ПХП вс Јава – кога требате користити за свој следећи пројекат?

пхп вс јава


Неки кажу да упоређивање Јаве са ПХП-ом заправо није тачно, јер је Јава програмски језик опште намене, док је ПХП скриптни језик на страни сервера. Али то ћемо и покушати свеједно, јер су ова два најпопуларнија програмска језика на Интернету данас, чинећи већину динамичког веба.

И ПХП и Јава су оквири за креирање веб апликација.

Сваки програмски језик има своје снаге и слабости и не би било фер објављивати који побјеђује над другим. Па ипак, њихово упоређивање ставиће нагласак на предности и недостатке који имају сваки од њих, омогућавајући нам да имамо много јаснију слику о томе који би најбоље могао да функционише на вашем надолазећем пројекту.

Дакле, без додатног дивљења, да видимо како се њих двоје упоређују!

Мало историје

И једно и друго Јава и ПХП настале су 1995. године.

Јава је креирана као део Јава платформе, првобитно дизајнирана за стварање апликација у претраживачу и клијентског софтвера. Сада је програмски језик који се користи за креирање многих веб апликација.

ПХП је с друге стране креиран строго за скрипте на веб и сервер. Замишљено је да се угради у ХТМЛ странице, чинећи их динамичним веб страницама. Развијен је кроз 5 различитих верзија и достигао је чак и до ПХП 5, а ПХП 6 је тренутно у развоју. Бесплатно је и посебно лако за учење и коришћење.

Шта је ПХП?

ПХП (Хипертект Процессор) је програмски језик и преводилац дизајниран за скриптирање на отвореном серверу и опште наменске програме.

Бесплатно је доступан за свакога и користи се на Линук веб серверима већину времена. ПХП се у народу може назвати програмским језиком, јер га сви могу слободно користити!

ПХП је трасирао пут динамичним веб локацијама какве их данас познајемо. Без њега гледали бисмо само статичне ХТМЛ веб странице.

Употреба ПХП-а слична је Ц и Ц ++ у смислу синтаксе. ПХП је обично уграђен у веб страницу заједно са ХТМЛ-ом. Пре него што корисник може приказати веб страницу коју је затражио, веб сервер ће обрадити ПХП скрипту и вратити резултате операција изведених унутар те скрипте. То даје начин динамичним веб страницама као приказаним текстовима, сликама или било којим другим информацијама на веб страници.

ХТМЛ веб страница која садржи ПХП скрипту је проширила .ХТМЛ промењена у .ПХП.

Из тог разлога, ПХП је основа многих веб оквира и система за управљање веб садржајем. Са све већом количином интернет технологија и веб локација за е-трговину, ПХП добија све више на значају. Може се користити у већини сврха као што може и све друге веб технологије. Широко се користи за израду врло ефикасних веб локација.

Тренутно ПХП има 82,6% тржишног удела на Интернету. Овај број говори сам за себе. Ако правилно напишете свој код, ПХП ће постати најефикаснији веб језик који можете користити.

Предности ПХП-а

 • Опен Соурце (Бесплатно)
 • Лако научити
 • Има пуно подршке
 • Има пуно документације
 • Ефикасни језик кодирања

Шта је Јава?

Јава је популаран и претерано кориштен општи наменски, општи наменски оријентисани програмски језик.

Јава је врло сличан програмском језику Ц ++, али је много једноставнији. Под једноставним, мислимо да је то програмски језик заснован на класи, направљен тако да има што мање имплементација. Може се користити за креирање и развој комплетних апликација које се могу извршити на једном рачунару или на мрежи. Може се дистрибуирати између клијената и сервера унутар мреже.

То је робустан програмски језик јер делује на „пиши једном и трчи било где“, што значи да ће се, након што се код испуни, покренути на свим платформама које подржавају окружење за вријеме извођења Јава. Јава програме не покреће директно оперативни систем; умјесто тога користе Јава Виртуал Мацхине (ЈВМ) који се може покренути на многим платформама као што су Виндовс, Мац ОС и УНИКС.

Добро погодне за Ворлд Виде Веб, развијено је пуно апликација које се називају Јава апплети које могу користити Јава компатибилни веб прегледачи као што су Фирефок и Гоогле Цхроме. Јава софтвер такође ради на лаптоповима, играћим конзолама, дата центрима, па чак и научним суперкомпјутерима.

Јава је такође кључни стуб у познатом мобилном оперативном систему Андроид. Андроид користи Јава језик као базу свих својих апликација.

Основни принципи Јаве

Јава програмски језик постао је толико широко кориштен из више разлога. Следеће карактеристике играле су велику улогу у његовом успеху.

Јава програми су преносиви унутар мреже

Једном када се изворни код Јава програма састави у бајт код, он се може преместити на било који клијент или сервер унутар рачунарске мреже. Јава-ова виртуална машина (ЈВМ) интерпретира овај бајт код у код који ће се покренути на хардверу рачунара.

Робустан код

Један од разлога зашто је та преносивост могућа је то што Јава не ствара референце за било које податке изван себе. То значи да не користи податке који су сачувани у оперативном систему или у некој другој апликацији.

Објектно оријентисано програмирање

Предност има предност што су део одређене класе објеката и наслеђују исти код који је уобичајен за ту класу.

Аплети су флексибилни

Пошто се операције не извршавају на клијентовом уређају, а не на серверу, Апплети могу да се покрену веома брзо.

Предности Јаве

Скоро је немогућ задатак да напишемо све предности које Јава може да понуди, тако да ћемо је скратити.

 • Лако креирање кода за вишекратну употребу
 • Лако научити
 • Независно од платформи
 • Објектно оријентисан
 • Робустан код

Главне разлике између ПХП-а и Јаве

Документација

ПХП има заиста добру документацију на својим званичним веб локацијама и веб локацијама трећих страна. Најновије ажурирање ПХП-а донело је доста промена побољшавајући језгро и документацију.

Јава такође има неке добро дефинисане основне библиотеке које помажу корисницима. Они задовољавају стандарде квалитета и нуде детаљне информације о сваком важном аспекту језика.

Куцање

Јава се заснива на статичком куцању, што значи да променљиве морају имати декларисани тип, док ПХП користи динамичко куцање. То значи да варијабле претпостављају врсту вредности која се тренутно налази у њима. Они су у стању да промене свој тип да би задовољили имплицитне претворбе и резултате.

Примарна структурална разлика између Јаве и ПХП-а је разлика између слабо типизираних и снажно типканих језика.

ПХП је слабо типизован језик, јер је много флексибилнији и ослања се на „здрав разум“ програмера када приступи неком задатку. У верзији ПХП 7 дошло је до великог побољшања у типизацији подршке.

Јава је, међутим, снажно куцани језик, па захтева од програмера да користи експлицитне изјаве своје намере да би могао да функционише. Има изричита очекивања за писање кода, а ако се не испуне, преводилац неће покренути програм док се проблем не реши..

Веб и инфраструктура

ПХП се може једноставно распоредити у свом најосновнијем облику, али свакодневни програмер и даље мора да користи оквире за изградњу неких стандардних инфраструктурних карактеристика преко основног ПХП интерпретера.

Занимљиво је да је Јава-ов оквир сличан. Јава има много мање изворних функција уграђених у њен језик и није превише строго оријентисана на вебу.

ПХП вс Јава – ко победи?

Многи би људи рекли да све зависи од склоности програмера, јер и Јава и ПХП имају неке од најважнијих предности и обоје су веома моћни. Али многи људи ће вам такође рећи да је ПХП много бољи избор и исправно је тако. Постоји разлог зашто ПХП заузима 82,6% удела на Интернету. Али главни разлог зашто одаберу ПХП је сама брзина развоја.

Апликације се развијају много брже и ПХП обично има мање проблема када се користи на дељеном хостингу, што га чини исплативијим решењем. Иако Јава најбоље ради на наменском серверу, то га чини много скупљим.

Да ли горе поменуте ствари значи да бисте требали преферирати једну пред другом? Или би требало да избегавате употребу Јава? Апсолутно не.

Ипак, ПХП је лакше обновити него Јава и истовремено је економичнији. Не кошта вас коришћење ПХП-а, док се неке функције Јаве плаћају. Али Јава програмери могу зарадити сертификацију која ће им омогућити лакши посао за посао, док ПХП не нуди било какве квалификације.

Да би то било кратко, обојица имају приличан део предности и мане, тако да ваш избор зависи од тога које бисте користи од ова два програмска језика желели да искористите..

Јава може бити много поузданији избор када постоји компликован развојни задатак који захтева професионалне програмере да се изборе. Захваљујући прецизно дефинисаним стандардима, посао се обавља много лакше и ефикасније међу тимовима програмера.

ПХП је с друге стране приступачнији за свезе програмере. Добро функционира за појединце или групе са властитим дефинираним стандардима кодирања и када је у питању стварање апликација са једноставним функцијама.

Сличне поређења

 • ПХП вс ХТМЛ
 • ПХП вс Ноде.јс
 • ПХП вс Руби он Раилс
 • ПХП вс Питхон
 • ПХП вс АСП.НЕТ
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map