ПХП вс АСП.НЕТ – Које су разлике?

пхп вс асп нет


Откако су обоје настали ПХП и АСП.НЕТ, жеља људи да одлуче шта је боље била је стални подухват, производећи бројне блогове и чланке на ту тему. На жалост, многи од њих су једнострани, промовишући један преко другог. Дакле, данас намеравамо да направимо непристрасно поређење између два језика, са намером да вам помогнемо да одлучите који од њих треба да употребите за изградњу нове апликације или сопственог сопственог мрежног царства.

ПХП је један од најпознатијих језика за развој веба, са њим су створени милиони веб локација и наменских апликација. То је платформа отвореног кода, која и даље у великој мери доприноси његовој популарности. Али Мицрософт АСП.НЕТ је такође платформа отвореног кода.

Није лако одредити који је бољи од другог. Покушај да то учините је готово попут упоређивања јабука и наранџе. Дакле, не можете заправо одлучити који је од њих уопште бољи. Ове разлике можете направити тек када имате на уму неколико одређених циљева.

И једно и друго ПХП и АСП.НЕТ су веома успешни подухвати који су током година развили пуно сјајних веб локација, али за оне који нису много радили ни са једним, остаје једно питање. Које треба да користе?

Овај ће вам чланак помоћи да одлучите коју од ове двије технологије требате користити у сљедећем пројекту. Можда вам неће помоћи да донесете одлуку одмах око шишмиша, али дефинитивно ће вам помоћи да се више информишете и научите која вам технологија боље одговара.

Пре него што продубимо наш разговор, погледајмо најосновнију варијаблу коју можемо да користимо за разликовање. Гледајући тржишни удео језика за веб програмирање, можемо добити пуно информација, јер нам говори колико се широко користи одређени програмски језик на тржишту.

Такође ће вам помоћи ако циљате на посао са било којим од њих. Према нашој статистици, 9% тржишта користи Руби он Раилс, 34% користи АСП.НЕТ, а 57% користи ПХП. Статистика би се наравно променила ако бисмо узели у обзир и друге језике, али то је довољно зарад наше аргументације.

Дакле, ако желите да пронађете посао научивши да кодујете на једном од ових језика, сигурно је боље са ПХП-ом. Ако желите да развијете пројекат или урадите нешто друго, држите се нас и научите остало!

Шта је ПХП?

пхп лого 2017ПХП је скрипта отвореног кода, скрипта на страни сервера и програмски језик опште намене. Најчешће се користи за развој динамичних веб локација и веб апликација. Уз објектно оријентисану улогу програмерима помажу да буду креативнији у решавању одређених проблема и развоју апликација.

Лако разумевање и коришћење увелико је допринело широкој широкој популарности и функционалности, а заједница је расла тек од његовог објављивања 1995. године. Потпуно је бесплатна за употребу и увек ће бити тако. Сваки новопридошли корисник може лако разумјети његову синтаксу и навикнути се на програмирање с њом.

Друга предност је што се покреће на готово свим серверима било ког домаћина и подржава широк избор база података, као што су МиСКЛ, ПостгреСКЛ, Орацле, Сибасе, Информик, па чак и Мицрософт СКЛ. ПХП највише пажње ставља на скрипт на страни сервера, али може се користити и за развој десктоп апликација. Једна од његових сјајних карактеристика је да ПХП код не треба да се уписује у посебну датотеку. Може се уписати и у ХТМЛ страницу, омогућавајући програмерима да креирају динамичне веб странице. ПХП нуди велику брзину и функционалност и оријентисан је ка веб развоју.

Са ПХП-ом можете да радите следеће ствари:

 • Прикупите корисничке информације уз помоћ образаца. Након што корисници испуне ове обрасце потребним подацима, можете им послати информације на е-поруке које су доставили.
 • Прикупљајте информације аутоматски са разних веб страница и са Интернета. Лако можете аутоматизовати прикупљање података на својој веб локацији, па чак и „стругање“ података, као што су слике и текст са других веб локација широм веба уз употребу динамичких ПХП скрипти.
 • Креирајте опцију за чланство за своју веб локацију. Ако правите веб локацију која пружа неку врсту плаћеног садржаја, помоћу ПХП-а можете да креирате област за чланство којој се може приступити само корисничким именом и лозинком.
 • Генерисање динамичких датотека и веб страница.
 • Пратите кориснике уз помоћ колачића. Можете слати и примати колачиће и пратити како посетиоци комуницирају са вашом веб страницом.
 • Додајте било коју динамичку функцију коју можете смислити. Небо је граница када је у питању развој динамичних функција попут сатова, календара, калкулатора и готово свега што се може покренути скрипту. ПХП вам омогућава брзо развијање динамичких функција које шаљу и примају информације, стварајући на тај начин невероватно корисне апликације.
 • Креирајте апликације за радне површине. Могуће је писати различите десктоп апликације у ПХП-у, али то није најбољи начин да то учините, будући да је највећи део ПХП-овог нагласка стављен на веб развој.
 • ПХП има невероватно корисне функције за обраду текста.
 • Невероватно је лако пронаћи хостинг за ПХП. Као што сам већ напоменуо, скоро сваки појединачни хостинг провајдер подржава најновију верзију ПХП-а, што га чини лако покретањем.
 • ПХП има широк спектар моћних уграђених функција.

Недостаци ПХП-а

 • Разне грешке у сигурности. ПХП има дугу историју бројних сигурносних пропуста. Има много познатих и непознатих рањивости које се могу користити за његово искоришћавање, тако да би било мудро користити сигурносне додатке и друге мере безбедности ако рукујете осетљивим подацима са ПХП скриптом.
 • Није тако добар за развој десктоп апликација. Иако је заиста могуће развијати десктоп апликације са ПХП-ом, то се не препоручује с обзиром да је ПХП оптимизованији за веб развој.
 • ПХП има слаб тип. Имплицитна конверзија језика постаће изненађење за пуно новопридошлих ПХП-а. Доводи до пуно неочекиваних грешака ако тога нисте свесни.

Шта је АСП.НЕТ?

асп нет логоАСП.НЕТ или активну страницу сервера (изворно позната као АСП +) развио је Мицрософт и осмишљен је за развој веба и производњу динамичних веб страница. То је скриптни језик на страни сервера отвореног кода који се може користити за креирање динамичких веб страница великом брзином. Ова веб развојна платформа направљена је од технологија на страни сервера и пружа све услуге потребне за изградњу робусних веб апликација и за ПЦ и за мобилне уређаје.

Објављен је 1998. године, као Мицрософт-ов први скриптни језик на страни сервера.

Будући да је Мицрософтова платформа, он такође подржава код састављен на другим језицима као што су Ц ++, Ц #, Перл и Висуал Басиц. Такође садржи разне контроле сервера које одвајају код веб локације од његовог садржаја, омогућавајући израду веб страница у ВИСИВИГ (Оно што видите је шта добијате) окружењу. Даје вам метод заснован на узорку за изградњу динамичних веб страница и омогућава чисто одвајање брига. То вам пружа начин да имате потпуну контролу над маркирањем, чинећи веб развој много угоднијим.

Будући да је језик на страни сервера, код се чува у АСП или АСП.НЕТ датотеци и извршава га у датотеци, а затим враћа резултате у веб прегледач корисника.

Предности АСП.НЕТ-а

 • Флексибилно програмирање – Док програмирате апликацију или веб локацију, можете се предомислити, без потребе да репрограмирате све од почетка. То је захваљујући својој флексибилности и објектно оријентисаним карактеристикама.
 • Раздвајање бриге – Модел апликације, контрола и поглед подељени су, чинећи апликацију и код транспарентнијим. Такође олакшава одржавање апликације. Ово такође омогућава поделу пројекта на различите делове, омогућавајући више програмера да раде на истом пројекту. Рад једног програмера неће утицати на остале.
 • Подржава ТДД – Уз подршку за развој тестиране на уређају, можемо креирати нашу апликацију помоћу јединице теста.
 • Продуктивност – АСП.НЕТ има много библиотека попут СигналИР, Одата, ВебАпи и других језичних функција које нуде високу продуктивност.
 • Има зрели оквир – АСП.НЕТ има библиотеку засновану на задатцима, што значи да је она организована у наследне класе које се односе на одређени задатак. На пример, програмери могу уштедети време на уређивању слика или КСМЛ-у и другим уобичајеним развојним задацима.
 • Једноставан развој – Захваљујући томе што је програмски модел вођен на страни сервера, развој апликација је много једноставнији и лакши за одржавање.
 • Подржава много различитих језика – Програмер може изабрати да пише код на више од 25 подржаних .нет језика као што су Ц #, Ц, Ц ++, Јсцрипт.Нет, ВБ. Нето и још много тога.
 • Недостаци АСП.НЕТ-а
 • Високи трошкови одржавања – Један од главних недостатака је скупо одржавање АСП-а и Висуал Студио. Да, језик је сам бесплатан, али окружење за програмере се плаћа. АСП.НЕТ такође користи далеко више ресурса сервера него ПХП. Избор је скуп, и свакако бисте се требали уверити у то да га исплати одабрати.
 • Тешко је разумети ток апликација – Ток апликације је мало сложен за имплементацију и није баш добар за мале апликације. Заправо је прилично тешко имплементирати.

ПХП вс АСП.НЕТ

Сада, знајући сваки језик и његове основне карактеристике, време је да направимо дистинкцију коју тражимо. Оба језика имају своје снаге и слабости. ПХП је јефтин, али има недостатке у сигурности, али је и даље брз и поуздан.

У почетку је АСП.НЕТ лакши за употребу захваљујући књижничном систему класе. Али одржавање развоја и било које врсте апликација много је скупље. Дакле, разлика о томе који је бољи и који би требало да одаберете у великој мери се ослања на ваше захтеве. Да видимо шта још можемо да користимо.

Главне дистинкције

Постоји неколико основних фактора који чине једну опцију бољом од друге, тако да ћемо овде погледати све и одлучити који од њих можемо на крају објавити победника..

Компатибилност

ПХП сарађује са бројним различитим платформама као што су УНКС, Линук, ОСКС, Виндовс и готово са свиме на шта бисте га бацили. АСП.НЕТ је првенствено направљен за Виндовс платформе. ПХП је независан од платформе, док АСП.НЕТ увелико зависи од Виндовс платформи.

Због тога се ПХП може писати у великом броју алата и уредника за програмере. Они чак могу да користе и уређиваче текста за писање кода, мада по цени функционалности. Већина АСП.НЕТ програмера користи Мицрософт Висуал Студио током процеса развоја.

Трошак

Оба језика су слободна за употребу, али већина развојних платформи за АСП.НЕТ су скупе. Пошто је ПХП потпуно опен соурце, развити било коју апликацију или веб локацију са њом било би много јефтиније. АСП.НЕТ такође узима пуно више ресурса сервера него ПХП.

Брзина

Иако брзина ваше веб странице није основни фактор који одређује њену важност, увек је добро одабрати језик кодирања који се брже саставља. Нема велике разлике у брзини АСП.НЕТ-а и ПХП-а, али неки кажу да је ПХП мало бржи. Овај аргумент поткрепљују Фацебоок, Гоогле, Иахоо! и друге познате веб локације које су кодиране у ПХП-у.

Дакле, на крају, на вама је да откријете који је бржи на основу неколико аргумената. Али на крају, брзина веб странице се више ослања на пропусност и сервер који користите.

Подршка

Имати највећи проценат тржишног удела дубоко говори за ПХП. Стога је природно да овај језик отвореног кода има много већи низ програмера који га подржавају него што то чини АСП.НЕТ. Обе имају живахне заједнице, тако да ћете сигурно пронаћи одговоре које тражите, али ПХП га користи више људи, тако да има више пријатељских сарадника који су спремни да одговоре на ваша питања.

Такође, с обзиром да више људи користи ПХП, далеко је вероватније да ћете наћи талентоване програмере ако желите да створите тим.

Прилагодљивост

Оба ова језика су веома скалабилна. Ако желите једноставан начин за развијање веб локација путем система за управљање садржајем попут Друпал, Јоомла или ВордПресс, ПХП је дефинитивно поузданији избор од АСП.НЕТ.

Време примене

Извршење сложених задатака одузима пуно више времена са АСП.Нет-ом него са ПХП-ом, тако да развој пројеката у просеку захтева више времена.

ПХП се тумачи на серверу, док се АСП мора компајлирати сваки пут када се изврше модификације кода, што развојном процесу захтијева више времена са АСП.НЕТ-ом.

Победник

Ако сте до сада обраћали пажњу, онда се прилично даје онај ко је победник. Можете да развијете одабрану веб локацију или апликацију са било којом од њих. Али уз аргументе издвојене, постоји разлог зашто велике компаније попут Гооглеа, Фацебоока и Иахоо! направили су своје веб странице помоћу ПХП-а и зашто га већина људи такође користи.

У основи, ПХП је боља опција за већину веб локација и то је оно што људи обично препоручују онима који ће ускоро кренути у развој веба. Ни ово са АСП.НЕТ-ом није могуће, а постоје и бројни начини око неких његових проблема. Дакле, без сумње, ако сте се заљубили у АСП.НЕТ, искористите га.

Досадашња статистика говори у име ПХП-а, али АСП.НЕТ и даље чврсто стоји међу скриптним језицима на страни сервера и више је него способан да испуни многе сложене задатке за развој веба..

Остале занимљиве поређења:

 • ПХП вс Пхитон
 • Руби он Раилс вс ПХП
 • ПХП вс Ноде.јс
 • ХТМЛ вс ПХП
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map