложеније функције, као што су управљање производима у стварном времену или категорије производа, очекујте да ће се трошкови знатно повећати.

Колико сте вешти?

Одговор на ово питање имаће најважнији утицај на вашу одлуку у дилеми ДИИ веб локација у односу на професионално развијене веб странице. Мислим, ако сте програмер, онда чак и немате дилему. Али за остатак света морамо пажљиво размотрити која опција може најбоље да одговара нашем нивоу знања и вештина у свету технологије.

Дакле, ако желите самостално да направите веб локацију, морате да одлучите са којом опцијом можете да се бавите. Као што смо већ напоменули, градитељи веб локација, посебно стручњаци за прављење и отпуштање веб страница, су најједноставнија и најлакша опција. Практично не морате ништа да знате о кодирању или програмирању да бисте направили веб локацију помоћу ових алата. Међутим, ту постоје и одређени недостаци. Они су ограничена опција и нећете моћи имати толико креативне слободе као што бисте имали с другим опцијама.

С друге стране, ако имате неко знање о кодирању, али недовољно за израду веб странице од нуле, можда бисте желели да одете са ВордПрессом. У овом случају морате имати основно знање о ХТМЛ-у и веб хостингу, али то још увек није тежак систем за руковање. Преокрет је да је флексибилнији и можете га користити за персонализацију ваше веб странице у већој мери. Такође можете да користите опсежну ВордПресс заједницу за било какве информације, да вам помогне у било каквим проблемима и да пронађете најбоље предлошке, теме, додатке и видгете за своју веб локацију.

Сада када смо покрили неке од фактора које морате узети у обзир приликом одлучивања да ли желите сами да направите веб локацију или унајмите професионалног веб програмера, погледајмо ближе све предности и недостатке обе опције.

Предности и недостаци самосталних веб локација

дии градитељ веб локација користи недостатке

Предности

Највећа и најочитија предност ДИИ веб локација је цена. Мислим, ако сте имали довољно новца или ако су веб програмери радили бесплатно, зашто би неко уопште размислио о томе да направи веб локацију ако није сам програмер. Постоји много алата, који се називају градитељи веб локација који вам омогућавају да користите метод „повуци и спусти“ да бисте направили веб локацију без потребе да у њу улажете никакав новац. Пружају вам тему и постоје многе лепе, функционалне и занимљиве теме које можете користити.

Још једна предност која долази са ДИИ веб локација је флексибилност. Иако је ваша флексибилност ограничена темом коју бирате када користите алат за прављење веб локација, ако имате довољно знања за прављење веб локације са ВордПрессом, онда су ваше могућности практично неограничене.

Учење нових ствари је још једна предност која долази ако сами креирате веб страницу. Ако сте, на пример, имали основно знање о ХТМЛ-у, пре него што сте започели са изградњом веб странице помоћу ВордПресс-а, сигурно ћете то знање проширити и постати вештији.

Недостаци

Главна мана ДИИ веб локација долази из чињенице да они троше пуно времена, посебно ако морате успут научити ствари попут кодирања, веб хостинга, услуга имена домена итд. Још једна мана потиче од тога, а то је чињеница да морате имати неко технолошко знање ако желите да направите веб страницу која ће изгледати тачно онако како сте замислили.

Чак и ако се одлучите да сами направите веб страницу са градитељем веб страница, уз недостатак флексибилности долази још један проблем – непрофесионални изглед ваше веб странице. То можда није увек случај, али у многим ситуацијама веб локација коју је створио потпуни аматер изгледаће аматерски.

Неки бесплатни градитељи веб локација и платформе такође отежавају пренос вашег садржаја другом добављачу ако се одлучите за промену касније..

Предности и недостаци професионално развијених веб локација

професионална израда веб страница користи недостатке

Предности

Када се одлучите да користите професионалног веб програмера који ће вам помоћи да направите веб страницу, заједно са професионалцем ћете учити и стећи драгоцено знање и искуство за своје будуће подухвате. Радите заједно са стручњацима који вам могу дати савете у вези са многим стварима, попут повећања промета или стопе конверзије, што је непроцењива помоћ ако никада пре нисте управљали веб страницом.

Такође, добићете сталну подршку и помоћ када вам је најпотребнија. На пример, имаћете особу коју можете назвати ако се нешто поквари на веб локацији, док се можете усредсредити на важније ствари вашег пословања. Ваш програмер може вам помоћи да одаберете веб хост и региструјете и име вашег домена.

Недостаци

Па, помињали смо га толико пута, али ево опет – цена. Морате уложити знатан износ средстава ако желите да професионални програмер ради на изградњи веб странице. Цена ће зависити од сложености, величине и прилагођавања веб странице и ове ствари ће такође утицати на време потребно за завршетак пројекта.

Други недостатак може бити чињеница да програмер може закључати одређене функције приликом израде ваше веб странице. На пример, навигација или промене стила могу бити закључане и недоступне за вас. Наравно, текст, слике и друге основне елементе ћете увек уређивати, али ако желите потпуну контролу над својом веб страницом, о томе морате да разговарате са својим програмером пре него што покренете пројекат.

Закључак

Надамо се да је наш чланак пружио довољно увида и информација за вас, тако да можете наставити и донети најбољу одлуку за себе. Да ли ћете ићи на веб страницу „уради сам“ или ћете унајмити професионалног веб програмера, потпуно је на вама и морате пажљиво одмерити своје могућности. Као што смо рекли, морате размотрити свој буџет, свој сет вештина када је у питању дизајн веб локације, врсту веб локације која вам је потребна и све остале ствари које су важне и могу вам помоћи да донесете праву одлуку за вас.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector